Детектори на йонизиращи лъчениястраница1/6
Дата25.04.2022
Размер0.89 Mb.
#114175
  1   2   3   4   5   6
Пропорционални и Гайгер - Мюлерови броячи

ДЕТЕКТОРИ НА ЙОНИЗИРАЩИ ЛЪЧЕНИЯ

ГАЗОНАПЪЛНЕНИ ДЕТЕКТОРИ

ПРОПОРЦИОНАЛНИ И ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВИ БРОЯЧИ

ПРОПОРЦИОНАЛНИ И ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВИ БРОЯЧИ

Под въздействие на всяко йонизиращо лъчение във вещество от неутрални атоми или молекули се получават положителни или отрицателни йони. При нормални условия, поради рекомбинацията, те съществуват за кратко време и се съединяват отново в неутрални атоми или молекули.

Най-подвижни са йоните в газовете. В електрично поле те бързо се придвижват към съответните електроди, в резултат на което рекомбинацията е незначителна.

На йонизационен принцип се основават йонизационните камери, газовите броячи и полупроводниковите детектори.

ПРОПОРЦИОНАЛНИ И ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВИ БРОЯЧИ

  • Трите основни типа газонапълнени детектори са:
  • 1) Йонизационни камери
  • 2) Пропорционални броячи
  • 3) Броячи на Гайгер-Мюлер
  • Всички те имат еднакъв основен дизайн от два електрода, разделени от въздух, или специален газ за пълнене, но всеки използва различен метод за измерване на общия брой йонни двойки, които се събират. Силата на електричното поле между електродите и вида, и налягането на запълващия газ, определя реакцията на детектора към йонизиращото лъчение.

ПРОПОРЦИОНАЛНИ И ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВИ БРОЯЧИ

Обикновено пропорционалните и Гайгер – Мюлеровите броячи имат цилиндрична форма с положителен електрод, с много малък диаметър,минаващ по оста на цилиндъра. За да се избегне влошаване на разделителната способност на детектора за анод се използват калибрирани нишки, опънати с подходяща пружина по оста на външния електрод.

ПРОПОРЦИОНАЛНИ И ГАЙГЕР-МЮЛЕРОВИ БРОЯЧИ

Разликата между видовете газонапълнени детектори се дължи на различните процеси, които протичат под въздействието на приложеното, между електродите, напрежение.


К – коефициент на газово усилване – отношението на броя йони, събрани от електродите, към броя йони, получени от първичната йонизираща частица.
Около К=1 (до U3) детекторът работи като йонизационна камера;
До К=107 (U5) работят пропорционалните броячи. На практика се ползват броячи с К=104 (U4), за да не се наруши пропорционалността между енергията, отдадена от частица на брояча, и заряда, събран на електродите;
При К=109 детекторът работи като Гайгер – Мюлеров брояч. Големината на импулса не зависи от първичната йонизация, поради което получаваме информация за преминаването на частицата, но не за нейния вид или енергия;


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница