Диагностични методи при дерматомикози Доц д-р Лилия ЗисоваДата25.06.2017
Размер58.77 Kb.
Диагностични методи при дерматомикози
Доц.д-р Лилия Зисова

Катедра по дерматология и венерология, МУ, Пловдив

При сьмнение за гьбична инфекция, диагнозата задьлжително трябва да бьде потвьрдена чрез лабораторно, или друго изследване.

По настоящем в диагностиката на дерматомикозите се използват както конвеционални, така и сьвременни диагностични методи.
Конвенционални методи

Като конвенционални методи за диагностициране на микози се определят микроскопският препарат с калиева основа /КОН/ и посявката, най-често на Sabouraud аgar.


Лабораторна диагностика

Вземане на материал за микологично изследване

При вземане на материал за микологично изследване, пациентът трябва да е преустановил локалната антимикотична терапия за срок минимално 4 до 6 дни. В противен случай е възможно да бьдат отчетени фалшиво негативни резултати. Желателно е преди вземането на пробата, изследваният участьк да бъде почистен със 70% спирт, с цел да се редуцира вторичната контаминация с плесени и бактерии.

Материал oт лезии на скалпа се вземат чрез изкубване на косми с пинсета и настьргване на сквами сьс скалпел вьрху предметно стькло.

При вземане на материал от гладка кожа, материал се взема сьс скалпел, или кюрета от рьба на лезията.

Вземането на инфектиран материал от нокти се извършва посредством остра ножица, пила, скалпел. При използване на електрическа пила , или други подобни уреди се получават по-добри резултати , отделя се по-голямо количество материал в дьлбочина. Изследващият трябва да положи максимални усилия да кюретира материал от проксималната засегната част на нокътя , кьдето могат да бъдат доказани повече гъбични елементи.

Материал от лигавици се взема с тампон.


Микроскопски препарат с калиева основа /КОН/ 10-30%

Бърз и широко разпространен метод за доказване наличието на гъбичен причинител . Този метод обаче се характеризира с доста ниска диагностична чувствителност.

Материала / частици от нокът, косми, люспи от кожа/ се поставят на предметно стъкло, накапват се една-две капки 10-30 % разтвор на КОН.

За по-добьр контраст и по-лесно идентифициране на хифите, кьм калиевата основа могат да се добавят багрила - памучно или метиленово синьо, черен хлоразол, синьо-черно мастило на Паркьр и др.

Поставя се допълнително покривно стъкло.

Ако се работи с 30% КОН , след леко загряване на спиртна лампа препаратът може да се наблюдава веднага със светлинен микроскоп при увеличение 100-150 х. При използване на 10% КОН, препаратът престоява във влажна среда /петри/ за половин час. Покривното стькло се притиска с прьст, преди препарата да бьде наблюдаван, за да изчезнат вьздушните мехурчета.

Ако материала е налеп от лигавица се наблюдава директно.

При положителен препарат - пол. (+) на микроскопа се виждат двойно контурирани, септирани и разклонени мицелни нишки, спори - фиг.1

Секретите могат да се оцветяват по Gram.

Преимущество нa микроскопския препарат с калиева основа /КОН/

Микроскопския препарат с калиева основа /КОН/ е най-лесния и бърз метод за доказване наличието на гъбичен причинител.

Метода може да се използва в ежедневната дерматологична практика и има ниска цена.

Недостатьци

Микроскопският препарат с калиева основа /КОН/ има доста недостатьци:

- Доста ниска диагностична чувствителност, няма достатъчна степен на диагностична сигурност.

- Наличие на артефакти - вьздушни мехурчета, кристали от КОН, влакна, драскотини по предметното стькло и др. Наличието на артефакти може да доведе до грешки в отчитането на резултата.

- Резултата може да бьде в 10% от случаите да бьде негативен , вьпреки

наличието на микоза.

- Микроскопския препарат с калиева основа /КОН/ е нетраен, изсьхва бьрзо. След няколко часа вьв влажна камера калиевата основа кристализира.

- Риск от фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати.

- Микроскопският препарат с калиева основа /КОН/ не определя вида на етиологичния причинител.

Фиг.1 Микроскопски препарат с калиева основа /КОН/ - кожа и косьм
Културелно изследване

Основно приложение при диагностиката и точното идентифициране на гъбичния причинител намира културелното изследване.

Изследваният материал се поставя в петри, съдържащо хранителна среда – най- често това е Sabouraud аgar / 40г глюкоза, 10г пептон, 20г агар, 1л дестилирана вода, pH 5,6/– селективен за растеж на дерматофити и дрожди.

Кьм Sabouraud agar може да се добави Actidion® (Cycloheximid) - подтискащ растежа на плесените и Penicillin/Streptomycin 40.000 IE/l, или Chloramphenicol 150 mg/l - активни срещу бактерии.

Sabouraud agar идентифицира:


  • Дерматофити - растат за около 2-4 седмици при температура 37°C . Впоследствие конкретният патоген се идентифицира макроскопски и микроскопски - фиг.2,3,4

  • Дрожди от род Candida - растат за 3 дни на 28°C - фиг.5

  • Плесени - растежьт започва още през първите дни от посявката. Освен че могат да бьдат патогени, плесените са и чести лабораторни замьрсители. Те не растат в среда в която има Actidion® /Cycloheximid/. Поради тази причина, ако се използва винаги добавен Actidion® / Cycloheximid/ към средата, понякога те могат да бъдат пропуснати като етиологичен причинител. За да бъде една плесен приета като етиологичен причинител, а не като замърсител, тя трябва да бъде изолирана в 2-3 последователни култури - фиг.6

Друга сьвременна алтернатива са модифицираните агари - SIFIN, Berlin /2%-Sabouraud-Dextrose-агар, съдържащ Cycloheximid и Chloramphenicol / , Mycosel® / Becton Dickinson, Heidelberg, който съдържа Cycloheximid /и др.
Преимущество на културелното изследване

Културата определя точно вида на причинителя на база макроскопски и микроскопски вид на културата .

Допълнителен нативен препарат от посявката /микрокултура/ дава по-детайлна информация за морфологията на отделните родове дерматофити и подпомага точната диагноза чрез микроскопско определяне вида на макро и микроконидиите.

Недостатьци

- Диагностична чувствителност- 60-70%.

- Kултурата може да е отрицателна до 30% от случаите с микоза.

- Дълго времетраене - 2-6 седмици .


Конвенционалните методи могат да дадат фалшиво негативни резултати
За да се избегнат фалшиво негативни резултати е необходимо преустановяване на локалната антимикотична терапия за срок мин. 4-6 дни и правилно вземане на материала за изследване.

Фиг. 2 Trichophyton rubrum- култура и микрокултура
Фиг3 Trichophyton mentagrophytes- култура и микрокултура


Фиг. 4 Microsporum canis - култура и микрокултура
Фиг.5 Candida spp.- култура и микрокултура


Фиг.6 Scopulariopsis brevicaulis


Изследване с лампа на Wood

През 1925 г. Margarot и Deveze доказват, че заразените косми и някои гъбични култури флуоресцират при обльчване с ултравиолетова светлина.

При изследване с лампа на Wood се използва ултравиолетова светлина с дължина на вълната 365 nm.

Светлината се филтрира през никелов оксид Wood стъкло /бариев силикат с никелов оксид/, което позволява само на дългите ултравиолетови лъчи да преминават /пик при 365 nm / - Фиг.7Фиг.7 Лампа на Wood

Лампата на Wood намира приложение при:

Бактериални инфекции на кожата

Corynebacteriium minutissimum (в коралово червен цвят)

Pseudomonas (в жълто-зелен цвят)

Гъбични инфекции на кожата

Еctothrix инфекции - Microsporum audouini и Microsporum Canis ( светло

жълто-зелено ) ; Trichophyton Schoenleini (фавус) бледо зелено, Tinea

Versicolor (златисто жълто)Дрожди

Propionibacterium acnes (в оранжев цвят)Порфирия – флуоресциране на урината в розово.

Пигментни промени по кожата - витилиго, хипопигментация–бяло или синьо-бяло , хиперпигментации .

Хемангиоми
Каталог: uploads -> Content
Content -> Екологична оценка и swot анализ Екологична оценка на проект на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
Content -> Екологична оценка и swot анализ – Оценка за съвместимостта на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
Content -> Доклад за дейността съгласно чл. 33 от Закона за счетоводство
Content -> Дунавски район за басейново управление Анкетен лист за минали наводнения на територията на общината
Content -> Доклад на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2010 г.; проект за решение ос приема доклада на сд; Доклад на директора за връзки с инвеститорите за дейността му през 2010 г
Content -> Доклад на Управителния съвет за дейността на дружеството през 2008 г.; проект за решение ос приема доклада на ус; Доклад на директора за връзки с инвеститорите за дейността му през 2008 г
Content -> Доклад за дейността съгласно чл. 33 от Закона за счетоводство
Content -> Екологична оценка и swot анализ Екологична оценка на проект на План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление
Content -> Климат и околна среда


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница