Детската кардиология остава без медсестристраница1/9
Дата17.08.2018
Размер329 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
08.02.2018
Национални вестници


Детската кардиология остава без медсестри


Монитор  стр. 15  

От Националната кардиологична болница предупреждават, че до края март Детската кардиохирургия и кардиология ще затворят врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

"Липсата на специфично образование за медицинските сестри в детски профил, тежката патология, голямата отговорност, която се иска от специалистите по здравни грижи в нашето отделение, което съвпадна с откриването на много частни лечебни заведения, доведе до един масов отлив на медицински сестри от клиниката и я постави в състояние да намали работата в някои моменти до санитарния минимум". Това заяви началникът на Детската кардиология проф. Анна Кънева пред БНР. 540 деца се раждат годишно със сърдечни проблеми у нас, от тях 300 се нуждаят от операция до навършване на годинка.


СПАСИХА ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТКА С РЯДКА ИНФЕКЦИЯ НА ОЧИТЕ


Монитор  стр. 15  

43-годишна пациентка беше спасена от застрашаваща живота рядка инфекция, съобщиха от столичната болница "Света Анна" (бившата Окръжна болница).

В края на януари жената от Кюстендил развила изключително рядка аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит. Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура - септично състояние на целия организъм.

Пациентката постъпила в спешното отделение на "Св. Анна" вечерта на 29 януари, след като й било отказано лечение в други болници

Настанена е в реанимация и по спешност и е започнала тройна антибиотична терапия с най-съвременни медикаменти, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции, обясняват медиците.

На следващия ден консилиум решава под упойка да се направят инцизии на двете огнища и така се достига до огнището на възпалението.

След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо, което говори за много тежко възпаление. Микробиологичните изследвания доказват че жената има стафилококова и стриптококова инфекции, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето

След проведеното лечение, вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето.

По пътеката 228, по която е приета в Клиника по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от Здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна -София" АД са вложени 4200 лв. След прехвърляне в Клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070 лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв -гал болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая.

Като се има предвид, че лечението все още не е завършено, общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева, изчисляват от болницата.Присадиха нова челюст на жена с тумор


Монитор  стр. 15  

Конструираха и присадиха нова челюстна кост на пациентка с тумор. Това осъществиха лекари от голяма болница в столицата. Екип от лицево-челюстни хирурзи, ортопеди и съдови хирурзи извършиха сложна мултидисциплинарна операция с автоложна присадка от пищялна кост. Авангардна реконструктивна операция ще позволи на пациентката с тумор на долната челюст да се храни и живее нормално.

Екипи на лицево-челюстния хирург доц. Антон Джоров, доц. Васил Яблански и проф. Васил Червенков в продължение на осем часа направиха сложната интервенция. Рентгенова снимка, преди изваждането на мъдрец, показала, че в областта на челюстта има подозрителна област. Последващи изследвания установили с точност, че става въпрос за злокачествен тумор.

Първоначално специалистите отстранили засегнатата от тумора челюстна кост. След това направили присадка от малката пищялна кост (фибулата) на пациентката, заедно със съпътстващите артерия и вена (фибуларен автотрансплан тат). "Операцията се осъществи благодарение на отличната кола-борация с колегите хирурзи в различни специалности.Тестове предупреждават 5 години по-рано за рак


Монитор  стр. 16-17  

Тестове предупреждават между три и пет години по-рано за опасността от развиване на рак. Всяка година научните среди съобщават поне за две такива иновативни разработки. Учените, които са ги разработили, прогнозират продажни цени от $500 до $5 000, но нито една клиника все още не ги е въвела в масова употреба, показват данни от фармацевтични компании.

"Независимо че всяка година екипи от учени обявяват, че са разработили тест за ранно откриване на рака, нито един от тях не е влязъл в употреба и не се ползват рутинно, тъй като не са валидизирани. Това коментира пред "Монитор" доц. Антоанета Томова, началник на вътрешното отделение в Комплексния онкологичен център - Пловдив. Те не се прилагат не само в България, но и в чужбина, допълни тя и уточни, че тумормаркерите, които също са своеобразни тестове, са единствените, които се ползват масово навсякъде в онкологията. За разлика от иновативните тестове обаче те се прилагат, за да се потвърди или отхвърли хипотезата за наличие на тумори.

Независимо че тумормаркерите дават точни резултати, данните от тях не са достатъчни. При показатели, насочващи към раково заболяване, се правят допълнителни изследвания, както и образна диагностика, каза още доц. Томова. По думите й обаче до десетина години е напълно възможно да се стигне до навлизане в практиката на някои от иновативните тестове чрез материал от кръвта, слюнката или урината, за които се твърди, че могат да прогнозират до пет години опасността от развиване на онкологично заболяване.

Датски учени, например, съобщиха за нов тест, който сигнализира за онкологично заболяване цели пет години преди то да се зароди. Той е за прилагане при търсенето на рак на гърдата, съобщава Cience Alert". Създателите му твърдят, че точността му е до 80 процента и затова може да бъде по-успешен дори от изследването с мамограф. Те започнали да го разработват, тъй като датски онколози съобщавали за неточни данни от образната диагностика, за пример те дават резултатите от мамографски изследвания от 2014 г., според които от общо 13 000 случая данните от близо 2 000 били неточни.

Новият тест бил разра ботен така, че да измерва съставките на кръвта и да отчита метаболитния профил на пациента. Според учените разработката им може да отчете с точност как се променя химичния състав на кръвта при предварителния стадии на рака.

"Тестът не е съвършен, но фактът, че вече можем да прогнозираме зараждането на рак на гърдата за години напред, е невероятен", казва ръководителят на проекта проф. Расмус Бро.

Друг тест, разработен от учени от университета , Джонс Хопкинс" в САЩ, има претенцията, че открива 8 вида рак много преди той да се прояви, при това с точност до 98 процента. Това се отнася за тумори на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата.

Той е създаден на базата да открива мутирали клетки в кръвта и да анализира техните ДНК. Създателите му обясняват, че той може да бъде включен в ранните скринингови програми. Американската комисия за лекарствата и храните обаче все още не е дава разрешение за употребата му. Ръководителят на научния екип проф. Бърт Вегелщайн смята, че разработката може да промени тотално диагаостичните методи, които се правят в момента за откриване на онкологични заболявания.

"Така значително ще намалеят смъртните случаи от рак в дългосрочен план. В САЩ около 39% от възрастните ще получат диагнозата рак в определен момент от живота си. Заради застаряването на населението по света онкологичната диагноза се превръща в една от водещите причини за смъртността", казва той.

Нов тип диагностика е разработена и в специализирана клиника в Турция.

Кръвен тест разпознава раковите клетки, техния брой и типа рак много по-рано от наличните системи за образна диагностика като ПЕТ-скенер, ЯМР, компютърна томография и др. СТС методът (circulating tumor cells) е ефективна, минимално инвазивна опция за проследяване на рака в тялото. Тя вече е прилагана в лечебно заведение там.

"Както е известно, стандартното определяне на стадия на рака се прави спрямо параметри като размера му и разпространението му в лимфни възли и други органи. Но благодарение на този нов метод, наречен СТС, е възможно туморът да се открие още когато е много малък в кръвта", обяснява проф. д-р Хюсеин Балоглу. - СТС е бърз и лесен метод. Новата технология може да се приложи към всеки пациент. Епруветката кръв се изследва в специален апарат. Този нов метод отделя карциногенните клетки, определя техния брой и идентифицира тапа на рака. Всички тези стъпки могат да бъдат изпълнени в рамките на един ден", казва той.

Проф. д-р Балоглу твърди, че с тази технология онкологичните заболявания могат да бъдат откривани в зародиш, като с голяма точност може да се каже в какъв орган или система е локализацията.

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница