Джеймс Енсор (1860 – 1949) Предшественик на модерното изкуство Избрани графики от колекцията на kbc groupДата25.10.2018
Размер27.49 Kb.
#97199
Галерия СИБАНК

представя


Джеймс Енсор (1860 – 1949)

Предшественик на модерното изкуство

Избрани графики от колекцията на KBC Group
8 Януари – 8 Февруари 2009

Откриване – 8 януари 2008 (четвъртък), 18.30 часа
Куратори: Хилдегард Ван де Велде, Светлана Куюмджиева
Заповядайте на пресконференция с участието на г-жа Хилдегард Ван де Велде в деня на откриването на изложбата от 11.30 часа в галерия СИБАНК.
Белгийският художник е известен като един от най-големите новатори в европейското изкуство от края на 19 век. Признат като предвестник на експресионизма и сюрреализма Енсор се отличава от съвременниците си с ексцентричния си стил и с богатата галерия от демонични образи и същества, които обитават творбите му.
Българската публика има възможност за първи път да се запознае от близо с тези персонажи в графиката на Джеймс Енсор. Общо 35 оригинала в класически графични техники, между които е знаменития му цикъл Седемте смъртни грехове, както и двата албума с литографии Сцени от живота на Исус Христос (Scènes de la vie de Jésus Christ) и Гамата на любовта (La Gamme damour) очертават в експозицията важните периоди и теми в изкуството на художника. Оригиналите са част от колекцията на KBC Group, Белгия.

Цялата колекция събира приблизително 5 века фламандско изкуство. Най-старата част от колекцията е представена в къщата музей в ренесансов стил на Николас Рококс в Антверпен, стопанисвана и поддържана изцяло от KBC Group. В музея са представени общо 400 произведения, най-старото от които е картина на Куентин Метсис от 1500 година, както и някои шедьоври на Рубенс.

Освен тази музейна колекция KBC Group притежава приблизително 400 образци на фламандското изкуство от 19 и 20 век, изложени в централите на групата в Белгия. Най-важният артист в тази колекция безспорно е Джеймс Енсор. Освен богатата графична сбирка групата притежава и 5 от живописните му платна.
Изложбата в галерия СИБАНК е структурирана като изчерпателен ретроспективен преглед и започва от най-простата биографична информация за художника, която въвежда зрителя в личността му и във времето, в което е живял:

Кой е Енсор? Къде е живял и работил? - типични автопортрети, пейзажи и градски сцени от Остенде и Брюксел.

Ядро на изложбата е Социалната критика като основна тема в творчеството на Енсор. Средствата и символичните образи, с които той борави, за да критикува недъзите на обществото, създават една сюреалистична митология, много специфична за стила му. Централни теми в социалната критика са религията, порядките на заможните граждани и политиката. Фарсът, карикатурата и предизвикателните сюжети присъстват навсякъде. Не по малко важни за изграждането на цялостна представа за белгийския класик са Маските, демоните и скелетите. Те се появяват еднакво интензивно и в графичното, и в живописното му творчество. Темата за смъртта и отчаянието е превърната от него в серия от знаци, която впоследствие изиграва важна роля като силен провокатор и вдъхновение на зараждащия се тогава импресионизъм.


Джеймс Енсор е роден през 1860 в Остенде, морски курорт на белгийското крайбрежие. Баща му е британец, майка му белгийка. По-голямата част от живота си прекарва в родния си град с изключение на трите години, през които следва в Кралската художествена академия в Брюксел (1877 – 1880). На 20-годишна възраст напуска академията, недоволен от прекаления консерватизъм на традиционните схващания за изкуството, които се преподават там и се връща в Остенде, за да даде пълна свобода на личните си възгледи. В края на 19 век повечето от работите му са отхвърлени от критиката като твърде скандални и предизвикателни. Пример за такава работа е Влизането на Христос в Брюксел, която участва в настоящата експозиция. Приживе изкуството му оценено само от шепа интелектуалци в близкото му обкръжение. Но в днешно време славата му е световна като един от основоположниците на модерното европейско изкуство.
За повече информация:

Галерия СИБАНК – 93 99 280; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121
Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница