До семейството и близките на големия български композитор, аранжорДата01.01.2018
Размер25.03 Kb.
ДО

СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА

ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ

КОМПОЗИТОР, АРАНЖОР

И ПИАНИСТ

АЛЕКСАНДЪР БРЪЗИЦОВ

СКЪПО СЕМЕЙСТВО,

УВАЖАЕМИ БЛИЗКИ,

Тъгувам заедно с Вас от загубата на големия български талант, изтъкнат български композитор, аранжор и пианист – Александър Бръзицов.

Няма забрава за човека, живял пълноценно. Въпреки това много ни боли, защото Александър Бръзицов беше необикновена личност и раздаващ се творец. Интересите му винаги са били свързани със симфонична, оперна и джаз музика, въпреки че през 1969 г. завършва „Приложна графика” в Художествената академия в София.

Повече от пет десетилетия от живота си Александър Бръзицов посвещава на създаването на българска популярна музика и оставя своята златна диря в културния път на страната ни. Години след създаването си неговите песни продължават да се помнят, обичат и пеят.

Александър Бръзицов се определя като поклонник на операта и симфоничната музика, като признава, че винаги се е стремял да обединява жанровете и стиловете в творбите си. Богатото му творчество обхваща различни жанрове - над 150 песни и оркестрови пиеси, музика към повече от 80 анимационни, игрални и телевизионни филми, към театрални постановки и др. Аранжира музиката за филмите на Кирил Цибулка и Атанас Бояджиев, а Тончо Русев и Морис Аладжем му се доверяват за аранжиментите на песните си. Бил е аранжор на Биг бенда на БНР. За няколко години той преработва стотици творби, композира десетки нови инструментални пиеси и песни. БНР дължи на Александър Бръзицов немалка част от огромното музикално богатство в Златния си фонд. Ансамбълът на Строителни войски пък може да се похвали, че е имал музикален ръководител от ранга на Александър Бръзицов.

Печели редица награди в България и в чужбина, сред които втора награда на фестивала "Златният Орфей" за песента "Есенни плажове" (1976) в изпълнение на Йорданка Христова, втора награда на фестивала "Златният Орфей" за песента "Не оставай сам" (1986) в изпълнение на групата "Домино", първа награда за песента "Студентски романс" в изпълнение на Боян Иванов на Младежкия конкурс за забавна песен (1977), втора награда за песента "Докога" в изпълнение на Нели Рангелова на фестивала в Сопот, Полша (1984) и "Сребърна лира" за същата песен в Братислава (1983). Печели наградата за най-добър аранжимент на полска песен за песента на Чеслав Ниемен "Едно сърце" от фестивала в Сопот, Полша (1977). Носител е на три втори награди от фестивала за забавна песен "Бургас, морето и неговите трудови хора" (1978, 1979, 1980). Песента "По никое време" в изпълнение на Ивелина Балчева печели Голямата награда на фестивала "Златният Орфей +" през 1995 г. В началото на 90-те години на 20 в. композиторът създава операта "Кукленика" по сюжет на Ханс Кристиан Андерсен и стихове на Атила Береш, която е поставена в театъра на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от режисьора Здравко Митов.

Вярвам, че широката публика никога няма да забрави и ще се връща отново и отново към произведенията на Александър Бръзицов: едни от най-популярните български песни – „Докога”, изпълнявана от Нели Рангелова, „Есенни плажове” в изпълнение на Йорданка Христова, „Пътища обратни” в изпълнение на Орлин Горанов, „Летят последните таксита” („Прошепнати мечти”) в изпълнение на Камелия Тодорова и още много, много други.

Убеден съм, че въпреки редицата престижни отличия, най-голямото признание за Александър Бръзицов остава благодарността на неговата публика, колеги и приятели за голямата му отдаденост на Нейно Величество Музиката.


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

ВЕЖДИ РАШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница