До дни увеличават екипите в "Бърза помощ" в Софиястраница1/3
Дата21.01.2018
Размер428.33 Kb.
  1   2   3
05.06.2014До дни увеличават екипите в "Бърза помощ" в София,
стана ясно вчера при встъпването в длъжност на новия и.д. директор д-р Александър Златанов. Той бе командирован от районната здравна инспекция за София-област със заповед на здравния министър, която вече е в сила. Целта е да осигурим поне по 15 екипа дневно, а времето за пристигане на линейките да се намали до 7-18 минути, каза д-р Златанов. Той покани млади лекари да работят в спешния център и за по-високи заплати.
Проф. Николай Петров вече е бригаден генерал и шеф на Военна болница
Проф.Николай Петров е утвърден за началник на Военномедицинската академия с указ на президента Росен Плевнелиев, подписан на 3 юни, стана ясно вчера.

Анестезиологът проф. Петров е удостоен с висшето офицерско звание бригаден генерал.

До момента той е шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, известна като една от най-добрите реанимации у нас. Председателства българското научно дружество по анестезиология и е национален консултант по специалността към здравното министерство.

Дълги години проф. Петров бе зам.-началник на софийската Военна болница по лечебната част. В служебното правителство на Марин Райков заемаше поста министър на здравеопазването.

Проф. Петров е роден на 29 август 1959 г. в Средец, Бургаска област. Завършил е медицина във Варна през 1985 г. В системата на военната медицина е от 1989 г. От 2004 г. оглавява Катедрата по анестезиология и реанимация на ВМА.
Държавата открива инвазивна кардиология във Видин от есента
Здравното министерство e осигурило 600 000 лв. за разкриване на инвазивна кардиология в болницата "Св. Петка" от есента. Решението е взето, след като стана ясно, че направената в сградата на държавната болница частна инвазивна кардиология не отговаря на изискванията и не може да получи лиценз.Лекари отказват да ги командироват в "Спешна помощ"

Ванина Стоянова
Напрежението от "Спешната помощ" започна да се пренася и в големите столични болници. Причината е решението на здравното министерство да подпомогне работата на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като командирова за един месец лекари и медицински сестри от други лечебни заведения в столицата. Още в деня, в който от МЗ поискаха оставката на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, министър Таня Андреева съобщи, че ще има екипи от големите болници в София - Военна, Окръжна и "Пирогов", които ще обслужват спешните случаи.

Вчера по обяд ръководството на голяма болница в София е събрало шефовете на отделения и е изчело писмо от МЗ. Според указанията на ведомството още същия ден работещите е трябвало да излъчат по равен брой лекари и медицински сестри, които да работят за един месец в "Спешната помощ", разказаха медици пред "Сега". Не е ясно дали броят на командированите, които МЗ е поискало, зависи от големината на болницата или за всички лечебни заведения е поискана една и съща бройка. Оказало се, че желаещи няма и ръководството на болницата е предупредило, че само ще определи кои специалисти да отидат в Спешното. Лекарите и сестрите се притесняват, че командироването на техни колеги ще открие допълнителни дупки в и без това незапълнения щат на болницата, обясниха още потърпевшите. Медиците не изключват възможността зараждащото се недоволство да прерасне в протести. До редакционното приключване на броя от МЗ не дадоха подробности за указанията, спуснати на болниците за командироването на екипи.

И вчера лекари, медицински сестри и санитари протестираха пред сградата на министерството. Протестиращите обясниха, че протестът им не е срещу назначения и.д. директор Александър Златанов. Според тях обаче одитът на центъра не е обективен и не са доволни от срещата с министър Андреева в понеделник. Вчера от ГЕРБ поискаха изслушване на Таня Андреева в парламента заради кризата в Спешната помощ, но предложението беше отхвърлено.

Възнаграждения

Главният счетоводител на столичната "Спешна помощ" Валентина Истаткова за първи път изнесе данни за възнагражденията на служителите. Тя опроверга здравния министър, според която по ведомост на работа се водят хора, които получават заплати, но реално не съществуват. Според нея след увеличението на заплатите от началото на годината с 8.5% основното възнаграждение на новите лекари е 750 лв. Лекар с две специалности получава около 1000 лв., а с допълнителните плащания брутната заплата достига до 1500 лв. В администрацията обаче заплатите са над 2000 лв. за ръководните кадри.

60 българки с опасен силикон вземат обезщетение
Авансово обезщетение от 3 хиляди евро ще получат 60 българки, които са завели дело заради некачествени силиконови импланти. Това обяви вчера Оливие Ометр, френският адвокат, който работи по делото.

Искът е срещу френската компания за производство на силиконови импланти Poly Implant Prothesis (PIP) и германската компания, отговорна за издаването на сертификати за качество TUV. Засега 1700 пациентки са се включили в делото. Ако то бъде спечелено, жените могат да получат парично обезщетение между 8 и 15 хиляди евро според нанесените им щети. "А те могат да бъдат всякакви - от физически като спукването на имплант, до морални - заради причинените стрес и тревога", обясни френският адвокат.


Дислексията - болестта на гениите

Елиза Младенова, Венелина Стоянова
Милена е от София и е на 11 години. Има диагноза дислексия. Според данни на УНИЦЕФ 10% от хората по света имат подобен проблем. В България няма официална статистика, но се смята, че 3 от всеки 20 деца са с дислексия.

Какво обаче се крие зад този проблем? При децата с дислексия има специфично нарушение на способността за учене, четене,писане и смятане. Причината е, че виждат буквите разбъркано и обърнати. Може да бъркат някои букви с други, които си приличат графично - например, "а" с "о" или "н" с "п". Хората с дислексия може дори да прочетат на една страница дадена дума, а на следващата да не могат изобщо да я разпознаят. Възможно е да имат и други проблеми, свързани със слуха, зрението и сетивата. Най-важното е обаче, че дислексията не означава умствено изоставане.

Освен това за сметка на всичките си проблеми с четенето, дислексиците имат силно развити творчески умения и креативност. Някои даже наричат дислексията синдром на гениите.

Преди 2 години, когато е в 3-ти клас, Милена получила диагноза "различно възприятие и възпроизводство с дислектичен модел". Всъщност майката на момичето Радина, забелязала първите симптоми, още когато Милена била съвсем малко детенце. Тя проходила по-късно от своите връстници, ръчичките й били по-несръчни, помнела по-трудно думичките на песните и стихчетата от детската градина.

Когато Милена тръгнала на училище, се проявили и другите симптоми на дислексията - проблеми при смятането и четенето, липса на логическо мислене, бърза преумора, когато учи уроците си. Диагнозата й била поставена след няколко посещения при психолингвист. Експертът й направил тестове.

"Психолингвистът ми показа тестовете с елементарни задачки, чрез които трябваше да проверим сръчността и концентрацията на Милена, и след това се установи, че лявото й полукълбо е по-развито", обяснява майката.

Сега Милена е в 5-и клас. Може да чете отлично, но смятането и разказването на уроците все още са проблем за нея. Понякога й е трудно да разбира елементарни неща и й отнема много повече време да се подготви за следващия учебен ден.

"Дислексиците губят много време и физически усилия за решаването на една задача и научаването на уроците не защото са глупави, а защото това изисква трайна памет, която те нямат", обяснява Стела Богомилова, психолингвист и специалист по дислексия.

Получава се и парадокс - колкото повече дислексиците четат един урок, толкова по-голяма е вероятността да не го запомнят.

"На децата с дислексия име трудно да се справят в училище и заради методите на наизустяване на уроците. За тях е по-лесно да правят асоциации, за да запомнят текста, отколкото да го четат и да подберат кое е важното и кое не", добавя Богомилова. Тези малчугани са интелигентни, имат голям потенциал, но нисък капацитет на възприятие, което им пречи да развият възможностите си в училище. Проблемът се задълбочава още повече, когато учителите не са запознати с дислексията и не могат да я разпознаят.

"Ако още в детската градина учителката на Милена беше забелязала особености в поведението й и беше споделила с мен, щях по-рано да реагирам", признава Радина, която късно е взела мерки, за да помогне на дъщеря си.

Освен това преподавателите на Милена нямат времето и търпението да й обясняват уроците в час така, че да ги разбере. Тази отговорност автоматично пада върху родителя вкъщи. Радина обаче не е педагог и затова изпитва сериозни трудности, когато трябва да помогне на дъщеря си при подготовката за училище.

Една от стъпките, които могат да се предприемат в полза на децата с дислексия, според майката е в училищата да работят съвместно психолози и логопеди, които да се занимават с тези малчугани индивидуално след училище. От друга страна, тези специалисти не са педагози и не владеят добре методите на обучение, допълва психолингвистът Стела Богомилова.

Все пак в някои училища има квалифицирани учители от началния етап на образованието, които не само са запознати с дислексията, но и умеят да преподават уроците така, че и децата с подобни проблеми да разбират материала. Такива професионалисти в София има в Професионалната гимназия по телекомуникации и в 88 СОУ "Димитър Попниколов".

На въпроса какво да правят родителите, чиито деца не учат в подобно училище, Богомилова отговаря, че трябва да се обърнат към психолингвисти, при които самите те да се обучат. "Родители, които са добили опит от експерти, могат да помагат на децата си и да въздействат на учителите", казва Богомилова.

Важно е да се знае, че дислексията не е болест, която да се овладее, но може да доведе до други неприятности като главоболие, болки в стомаха, гадене и повръщане. Също така дислексиците често са в двете крайности - или са свръхчувствителни, или са твърде апатични, може да са хиперактивни или пасивни, предупреждават експертите.

Относно чувствителността на дъщеря си Милена, Радина си спомня как преди време тя се е отказала от любимите си латино танци заради забележка на учителя, че не е научила новите стъпки от поредния урок. Тази свръхчувствителност се проявява и при взаимоотношенията й със съучениците, които невинаги се отнасят добре с нея. Именно поради тази причина дислексиците трябва да бъдат постоянно поощрявани и насърчавани, дори и да не се справят максимално добре със задачите си.

Според Стела Богомилова броят на децата с дислексия напоследък се увеличава. За решаването на проблема в някои от американските щати вече са приети закони, задължаващи още при постъпване на децата в училищата да се прави тест за откриване на подобни нарушения, дава се точна дефиниция на понятието и се постановява изготвянето на специален учебен план за ученици с този проблем.

Във Великобритания хората с дислексия са защитени от Закона за равенството от 2010 г. Благодарение на политиката, свързана с дислексията, в тези държави отрано се установява наличието на подобен проблем и се дава възможност за неговото разрешаване. От дислексия може да страдат и много гении. Такива са Томас Едисън, Алберт Айнщайн, Стивън Хокинг, Леонардо да Винчи, Пабло Пикасо. Дислексици има и сред някои от най-популярните актьори като Силвестър Сталоун, Антъни Хопкинс и Том Круз.


Спешна помощ обещава по-бързи линейки

Жулиета Недялкова
Времето от приемането на сигнала до тръгването на линейката ще бъде съкратено с 3-4 минути, а екипът да е на мястото на инцидента до 18-ата минута, обеща новият временен директор на столичната Спешна помощ д-р Александър Златанов. Вчера той се срещна с протестиращите медици, които заплашиха с оставки, и ги убеди да останат на работа. "Ще получим помощ от болниците в София, които ще командироват медици, ще обявим конкурси за назначаване на фелдшери и новозавършили лекари и така ще увеличим екипите до 20 за денонощие вместо сегашните между 8 и 11", обясни д-р Златанов. Освен това линейките вече няма да тръгват само от центъра на Сточна гара, а от още четири места - Студентския град, "Младост", "Люлин" и "Надежда". Така няма да се губи излишно време в столичния трафик.

Спешна помощ и здравното министерство ще търсят начин всички чиновници, учители, полицаи, пожарникари и шофьори да бъдат задължени да минават на обучения за оказване на първа помощ. "Много хора се оплакват, че докато дойде линейката, човекът е починал, но не разбират, че те са тези, които могат да го спасят, защото първите 7 минути са най-важни", подчерта д-р Златанов. Той е категоричен, че всички трябва да могат да правят сърдечен масаж, изкуствено дишане, кръвоспиране, да знаят как да реагират при алергичен шок, ухапване от змия или земетресение.


Проф. д-р Радослав Гайдарски: Болна е партия, която защитава само своите партизани

Интервю на Аделина Делийска за здравето на политиката и политиката в здравеопазването

Аделина Делийска
- Наистина най-често се сменя здравният министър. Причината за това е, че най-болезнените проблеми у нас са в здравното и социалното ведомство. Министрите в тях на практика отговарят за целия български народ, а не само за част от него. Този път на колегата д-р Таня Андреева няма да й "вземат главата". Тя няма никаква вина за проблемите, които съществуват в Спешната помощ и в останалите структури. Вината е в това, че организацията на тази структура не е поставена на правилна основа. Там има много сложни проблеми, които още ние, по време на тройната коалиция, се опитвахме да решим. Но това не е толкова лесно, иначе аз щях да ги реша.

- Вярно ли е, че по партийна линия министър Таня Андреева и шефката на здравната каса Румяна Йорданова, която е сестра на евродепутата Илияна Йотова, са се хванали за косите?

- Нямам такова впечатление. Просто интересите на здравния министър са едни, а на този на касата - други.- Не трябва ли да имат пресечна точка?

- Задължително. Но трябва и да има разбирателство между управляващите тези две институции. За голямо съжаление обаче дори в добро семейство, когато не достигат парите, винаги възникват конфликти и недоразумения. Така че двете колежки нямат личностен конфликт, просто финансите не стигат. То и при мен имаше такива моменти.- Лекари обаче казват, че Илияна Йотова лобирала за сестра си и затова здравният министър може да си тръгне, възможно ли е?

- Илияна Йотова няма влияние в тези сфери. Но тя може да има такова желание, а това е друг проблем.- Пак има протести на лекари, те пак искат по-високи заплати, но пак министърът каза, че не може веднага да им ги даде. Докога така?

- Прави са лекарите, които искат повишение на заплатите. В тежка структура като Спешната помощ не може да се работи с основни заплати по 650 лв. за младите специалисти. Къде в света има подобно безобразие?! Даже от Индия и Пакистан няма да дойдат у нас, за да работят при такова заплащане. Както и от Филипините, навсякъде получават повече. В Албания, Сърбия, Македония - също.- Но и как да им плаща повече държава като нашата, която е бедна?

- Проблемът е в това, че те искат незабавно да им дадат високи доходи. Това не може да стане година за година и министър Андреева трябваше да им го обясни. Такива средства не са заложени в бюджета, който вече е приет и указва по колко пари получава всяко министерство. Няма как да се прехвърлят пари от друго ведомство. Възможно е да се дадат още средства само ако в общата хазна постъпят допълнително, които в края на всяка година се преразпределят. Министърът категорично няма права да увеличи сега парите на медиците от Спешната помощ. Иначе тя ще наруши Закона за бюджета. Увеличението става с решение на кабинета, което пък трябва да е одобрено от парламента. Така че лекарите сега чукат на врата, която е отворена за тях. Сигурен съм, че няма министър, който да има пари и да не иска да ги дава на своите хора.- Одобрявате ли идеята лекари от болниците да дежурят в спешните отделения?

- Съмнявам се, че това е възможно, защото на дежурящите ще трябва да им плащат, а пари няма. Няма лекар, който за 50-60 лева ще се съгласи да дежури по 12 часа...- И да ги бият като капак на всичко...

- Да, такова чудо по света го няма.- Защо достъпът до медицински услуги и лечение в отделните области на държавата е различен?

- Някои болници нямат квалифицирани лекари, които да могат да се справят с много тежки случаи. Медиците в "Токуда", в Пловдив, във Варна, в окръжните болници и в общинските имат различна степен на подготвеност. Затова има определени нива на здравните заведения и в някои не могат да оказват необходимата помощ, а ги препращат в големите центрове.- Няма ли да се разсърдят колегите ви от провинцията?

- Няма за какво да го правят, това е самата истина. Ако те можеха да лекуват тежко болните, нямаше да ги пращат при нас. Вярно е също така, че в някои окръжни болници има добри специалисти, в други - не.- От 20 години се говори за здравна реформа, а тя не се случва. Вие сте добър хирург и имате опит и като администратор, защо се получава така?

- Основната причина е в това, че по времето на управлението на СДС започна някаква реформа, но тя остана недовършена и направена на парче. Тези промени разбиха медицинското обслужване на българския народ. Разделиха болничната от доболничната помощ, извадиха джипитата и ги принудиха да набират определени бройки, които не са само от квартала, а от цяла София например. Абсурдно е да се допуска, че този лекар може да ги познава и обслужва добре всичките. По-рано системата беше замислена по-добре, нищо че я наричат комунистическа, което пък по мое скромно мнение е абсолютна глупост. Тогава докторът си познаваше семействата в целия район.

Ръководил съм голям екип в провинцията и съм напълно наясно какво представлява т.нар. участъков лекар. Сега семейният лекар е с друг статут, а неговите регистрирани пациенти го намират все по-трудно. Превърнаха поликлиниките в медицински центрове и какво стана?! Там е жива какофония и връзката им с болничните заведения е трудна. По-рано нещата вървяха по-леко, защото отговорниците за участъците работеха и в поликлиниките. Тези връзки сега са разсечени.

- Какво е нужно да се направи, за да има подобряване на ресора?

- Нужни са много пари. Реформа се прави с финанси, не само с голо желание.- Някои хора се питат какво се прави с парите им и защо здравеопазването от година на година се влошава. Причината не е ли в това, че е доминирано от държавата?

- Няма влошаване на здравеопазването. То се мери по показателите смъртност, заболеваемост и ние не се различаваме драстично от други напреднали страни като Австрия, Унгария, Полша. Трябва да си даваме сметка, че нашето население застарява. Ние имаме разбита здравна система, ниски заплати на лекарите и те поголовно бягат. Не е все едно да вземаш заплата от 6000 евро и от 650 лева. Как при това положение да мотивираме нашите доктори да си гледат съвестно работата и да обичат болните? А правителството на ГЕРБ пък в предходния мандат поведе откровена пропагандна война срещу нашето съсловие. Положиха огромни усилия да ни съсипват и даже да изкарат някои медици убийци. Това е срамно и позорно.- Защо се сринаха моралният и материалният статус на лекаря?

- Буров е казал, че когато един човек няма пари, не се чувства добре. Младите ни лекари нямат самочувствие поради липса на средства, а това води и до незачитане на някои морални норми. Те търсят начини да изкарват по някой лев в повече, за да могат да живеят по-добре.- Какво е вашето обяснение на обществения негативизъм към здравеопазването?

- Публичните атаки срещу лекарското съсловие са много и постоянни. Живял съм във Франция, но такова нещо не видях. В медиите там се пише много рядко срещу докторите, и то при доказан огромен гаф. Няма друга страна в Европа като нашата, в която да се води такава голяма негативна кампания срещу медиците.- Какъв процент от неосигурените българи получават при нужда спешна помощ и лечение?

- Всички, които са неосигурени, получават болнични грижи и лечение. Някои наши сънародници от малцинствата не желаят да бъдат регистрирани като социално слаби. Ако го правеха, има възможност пари от социалното министерство да се използват и за лечението им. Но това не се прави и се получава така, че болниците търпят загуби.- Има ли случаи, когато на някои такива пациенти им е бил оформен дълг към болница и той да е изискуем?

- Не ми е известен такъв случай, а би могло да се прави така наистина. Не се случва, защото трябва да се водят съдебни дела. Затова нашите хора предпочитат всичко да минава за сметка на болницата. Но това е и причина в момента всички лечебници у нас да са на загуба. По мое време заварих просрочените задължения към 159 млн. лв. и за три години ги стопих до 20 млн. лв. Сега те са нараснали до 400 млн. лв.- В болниците не върви, и във вашата партия БСП стават катаклизми. Защо в столетницата се сринахте така? Вие гласувахте ли?

- Ако бях в България, щях да гласувам и разбира се, за БСП. Наказателният вот дойде от нашите си хора. Има големи недоразумения и брожения в областните партийни организации в цялата страна.- АБВ ли е причината, или друго? Вие познавате областната структура във Видин например...

- Има разочарование, което трябва да бъде обяснено. Сигурен съм, че осветлението на "Позитано" никога няма да угасне и ще има хора, които да изведат партията на правилен път.- Премълчавате, но все пак имате ли някакво огорчение от номенклатурата в БСП?

- Имам от ръководството на БСП, от Висшия партиен съвет, от Изпълнителното бюро, от Сергей Станишев. На следващия пленум ще си кажем доста истини. И няма как да ме изключат от партията, защото е против устава ни.- Кажете поне една от тези истини пред нас сега?

- Не е коректно и няма да го направя така.- Тръгва ли БСП чрез разцепление по пътя на СДС?

- Не, това никога няма да стане, защото има огромна разлика между тези две партии. Нашата е столетница. Имали сме и по-тежки проблеми.- Здравеопазването е политика, а политиката здравословна ли е според вас?

- Да, когато е в интерес на хората, на обществото. Но когато една партия защитава само партизаните си, то тогава политиката е погрешна и болна. В нашето общество завистта е основно заболяване, което е без лечение.

***

Проф. д-р Радослав Гайдарски е водещ консултант и хирург в Първа хирургична клиника на болница "Токуда". Той беше министър на здравеопазването от 2005 до 2008 г. Проф. Гайдарски е роден в с. Градец, област Видин. Специализира в ИСУЛ, Медицинска академия, ВМА, в Националния онкологичен лгедицински център, както и във френската болница "Кошен" в Париж. Бил е републикански консултант по хирургия. През 2004 г. участва в първата чернодробна трансплантация в България.


725 000 българи покосени от диабет

Ако през 1962 г. процентът на заболелите е бил 0,2%, то 40 години по-късно той вече е 9,6%
Стремглаво се увеличава заболеваемостта от диабет в България, отчитат ендокринолозите. Ако през 1962 г. процентът на страдащите от инсулинова резистентност (повишена кръвна захар) у нас е бил 0,2%, то 40 години по-късно той вече нараства до внушителните 9,6%. Предполага се, че към момента с диабет е всеки десети в страната или около 725 000 българин.

Храната и двигателната активност имат пряко отношение към нивата на инсулин, предупреждават специалистите по хранене и диететика. Свръхкалоричните ястия, т.нар. бърза храна, в комбинация с многото Е-та в съвременните продукти и обездвижването, повишават риска от затлъстяване, нарушения в метаболизма, а оттам и увеличаване на инсулина в кръвта, което може да е преддиабетно състояние. Това обясни пред РЕПОРТЕР проф. Донка Байкова от катедрата по Обществено здраве към Медицинския университет в София. На такъв етап обаче състоянието все още е обратимо, подчерта специалистът.

Стратегията за лечение на коварното заболяване непременно включва и диетично хранене, коментира проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология на УМБАЛ "Александровска".

Причина за отключване на диабет може да е и хроничният стресът.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница