Дете на 2 г чака операция на мозъка Родителите спешно събират пари за чужбина любо илков илияна ангеловастраница1/3
Дата13.10.2018
Размер288 Kb.
#85726
  1   2   3
31 януари 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕДете на 2 г. чака операция на мозъка

Родителите спешно събират пари за чужбина
ЛЮБО ИЛКОВ

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

40 000 лв. са нужни за животоспасяваща операция на тумор в мозъка на 2-годишната Емине от велинградското с. Пашови, съобщи bTV. В момента момиченцето заедно с родителите му се намира в болница в Истанбул, където трябва да бъде направена операцията, разказа пред "24 часа" бабата на детето Авиша Планкова. Тя обясни, че тримата тръгнали с личната си кола преди 3 дни.

Всичко започнало наскоро. Веселата и палава Емине изведнъж започнала да вдига температура и да й се вие свят. Вдигала температура, боляло я глава. Първите прегледи при лекар не показали нищо сериозно. Детето обаче спряло да играе и да ходи. Изпратили го на скенер, след като и гласът му започнал да се променя. Магнитният резонанс показал, че момиченцето е с 5-сантиметров тумор в мозъка. Лекари обяснили на семейството, че у нас не може да се направи операция и най-добре да търсят помощ в Турция или Германия. Родителите се свързали с болница в Истанбул, където казали, че могат да извършат операцията срещу 40 000 лв. Притесненото семейство призовало съселяните си за помощ. За броени дни били събрани 10 000 лв., с които хората потеглили.

От болницата обаче поискали предварително цялата сума. Едва вчера семейството е потърсило помощ от фонда за лечение на деца в чужбина. Той плаща изцяло терапия на лица до 18 г., която не може да се извърши у нас. Получих документите в късния следобед, дал съм ги на експертите, потвърди Павел Александров, шеф На фонда.

Общественият съвет, който отпуска парите, може при спешни случаи да вземе решение до 24 часа. По-вероятно е туморът на Емине да е доброкачествен, отколкото злокачествен, сочи магнитният резонанс, направен в голяма столична болница.

Състоянието на момиченцето е без промяна, то продължава да е неподвижно, съобщиха родителите по телефона от Истанбул.
Извадиха безкръвно киста до сърцето
Гръдни хирурзи в „Токуда" извадиха по безкръвен начин 15 см киста между белия дроб и сърце то. Толкова големи бронхо генни кисти до този момент се отстранявали само с отворена операция. Пациентката, на 25 г., била оперирана с видеоасистирана хирургия и ултразвуков скалпел без нито един шев.

Жената от Варна усеща, че има проблем, дни преди Нова година. Смята, че е болна от грип, тъй като има температура, болки в гърдите и е отпаднала. Рентгенът обаче показал

образувание между сърцето и белия дроб. „Бронхо-генните кисти са сравнително рядко заболяване и се дължат на дефект в развитието на бронхите", казва д-р Цветан Минчев, шеф на гръдната хирургия, който направи уникалната интервенция. Образуванието било разположено на изключително труднодостъпно място - между лявото предсърдие, хранопровода и раздела на трахеята. Достъпът е и труден, и рисков, тъй като близостта с жизненоважни органи изисква максимална прецизност.


Отказала лечение умира, дъщеря й съди лекари
ВЕНЦИ ВЕНКОВ

Шуменският окръжен съд отказа да съди лекари от местната болница за смъртта на пациентка през 2011 г. Делото е заведено от дъщерята на починалата, която смята, че не са направили всичко, за да спасят майка й от фаталния изход. Магистратите обаче прецениха, че вина за случилото се е имала самата пациентка. След няколко прегледа при различни лекари била приета за операция, но в крайна сметка отказала писмено. След ново приемане в критично състояние я преместили в психиатричен стационар, защото била объркана и отказвала лечение. Още същия ден подписала отказ и се прибрала у дома, където починала. Причината за смъртта е ендотоксичен шок от гнойнофибринозен перитонит, който се дължал на тумор на дебелото черво.
Европа няма да ограничава розовото масло в козметиката
ЕЛЕОНОРА ВАСИЛЕВА

Европейската комисия няма да предприеме законодателна инициатива, ограничаваща влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той е получил уверение за това от комисаря по здравеопазването Тонио Борг в Брюксел, съобщиха от ведомството. Няма да има проблеми с производството, а това дали да се увеличи добивът, е въпрос на търсене и на пазар, уточни министърът.

Преди дни бе съобщено, че Брюксел иска да забрани розовото масло в козметиката заради опасност от алергени.


Онколекарства пак поскъпват

Болни са принудени да купуват медикаментите от чужбина
Български дистрибутори са се възползвали, че лекарства за лечение на рак не могат да бъдат намерени у нас и са повишили многократно цените им. Болните и техни близки са принудени да ги купуват от Гърция и Турция.

От пациентска организация съобщават за поскъпване на иринотекан от 31.90 лв. на 134.20 лв., на оксалиплатин от 17.14 лв. на 167.86 лв., гемцитабин от 50 лв. е станал 106 лв.

Повишението на цените обаче не е свързано с производителите на лекарствата, защото регистрираните цени в Регистъра на пределните цени и в Позитивния лекарствен списък не са променени. Заради липсата на препаратите болните са принудени да ги търсят на свободна продажба в аптеки.

Проблемите с онколекарствата не са приключили с 2012 г., коментират експерти и припомнят жалби на пациенти от първите дни на годината, че на места в страната са липсвали някои онколекарства.
Доц. Стоян Миланов е новият директор на "Пирогов"
Доц. Стоян Миланов е новият директор на "Пирогов", съобщи зам.-министърът на здравеопзването д-р Минчо Вичев и председател на Комисия по избор на нов ръководител на болницата. Доц. Миланов е бил единственият кандидат за поста, но с тригодишната си концепция за развитие на лечебното заведение, той убеди комисията, че именно той е подходящ за поста на директор, коментира Вичев.

Доц. Миланов бе избран за временно изпълняващ длъжността директор след уволнението на доц. Димитър Раденовски през ноември 2012 г. Преди това той бе зам.-директор на "Пирогов" и началник на Клиниката за интензивно лечение. Той е и национален консултант по анестезиология и интензивно лечение.
Поевтинелите лекарства пак поскъпват

Медикамент за рак е скочил близо 10 пъти
Аида Паникян

Част от лекарствата за лечение на онкологични заболявания не могат да бъдат намерени на българския пазар, научи ДУМА от засегнати пациенти. Болните или техни близки са принудени да се снабдяват от съседни страни - най-често от Гърция и Турция. Някои от българските дистрибутори обаче вече се възползвали от ситуацията и повишили многократно цените на едро на такива лекарства, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

По думите му повишението на цените не е свързано с производителите на лекарствата, защото регистрираните цени в Регистъра на пределните цени и в Позитивния лекарствен списък не са променени. По информация на пациенти, оплакали се в ЦЗПЗ, сред лекарствата, които липсват в онкоцентрове, но може да бъдат закупени в аптечната мрежа, са иринотекан (за лечение на колоректален карцином) от 31.90 лв. скочил на 134.20, оксалиплатин (за лечение на туморни заболявания на правото и дебелото черво) от 17.14 лв. на 167.86 лв., гемцитабин от 50 лв. е станал 106 лв. Медикаментът е за лечение на недребноклетъчен белодробен карцином, рак на панкреаса, на гърдата, на яйчника, на пикочня мехур.

Проблемите с онколекарствата продължават, коментират от ЦЗПЗ и припомнят пациенски жалби, според които в първите дни на годината в болничната аптека на болница "Св. Марина" във Варна липсваше афинитор.

Основната мярка на здравната министърка Десислава Атанасова за поевтиняване на лекарствата се провали, коментират запознати. Припомняме, че през лятото на 2012 г. тя се похвали, че в резултат на продължаващите проверки на Комисията по цени и реимбурсиране сред поевтинелите лекарства е и оксалиплатин (с 63,54%), но очевидно изчезването на медикамента е станало причина за спекулативно му поскъпване, за което съобщават от ЦЗПЗ. Освен това "акцията" на министърката за поевтиняване на поскъпналите в периода 2011-2012 г. лекарства не се отрази на крайния потребител и хората продължиха да купуват все по-скъпи лекарства.


Анестезиолог поема “Пирогов”
Новият директор на "Пирогов" доц. Стоян Миланов ще промени работата на Спешното отделение. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на комисията за избор на нов директор на болницата д-р Минчо Вичев. Той посочи, че Миланов впечатлил комисията със своята добре написана и актуална концепция. По думите на зам.-министъра доц. Миланов нямало да вдига заплатите на персонала веднага след избора си, защото първо трябва да направи реорганизация на приходите и разходите и тогава възнагражденията сами щели да се увеличат. Доц. Стоян Миланов е анестезиолог и досега работеше в реанимацията на "Пирогов". Той е племенник на известния професор Милан Миланов, който също работи в спешната болница.

Светлана Желева


Защо куца родното здравеопазване
Проф. Генчо Начев е директор на болница "Света Екатерина" и едно от най-големите имена в кардиохирургията. Пред "Стандарт" той изложи своето виждане за реформата в родното здравеопазване. Днес предлагаме първата част от неговата статия.

България продължава да е страната с най-нисък естествен прираст и с един от най-високите показатели за смъртност в ЕС. Особено тревожен е фактът, че средната преживяемост на пациент с онкологично заболяване в България е 2 г., докато средната стойност на този показател за ЕС е 5 г. Това говори за късно поставена диагноза и не особено добро лечение. Данните от репрезентативно изследване на психичното здраве сред населението, както и крайно недостатъчните компетенции на общопрактикуващите лекари, структурите и програмите, обслужващи емоционалното страдание и неговите последствия, определят получаването на качествена психиатрична помощ като един от сериозните проблеми на здравната ни система. Здравните грижи за децата все още не отговарят на средните стойности за ЕС.

Детската смъртност остава 2 пъти по-висока, отколкото в ЕС - 8,5% срещу 4,18%.

Перинаталната детска смъртност следва същата пропорция - 11,7% срещу 5,56% .

Същото се касае за показателите:

мъртвораждаемост - 7,8% срещу 4,05 %

неонатална детска смъртност - 5,3% срещу 2,83%

постнеонаталната детска смъртност - 3,2% срещу 1,41%

Очакваната продължителност на живота в България /73,83 г./ е с 6 години по-ниска от тази в ЕС /79,86 год./.

За периода 2005-2011 година системно нарастват данни за хоспитализираната заболеваемост, като в края на периода достига почти 2 млн.

Health Consumer Powerhouse с подкрепата на ЕС, изготви "Индекс на здравния потребител" за 2009 г. Той класира здравеопазването в 33 държави по 38 индикатора. Според този индекс България се нарежда на последно място.

Публичните разходи за здравеопазване у нас за последните 5 години варират от 4,00% до 4,3% от БВП. По този показател България продължава да е на последно място сред 27-те държави - членки на ЕС, които отделят средно 6,7% от БВП.

Разходите за здравеопазване на човек от населението в България са под $300, при среден разход в ЕС на човек от населението - $2014, при това не говорим за страна като Швейцария, където този показател е 5500 евро, Франция - Е3600 или Германия - Е3000. Дори една Румъния изразходва почти $600 на глава от населението за здравеопазване. От казаното дотук става ясно защо системата на здравеопазването е обект на много критики и недоволство от всички слоеве на обществото, от една страна, поради очевидни недостатъци в организационен и финансов план, а от друга - от прекалените очаквания, а понякога и неоправдани изисквания.

Кои са основните причини за сегашното състояние на здравеопазването?

1. Здравеопазването не е приоритет в политиката на управляващите през последните 20-25 г. Средствата за него не надхвърлят 4,3 % от БВП. За сравнение за Швейцария този показател е 11%, за Франция - 9,3%, за Германия - 10,8%, и пр. Ако се спрем на националната програма за реформи 2012-2020 г., то в ключовите национални приоритети липсва здравеопазване, а в окончателния вариант от април 2012 е отделено само по 1 стр. за : подобряване ефективността на публичните ресурси, където се споменава и здравеопазване и подобряване на качеството и достъпа до здравни услуги.

3. Недостиг на средства - тук става дума за всички раздели на здравеопазването - доболнична, болнична помощ и реимбурсиране на лекарства. Това, разбира се, е обвързано с ниския процент от БВП, отделян за здравеопазване. Като допълнение ще посоча, че в ЕС сумата за болнична помощ е равна или надхвърля половината от сумата по бюджета за здравеопазване. Тука трябва да отворя една скоба и да посоча, че не мога да не се съглася с министър Дянков, въпреки че не съм в групата на възторжените му фенове, че е безсмислено да се наливат пари в нереформирано здравеопазване. Трябва обаче да признаем, че не могат да се извършват реформи, без да се предвиждат пари за тях.

4. Неефективно изразходване на и без това нищожния финансов ресурс, особено за болнична помощ. Голяма част от болниците (условно I група) нямат технологичен (съвременна апаратура) и кадрови (високоспециализирани кадри) ресурс за качествена и навременна диагностика и лечение и обикновено са междинна спирка по пътя на пациента. Те обаче консумират същия финансов ресурс като тези с висок потенциал на кадри и оборудване (условно II група), които се явяват последна спирка и завършват лечението на пациента.

Оттук три заключения:

- за една дейност се плаща няколко пъти ("грешни пари"). Лечението излиза по-скъпо, защото с всяко заболяване или усложнение се налага използването на повече и по-скъпи медикаменти и лечебни процедури.

- ощетяват се болниците от втората група, където по обясними причини себестойността на услугата е по-висока (по-скъпа съвременна апаратура и по-високо платени високоспециализирани кадри).

- Повишаване риска за пациента от поява на усложнения и непълноценно излекуване (забавяне на ранната диагноза и своевременно започване на адекватно лечение).

5. Тромавост и инерция в осъществяването на каквито и да било реформи в системата на здравеопазването. Най-пресният пример - през февруари 2012 г. Народното събрание прие на първо четене проект за закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Вече почти година няма действаща национална здравна карта и не е отказано нито едно разрешение за дейност независимо от явната липса на необходимост от нея.

6. Броят на висококвалифицираните кадри намалява, като при някои специалности като патоанатоми, съдебни лекари, анестезиолози, детски лекари, микробиолози, хирурзи и пр. е критичен. Недостигът на медицински сестри, специалисти по здравни грижи, придобива застрашителен характер.

7. Качеството на медицинската помощ не е на необходимото ниво. Липсва регламентиран контрол. Липсват задължителни критерии за оценка както на отделните единици (клиники, отделения и болници), така и на всеки специалист. Липсва регламентирано следствие от контрола - под формата на санкции или стимули.

8. Няма стройна система за продължаващо медицинско образование. До голяма степен то е оставено на самоинициативата на практикуващите.

9. Разклатеното финансово състояние на болниците не позволява дори да се мисли за внедряване на новостите в съответните области и води както до отчайващо изоставяне от световното ниво, така и до автоматично нарушаване на т. 10 от европейската харта за защита правата на пациента.
В столичен център вдигат пациентите на крака бързо и без страдания
Болките в гърба вече не са кошмар

Ако се стигне до операция, разрезите са до сантиметър и половина
Болките в гърба са сред най-кошмарните спътници на модерния начин на живот. Ерата на интернет тотално обездвижи хората и увеличи с пъти някои специфични заболявания.

Всеки обаче иска да стане отново здрав без големи страдания и рискове. "СБАЛ - Гръбначен център" е единствената по рода си болница на Балканския полуостров, в която безкръвно и безболезнено се лекуват болките в гърба. В нея се залага на модерните методи на минимално инвазивната хирургия.

Лечението се осъществява без или посредством малки, до сантиметър и половина разрези. Всеки може да си представи колко бързо е възстановяването след това. Пациентите, които са здравно осигурени, не дължат допълнително пари за него, освен в редките случаи, когато е необходимо да се използват допълнително скъпоструващи консумативи.

Най-честите заболявания, които се лекуват по този начин са: дисковите хернии, спиналната стеноза, остеопоротичните фрактури, така наречените лумбаго, ишиас, плексит и синдрома на ставните фасетки.

За своето съществуване от близо година и половина в "СБАЛ-Гръбначен център" АД са хоспитализирани 1600 пациенти. От тях 81% са получили желаното изцеление - равносметка, която е постижима само за най-елитните в световен мащаб специализирани клиники.

Най-големият комплимент за работата на болницата е статистиката, че над 60% от общия брой на хоспитализираните са постъпили по препоръка на вече оперирани и изцелени пациенти в същата болница. Друг показателен факт е, че повече от 70% от всички пациенти на лечебното заведение живеят извън София. Те не са се поколебали да дойдат при лекарите тук, виждайки резултата при своите близки и познати. За много пък софийският център слага край на дълго ходене по мъките и обикаляне по други клиники.

185 от приетите и оперирани в болницата, т.е. около 12% от всички, са имали преди това по една, две и повече неуспешни оперативни интервенции на гръбнака. 87% от тях са намерили тук решение на своя проблем.

Лекарите в СБАЛ "Гръбначен център" се опитват непрекъснато да "внедряват" нови методи на работа. Следят се всички постижения на съвременна медицина в тази област и тенденцията е в сравнително кратки срокове те да стават достъпни за пациентите в България.

Само преди дни, както в. "Стандарт" вече съобщи, в болницата беше извършена първата по рода си безкръвна операция за укрепване на гръбначен стълб, която се извършва само във водещи световни клиники. Представлява закрита стабилизация на спондилолистеза в поясно-кръстовата област, в комбинация с поставяне на изкуствен диск. Тя се състои в подмяната на увреден диск в поясната област и наместване с поставяне на метална конструкция на болното място през 4 разреза с размери от по сантиметър, при това на пациент с тегло от 150 кг. Той постъпва в клиниката почти обездвижен и с остри болки, но дни след операцията вече се движи без чужда помощ.

Пациентите може да потърсят информация за СБАЛ "Гръбначен център" на телефони 02/ 9170 950; 02/ 9170 957. Адрес: София, ул. "Св. Георги Софийски" - 3, ВМА, ет. 10.
Правят програми според пациента
В СБАЛ "Гръбначен център" работи единственото по рода си у нас "Училище за гръбнака". Специализираното звено от лекари и кинезитерапевти изготвя индивидуални програми на пациените според диагнозата и моментното състояние. Това е задължително продължение и част от последващото лечение на хоспитализираните пациенти.

Училището беше създадено в отговор на печалната статистика за България, според която около 30% от работещите в България във всеки един момент имат болки в гърба или в крайниците. Директните разходи, свързани с мускулно-скелетните заболявания, са малко над 90 милиона лева, а загубите в резултат на отсъствия достигат почти 27 милиона лева (данни от изследване на Work Foundation за 2011 год.)

В личен план тези състояния много често са свързани със сериозен болков синдром, който става хроничен. Това води до сериозна психологическа и житейска обремененост, която често е определяща за начина на живот на пациентите, както и до сериозно обездвижване. Затова лекарите съветват да не се чака положението да стане нетърпимо. Има конвенционални медикаментозни, двигателни и рехабилитационни методи за лечение на болката. Ако те не помогнат, се преминава първо към минимално инвазивни и като крайна мярка към класически хирургически способи. Последните са необходимост за единици от страдащите.


За реформата е нужна смелост
Ключът е в националната здравна карта, казва д-р Калин Калинов
Д-р Калин Калинов е управител на Комплексен онкологичен център-Пловдив от януари 2012 г. Преди това ръководи два мандата 5-то ДКЦ-Пловдив. Завършва медицина през 1988 г.

- Д-р Калинов, в условия на криза Вие управлявате без загуби една огромна структура, каквато е Комплексният онкологичен център-Пловдив. Как успявате?

- Ние сме най-голямото онкологично лечебно заведение, обслужващо около една четвърт от онкоболните в страната. Колкото и да е трудно управлението на такава болница, в условията на действаща здравноосигурителна система и гарантиран бюджет в рамковия договор, здравеопазването е по-малко уязвимо в условията на икономическа криза. Друг е въпросът с нарастващия брой на неосигурените лица, а онкопациентите, макар и неосигурени, трябва да бъдат лекувани. Това повелява моралът. Като следствие обаче се генерират загуби от всяко лечебно заведение, което е и търговско дружество. Част от дейностите са нефинансирани или недофинансирани. Това прави управлението на център като нашия сложно и рисково. Разбира се, трябва да отдадем дължимото и на общинската администрация и кмета. В тяхно лице имаме стабилен партньор, с когото водим традиционно добър и конструктивен диалог.

- Как мотивирате екипа си?

- Това може да стане не само чрез финансови стимули. Добрите условия за труд и подходящата атмосфера също оказват влияние. Когато мениджърът постигне максимално добра материална и емоционална среда за работа, може да разчита на успех. В нашата професия срещу нас застават здравословно увредени и емоционално смазани хора. Необходима е, освен висока професионална квалификация и сила на духа, максимална етичност. Ръководенето на онкологична болница изисква и особен психологически и емоционален профил. За 11 месеца ние привлякохме четирима лекари от шестте специалности, които са вече в "червената книга" - патоанатом, анестезиолог и двама лекари "Клинична лаборатория". Хората, които се занимават със здравеопазване, ще разберат, че в днешно време това е подвиг.

- С какво експерт като Вас би могъл да бъде полезен на политиците?

- Здравеопазването има нужда от сериозна промяна. Ако погледнем на реформата като на една врата, то ключът за нея се нарича Национална здравна карта. Тогава, когато системата стъпи на това, когато влязат доброволните здравноосигурителни фондове и бъде сегментирано финансирането, тогава ще има и мотивация. В момента сме изправени пред голяма опасност - дефицит на медицински кадри. Проблемът се задълбочава, защото голяма част от завършващите напускат. В същото време ограниченият брой специалисти продължават да се разпиляват в множащите се лечебни заведения. Ако оставим настрана финансовия аспект, по-важният въпрос е откъде ще намерим специалисти, които ще работят там.

- Според вас добър ли е бюджет 2013 в частта за здравеопазване?

- През последните 10-12 г. реформата започна, но някъде спря и се работи на парче. Съгласен съм с финансовия министър Симеон Дянков. Не може да се наливат пари в нереформирана система. Пари има достатъчно. Разпределението им не се прави по най-добрия начин. Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност и само за няколко десетилетия сме свидетели на поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи преживяемостта и да се подобри качеството на живот при пациентите. Онкологичната здравна помощ е част от националната здравна стратегия, трябва да бъде и част от националната сигурност. Затова е нужно действащата система да бъде съхранена на всяка цена. И се връщам отново към думите на финансовия министър - как да наливаме пари в система, която не иска да се променя? Тези пари изтичат. А системата не се реформира, не защото не може, а защото лобито на тези, които не искат, е по-голямо. Така че думата, която е решаваща за реформата и за бъдещето на здравеопазването, е "смелост", а ключът е изработването на национална здравна карта.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница