До народните представители от 42 Народно събрание обръщение към народните представителиДата13.10.2018
Размер19 Kb.
До

народните представители от

42 Народно събрание

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Уважаеми народни представители,


На 21.03.2014 г. инициираната от Съюза на съдиите в България вътрешносъсловна консултация приключи с публичното изслушване на съдиите, дали съгласието си да бъдат издигнати кандидатурите им за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет.
В проведеното обсъждане взеха участие представители на професионалната общност – председателят и заместник-председателите на Върховния касационен съд, съдии от върховните, апелативните, административните, окръжните и районните съдилища и представители на различни професионални юридически организации – Съюза на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Съюза на юристите в България, и други, развиващи дейност за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона. Събитието беше открито за представители на медиите и беше предавано пряко по интернет на адрес www.judgesbg.org.
Всички участвали в публичното обсъждане оценяват високо проведения откровен разговор за проблемите в съдебната система, мястото и ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет като орган, призван да предлага и реализира работещи решения за подобряване на работата на съда, прокуратурата и следствието. За задълбоченото и съдържателно качество на проведената дискусия съществен принос имат всички съдии с активна позиция и неправителствените организации, които се включиха в процеса и заедно поставиха за обсъждане повече от сто въпроса за различни аспекти от дейността на главния съдебен инспектор. Считаме, че така проведеното публично обсъждане показа, че гражданското общество има вътрешен потенциал и е способно да генерира общи идеи и да подкрепя общи предложения за усъвършенстване на отношенията в обществото и ефективното функциониране на институциите.
Нашите организации са напълно удовлетворени от представянето на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова, от показаното от тях разбиране за отговорностите на главния съдебен инспектор, от готовността им да се справят с предстоящите предизвикателства, както и да участват професионално и отговорно в съдебната реформа. Изразяваме своето становище, че и двете са достойни кандидатури за позицията на главен съдебен инспектор.
Затова, уважаеми народни представители, като единствено разполагащи по закон с правото да номинирате, представяме на Вашето внимание подкрепените от професионалните и неправителствените организации кандидатури на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова и се обръщаме към Вас с предложение да ги обсъдите и внесете за разглеждане в парламентарната процедура за избор на главен инспектор.
Надяваме се резултатите от проведеното прозрачно обществено обсъждане да са Ви от полза и да Ви подпомогнат при вземането на информирано решение.
Очакваме предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.
Прилагаме: утвърдения от професионалната общност профил на кандидата за главен инспектор; автобиографиите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова; номинациите им от съдиите във вътрешносъсловната консултация и профилите, изготвени от Българския институт за правни инициативи. Ще представим останалите изискуеми документи при заявен интерес към предложените на вниманието Ви кандидати.
Съюз на юристите в България
Съюз на съдиите в България
Асоциация на българските административни съдии
Български институт за правни инициативи
Български хелзинкски комитет
Български адвокати за правата на човека
Асоциация за европейска интеграция и права на човека
Фондация „РискМонитор”
Център за изследване на демокрацията
Сдружение „Център на НПО в Разград” - Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България
Програма за развитие на съдебната система
Програма достъп до информация


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница