До Президента на Р. България г-н Георги ПървановДата09.04.2018
Размер30.8 Kb.
#65422
До Президента на Р.България

Г-н Георги Първанов

До Премиер министър- Председател

на Р.България Г-н Б.Борисов

До Министър на Външните работи

на Р.България Г-жа Румяна Желева

До Председателя на Народното събрание

Г-жа Цецка Цачева

До Председател на ДАБЧ

АПЕЛ


Уважаеми Г-да !
Не еднократно сме поставели въпрсите за правата на бесарабските българи още от времето на СССР и пред Украйна, както и пред официални лица на България.

В Украйна върви процес на демократизация на обществото, тя заявава за желание да се интегрира ЕС, подписа и ратифицира практически всички договори за защита на правата на националните малцинства. Украинското общество минава на път за признаване на принципи, на които се градят етнополитическите отношения. Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най широки права закрепени в Конституцията на Украйна и др. Закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга.В местните и областните органи на властта от края на 80-те години от миналия век и досега си има още «деятели» които продължават да са противопоставят на интересите на националните малцинства и запазване на самобитността на населението на Бессарабия. Днес българската държава трябва да се обърни с лице към българската диаспора в Украина. За нас, като българи вълнува ни, че днес вече е много засилен асимилационният процесс. В Украйна ще бъди проведена административно-територална реформа. Болградския район може да исчезни. При провеждане на административно-териториална реформа в 2005 г. (която излези несполучлива) Болградски район (16 села-български, 2 села – гагаузи) се опитаха да го ликвидират, въпреки обръщение на инициативна група в която имаше и членове на дружеството «Кирил и Методий) към ръководството на Украйна.

Благодарение на твърдата позиция на инициативната група, поддържана от национално- културните дружества, общественността и най после от местните власти, когато им бяха показали картата, на която Болградския район е ликвидированиие в състава на Ренийски район. Да са сгрешили «реформаторите»?! Не, това е антибългарска (антибесарабска) провокация и акт срещу украинската държавност. Инициативната група, кирил-методиевци поставяха въпроса не само да бъди съхранен Болградски район, но и дабъдат присъединени и другите български села граничащи с Болградски район. И на новата административно-териториална единица да бъди даден статут на националнн-културна автономия. Проекта за териториална реформа, в които беше заложено ликвидирането на Болградски район беше отменен. «Реформаторите» предложеха друг вариант: Арцизски район -(Арцизски, Саратски и Тарутински) и Болградския район-пак се опитватха компактно живеещите българи да бъдат разпокъсани. Днес «реформаторти» продолжавт да са противопоставят на интересите на бесарабските българи и запазване на самобитноста на населението на Бесарабия, и това се подтверждава от някои държани чиновници, че в административно-териториалната реформа 2011 г. Болградски район ще бъди ликвидирован и присоединен до Измаильския.

Кога в България ще разбирът, че това антибългарска политика , че тази негативна тенденция трябва да бъди спряна. Ние сме тук, в центъра на събитията и усещаме как от ден на ден „си отиваме” като българи. В Болград много родители вече не говорят на родния език с децата си и последните съответно не го знаят. Което значи, че след едно поколение само тук-таме ще се чува българска реч. Когато Болград беше културен център на бесарабския край, българската диаспора в Бессарабия беше като Малка България се столица на бесарабците в гр.Болград.

Кога Р.България си каже думата по проблеми те на бесарабските българи? Кога България ще има закон за опростяване на получаване българско гражданство за бесарабските българи? Днес около 70 держави имат с Украйна безвизов режим.

Уважаеми господа, Обращаме се към Вас с молба да подмогните да направи усилия официална България да възвърнем на град Болград неговото предишно значение на културен цетър на бесарабските българи, каквото е бил той през миналия век, когато тук имало българска гимназия със своя печатница, драматически театър, издавали са се български вестници, учебници, книги и т.н. Ние сме българи, историческите ни корени са в България. Прелиствайки историята на България, ние сме горди, че и бесарабските българи, много от които са възпитаници на прословутата Болградска гимназия, са допринесли за свободата на България, за нейното възстановяване и за нейното Възраждане (полковъдци, генерали, строители на новата България, дейци на българската култура, наука…). Смятаме, че имаме моралното право да потърсим ваша помощ, поне частична, в решаването на въпроса да спасим от асимилация и приобщим към родната култура българско население не само в Бесарабия, а и в цяла Украйна.

С уважение,

Д.Кружков, Д.Бочковар, И.Илиев,гр.Болград


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница