Депутатите оставиха модерната медицина под мораториумстраница1/7
Дата02.01.2018
Размер406.06 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
27.11.2017
Национални вестници


Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум


Здравната каса няма да плаща за нови лекарства и за модерни клиники през 2018 г.

Десислава НИКОЛОВА

Капитал Daily Стр. 6

Бюджетът на здравната каса през следващата година за медицински дейности ще бъде 3.6 млрд. лв., с над 400 млн. лв. повече отколкото през тази година. Въпреки рекордното увеличение на средствата за здраве обаче те няма да отидат за най-доброто и качествено здравеопазване, а основно за увеличаване на парите за плащания по клинични пътеки за лечение в болниците. Това стана ясно по време на гласуването на второ четене на законопроекта в бюджетната комисия.

Проблемът е, че комисията остави двата първоначално заложени мораториума за плащане от следващата година, като смекчи единия. Става въпрос за забраната за сключване на договор със здравната каса на нови болници и отделения през 2018 година, както и едногодишния мораториум за плащане за нови лекарства. Двата текста бяха модифицирани леко, но това не променя смисъла им.

Леко смекчаване за болници и отделения, но недостатъчно

Според предложението на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, което беше одобрено от депутатите, здравната каса ще сключва договор с нови болници и отделения, ако в съответното населено място няма други такива. Например ако в Девин няма кардиология и такава започне работа или пък бъде основана хемодиализа, тя ще може да има договор. Ако обаче в София бъде основана иновативна хирургична клиника с нови методи на работа, тя няма да сключи договор с НЗОК, защото в София вече има хирургии.Забраната за нови лекарства остава

Мораториумът върху новите лекарства, предложен от финансовото министерство и одобрен впоследствие от правителството и депутатите на първо четене, също остава в сила. Това означава, че пациенти, основно с рак, няма да имат достъп до животоспасяваща терапия през следващата година по неясни причини.

В същото време лекарствата са минали оценка на здравните технологии, с най-ниска цена в ЕС са и са предоставили отстъпки на здравната каса, т.е. изпълнили са всички условия, за да бъдат заплатени.

По предложение на депутатите мораториум върху нови лекарства няма да има само ако те са генерични - точно копие на оригиналното лекарство след изтичане на патента. Причината е, че генеричните медикаменти са с по-ниски цени от оригиналните и така НЗОК ще може да пести средства, ако те заместят оригиналния продукт.Без думи

На практика средствата, които ще спести касата, са 25 млн. лв. при общ бюджет за лекарства за 2018 г. от над 1 млрд. лв. годишно. В нито една страна от ЕС не е известно да има мораториум върху всички нови лекарства по финансови причини.

"Не мога да намеря достатъчно възпитана дума, за да изразя несъгласието си с тези мерки. Има дълбоко неразбиране за ролята на здравната каса и политиката в здравеопазването. Целта не може да бъде счетоводството на здравната каса, целта е да лекуваш хора. А не можеш да ги лекуваш, като забраняваш нови методи, нови лекарства и нови болници. Точно благодарение на новите методи медицината е стигнала дотук", коментира Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

***


Бюджет 2018 мина с леки корекции

След слаб дебат и с козметични промени премина гласуването на второ четене на Бюджет 2018 в бюджетна комисия. Най-едрата промяна са 8.1 млн.лв. повече за персонал в бюджета на здравното министерство за сметка на капиталовите му разходи, които ще отидат за увеличние на заплатите в детски домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери. Леко завишени бяха разходите за Македонски научен институт, ВСС, националната библиотека, Рилския манастир. Увеличението е за сметка на капиталовите разходи на държавата. Депутатите отново направиха реверанс за земеделските производители като повишиха с по-малка стъпка минималния им осигурителен доход. Първоначалното предложение беше той да стане 480 лв. на месец, но в последствие се гласуваха 350 лв.Най-големите обществени поръчки през седмицата


Кирил КИРЧЕВ

Капитал Daily Стр. 16

Възстановяване на работоспособността на телефон 112

6.95 МЛН. ЛЕВА

МВР обяви обществена поръчка за възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и осигуряване на техническа поддръжка. В нея се включват още доставка на нови софтуерни процесорни лицензи за Oracle, тип Full use license; повишаване до последна версия на софтуерното приложение за управление на инциденти на НС 112; подмяна на хардуерно оборудване в НС 112; подмяна на климатични системи в НС 112 и повишаване на резервираността на захранването в Районни центрове 112. Прогнозната стойност на поръчката е 6.95 млн. лв. Тежест при избора на изпълнител ще има само цената. Възложителят предвижда опция за изменение на договора за обществена поръчка, в частта на срока за техническа поддръжка - удължаване с още 12 месеца. От кандадите се изисква да са изпълнявали дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за последните три години.

Крайният срок за подаване на оферти е 8 декември 2017 г.

Доставка на медицински изделия за Военната академия

6.67 млн. лв.

Военномедицинската академия обяви обществена поръчка за периодична доставка на специфичен и ендоскопски консуматив. Тя е разделена на 16 позиции, като доставките трябва да бъдат направени в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен. Прогнозната стойност на поръчката е 6.67 млн. лв. без ДДС. Критерият за избор на изпълнители е цената. Доставката се осъществява след заявка в срок до 5 календарни дни, а при спешност - до 1 работен ден. В случай че през двегодишния период на действие на договора не е достигната прогнозната стойност на поръчката, възложителят си запазва правото при необходимост от продължаване на доставките да удължи срока до 6 месеца на сключения договор за изпълнение на обособената позиция.

Крайният срок за подаване на оферти е 22 декември 2017 г.

Импланти и консумативи за "УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора

2.76 млн. лв.

Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора обяви обществена поръчка за доставка на ортопедични импланти, консумативи и инструментариум за нуждите на ортопедичната операционна. Тя е разделена на 35 позиции, като отделните номенклатури, включени във всяка от тях, са описани в техническата спецификация. Участниците могат да подават оферти за една, за няколко или за всички позиции. Прогнозната стойност на поръчката е 2.76 млн. лв. без ДДС. Срокът на договора ще е за 36 месеца, а критерият за избор е цената. Участниците трябва да притежават разрешение за търговия на едро с медицински изделия от Изпълнителната агенция по лекарствата или друг документ, удостоверяващ правото им да търгуват с медицински изделия, издаден от компетентен орган на друга държава - членка на ЕС. Както и да са изпълнили поне една доставка с предмет и обем, идентична или сходна с предмета на обществената поръчка, изпълнена през последните три години, считано от датата на подаване на офертата.

Оферти могат да се подават до 27 декември 2017 г.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница