Директора на рзи грДата28.10.2018
Размер48 Kb.
#104343
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


София - 1000, пл. “Св. Неделя” № 5 тел. 9301 211, факс 981 18 33
Изх. № 16-00-47
София, 14. 04. 2011 г.ДО

ДИРЕКТОРА НА

РЗИ ГР. ...................


УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,
През м. юни 2002 г. Европейският континент беше сертифициран като свободна от полиомиелит зона, след като всички 53 държави покриха критериите за висок имунизационен обхват срещу полиомиелит и надежден надзор на острите вяли парализи (ОВП).

През април 2010 г. в Таджикистан започна взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смътни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Тюркменистан - 3 сл., в Казахстан 1 сл. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 имунизационни рунда. От началото на 2011 г. няма регистрирани нови случаи.

В световен мащаб и през 2011 г. четири държави останаха ендемични – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите Прикавказки държави рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок.

На последното съвещание на Регионалния Сертификационен Комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока.


В тази връзка министърът на здравеопазването, в рамките на Европейската имунизационна седмица, разпореди провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит на всички лица от 13 месечна до 7 годишна възраст, които нямат данни за проведени имунизации срещу полиомиелит или имат непълна имунизационна схема за възрастта, нямат избран личен лекар, нямат постоянна адресна регистрация.

Имунизацията ще се извърши под ръководството на съответната РЗИ, като в екипите освен служители на инспекциите, следва да се включат и медицински специалисти от здравните и лечебните заведения на територията на областта.

Извънредната имунизация ще се проведе с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина Имовакс полио. Ваксината е съвместима с всички останали по ИК, включително с неспецифичен или специфичен имуноглобулини. При съвпадение на извънредната имунизация с редовен прием по календара на петкомпонентна или четирикомпонентна ваксини, съдържащи инактивиран полиомиелит, имунизацията се отчита само като извънредна и лицето подлежи на поредния прием комбинирани ваксини.

Директорите на РЗИ да организират изпълнението на извънредната имунизационна кампания, като включат всички налични кадрови и технически ресурси на инспекциите и проконтролират изпълнението на посочените по-горе мерки.Да се засили надзора на острите вяли парализи, като специалистите от болничната помощ се запознаят с епидемичната обстановка в света и Европа, със списъка диагнози, които задължително подлежат на съобщаване като ОВП; при необходимост да се предпишат конкретни действия за укрепване на надзора.
Приложения:

  1. Заповед за извънредна имунизация

  2. Данни за подлежащи контингенти за извънредна имунизация срещу полиомиелит


ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН

ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР:
Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ
Каталог: wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> Евгений Гиндев световната конспирация
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> За минималния и максималния бал по паралелки в рио област софия-град
2011 -> 130 годишнината на ввму “Н. Й. Вапцаров” разкрива новите предизвикателства и перспективи в развитието на флагмана на морското образование
2011 -> Съюз на математиците в българия – секция бургас пробен изпит по математика за 7 клас – март, 2011
2011 -> Член на Приятели на Земята Интернешънъл
2011 -> Права и задължения на учениците
2011 -> В съответствие с ангажиментите в рамките на фаза 1 от мониторинга за изпълнение на задълженията по Конвенцията и Препоръката, през 2000 г
2011 -> Разграничение на трафика на хора от сродни престъпни дейности д-р Ива Пушкарова


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница