До Директор риосв пловдив На Ваш изх. № Овос-1420/22. 12. 2015г



Дата23.10.2018
Размер225.37 Kb.
#93061
До Директор

РИОСВ Пловдив

На Ваш изх. № ОВОС-1420/22.12.2015г.
Допълнителна ИНФОРМАЦИЯ за ПРЕЦЕНЯВАНЕ на НЕОБХОДИМОСТТА от ОВОС по ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 към чл. 6 от НАРЕДБА за ОВОС

I . Информация за контакт с възложителя:

1. Име, ЕГН, местожителство, гражданство на възложителя - физическо лице, седалище и единен идентификационен номер на юридическото лице.

«Профиагро България» ООД

ЕИК: 202745863, ИН по ЗДДС: BG202745863,

2. Пълен пощенски адрес.

гр.София 1606, бул. Македония 40, ет. 4, ап.12

тел.: 0889 751 729, е-mail: petko.iliev@profiagro.bg
Пълен пощенски адрес на обекта: област Пловдив, община Хисаря, с.Беловица,
3. Телефон, факс и е-mail: тел.: 0889 751 729, е-mail: petko.iliev@profiagro.bg
Управител или изпълнителен директор на фирмата - възложител: Петко Илиев – управител, тел.: 0889 751 729

4. Лице за контакти: инж. Мариана Митова, тел. 0889 504 875



II. Характеристики на инвестиционното предложение:

  1. Резюме на предложението.

Предложението касае изграждане «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)»

В обекта ще се извършва търговия на едро и дребно с препарати за растителна защита.

В складовата база ще се извършва само съхранение на готови разфасовани препарати за растителна защита в заводска опаковка.

Не се предвижда извършване на разфасовки и/или други дейности с препарати за растителна защита.

Няма да се извършва производствена дейност.

2. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение.

Необходимостта от реализацията на инвестиционното предложение се определя от съвокупността на няколко групи фактори – икономически, социални, политически, екологични.

Възложителят разполага с необходимия финансов, технически и кадрови ресурс за изграждане на обекта. Това, съчетано със собствеността върху имота и цитираните характеристики и предимства, определя целесъобразността и необходимостта от реализацията на инвестиционното предложение.

В складовата база ще се доставят за съхранение в оригинални опаковки от завода производтел, препарати и ще се транспортират до търговските обекти, снабдяващи земеделските производители.

3. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности. За района на избраната площадка няма утвърдени с устройствен или друг план производствени дейности, които да противоречат по някакъв начин на инвестиционното ни предложение.

То не засяга и не противоречи на други утвърдени устройствени проекти или програми.

Предложението изцяло е съобразено с изискванията на нормативната база на ЗУТ, ЗООС, ЗУО, ЗБР от българското законодателсто.

Няма връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности.

4. Подробна информация за разгледани алтернативи. При избора на настоящият вариант за изграждане на «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)» разгледахме алтернативни варианти по:

Местоположението на площадката;

Вид на предлаганото оборудване и технологични процеси.

Избраното решение на този най-ранен по смисъла на ЗООС етап, представяме в т. 6.

То в максимална степен отговаря на разгледания от нас и анализиран детайлно комплекс от икономически и екологични дадености и определя удачността на избора ни за реализация на инвестиционното предложение.

Имайки предвид описаните дадености и съображения, считаме, че за инвестиционното ни прeдложение няма друга подходяща алтернатива в района.

5. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителството.

Складът «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)» ще бъде изграден в Поземлен имот с площ от 1200.00 (хиляда и двеста) кв. м., находящ се в с. Беловица, община Хисаря, обл. Пловдив, съставляващ УПИ (урегулиран поземлен имот) ХІ (единадесети) от квартал 8 (осем) по плана на същото село, заедно с построената в този поземлен имот „МАНДРА” със застроена площ от 860.00 (осемстотин и шестдесет) кв. м. реализирана в същия имот е собственост на възложителя по силата на Нотариален акт № 37, том ІІ, общ рег. № 1730, нот. Дело № 237/10.07.2015г.

6. Описание на основните процеси (по проспектни данни), капацитет.

В складовата база ще се извършва само съхранение на готови разфасовани препарати за растителна защита.

Не се предвижда извършване на разфасовки и/или други дейности с препарати за растителна защита.

В склада ще се съхраняват минимални количества от ПРЗ необходими за обслужване на клиенти на дребно

Основните количествата от ПРЗ ще се доставят и временно складират респективно, експедират на клиентите на едро по съгласуван график в зависимост от договорените количества по вид и количество.

7. Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.

Не се налага промяна на съществуващата или изграждане на нова пътна инфраструктура.

За бъдещият обект ще се използва наличната инфраструктура – вътрешна и външна.


  • Пътна - Имотът се намира в регулацията на с. Беловица, Общ. Хисаря, със съществуваща транспортна инфраструктура. Местоположението на обекта създава възможност за оптимално използване на техническата инфраструктура на района. Не се налага изграждане на нови пътища.

  • Водоснабдяване – Водоснабдяването, единствено за битови нужди, ще се извършва от съществуващ водопровод, а битовите отпадъчни води ще се заустват във водоплътна изгребна яма.

  • Електрифициране – съществуващите в имота сгради са електрифицирани.

  • Отоплението на административния офис през зимният сезон ще се извършва от битов инверторен климатик.

8. Програма за дейностите, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използване. В границите на имота има съществуваща сграда - едноетажна масивна сграда „МАНДРА” със застроена площ 860 кв. м.

Преустройството на съществуващия обект „Мандра” в «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)» ще се извърши еднофазно. Сградата е монолитна, едноетажна, със смесена стоманобетонова конструкция, бетонова основа и покрив с трислойни покривни панели.

Реализирането на обекта ще стане съгласно утвърденият ПУП и работните проекти при спазване на ограничителна линия на застрояване.

За обособяване на обекта не е необходима друга прилежаща територия извън площа на имота. Фирмата ще осъществи няколко дейности след положително решение по проведена процедура по реда на Глава VI от Закона за опазване на околната среда.

Програмата за дейностите включва няколко етапа.

Инвестиционното проектиране следва традиционните стъпки от Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти - скицата (виза) за проектиране, идеен проект, технически проект, работен проект. Ще бъдат предложени и разработени в пълно съответствие с изискванията на ЗУТ и чл. 124, чл. 128, чл. 130, чл. 132, чл. 134 и чл. 150 от Наредбата.

Съгласно изискванията на ЗУТ инвестиционният ни технически или работен проект ще се съгласува и одобри от главния архитект на община Хисаря, който ще издаде и разрешение за строеж, поискано чрез заявление.



Изграждане на обекта. Завършване на строителството.

При изграждането на сградния фонд и монтирането на елементите на склада ще е необходимо да бъдат сключени:

Договори между участниците в строителството - проектант, строител и консултант;

Откриване на строителната площадка и определяне на строителната линия и ниво. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга - чл. 157, ал. 1 от ЗУТ.

Застраховане в проектирането и строителството.

След завършването на строежа и приключване на приемните изпитвания, ще регистрираме пред общината въвеждането на обекта в експлоатация, като представим окончателния доклад по чл. 168, ал. 6 от ЗУТ, договорите с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура и документ от Агенцията по кадастъра, че е изпълнено изискването по чл. 175, ал. 5 от ЗУТ - чл. 177, ал. 1 от ЗУТ.



Разрешение за ползване и въвеждане в експлоатация. Ще се извърши въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекцията за национален строителен контрол, при условия и по ред, определени в наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството – чл. 177, ал. 2 от ЗУТ.
9. Предлагани методи за строителство.

Не се предвижда изграждане на нови сгради. При строителството няма да се изпол-зуват имоти извън имота на Възложителя -площадка за строителство.

Сградата е без подови сифони, положена е хидроизолация на покрива, възстановена е здравината на стените, има вентилация и здрава бетонова основа.

Изградена по този начин складова база е напълно подходяща и отговаря на всички изисквания за съхранение на препарати за растителна защита, тъй като не съществува риск от замърсяване на компонентите на околната среда.

Във складовите площи се предвижда изграждане на бордови заграждения (там, където е необходимо) при съхранение на течни вещества, безотточни шахти за улавяне на евентуално разсипан продукт, адекватна аспирация и осветление. Предстои изграждане на пожароизвестителна система, монтаж на пожарни касети, аварийни изходи и всички други необходими противопожарни и аварийни мерки и средства, изискани с Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (обн. , ДВ, бр. 96 от 4.12.2009 г., в сила от 5.06.2010 г), Наредба за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и смеси (обн., ДВ, бр. 43 от 7.06.2011 г.), Наредба за изискванията към складовата база, транспортирането и съхранението на продукти за растителна защита (обн., ДВ, бр. 101 от 15.12.2006 г).

10. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията.

Изпълнението на инвестиционното намерение е свързано с използването на минимални количества природни ресурси, като: пясък, баластра, чакъл, вода, и дървени материали. Материалите за строителството ще бъдат доставени от специализирани фирми. Бетона ще се доставя и полага в точно определени количества. По време на строителството и експлоатацията ще се използва ел.енергия и вода, които ще се осигурят съгласно становищата на експлоатационните дружества, в които се гарантира ресурсното обезпечаване на имота. Отоплението на сграда ще е с електрическа енергия.

По време на експлоатацията на обекта природните ресурси, които ще се използват единствено само в административните помещения, са вода за питейно-битови нужди и електрическа енергия за отопление и осветление.

11. Отпадъци, които се очаква да се генерират - видове, количества и начин на третиране.

Дейността на обекта не е свързана с генериране на промишлени отпадъци, създаващи проблеми по отношение на тяхното събиране, извозване и депониране

Отпадъците които ще се генерират са нормалните за този тип строителство.

Отпадъците, които ще се генерират при изграждането на обекта се разделят на две групи според времето на образуване: строителни отпадъци и отпадъци от дейността.



Отпадъци по време на строителството

  • 17 01 Бетон, тухли, керемиди, плочки, порцеланови и керамични изделия

  • 17 01 01 бетон

  • 17 01 02 тухли

  • 17 01 03 керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия

  • 17 01 07 смеси от бетон, тухли, керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия, различни упоменатите в 17 01 06

  • 17 02 дървесен материал, стъкло и пластмаса

  • 17 06 04 Изолационни материали различни от 17 06 01 и 17 06 03

  • 17 08 Строителни материали на основата на гипс

  • 17 09 Други отпадъци от строителство и събаряне

Строителните отпадъци ще се събират на определена площадка в рамките на имота и ще се депонират на специализирано депо от фирма, притежаваща разрешително за този вид дейност;

Количествата на генерираните по време на строителството отпадъчни материали ще се докажат с количествено-стойностните сметки на обекта.
Отпадъци по време на експлоатация


  • 20 01 Разделно събирани фракции (с изключение на 15 01)

  • 20 01 01 хартия и картон

  • 20 03 Други битови отпадъци

  • 20 03 01 смесени битови отпадъци

  • 20 03 99 битови отпадъци, неупоменати другаде

Битовите отпадъци ще се събират в контейнер и извозват от фирмата, извършваща дейността по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на с. Беловица.

Тъй като в поземления имот няма изградена канализационна мрежа, която да поеме отпадъчните битово-фекални води, формирани от дейността, същите ще се заустват в водоплътна изгребна яма.

За формираните отпадъчни битово-фекални води се предвижда сключване на договор с „ВиК” ООД гр. Хисаря за по нататъшното им третиране, с което не се очаква въздействие на фактора „отпадъци” върху компонентите на околната среда.

12. Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда.

В хода на експлоатацията на обекта не се предполага значително замърсяване и дискомфорт на околната среда. При строителните дейности по преустройството се очаква известно шумово натоварване на околната среда. То ще бъде минимално, локализирано в рамките на ограничен район.

Спецификата на предлаганият обект определя и мерките за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда.

За минимизиране на влияние на транспорта ще разработим оптимална схема за влизане, разтоварване и излизане на транспортните средства. Изграждането на обекта ще бъде свързано с евентуално с минимални по обем изкопно-насипни работи, изкопаване и преместване на земни маси и други материали, затова по време на строителство се очаква отделяне на суспендирани частици прах. Получените прахове са дезинтеграционни и кондензационни. Те засягат най-вече работещите на обекта хора. Най-опасни за здравето на човека са най-фините частици от праха, наречена “респираторна“ фракция /големина на частиците под 2 микрона/.

 Периодът на строителство на обекта ще бъде в рамките на 12 месеца. Изкопните работи ще са с продължителност не повече от един месец.

Поради това праховото замърсяване ще бъде незначително и то основно в рамките на обекта т.е. ще има определено локален характер. След завършване на строителството ще се извърши озеленяване на площите зад оградата с подходяща храстова и дървесна растителност. Голяма част от атмосферните замърсители ще бъдат поети от предвиденото озеленяване. Растенията имат силно изразена филтрираща способност.

Емисиите, получени при изграждането и експлоатация на обекта, не дават основание както по количество, така и по състав да се счита, че ще повлияят върху качествата на атмосферния въздух, както в регионален, така и в локален мащаб.

Не се очаква негативно въздействие върху качествата на повъхностните и подземни води в района тъй като не се формират производствени отпадъчни води.

Шумът, наред със запрашаването, по своето хигиенно значение е на първо място сред неблагоприятно действуващите фактори в работна и околна среда на едно производство.

Шумовото натоварване в района ще се формира от :

фоновия шум на движещите се автомобили, обслужващи дейността;

производствен шум при работа на мотокар (електрокар) извършващ товаро-разтоварни работи.

.Характерът на шума е от механичен и структурен произход.

Изграждането и експлоатацията на обекта обаче няма да причини шумово наднормено натоварване на жизнената среда, както и на растителния и животински свят.

Озеленяването по границите на имота също ще тушира това влияние спрямо околните територии. Няма да допуснем отклонение и дори приближаване до установените норми от 70 дБ регламентирани в Т а б л и ц а № 2 „Пределно допустими нива на звуково налягане в различните територии и зони на населените места” по „Хигиенните норми за пределно допустимите равнища на шума в жилищните и обществените сгради и жилищните райони”, издадени от Министерството на народното здраве.

Всички мерки за опазване на околната среда ще бъдат описани в различните части на цялостния и годишните проекти.

13. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение (например добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство, третиране на отпадъчните води). НЯМА. Не се налага Не се предвиждат други основни дейности, освен описаните.

14. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение. НЯМА. Не се налага. Необходимите други разрешителни, след приключване на процедурата по реда на Глава VІ от ЗООС, свързани с инвестиционното предложение, бяха описани в т. 8 - Програмата за дейностите.

Те включват получаването на скицата (виза) за проектиране, изготвянето и утвърждаването на идеен, технически и работни проекти, получаване разрешение за строеж, разрешение за ползване и въвеждане в експлоатация, оокончателен договор с електроразпределителното дружество.

15. (Нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Замърсяване и дискомфорт на околната среда.

В хода на експлоатацията на обекта не се предполага значително замърсяване и дискомфорт на околната среда.

При строителните дейности по преустройството се очаква известно шумово натоварване на околната среда. То ще бъде минимално, локализирано в рамките на ограничен район.

Характерът на инвестиционното предложение ще предизвиква натоварване и известен дискомфорт на околната среда при експлоатацията, свързано с натоварване на площадката от работата на машините и засиления трафик на МПС.

При вземане на необходимите мерки за стриктно спазване изискванията, заложени в техническите проекти, то ще бъде минимално, локализирано само в рамките на ограничен район – работната площадка и халето и няма да предизвика въздействие върху жителите на с. Беловица и растителния и животински свят.

16. (Нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Риск от инциденти.

При експлоатацията на обекта считаме, че опасността от инциденти е минимална, въпреки че той е пожароопасен.

Мерките и средствата за предотвратяване, ограничаване и отстраняване на евентуалните аварийни изпускания на замърсяващи вещества и възникване на аварийни ситуции ще бъдат подробно разгледани в работния проект и бяха описани в общи линии в изложението до тук.

Те са свързани с правилата, осигуряващи безопасна и безаварийна работа при разработването на обекта, съгласно Правилника за безопасност на труда /1996 г./, Кодекса на труда и други действащи инструкции.

Mерките за предотвратяване на аварии ще са предвидени в проекта, като част от тях ще бъдат свързани с:

Изключване на възможността за образуване на взривоопасна среда ;

Контрол на въздушната среда;

Машините, инсталациите и транспортните средства ще се подържат в изправност, ще бъдат защитени от механични повреди и ще имат бързодействащи спирателни устройства;

Ще бъдат взети всички необходими мерки за недопускане на пожари в технологичните и складови помещения и площадки;

Обектът ще е снабден с необходимите изправни противопожарни уреди и съоражения.

Всички работници и ръководни кадри ще бъдат запознати с общите правила и изискванията по безопасност на труда и опазване на околната среда, както и със специфичните изисквания за всяко работно място.

Ръководният персонал ще следи за:

♦ предотвратяването и недопускането на аварии, както и тяхното ликвидиране за всяко работно място;

♦ принципите на действие и ползването на личните предпазни средства;

♦ използването на първичните средства за противопожарна защита;

♦ правилата за даване на долекарска помощ.

Районът ще се обозначи с указателни, предупредителни и забранителни табели, както и пътищата за хора, машини и животни.

Ще се използват машини и моторни превозни средства, преминали качествен годишен технически преглед и в отлично състояние по отношение техниката на безопасност.

Преди започване на работа водачът на МПС и сменният механик ежедневно проверяват изправността на работната, спирачната и кормилните уредби, на подемните механизми, както и херметичността на горивото и мослопроводите на двигателя. През зимата улицата и свързваща площадкката с пътя от РПМ също ще се почиства от сняг и лед и ще се посипват с пясък и луга, а през лятото ще се оросява с вода или друга безвредна течност или разтвор.

При извършване при крайна необходимост на заварочни и други огневи работи ще се спазва стриктно Наредбата на МВР за пожарна безопасност. При използването на ацетиленови генератори ще се спазват изискванията на Правилника за безопасност на труда при заваряване и рязанае на металите. Такива дейности ще бъдат допускани само в крайни и екстрени случаи.

Няма да се допусне складиране в добивните и транпортни машини и съоръжения на бутилки с кислород, газ пропан-бутан или сгъстен въздух. Всички машини ще са оборудвани с прахови пожарогасители.

Ще бъде изготвен авариен план, съдържащ планирани действия, мерки и средства за предотвратяване, ограничаване и отстраняване на аварийни ситуации, съгласуван с Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Общите правила ще се поставят на видно място и ще се използуват при провеждане на периодични инструктажи.

III. Местоположение на инвестиционното предложение

1.(Доп. - ДВ, бр. 3 от 2011 г.) План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенните характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа и най-близко разположените обекти, подлежащи на здравна защита, и отстоянията до тях. /Приложена скица на имота/

В границите на площадката и в непосредствена близост до нея няма обявени или предложени за обявяване защитени природни територии.

Най-близката защитена зона от “Натура 2000” е – BG 0002010 ,,Язовир Пясъчник”

Няма локализирани паметници на културно-историческото наследство.

Top of Form



Няма находища на редки, ендемични или защитени растителни видове.

Няма находища на лечебни растения със стопанско значение и поставени под специален режим на опазване и ползване.

В този си вид в имота и в близост до него, не са формирани и няма местообитания, описани в Приложение № 1 на Директива  92/43/ЕЕС и Приложение №1 на Закона за биологичното разнообразие.

Зооценозата е бедна, предвид силния антропогенен натиск и урбанизиращия се характер на околните терени.

Дейността няма да се отрази на комплекса безгръбначни в района. Няма да засегне и видове, свързани с водна среда.

Складът «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)» ще бъде изграден в Поземлен имот с площ от 1200.00 (хиляда и двеста) кв. м., находящ се в с. Беловица, община Хисаря, обл. Пловдив, съставляващ УПИ (урегулиран поземлен имот) ХІ (единадесети) от квартал 8 (осем) по плана на същото село, заедно с построената в този поземлен имот „МАНДРА” със застроена площ от 860.00 (осемстотин и шестдесет) кв. м. реализирана в същия имот е собственост на възложителя по силата на Нотариален акт № 37, том ІІ, общ рег. № 1730, нот. Дело № 237/10.07.2015г.

Към момента в имота има едноетажна масивна сграда със застроена площ от 860.00 (осемстотин и шестдесет) кв. м.

2. Съществуващите ползватели на земи и приспособяването им към площадката или трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи.

Околните терени са урбанизирани и ще се ползват за производствени дейности, но на запад и север се е съхранило селскостопанското производство.Липсва горскостопанско ползване. В този смисъл инвестиционното предложение няма да влезе в противоречие с настоящи или бъдещи ползватели на земи в района.

- Имотът е с трайно предназначение на територията «урбанизирана» и начин на трайно ползване «ниско застрояване»

3. Зониране или земеползване съобразно одобрени планове.

- Реализацията на инвестиционното предложение ще бъде извън границите на защитени зони, съгл. Чл. 5 от Закона за биологичното разнообразие и не се очаква да настъпи значително въздействие върху компонентите на околната среда.

- Инвестиционното предложение ще се осъществи извън границите на защитени територии, съгласно Закона за защитените територии.

- Не се очаква засягане на качествата и регенеративната способност на природните ресурси в района.

Дейността на обекта не е свързан с генериране на отпадъчни води, съдържащи азотните съединения и не засяга уязвими зони, по смисъла на Директива 91/676/ЕИО и НАРЕДБА № 2 от 13.09.2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Тя не засяга и зони, обявени за чувствителни по смисъла на Директива 91/271/ЕЕС и Закона за водите, описани в Плана за управление на речните басейни в Западнобеломорски район.

Инвестиционното предложение поради местоположението, характера и описаните степен и особености на влиянията няма да окаже въздействие върху предмета на опазване в Защитени природни територии и зони. Не се засягат пряко територии, включени в зоните. Реализацията на проекта няма да се предизвика фрагментация на популациите на видовете, включени в предметите на опазване и влошаване на тяхната структура, както и сукцесионни процеси, водещи до промяна на видовия състав или в условията на средата - химически, геоложки, климатични или други промени. Не се очаква и кумулативен ефект. Мерките за опазване на околната среда, щрихирани в т. ІІ, осигуряват и съхраняването в бъдеще на благоприятно природозащитно състояние на местообитанията и видовете, предмет на опазване в защитените зони. При изграждането и експлоатацията на обекта най-общо можем да очакваме непряко, постоянно и дълготрайно въздействие, без проявления с отрицателен характер върху ключовите елементи на зоните.

Биоразнообразието в имота е оскъдно, поради дълготрайното антропогенно въздействие. Описаните характеристики на ценозите в него не предполагат значими промени по отношение на структурата и динамиката на популациите на растителните и животински видове в района. Те включват широко разпространени в България видове, които в голямото си болшинство са силно пластични в рамките на ареалите си. Няма да се засегнат невъзстановимо екологични ниши на типичните и постоянни за зоната видове.

Може да се очаква минимално засилване на антропогенния натиск, но в рамките на емкоста на формираните в района и прилежащите територии екосистеми.

Аналогиччно и за цялата биота можем да очакваме непряко, постоянно и дълготрайно въздействие, без значими проявления с отрицателен характер върху видовете и популациите в района.

Изцяло ще липсва въздействие върху археологически, исторически и културни паметници.

4. (Доп. - ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Чувствителни територии, в т. ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно-охранителни зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди и др.; Национална екологична мрежа.

- Реализацията на инвестиционното предложение ще бъде извън границите на защитени зони, съгл. Чл. 5 от Закона за биологичното разнообразие и не се очаква да настъпи значително въздействие върху компонентите на околната среда.

- Инвестиционното предложение ще се осъществи извън границите на защитени територии, съгласно Закона за защитените територии.

Природни ресурси на терена, предназначен за централата, са ограничени, поради описания му характер..

4а. (Нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Качеството и регенеративната способност на природните ресурси.

- Не се очаква засягане на качествата и регенеративната способност на природните ресурси в района.

5. Подробна информация за всички разгледани алтернативи за местоположение.

- От икономическа и екологична гледна точка, площадката няма алтернатива в района.

Имотът е с трайно предназначение на територията «урбанизирана» и начин на трайно ползване «ниско застрояване»



IV. Характеристики на потенциалното въздействие (кратко описание на възможните въздействия вследствие на реализацията на инвестиционното предложение):

1. (Изм. - ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеползването, материалните активи, атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии на единични и групови недвижими културни ценности, както и очакваното въздействие от естествени и антропогенни вещества и процеси, различните видове отпадъци и техните местонахождения, рисковите енергийни източници - шумове, вибрации, радиации, както и някои генетично модифицирани организми.

Процесът на изграждане и експлоатация на обекта ще бъде съобразен с всички норми и изисквания и няма да води до значими негативни последици по отношение на околната среда.

Не се очаква вредно въздействие върху хората и тяхното здраве, материалните активи, атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, защитените територии, единични и групови паметници на културата и т.н. Евентуалните негативните въздействия са нищожно минимални и се изразяват в следното:

- Завишени нива на шум, вибрации и прах по време на изграждането и експлоатацията;

евентуално замърсяване на околните терени с битови отпадъци, от гориво-смазочни материали от МПС или разсипване на дървесни материали при превоза им;

- Въздействие върху макар и изключително бедния растителен и животински свят в околните терени чрез безпокойство;

- Естеството на развиваната на площадката дейност не предполага емисии във води, въздух и почви, включително генериране на шум и отпадъци в количества, които да окажат пряко или косвено негативно въздействие върху ключови елементи на зоната, респективно върху видовете, предмет на опазване.

- Реализиането на инвестиционното предложение не дава основания за предположения за кумулиране на такива въздействия, които да окажат значително безпокойство на видовете животни, предмет на опазване в зоната, което да доведе до негативни изменения в структурата и функциите на популациите им.

- Не се очаква генериране на отпадъци в количества, които да окажат значително въздействие върху защитената зона.

2. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително на разположените в близост до обекта на инвестиционното предложение.

Процесът на изграждане и експлоатация на обекта ще бъде съобразен с всички норми и изисквания и няма да води до значими негативни последици по отношение на околната среда.

- Няма вероятнност инвестиционното предложение да доведе до пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природните местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в най-близката защитена зона – BG 0002010 ,,Язовир Пясъчник”, тъй като инвестиционното намерение ще се осъществи в урбанизираната територия на с. Беловица, общ. Хисаря, извън границите на защитената зона и без да се налага изграждане на допълнителна инфраструктура.

3. Вид на въздействието (пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно). Въздействието се очаква да бъде пряко, дълготрайно, постоянно и с много слабо изразен негативен ефект в рамките на допустимите граници по време на изграждането и експлоатацията на обекта.

Няма вероятност да се окаже каквото и да е въздействие, тъй като няма да се извършва никаква производствена дейност. Единствено ще се извършва товаро-разтоварна дейност на ПРЗ в заводски опаковки в кашони и на палети.

4. Обхват на въздействието - географски район; засегнато население; населени места (наименование, вид - град, село, курортно селище, брой жители и др.).

Проектът ще се реализира на площ от 1.2 дка в урегулиран поземлен имот в землището на с. Беловица и няма да засегне по никакъв начин населението на му и това на другите най-близки селища.

Териториалният обхват на въздействие в резултат на строителството последващата експлоатация на инвестиционнота предложение е ограничен и локализиран в рамките на имота.

5. Вероятност на поява на въздействието.

Няма вероятност за поява на въздействието в резултат на експлоатацията на бъдещия обект,

Очакваме основно минимално и изключително слабо изразено негативно въздействие общо върху компонентите на околната среда.

6. Продължителност, честота и обратимост на въздействието

Продължителността на въздействието съвпада с продължителността на експлоатация на централата.

Въздействието в резултат на експлоатацията на бъдещия обект ще бъде локално, в рамките на имота, съгласно срока на експлоатацията му.

7.(Доп. - ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Мерки, които е необходимо да се включат в инвестицион-ното предложение, свързани с предотвратяване, намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Те са свързани с опазване на компонентите на околната среда и околните терени от замърсяване и увреждане при експлоатацията на обекта.

Бяха представени в т.ІІ.12 и ІІ.16 и ще залегнат в съответните части на техническите проекти. Не се очакват значителни отрицателни въздействия.

Изготвяне на инструкции за съхранение на ПРЗ, Спазване на изискванията и указанията в ИЛБ.

8. Трансграничен характер на въздействията.

Реализацията на инвестиционното предложение не предполага трансгранично въздействие. Въздействието ще има локален характер и ще се ограничи само в рамките на имота.



V. Обществен интерес към предложението за строителство, дейности или технологии:

Възложителят е уведомил за своето инвестиционно предложение кметовете на Община Хисаря и Кметство с. Беловица, както и засегнатото население чрез обява във вестник и на информационно табло. Извършено е уведомяването по реда на чл. 6, ал. 9 от Наредбата за ОВОС.

Към момента не са изразени устно или депозирани писмено жалби, възражения и становища срещу реализацията на инвестиционното предложение.

23.12.2015 г Изготвил: ........................

Гр. Пловдив /инж. М. Митова/


Информация, свъзана с видове, количества и начин на съхранение на ПРЗ
В «Склад за съхранение и дистрибуция на ПРЗ (продукти за растителна защита), семена и течни торове (водни разтвори)» временно ще се съхраняват следните видове:

Хербициди

Пулсар 40

Стомп Нов 330 ЕК

Секатор ОД

Пума Супер 7.5 ЕВ

Аксиал 050 ЕК

Дуал Голд 960 ЕК

Гардоприм Плюс Голд 500 СК


Фунгициди

Артеа 330 ЕК

Хорус 50 ВГ

Ортива Топ ВГ

Ридомил Голд МЦ 68 ВГ

Скор 250 ЕК

Пиктор

Фоликур 250 ЕВ



Ранкона 15 МЕ

Витавакс 200 ФФ


Инсектициди

Протеус 110 ОД


Листни торове

Вуксал Макромикс

Вуксал Микроплант

Вуксал К40

Вуксал Топ N

Вуксал Териос


2. Количествата и времето за временно съхранение на горе описаните ПРЗ от доставката от производител /дистрибутор/ до експедиция на клиент ще бъдат по съгласуван график неотменна част от сключен договор.

Политиката на фирмата е насочена към действия с които заявените количества ПРЗ по най-бързият начин да се доставят и предават на клиентите и само в краен случай да се складират и отстояват за кратко време в склада.


3. Начинът на съхранение ще бъде съгласно указанията в Информационни листи за безопастност (ИЛБ).

23.12.2015 г Изготвил: ........................



Гр. Пловдив /инж. М. Митова
Каталог: ovos


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница