Дистанционен Web 0 курс, като част от европейски проект Lifelong Learning Transversal project, Web 0 European Resource CentreДата25.06.2017
Размер20.46 Kb.
#24409
Дистанционен Web 2.0 курс, като

част от европейски проект Lifelong Learning Transversal project, Web 2.0 European Resource Centre

Проект Web 2.0 ERC има за основна цел да подпомогне преподавателите, които намират, че съвременните ИКТ стредства са объркващи за учениците, като им предложи “сигурна” среда, която да могат да използват в клас.

Проектът създава европейски ресурсен център (ERC) за “опростени” и “целенасочени” Web 2.0 инструменти, приложими в контекста на средното и висшето образование и обучението на възрастни, както и предоставя ясни примери за това как те да се използват в учебния процес с придружаващите ги методически насоки и видео демонстрации.

Обучението е свързано с това как да се използват различните интернет инструменти, като блогове, фейсбук, ютуб, форуми, уики и др. за учебни цели като при това обучение се поставя акцента на развиване на умения за общуване, за изследване на информация, за споделяне и сътрудничество и не на последно онези умения, които се развиват в обучението по физика - учениците могат да решават задачи, да споделят открита информация, да си задават въпроси, да описват и обясняват определено явление и др.

В проека участваха ученици от 8 и 10 клас на СПГЕ ”Джон Атанасов” с ръководител Милена Гошева – учител по физика и астрономия:

1. Антоний Станиславов Търнин – 8е

2. Александър Михайлов Градинаров-8е

3. Иван Антонио Богданов-8е

4. Симеон Руменов Симеонов-8е

5. Цветослав Иванов -10б

Курса в който учениците показаха своите умения и знания беше на тема ”Възобновяеми енергийни източници”. Тема – нова и актуална, която се наложи като специалност в гимназията през последните две години.

Преди започване на работата в курса учениците трябваше да се запознаят с инструментите за работа в Internet за образователни цели:

• Blog

• Social Bookmarking – социални отметки• Wiki

• Youtube

• Facebook

• Forum


Целта на курса беше да се научат да работят заедно, като обменят информация в съдадения форум за възобновяеми източници (ВЕИ), както и за тяхното приложение и развитие. За един месец учениците трябваше да се справят с три задачи:

• Да намерят информация за ВЕИ, източници на ВЕИ и приложението им.

• Да създадат свое wiki – за да могат всички останали да получат пълна и систематизирана информация за ВЕИ, видовете енергии и технологиите им.

• Да създадат мултимедиен продукт, който да качат в youtube.

Курса завърши успешно в рамките на предвиденото време и учениците получиха международни сертификати за участието си и благодарност от координатора на проекта проф. Томас Коноли.

Web 2.0 ERC е един съвременен подход в образованието интегрирано с използване на уеб пространството, но в диалогов режим което дава възможност на учениците да изказват свободно своето мнение, да приемат мнението на другите по даден проблем и заедно да създават сайт с полезна информация.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница