ДО: Направление "Архитектура и градоустройство" Столична Община aрх. Емил СтояновДата05.02.2018
Размер203.94 Kb.
ДО:

Направление "Архитектура и градоустройство"

Столична Община

aрх. Емил Стоянов Камара на архитектите в България

ландш. арх. Пенчо Добрев Камара на архитектите в България

инж. Георги Кордов Камара на инженерите в инвестиционното проектиране

арх. Валентина Едрева Съюз на архитектите в България

ландш. арх. Веселин Рангелов Съюз на ландшафтните архитекти

арх. Атанас Ковачев Камара на архитектите в България

ландш. арх. Веляна Найденова Камара на архитектите в България

ландш. арх. Тачо Пеев Съюз на архитектите в България

инж. Тодор Костадинов Камара на инженерите в инвестиционното проектиране
инж. Лорита Радева Постоянна комисия по околна среда, земеделие и гори към СОС

г-н Борислав Бориславов Постоянна комисия по образование, култура, наука, културно многообразие към СОС

доц. д-р арх. Борислав Борисов Постоянна комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС

г-жа Капка Георгиева Постоянна комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението към СОС

г-жа Анна Стойкова Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и турзма към СОС

урб. Цвета Славчева Направление „Архитектура и градоустройство“ към СО

ландш. арх. Мая Тренчева Дирекция „Зелена система“ към СО

арх. Любомир Петров Общински културен институт „Музей за история на София“ към СО

гл.ю.к. Калина Борисова Дирекция „Обществени поръчки и концесии“ към СО

урб. Кристиан Мисирджиев Направление „Архитектура и градоустройство“ към СО

ю.к. Мария Механджиева Направление „Архитектура и градоустройство“ към СО

ст. ю.к. Екатерина Жутова Дирекция „Обществени поръчки и концесии“ към СО

ландш. арх. инж. Недялка Сапунджиева Дирекция „Зелена система“ към СО

доц. д-р арх. Валентина Върбанова Общински културен институт „Музей за история на София“ към СО
г-жа Йорданка Фандъкова Кмет на СО

арх. Петър Диков Главен архитект на София

СТАНОВИЩЕ

на

Фондация „Вземи ме вкъщи“, ЕИК по БУЛСТАТ 176690900, юридическо лице в общественополезна дейност, регистрирано по ф.дело No. 349/2014 г. на СГС, вписано в ЦРЮЛНЦ при Министерството на правосъдието под No. 20140618003, с адрес на управление София, ул. Ген. Паренсов 37 вх. Б ап.5, електронна поща: haide@vzemime.org

Сдружение "РПЦ - На ти с природата", ЕИК по БУЛСТАТ 130552048, юридическо лице в общественополезна дейност, регистрирано по ф.дело No. 4237/2001 г. на СГС, вписано в ЦРЮЛНЦ при Министерството на правосъдието под No. 20070131007, с адрес на управление София, ул. "Раковски" 191 вх. Б, електронна поща: office@iwns.org

Сдружение „Приятели за животните“, ЕИК по БУЛСТАТ 176232479, юридическо лице в общественополезна дейност, регистрирано по ф.дело No. 735/2011 г. на СГС, вписано в ЦРЮЛНЦ при Министерството на правосъдието под No. 20120213011, с адрес на управление София, ул. "Земеделска", №8, ет. 1, ап.1, електронна поща: f4animals@gmail.com

Oтносно: одобрените проекти за участие в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина"

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми членове на журито за оценяване на проектите за устройствена концепция за ПУП на Парк

„Борисова градина“, гр. София,

Като представители на неправителствени организации за защита на животните, бихме желали да изразим своето дълбоко разочарование от представените проекти в конкурса, от гледна точка разбиранията на авторите им за бъдещето на конната база на бул. „Драган Цанков“ 1.

Преди подробно да се спрем на възраженията си по конкретните предложения на екипите, позволете да ви запознаем с функциите и значимостта на съоръжението за софиянци и гости на столицата.

Градината „Княз Борис Търновски“ по традиция е приютявала конюшни, които са намирали място в нейната централна част още от края на XIX век. И ако в този период, конете са били основно транспортно средство, в наши дни уважението към традициите и почитта към красивите животни са запазени и се отдават подобаващо в много световни столици:

- Конюшните на Хайд Парк са част от забележителностите на английската столица. В един от най-посещаваните от туристите и местните жители лондонски паркове, целогодишно се предлагат уроци по езда за деца и възрастни. Алеи за езда с обща дължина от пет мили и два открити манежа за уроци, обездка и конкур ипик, се използват активно от малки и големи любители на конния спорт.

- Паркът Фонтебло дава основание на Париж с гордост да се нарича „световна столица на конете“. Сред уникалните и широко рекламирани съоръжения за езда на Фонтебло са конният стадион Grand Parquet equestrian stadium (разположен на 26 хектара и посрещащ повече от 300,000 посетители на разнообразни спортни и културни събития през годината), хиподрумът в La Solle и военният спортен център за езда (разположен в двореца Фонтебло).

- Една от най-популярните забележителности на Ню Йорк (САЩ) - Сентръл Парк предлага на хилядите си посетители незабравим начин да разгледат красивия градски парк и неговите атракциони. Теглените от коне елегантни карети са широко рекламирана възможност и добър източник на приходи за парка, който се издържа основно от дарения и собствени приходи от дейността.

- Вече повече от век, в центъра на Стокхолм се намират Кралските конюшни на шведските монарси. Освен основната функция да осигуряват представителен транспорт на кралското семейство, конюшните се разглеждат като значима част от културното наследство и са посещавани целогодишно от организирани групи.

- В самото сърце на историческа Виена е домът на Испанската школа по езда (Spanish Riding School), станала истинска легенда със световно известния „балет на липицанерите“. Испанската школа по езда във Виена предлага на хилядите си зрители незабравими гала представления на живо в бароковата атмосфера на Имперския дворец.

Дълбокото разбиране за значението на изброените конни съоръжения несъмнено е базирано не само на почитта към традициите, но и на осъзнаването на важността на контактите на хората с благородните животни. Историята на човешкия род е тясно свързана с конете, те са наши предани помощници и спътници от хилядолетия. Затова, когато обсъждаме доколко уместно е тяхното присъствие и къде да е точното им място на територията на градски парк, имащ основна функция да даде на хората позитивен и разтоварващ контакт с природата, трябва да вземем предвид следните съображения:

Конете са спокойни и уравновесени животни, свикнали и доверяващи се на хората. Конете в съществущата конна база в Борисовата градина живеят там от повече от 10 години. Едно от трите понита е родено в конюшнята. Ежедневно конете в Борисовата градина са в контакт с познати и непознати хора, благодарение на наличието на два падока (оградени места за свободна разходка). До оградите на падоците те получават лакомства и ласки от посетителите и са благодарни на всяко внимание от страна на малки и големи хора. Няма регистриран нито един инцидент, включващ посетители и коне в дългогодишната история на конната база.

За много възрастни и за повечето деца, срещите с конете в Борисовата градина са единствен контакт и възможност за опознаване на тези забележителни животни. Централното разположение и достъпността на съоръжението са причина за оживен човекопоток, особено през почивните дни, когато десетки деца,

придружени от своите родители, чакат на опашка за разходка с пони по алеите на конната база. В последните няколко месеца, през които конната база е затворена за ремонт от новите наематели, гледката на плачещи деца пред заключената порта е честа и затрогваща. Децата чакат и молят поне да видят своите любимци – понитата Принц, Марта, Бети и „големите коне“.

Близките срещи с конете са безценна възможност за най-малките от рано да опознаят и обикнат животните, които иначе виждат само впрегнати в претоварени, нерегистрирани каруци по софийските улици и булеварди. Контактът със здрави, добре гледани и доверчиви коне има възпитателна стойност, учи на милосърдие, разбиране и грижа за животните. Прави нашите деца по-внимателни и добри хора.

Нееднократно през годините на своето същеествуване конната база в Борисовата градина е посрещала на територията си деца със специални нужди. Хипотерапията е ефективна лечебна гимнастика за деца с умствени и/или физически увреждания, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Практикува се още от средата на миналия век и днес повече от 50 държави в Европа и Северна Америка имат изградени центрове за лечебна конна езда. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен. Световният опит категорично доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическо състояние на деца с увреждания.

Практикуването на хипотерапия изисква специално обучени треньори и педагози и много опитни и спокойни коне. Конната база в Борисовата градина разполага само с второто, затова и срещите на децата със специални нужди, са ограничени и за момента непълноценни. Обогатяването и развитието на тези възможностите заслужават специално внимание, с оглед социалната роля и ангажименти на всяка община.

Конната база в Борисовата градина е обучила в езда стотици начинаещи (възрастни и деца), които с благодарност си спомнят своите първи коне и треньори. Тя е източник на незабравими спомени и емоции. Централната локация и наличието на паркинги в близост, са сред предимствата на спортното съоръжение, пред останалите конни бази в София. Добрата поддръжка и грижи за конете са сред заслугите на персонала на конюшната.

Базата е най-зеленото конно съоръжение в България, истински оазис на спокойствие в сърцето на столицата. Конната база привлича не само практикуващите езда, но и много посетители на парка, любуващи се на гледката на коне и ездачи по време на урок или в почивка. Местата за сядане до оградите на манежа са предпочитано място за отмора в парка. Със съхранената си богата растителност и доброто проектиране на площите, базата се вписва перфектно в уюта и зеленината на парковата атмосфера. Това, заедно с удобната локация, е сред причините конюшнята да е чест домакин на разнообразни гости – снимани са филми и сериали (един от които посветен изключително на трогателното приятелство на дете със специални нужди и кобилата Дарси, живееща в базата), телевизионни репортажи и други журналистически материали, професионални фотосесии и любителски снимки, чуждестранни туристи и членове на дипломатическия корпус.

Понастоящем в конната база в Борисовата градина живеят 7 общински коне и един частен. С изключение на понито Марта, което е родено в самата база преди 6 години и нейната майка Бети, всички коне живеят в конюшната от повече от 10 години. Самите коне са на възраст от над 15 години. Сред тях са два бивши състезателни коня - Рапира и Ешафод, учебните коне Ащера и Дарси и понито Принц. За частния кон Амбасадор, който е на рекордната възраст от повече от 35 години, конюшната също е роден дом от повече от 10 години. Всички коне са кротки и спокойни и с изключение на частния, дават уроци в зависимост от нивото на ездачите, а понитата се използват за разходки на деца. Ащера, Дарси и Ешафод са добре обучени учебни коне за начинаещи, което е изключително ценно за всяка конна база, посрещаща неопитни ездачи.

Създадените условия за конете са над средните за конните съоръжения в страната. Две конюшни, едната от които пряко снабдена с течаща вода, автоматични поилки, два падока за свободна разходка на открито за конете в сянката на дървета, са част от изградените удобства. Административната сграда разполага със съблекални и баня за спортуващите, тоалетни за посетителите и втори етаж за персонала – кабинет и стаи за почивка.

Конната база е създадена с решение на СОС № 53 по протокол № 27 от 27.07.2001 г., по силата на което терена е преобразуван от публична в частна общинска собственост. Теренът с площ 7 декара е предоставен за ползване на „Егида София” ЕАД за срок от 10 години „за изграждане на конна база с цел реализиране на проект на Столична община за въвеждане на охрана с конни патрули в зелените системи на София“. Няколко години по-късно дейността на охранителните конни патрули е преустановена и се поема от конната полиция на СДВР. Конната база започва да функционира като спортно съоръжение с отворен достъп – специализираният персонал поема уроци по езда на начинаещи и напреднали, а свободните боксове се отдават под наем за частни коне.

С Решение № 725 от 27.11.2008 г. на СОС се намалява капитала на „Егида – София” ЕАД, като се изваждат от списъка на дълготрайните материални активи сгради – конна база, находяща се в парк „Борисовата градина” и шест броя коне. Грижите за стопанисването на конната база и конете в нея се предава на общинското дружество „Спортна София – 2000” ЕАД.

От Одитен доклад на Сметната палата от май 2012 г. става ясно, че са налице неуредици в документите, удостоверяващи титуляра на правото на собственост на активите. Фактическите данни удостоверяват, че „Егида – София” ЕАД не е собственик на активите, а собственик е друго общинско дружество.

Данните за финансовото състояние на дружеството, изнесени във вече цитирания одитен доклад, сочат, че:

Към 31.10.2011 г. приходите са увеличени спрямо тези от предходната година. За 2010 г. са 44 645 лв. или 52 на сто от общите приходи, а към 31.10.2011 г. те са 48 772 лв. или 78 на сто от общите приходи. Получаването на приходи от спортни услуги е ограничено, тъй като няма затворено помещение (манеж). През зимния сезон не могат да се предоставят спортни услуги и не се реализират приходи. Не се предвиждат инвестиции за ремонт на базата с оглед изграждане на затворени помещения, тъй като не е уредена собствеността на базата.Приходите от отдадени под наеми боксови помещения за 2010 г. са 26 367 лв. от сключени договори за 8 боксови помещения, като в края на годината са останали само два договора. За 2011 г. са сключени договори за 4 боксови помещения и са реализирани приходи в размер на 12 833 лв., като в края на годината са останали договори съответно за 2 бокса.

Получените суми от наеми на боксови помещения са с непостоянен характер, договорите за помещенията се сключват според търсенето в момента и не могат да бъдат планирани приходите от тях.

Извършените общи разходи за базата до 31.10.2011 г. са в размер на 99 273 лв., в т.ч. разходи за: заплати, осигуровки и социални разходи - 53 007 лв. или 53 на сто; издръжка на конете (разходи за храна, застраховка, извозване на тор, закупени медикаменти, ваксини и инвентар) - 15 130 лв. или 15 на сто; материали, горива, енергия - 6 530 лв. или 7 на сто и външни услуги - 24 607 лв. или 25 на сто от общия размер на разходите на базата.

Към 31.10.2011 г. обект Конна база – Борисова градина е с отрицателен финансов резултат от дейността – 36 989 лв.

Докладът прави извода, че при стопанисването и ползването на обект Конна база – Борисова градина, „Спортна София - 2000” ЕАД не може да реализира печалба. За 2010 г. финансовия резултат е отрицателен и тенденцията за 2011 г. е повтаряща се – формиране на отрицателен финансов резултат.

Липсата на трайно решение на юридическия казус със собствеността на терена е предпоставка за отказа да се предприемат дългосрочни инвестиции в конната база в продължение на седем години. Направените ремонти имат само козметичен характер, но не подобряват съществено условията за спорт, което води до отлив на наематели на боксовете и практикуващите езда.

Основните изводи, които се налагат от наличната информация са, че „Спортна София - 2000” ЕАД няма как да реализира положителни финансови резултати, ако не предприеме адекватни действия:

1. Да направи важни инвестиции в обекта – закрит манеж и системна поддръжка на наличните съоръжения (конюшни, огради и т.н.)

2. С оглед напредналата възраст на общинските коне е наложителна профилактиката и поддържането на тяхното здраве, а също и закупуване на нови, млади животни, които да поемат част от уроците по езда.

3. Промяна на търговската политика на дружеството – като цени към наематели и клиенти, реклама, организиране на събития на територията на конната база и др.

Действията по прехвърлянето на собствеността от едно общинско дружество на друго, е в компетенциите на СОС. Но за решаването на проблема и за ефективното управление на конната база се искат и управленска воля и умения от страна на „Спортна София - 2000” ЕАД. Вместо това през декември 2014 дружеството обяви търг с тайно наддаване за отдаване под наем на конната база с начална тръжна цена за обекта2 000 лв. без вкл. ДДС (месечно). Към днешна дата конната база има наемател, който все още не е отворил съоръжението за посетители, заради продължаващ вече няколко месеца ремонт на манежа и падока.

На фона на неспособността на общинското дружество, стопанисващо спортния обект, да управлява ефективно в полза на столичани, не са изненадващи и предложенията на проектните екипи в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина". Въпреки това, фактът, че сред всички екипи цари пълно единомислие по отношение премахването и преместването на конната база, поражда основателния въпрос, има ли и други фактори, които са допринесли за възникването на тези идеи за освобождаване на терена.

Ще си позволим да зададем други конкретни въпроси по самите проекти тук.

Проект №1 на НИКОНСУЛТ

Проектът предвижда „в зоната на сегашната конна база разполагаме центрове за ролери и за скейтбордспортове, като самата конна база се премества в Ловния парк. Това ще позволи нейните функции да бъдат обогатени и разширени–с оформяне на манеж за състезания и на различни по дължина и сложност обиколки.

На своето табло участникът е отбелязал обект „Конна база – покрит/открит манеж, хиподрум, маршрути за езда в парка“.

ВЪПРОСИ:


1. Какво налага изграждането на подобни ролер/скейтборд центрове в близост до вече съществуващите места за практикуване на такива в непосредствена близост до Паметника на съветската армия?

2. Изграждането на предвидените центрове за ролери и скейтбордспортове предвижда ли „разчистване на терена“ т.е. изсичане на дървета? Ако не, как точно ще функционират на ограничената и фрагментирана площ на конната база.

3. Кой се предвижда да стопанисва и управлява новото, значително по-мащабно конно съоръжение, при положение, че досегашното е работело на загуба под мениджмънта на общинското дружество „Спортна София - 2000“ ЕАД? В този смисъл, дават ли си сметка проектантите за мащаба и организацията на работа на действащ хиподрум?

Проект №2 на СИТИАРХ ЕООД

Проектът констатира, че „части от парковата територия са актувани като частна общинска собственост и са отдадени под наем за различни спортни и обслужващи дейности, някои от тях неприсъщи за парка. Тези терени са заградени с неестетични огради, които ограничаващи достъпа до парковата територия, която по принцип е публична и общодостъпна.Като последица от раздробяването на собствеността, са възникнали обекти, недопустими за парковата зона като съдържание и начин на ползване:

---------------------

конна база - сградите на конюшните са преграда към парка при главния подход от м.с.”Стадион Васил Левски“.

Според авторите на проекта, конната база в момента е „неподходящо ситуирана“.

Тяхната визия за развитие на Борисовата градина е за „среща с природата, историята и естетическите ценности“. Затова те предвиждат „освобождаване на представителната част на Борисовата градина от несвойствени дейности и връщане на части от територията за чисто паркови функции“ и отново посочват конната база, като „неподходящо ситуирана до входа при м.с "Стадион Васил Левски"“.

На нейно място проектният екип предвижда построяването на амфитеатър.

ВЪПРОСИ:

1. Как премахването на конната база решава проблема с частно общинската собственост на терена, който се явява основен и за дългосрочните инвестиции и печелившето функциониране на спортното съоръжение?

2. Какви са парковите функции на амфитеатрите?

3. По какъв начин наличието на амфитеатъра ще улеснява свободния достъп към парка от метростанцията?

4. Кой ще организира парковите маршрути за конна езда в района на Ловен парк, където се предвижда да бъде преместена конната база?

Проект №3 на СТ. ДОБРЕВ

Проектът предвижда на мястото на съществуващата конна база да има „поляна за спорт на открито (федербал, фризби и т.н.)“ От другата страна на алеята, точно срещу входа на конната база ще се изгради „музикален парк (със скулптори на музикални инструменти и забавления за децата)“.

ВЪПРОСИ:

1. Доколко е целесъобразно премахването на изградени съоръжения във вид на сграден фонд, за да се направи поляна срещу и сега съществуваща поляна, на която пък ще бъдат наредени скулптори?

2. Авторите на проекта запознати ли са с наличието на обширни площи за практикуване на спортове на открито в парка (например под и над Езерото с лилиите)? А за съществуването в рамките на парка на спортната зала „София“, специализирана за практикуване на бадминтон (федербал) от професионалисти и любители?

2. Предвижда ли се премахването на дърветата на територията на конната база с оглед невъзпрепятстването на фризбита и пера за федербал?Проект №4 на КОВАЧЕВ АРХИТЕКТИ

Проектът предвижда „преместване на конната база в лесопарковата територия“ и „изграждане на нова конна база на мястото на съществуващите стопански постройки“ (в района на Гара Пионер и Ловен парк). Амбициите на авторите са в посока „усвояване на лесопарковата територия с придаване на нови съвместими функции – конна езда, пейнтбол, велоекстремни маршрути

На мястото на конната база се предвижда „геопластично оформление на терена“, което не е демонстрирано конкретно като проект.

Аргументите на авторите са за нуждата от „премахване на спортни съоръжения и конна база с цел разтоварване от второстепенни функции, възстановяване на екологичното равновесие и увеличаване на вегетативните площи на парка

ВЪПРОСИ:

1. Как откритите тревни площи спомагат за увеличаване на вегетативните площи на парка? В единственият предложен детайл за геопластично оформление на бившия стадион „Юнак“ се забелязват предимно поляни.

2. При съвместяването на функции на пространството, а именно пейнтбол, велоекстремни маршрути и конна езда, отчетени ли са спецификите на последното занимание? А именно фактът, че конния спорт използва коне – живи същества, които могат да бъдат силно чувствителни на открити, оживени пространства, с което се застрашава безопасността, както на ездчите, така и на екстремно преминаващи велосипедисти и стрелящи се с боя ентусиасти.

Проект №5 на АТМ

Проектът предвижда „преместване на конната база“ в новообособена „Зона Конен спорт“ (в района на Гара Пионер). Сегашната територия на конната база остава в предвижданата „Зона Спорт“.

Прави впечатление, че в списъка на съществуващите спортни обекти, направен от проектантите на фирмата, липсва конната база. От следващи коментари става ясно, че все пак авторите на проекта са запознати с факта, че конната езда е спорт:

След направените анализи и проучвания в глобален и локален аспект, проектното решение има за цел постигане на следната визия за развитие на парка:- Генерализиране на раздробените спортни дейности, преместване на конния спорт в адекватна среда в южната част на парка.

- Гара Пионер се предвижда да се развие като център на втора силно изразена зона за активен спорт, която да е свързана с националната спортна база Дианабад от изток и продължаваща през новата конна база през булеварда на запад.

ВЪПРОСИ:

Отличителен за проекта е планът за изграждане на спортно-административната сграда в „Зона Спорт“ до националния стадион. В този смисъл са следните въпроси:

1. За чии нужди ще бъде изградена мащабната спортно-административна сграда?

2. Как конкретно тя ще удовлетвори нуждите на гражданите от възможности за активен отдих и спорт?

3. Какви конкретно са парковите й функции и как ще бъде оправдано застрояването на зелени площи?

4. И отново неизменния въпрос кой ще управлява новоизграденото конно съоръжение в района на Гара Пионер?

Проект №6 на АРХКОН

От предоставените материали на екипа, не стават ясни конкретните идеи за района.Проект №7 на ЕКИП КАЛИ

Проектът предвижда „премахване (преместване) на Конна база Егида със запазване на малка сграда за почивка на конна полиция“.

В Зона Б3 (Ловен Парк) се предвижда „изграждане на Конна база като атракция и поддържаща системата за сигурност на парка с конна полиция

ВЪПРОСИ:

1. Aвторите на проекта информирани ли са, че коннната база от седем години не е управлявана от охранителното общинско дружество „Егида“?

2. Авторите на проекта информирани ли са, че от поне 10 години, конната охрана на парка не се осъществя от общинска полиция, а от конни полицаи, които са служители на СПС на СДВР?

3. Какво конкретно означава „запазване на малка сграда за почивка на конна полиция“? Съществуващата административна сграда е свързана и от двете си страни с конюшните, които пък са съоръжение за почивка на конете.

4. Как авторите на проекта предвиждат да използват освободения терен?

5. Кой все пак ще стопанисва новоизградената конна база в Ловен парк?

Ще си позволим да резюмираме за ваше удобство вече изложените аргументи в нашето становището по одобрените проекти за участие в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина":1. Конната база в Борисовата градина е най-зеленото конно съоръжение в България, истински оазис на спокойствие в сърцето на столицата. Конната база привлича не само практикуващите езда, но и много посетители на парка, любуващи се на гледката на коне и ездачи по време на урок или в почивка. Местата за сядане до оградите на манежа са предпочитано място за отмора в парка. Със съхранената си богата растителност и доброто проектиране на площите, базата се вписва перфектно в уюта и зеленината на парковата атмосфера.
2. В наши дни уважението към традициите и почитта към красивите животни са запазени и се отдават подобаващо в много световни столици, в чиито паркове и централни градски части са запазени, поддържани и функционират конни бази: Хайд парк (Лондон, Великобритания), парка и двореца Фонтебло (Париж, Франция), Сентръл парк (Ню Йорк, САЩ), Кралските конюшни в Стоколхм (Швеция), Испанската школа по езда (Виена, Австрия).
3. За много възрастни и за повечето деца, срещите с конете в Борисовата градина са единствена възможност за опознаване на тези забележителни животни. През почивните дни десетки деца, придружени от своите родители, чакат на опашка за разходка с пони по алеите на конната база. Контактът със здрави, добре гледани и доверчиви коне има възпитателна стойност, учи на милосърдие, разбиране и грижа за животните.
4. Конната база в Борисовата градина е обучила в езда стотици начинаещи (възрастни и деца), които с благодарност си спомнят своите първи коне и треньори. Централната локация и наличието на паркинги в близост, са сред предимствата на спортното съоръжение, пред останалите конни бази в София.
5. Понастоящем конната база приютява 7 общински и един частен кон, повечето от които живеят в нея от повече от 10 години. Създадените условия за конете са над средните за конните съоръжения в страната.

6. С оглед реализирането на социалната мисия на всяка общинска администрация да създава възможности за своите граждани със специални нужди и в неравностойно положение, конното съоръжение в Борисовата градина предлага редица неразвити условия, напр. за хипотерапия, доказано подобряваща психическото и физическото състояние на децата с увреждания.
7. Конната база в Борисовата градина е създадено по решение на СОС от 2001 г., по силата на което терена е преобразуван от публична в частна общинска собственост. Теренът с площ 7 декара е предоставен за ползване на „Егида София” ЕАД за срок от 10 години „за изграждане на конна база с цел реализиране на проект на Столична община за въвеждане на охрана с конни патрули в зелените системи на София“.

С Решение на СОС от 2008 г. грижите за стопанисването на конната база и конете в нея се предават на общинското дружество „Спортна София – 2000” ЕАД.

8. От Одитен доклад на Сметната палата от май 2012 г. става ясно, че „не се предвиждат инвестиции за ремонт на базата с оглед изграждане на затворени помещения, тъй като не е уредена собствеността на базата.“ Същият доклад прави извода, че „при стопанисването и ползването на обект Конна база – Борисова градина, „Спортна София - 2000” ЕАД не може да реализира печалба. За

2010 г. финансовия резултат е отрицателен и тенденцията за 2011 г. е повтаряща се – формиране на отрицателен финансов резултат.“

9. Основните проблеми на управлението на конната база могат да бъдат обобщени така: неуредена собственост на базата, оправдаваща липсата на важни инвестиции в обекта (закрит манеж и системна поддръжка на наличните съоръжения); липса на адекватна профилактика и поддържане доброто здраве на вече застаряващите коне; липса на инвестиции в закупуването на нови, млади животни, които да поемат част от уроците по езда; неефективна търговска политика на общинското дружество по отношение на цени към наематели на боксове и клиенти, реклама и връзки с обществеността.

10. Основните възражения по одобрените проекти в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина" имат общ характер:

Вносителите на настоящето Становище са КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ прекратяването на дейността и унищожаването на изградено само преди 14 години стабилно и функциониращо съоръжение с доказана значимост за качеството на отдиха на много малки и големи столичани.

Вносителите на настоящето Становище са КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ преместването на конната база на некомуникативно място с ограничен достъп и при условия на неяснота кой и как ще управлява новото, по-мащабно, според проектите, съоръжение.

Вносителите на настоящето Становище са КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ изложените в проектите идеи за използване на освободения терен, поради необходимостта от обезлесяване и в крайна сметка обезличаване на тази зелена и спокойна част на парка. По наше мнение, нито един от проектите не предлага изграждането на обект със значимост, дори бегло съпоставима със значението и важността на съществуващата конна база.

В заключение искрено се надяваме коментарите в настоящето Становище да бъдат взети под внимание. Убедени сме в обществената значимост на конкурса, затова ще споделим своето мнение и с гражданите на София – пряко и с помощта на медиите.

С пожелания за спорна и отговорна работа в полза на софиянци!

С уважение,

Т. Кирова Г. Пападопова И. Захариева-Ничева

Управител Председател Изпълнителен директор

Фондация „Вземи ме вкъщи“ Сдружение "РПЦ - На ти с природата" Сдружение „Приятели за

животните“


04.06.2015 г.гр. София
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница