Десети великденски музикален фестивалДата11.01.2018
Размер70.73 Kb.
МУЗИКАЛНА СЦЕНА

www.operavarna.bg

Варна, бр. 29, април, 2009

Издание на ОПЕРНО-ФИЛХАРМОНИЧНО ДРУЖЕСТВО – ВАРНА


ДЕСЕТИ ВЕЛИКДЕНСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ


  • Пищен спектакъл, вдъхновен от традицията на виенския валс

  • Водещ тромпетист от Италия в интригуваща програма с български музиканти в Евангелската методистка църква

  • Национална премиера на Константин Казански и Стоян Алексиев

  • Една вълшебна вечер в операта с Орлин Павлов

  • Класически оперети с любими изпълнители

  • Премиери на компактдискове със записи на оперните звезди Мария Бохачек, Тодор Костов и диригента и композитора Йоско Йосифов

  • Дипломни спектакли на студенти от Държавната музикална академия с Бохеми

1 април 19:00 Варненска опера

БАЛЕТНА ВЕЧЕР

Щраусиана по музика на Йохан Щраус

Триада по музика на Фредерик Шопен

Хореограф-постановчик Константин Илиев

Цени: 20, 15, 10, 7 лв.
Музиката на Йохан Щраус е изключително подходяща за балетни концерти и спектакли. Тя вплита в себе си по неповторим начин възвишени чувства и сърдечност. Постановката на варненската балетна трупа цели да покаже красотата на виенския валс. Действието се развива в едно виенско кафене от началото на 20 век. А музиката е колаж от най-популярните пиеси на композитора. Танцовата лексика е на класическа основа, в съчетание с движения от традиционните танци – валс, полка и галоп.
Втората част от балетната вечер, озаглавена Триада, е по музика на Шопен. За по-яркото представяне на философските идеи на полския композитор-романтик, в действието е вплетен текст на Димитър Калев:
Може ли да затанцува гвоздей, забит в стена?
Ако окачи на себе си картина и повика очи да я гледат.
Тогава ще чувства, че не е мъртвожелязо,
а център на вселена от погледи и изображения...
5 април 18:30 Зала Бах (Евангелска методистка църква)

Два тромпета и орган в концерт

Масимо Бартолети - първи тромпетист на оркестъра на RAI

Мирослав Петков - тромпет

Боян Бъчваров – орган

В програмата: Вивалди, Пърсел, Хендел, Шарпентие и др.

Копродукция с Асоциация за култура Umbri-A Concerto

Цени: 15, 12, 10 лв.

Масимо Бартолети
Съвместният италиано-български проект събира първия тромпетист на оркестъра на RAI – Maсимо Бартолети с българските му колеги Мирослав Петков и Боян Бъчваров. Гостоприемен домакин на събитието е Евангелската методистка църква, в чиято зала „Бах” публиката ще се наслади на един прекрасен бароков концерт от творби на известни композитори.

Яркото присъствие на Бартолети – утвърден музикант с множество световни изяви, се допълва от таланта на Мирослав – възпитаник на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” и студент в Детмолд, Германия.


6 април 19:00 Варненска опера

СТОЯН АЛЕКСИЕВ&КОНСТАНТИН КАЗАНСКИРоден в Европа, на нашата улица

Спектакъл по текстове на Алфред дьо Мюсе, Пол Валери, Бертолт Брехт, Саша Гитри

Цени: 15, 12,10 лв.

Музикално-сценичният спектакъл „Роден в Европа, на нашата улица” – специален акцент в програмата на Великденския музикален фестивал, е повод за дългоочакваната среща на варненската публика с Константин Казански – един от най-обичаните изпълнители на българската естрада от средата на 60-те.

Певецът и Стоян Алексиев – режисьор на проекта, ще впечатлят публиката с музикални изпълнения и вдъхновяваща актьорска игра. Издържаният в духа на Париж през 60-те спектакъл включва текстове на Пол Валери, Бертолд Брехт и Саша Гитри проследява житейския път на актьора и съдбата на героите, създадени от световните драматурзи.
10 април 19:00 Варненска опера

Една любовна вечер в операта

С Орлин Павлов

Варненска филхармония

Диригент Станислав Ушев

Със специалното участие на:

Страцимир Павлов - аранжименти, пиано

Надина Маркова - вокал

Валери Ценков - ударни

Венцислав Марков - бас китара

В програмата: Бърнстейн, Менкен, Джордан, КАФФЕ, Митко Щерев и др.

Цени: 25, 20, 15, 12 лв.


Бляскав и елегантен концерт ще подари Орлин Павлов на публиката на една любовна вечер в Операта. Музика на Бърнстайн, Менкен, „Каффе” и Митко Щерев в изпълнение на Симфоничния оркестър на Варненската филхармония и талантливи музиканти ще превърне вечерта в едно особено приятно романтично преживяване.

VIP гостите ще получат най-добрите места в Операта плюс покана за двама за парти с Орлин Павлов и подарък – негов аудио диск в лимитирана серия, който не се предлага в търговската мрежа. И още един подарък – юбилеен аудио диск „60 години Варненска филхармония”.


13 април 19:00 Варненска опера

Царицата на чардаша

Диригент Владимир Бошнаков

С участието на Вяра Железова, Марчо Апостолов, Антоанета Маринова, Кирил Бояджиев, Валентина Шунелска, Евгени Леков, Закар Гостанян, Людмил Петров, Валентин Грандев и др..

Цени: 30, 20, 10, 8 лв.


Класическата оперета „Царицата на чардаша” от Имре Калман ще се играе под палката на диригента Владимир Бошнаков. В главните роли ще гастролират Вяря Железова, Марчо Апостолов, Антоанета Маринова, Кирил Бояджиев и др.

Царицата на чардаша е сред най-играните оперети. Още от деня на своята премиера - 17 ноември 1915 г. във виенския “Йохан Щраус-театър”, тя се радва на любовта на публиката от цял свят.


15 април 19:00 Варненска опера

българи от старо време оперета от Асен Карастоянов

Диригент Станислав Ушев

С участието на Стефан Рядков и Руслан Мъйнов

Цени: 30, 20, 15, 10, 8 лв.


Завладяващото сценично присъствие на известните комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) е в основата на непрекъснатия интерес на публиката към класическата българска оперета по едноименната повест на Любен Каравелов. Сюжетът, вдъхновен от българския патриархален бит и фолклор от средата на 19 век, пресъздава неповторимата атмосфера на националното Възраждане. Тук битовите конфликти и недоразумения се вплитат в общия порив към политически и граждански свободи.
21 април 19:00 Радио Варна – Концертно студио

СПОМЕН ЗА МАРИЯ БОХАЧЕК И ТОДОР КОСТОВ

Вход свободен!


Творчеството на големите оперни певци Мария Бохачек (1931 – 1999) и тенора Тодор Костов (1928 – 2009) ще оживее на премиерата на компактдиск със записи на техни изпълнения. Събитието е първата от двете премиери на компактдискове, включени в програмата на Великденския музикален фестивал.
23 април 19:00 Радио Варна – Концертно студио

СРЕЩА – КОНЦЕРТ

със солистичния екип от студенти на Националната музикална академия Панчо Владигеров, участници в спектаклите на операта Бохеми

Вход свободен!
Концертното студио на Радио Варна е място за среща със солистите от Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, участници в спектаклите на операта „Бохеми” в двата последни дни на Великденския музикален фестивал – на 29 и 30 април.
26 април 18:00 Варненска опера

БАЛЕТЕН КОНЦЕРТ

Участват възпитаници от специалност Класически танц

От Национално училище по изкуствата Добри Христов

Цени: 4,3 лв.


Сцената на Варненската опера е традиционно сцена за изява на младите таланти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Уменията си в класическия танц те ще демонстрират в една изящна балетна вечер.
27 април 19:00 Радио Варна – Концертно студио

ЙОСКО ЙОСИФОВ – ДИРИГЕНТ И КОМПОЗИТОР

Вход свободен!


Творчеството и личността на композитора и диригент Йоско Йосифов (1911 – 2001) ще бъдат представени на втората за април премиера на компактдиск в Радио Варна. Най-яркото произведение на автора – Симфонична поема „Тъжа, както и фрагменти от операта „Гергана от маестро Георги Атанасов, осъществена във Варненска опера през 1957 г., са само някои от акцентите в премиерата и малка част от богатото творчество на композитора.
29, 30 април 19:00 Варненска опера

БОХЕМИ опера от Джакомо Пучини

Диригент Христо Игнатов

Режисьор Кузман Попов

С участието на хор и оркестър на ОФД – Варна

Солисти: студенти от ДМА П. Владигеров

Цени: 30, 20, 10, 8 лв.


Операта “Бохеми” от гениалния италиански композитор Джакомо Пучини е създадена по сюжет от “Сцени от живота на бохемите” на френския писател Анри Мюрже и се радва на огромен успех в най-големите оперни театри по цял свят.

Във Варна операта “Бохеми” е поставена за първи път през далечната 1949 година. Следват постановките от 1960, 1979 и 1990 година. Настоящата постановка е дело на диригента Христо Игнатов, режисьора Кузман Попов, художничката Мария Диманова и диригентката на хора Малина Хубчева.

Главните роли в предстоящите спектакли ще се изпълняват от студенти по оперно пеене от Музикалната академия “Панчо Владигеров”, разпределени в два състава.
Резервации и продажба на билети – на тел.: 052 650 555; 052 650 666

reklama@operavarna.bgwww.operavarna.bg

Работно време на касата:

Понеделник–петък: 10:00 – 13:00 и 14:00 – 18:00 часа

Събота: 11:00 – 18:00 часа

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница