Днес избраният председател Жан-Клод Юнкер изпрати списък с кандидатите за членове на Комисията до италианския министър-председател Матео Ренци в качеството му на председател на Съвета на Европейския съюзДата15.01.2018
Размер26.71 Kb.
#47248Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 5 септември 2014 г.Съставянето на Комисията на Юнкер напредва

Днес избраният председател Жан-Клод Юнкер изпрати списък с кандидатите за членове на Комисията до италианския министър-председател Матео Ренци в качеството му на председател на Съвета на Европейския съюз.

Това бе предшествано от поредица от разговори на г-н Юнкер с всеки от кандидатите за комисар през последните няколко дена и от предложението за назначаване на върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от 30 август.

Следващи стъпки:

Съветът на Европейския съюз трябва да приеме списъка в съответствие с член 17, параграф 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), след което списъкът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС (вестника, в който се обнародват законодателните актове на ЕС). След това избраният председател Юнкер планира да обяви разпределението на ресорите и начина, по който възнамерява да организира работата на следващата Европейска комисия. Очаква се това да се случи не по-рано от средата на следващата седмица.

На следващия етап Европейският парламент трябва да одобри целия колегиум на членовете на Комисията, включително председателя и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия. Това ще бъде предшествано от изслушване на кандидатите за комисари в съответните парламентарни комисии съгласно член 118 от Правилника за дейността на Европейския парламент. След като Европейският парламент даде одобрението си, Европейският съвет официално назначава Европейската комисия в съответствие с член 17, параграф 7 от ДЕС.

Предложен списък на кандидатите за членове на следващата Комисия (по азбучен ред):

Димитрис АВРАМОПУЛОС (Гърция)

Витянис АНДРЮКАЙТИС (Литва)

Андрус АНСИП (Естония)

Мигел АРИАС КАНЕТЕ (Испания)

Елжбиета БИЕНКОВСКА (Полша)

Аленка БРАТУШЕК (Словения)

Кармену ВЕЛА (Малта)

Маргрете ВЕСТАГЕР (Дания)

Кристалина ГЕОРГИЕВА (България)

Валдис ДОМБРОВСКИС (Латвия)

Гюнтер ЙОТИНГЕР (Германия)

Юрки КАТАЙНЕН (Финландия)

Корина КРЕЦУ (Румъния)

Сесилия МАЛМСТРЬОМ (Швеция)

Невен МИМИЦА (Хърватия)

Карлуш МОЕДАШ (Португалия)

Пиер МОСКОВИСИ (Франция)

Тибор НАВРАЧИЧ (Унгария)

Христос СТИЛИАНИДИС (Кипър)

Мариан ТЕЙСЕН (Белгия)

Франс ТИМЕРМАНС (Нидерландия)

Йоханес ХААН (Австрия)

Джонатан ХИЛ (Обединено кралство)

Фил ХОГАН (Ирландия)

Марош ШЕФЧОВИЧ (Словакия)

Вера ЮРОВА (Чешка република)

В допълнение към: Федерика МОГЕРИНИ (Италия), назначена за върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от Европейския съвет със съгласието на избрания председател Юнкер.За повече информация:

След общоевропейска избирателна кампания Жан-Клод Юнкер бе предложен за кандидат за председател на Европейската комисия от Европейския съвет на 27 юни 2014 г. Въз основа на политическите насоки, които той представи пред Европейския парламент, Жан-Клод Юнкер бе избран за следващия председател на Европейската комисия със значително мнозинство от 422 гласа по време на заседанието на Парламента на 15 юли 2014 г.

Интернет страница на избрания председател Жан-Клод Юнкер:

http://ec.europa.eu/about/juncker-commission

Политически насоки за следващата Европейска комисия: „Ново начало за Европа: моята програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна“:http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_bg.htm

Следете съобщенията на избрания председател в Twitter: @JunckerEUЗа контакти:

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/965

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница