Диагностични методи в Неврохирургиятастраница1/12
Дата27.04.2022
Размер46.2 Kb.
#114187
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
ССГ в неврохирургията
Свързани:
Пред,през и след оперативна реанимация, Анестезия-14.03.22

ССГ в хирургията

Диагностични методи в Неврохирургията

Хирургичното лечение още от древни времена са го практикували хората. То е старо защото са започнали опити за операции при травматичните увреди, в старите времена праща били основните проблеми за първобитните хора. Също така има и данни за опити за успешна трепанация на черепа и за лекуване на туморни процеси. Но в същото време тази дисциплина е нова има своя разцвет, като клон на хирургията. Всички дисциплини, които са хирургични - като урологията, травматологията всички са клонове на общата хирургия, която първоначално не се деляла на такава. Едно време лекарите са лекували абсолютно всички хирургични заболявания вътрешни заболявания и други заболявания. 


Голям тласък в развитието си хирургията на нервната система отражение оказват и имат значение забележителните открития, появата на ренгеновите изследвания особено тези с контрастната материя, най-вече когато трябва да се от диференцира туморен процес или неврохирургично заболяване което ще подлежи на хирургично лечение.

Диагностичните манипулации и радиологичните методи на изследване в неврохирургията са няколко вида:Лумбалната пункция


може да се извърши на пациент, докато лежи или седи. Спиналната течност често се отстранява от пациент в легнало положение, за да се избегнат възможни усложнения (спад на вътречерепното налягане, нарушение на продълговата медула при големия отвор на тилната кост, игла, попадане в костта, съдов сплит, нервен корен и др. ).
Най-удобно е положението от лявата страна в самия край на леглото или дивана с валяк, поставен под главата. Асистентът, застанал отсреща, с дясната ръка огъва главата на пациента към гърдите, с лявата, хващайки краката му в подколенната област. fossa, води краката към стомаха. Гърбът и долната част на гърба трябва да са в строго изправено положение. Пункцията се прави най-добре между III и IV или IV или V на лумбалните прешлени. Ако по някаква причина е невъзможно да се направи пункция между тези прешлени, е възможно пункция в други междупрешленни пространства.Извършва се в стерилна среда.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница