До г-н Евтим Евтимов Кмет на район „Триадица”Дата06.01.2017
Размер55.92 Kb.
#11985

СДРУЖЕНИЕ

НАСТОЯЩИ И

БЪДЕЩИ МАЙКИ
До г-н Евтим Евтимов

Кмет на район „Триадица”

гр. София

До арх. Албена Кирова,

Главен архитект на район „Триадица”

гр. София

До Постоянната комисия за

Децата, младежта, спорта и туризма

Столичен общински съвет

Изходящ № ..... / ................ 2008 г.

ПИСМО

ОТНОСНО: Предложения за подобряване на градската среда в район „Триадица”

Реконструкция и строителство на детските площадки в района
Уважаеми дами и господа,

Ние от „Сдружение Настоящи и бъдещи майки”, Асоциация “Родители” и жителите на община Триадица се обръщаме към Вас с апел за съдействие за подобряване на условията, в които отглеждаме нашите деца.

Ежедневно се сблъскваме с огромния проблем, наречен "детски площадки и място за игра" в района на Националния дворец на културата и Южен парк.

Прекрасният навремето детски кът на територията на НДК от години е превърнат в бунище и място за срещи на хора от маргинални групи. Предназначението му да е изпълнен с детски гласчета е загубено в полза на постоянно присъстващи ругатни, празни и счупени бутилки от алкохолни напитки, спринцовки, презервативи, клошари, бездомни кучета, плъхове. Освен от факта, че най-малките не биха могли да играят в подобна обстановка, ние,

родителите, сме притеснени и от примера за подражание, който децата виждат в лицето на по-големите. Обръщаме Ви внимание, че освен изпочупени и нестабилни, старите съоръжения в площадката не са подходящи за игра на малки деца.

Другият проблем са разрушените павета в алеите около площадката, които с времето увеличават площта си. Те затрудняват придвижването на количките, прохождането на малчуганите, дават повод за притеснение и създават забрани в игрите, загрозяват вида на алеите и т. н. Липсва и осветление, което допълнително утежнява проблема с придвижването, както и прави по-трудно опазването на площадките.

На територията на Южен парк повечето от детските площадки се рушат и са опасни за децата. Като примери можем да посочим площадката по средата на „Малкия парк” (между City Center Sofia и басейн „Спартак”), откъм централния вход и на алеята между централния вход и този откъм ул. „Нишава”.
За нас, родителите, е невъзможно и дори опасно да пуснем децата си да играят в такава обстановка! Принудени сме да извеждаме и бебетата, и по-големите дечица по пейките в алеите, където ни очакват други затруднения:


  • колоездачи, които управляват велосипедите си навсякъде другаде, но не и в определената за това лента и с несъобразена скорост;

  • скейтбордисти - поради липса на подходящо място за практикуване на младежкия спорт, момчетата и момичетата са принудени да заемат алеите. Също така необходимите елементарни съоръжения са заменени от общинска собственост – кофи за боклук, отчупени части от настилката и т. н.

  • улични и домашни животни – разхождат се без каишки, обслужват ежедневните си нужди сред децата ни, а стопаните им масово не почистват след тях въпреки съществуващите забрани и глоби;

  • плъхове.

В цялата градина на НДК, както и в почти целия Южен парк, липсват обособени места, които да гарантират детската почивка, безопасност, избягването на конфликтните ситуации с останалите граждани и т. н. Считаме за неестествено всички групи да съжителстваме на обща площ без адекватно организиране и обособяване на зони, както и да позволим децата ни да бъдат подлагани на ежедневна дискриминация по отношение на мястото си за игра сред природата!


Както знаете, Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и Асоциация “Родители” участват активно в обществения живот на страната. Това писмо е част от инициативата ни за изграждане, възстановяване и поддържане на детски площадки според европейските изисквания за безопасност. Силно се надяваме да получим Вашата подкрепа и помощ! Тъй като не можем да разчитаме единствено на обществената съвест, бихме искали Общината, в качеството си на собственик на градинките, да се грижи за поддръжката им и да оказва необходия контрол. За да сме полезни, излагаме нашите конкретни предложения и препоръки, касаещи тези въпроси:1. Относно детските кътове, площадки и зелените площи

Бихме искали детския кът и съоръженията за игра на посочените места да се изградят и поддържат в съответствие с европейските изисквания за безопасност. Настояваме някогашното езеро в градинката на НДК да бъде почистено, да се отделят адекватни грижи за зелените площи. Разчитаме, че това ще е само началото на една мащабна кампания за изграждане и поддържане на детските площадки в столицата, в която и ние сме готови се включим.

Очакваме Общината да популяризира процедурите, по които фирми, желаещи да спонсорират построяването на съоръжения за игра срещу реклама, могат да се възползват от тази възможност. Подобна площадка бе отворена до City Center Sofia.

Бихме искали да получим информация относно реда и условията, при които заведенията в близост до тревни площи биха могли да осигурят изграждането и/или поддържането на детски площадки. Пример за това е площадката до кино Люмиер. Надяваме се, че Общината разполага с механизъм, който да стимулира разпростаняването на тази практика и сред други собственици на заведения.

Също така бихме искали да получим информация относно проектите, с които Общината кандидатства по проекта „Красива България” – Мярка 2 „Обновяване на социалната инфраструктура”.


2. Относно възможностите на гражданите да участват в изграждането и поддържането на детски площадки

Молим да ни бъде предоставена цялата информация относно алтернативните възможности, по които дадена квартална общност може да получи помощ за формиране на детски кът. Тъй като имаме желание да се включим активно в стопанисването на местата за игра на децата, бихме искали да ни съдействате с информация и помощ за всички местни, квартални и граждански инициативи, свързани с удобството, сигурността и възпитанието на децата ни.Уважаеми дами и господа,

Вярваме, че ще вземете предвид нашите предложения, защото сме убедени, че работите с истинска загриженост за децата в район „Триадица”! Ние сме на Ваше разположение за среща в удобно за Вас време. Моля, свържете се с Изабел Басмаджиян на тел. 0886 666 098 за допълнителен контакт. Надяваме се своевременно да реагирате на подадения сигнал и във възможно най-кракти срокове да се радваме на безопасни и отговарящи на съвременните изисквания детски площадки.Прилагаме снимки на детските площадки, показващи състоянието, в което се намират към момента, както и снимки на площадка в Канада! Искрено вярваме, че и децата на България ще имат подобен кът за игри!


С уважение,


Теодора Иванова-Вълева, Цвета Брестничка,

Председател на УС на Председател на УС на

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” Асоциация “Родители”


София 1504, ул. „Кракра” №4, ап. 2

Тел./факс: + 359 2 9441799,

e-mail: office@roditeli.org,

www.roditeli.orgСофия 1408, п.к. № 5

Моб. тел.: 0878 989 724,

e-mail: snbm@snbm.org,

www.snbm.orgКаталог: userfiles
userfiles -> Седмичен информационен бюлетин
userfiles -> Седмичен информационен бюлетин
userfiles -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
userfiles -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
userfiles -> Закон за бюджета на доо- 2012 г., Кодекс за социално осигуряване, 6 наредби,свързани със социалното осигуряване
userfiles -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
userfiles -> Автоматични предпазители базови конструкции и основни характеристики на автоматичните предпазители
userfiles -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница