До Вежди Рашидов Министър на културата До Даниела ПетроваДата01.09.2016
Размер78.66 Kb.
#8011До

Вежди Рашидов

Министър на културата
До

Даниела Петрова

Председател на ПК по култура в 41-о НС
До

Недялко Недялков

Областен управител на област Стара Загора
До

Николай Златанов

Председател на Общински съвет – Казанлък
До

Галина Стоянова

Кмет на община Казанлък

До

Всички общински съветници


ДЕКЛАРАЦИЯ
от художествените ръководители и преподавателите в

НЧ „Искра – 1860”, Казанлък,

16-ти май 2012Уважаеми господин Рашидов,

Уважаема госпожо Петрова,

Уважаеми господин Недялков,

Уважаеми господин Златанов,

Уважаема госпожо Стоянова,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Ние, художествените ръководители и преподаватели, се обръщаме към вас, за да изразим категоричното си несъгласие с отредената за НЧ „Искра – 1860” субсидия за 2012 година, както и своята тревожност и недоумение с драстично провежданата политика към нашата институция, буквално на игнориране, по отношение на едно от най-старите читалища в Република България – НЧ „Искра – 1860”.

Художествените послания в нашата творческа работа винаги са били далеч от всякаква политика, но с подчертана единствена цел - ВИНАГИ НРАВСТВЕНА! Защото тези 150 години са най-истинският и достолепен жив монумент на духа на град Казанлък и на Долината на розите и древните траки.
Всеотдайният ни труд и постоянството на талантливите ни възпитаници са изправяли хиляди зрители на крака в различни точки на планетата, аплодирайки горещо и скандирайки с невероятно вълнение имената на плеяда читалищни ръководители. Но днес разбираме, че творческата ни работата и резултатите от нея, са равнени на бездушие, облечено в „точки” и просто отминаване, безлично опаковано в неясен „механизъм”, скалъпен от безпрецедентен реваншизъм?!
Как, уважаеми госпожи и господа, да приемем т.н. критерии, които отпращат блестящите постижения и призовите места на талантливите ни изпълнители в дъното на класациите ви?! Как, според вас, да приемем приравнените параметри в сферата на изкуството с „мегданската” култура ?! Въпреки отчитането от нас на нейната роля за съответния мегдан, но така ли днес представители на местно самоуправление трябва да търсят еквиваленти?!
Как да приемем нежеланието на новата власт да посети продукциите, концертите, тържествата и спектаклите, в които участват талантливите деца и изпълнители на Казанлък. Ние не разбираме как вие приемате обобщената в числа равносметка за НЧ „Искра – 1860” за 2011 година?! Факт е, че ние никога не се задоволяваме с това, което вече сме създали. Винаги работим, създаваме свежи идеи и постоянно търсим нови перспективи, базирайки се на перфекционизъм и креативност, разбира се и на привилегията да създаваме история. Но на числените знаци аналитичният поглед трудно се противопоставя! През изминалата година в НЧ „Искра-1860” са творили следните колективи, школи, клубове:
Ансамбъл за народни песни и танци „Искра” – един от 25-те представителни ансамбли на ЦИОФФ за ЮНЕСКО. Ансамбълът включва:
Битов оркестър;

Народен хор;

Народни певици – солистки;

Детски фолклорен танцов състав;

Средношколски фолклорен танцов състав;

Фолклорна камерна група;

Представителен фолклорен танцов състав;

Школа по народно пеене;

Школа по народни танци – до 9 години;

Школа по народни танци – до 12 години.


Смесен хор „Петко Стайнов”, член на Българския хоров съюз:

Квинтет оперно пеене;

Детско-юношески хор „Искра”;

Секстет за църковна музика;

Квартет „Полифония”.
Вокална студия „Искрица”, член на Международна програма „Приятели на България”, включваща:

ВГ „Искрица-джуниър”;

Трио ВДМ;

Вокална формация „Искрица-гранд”;

Квартет „Миа музика”.
Вокална група „Севтополис”:

Трио „Настроение”;

Балетен Ансамбъл „Грация”;

Младежка театрална студия;

Формация „Буфо”;

Пантомима;

Трио „Експресиво”;

Формейшън за спортни танци „Джуниър”;

Формейшън за спортни танци „Юноши”.
Школа по изкуствата „Емануил Манолов”, включва:

Школа по акордеон;

Школа по пиано;

Школа по цигулка;

Школа по синтезатор;

Школа по солфеж;

Детска вокална школа – до 5 години.
Школа по латиноамерикански танци;

Школа по стандартни танци;

Школа по салса;

Детска театрална школа;

Школа по художествено слово;

Детска балетна школа;

Школа за Класически танци;

Школа за характерни танци;

Школа за модерни балетни техники;

Клуб „Фолклор”;

Клуб „Почитатели на Виенски валс” и др.
Общият брой участници в колективите и школите на читалище „Искра” е 544, т.е. наброяват числеността на едно българско училище.

Наградите от Национални и Международни конкурси са 73, като 13 от тях са „Специални”, а 34 – отличия за Първо място.

Извън участията си в различни мероприятия на територията на общината и страната, НЧ „Искра - 1860” подготви и реализира 5 двучасови концерт-спектакли по повод кръгли годишнини:

45 години АНПТ „Искра”;

55 години ШИ „Е. Манолов”;

30 години Балетна школа и Ансамбъл „Грация” и 55 години „Живот в танца на Алла Ангелова”;

15 години ВГ „Искрица” – „Празник без предели” и 30 години педагогическа работа на Стефка Денева.

Две театрални постановки:

„Ние врабчетата” по Й. Радичков и „Анатомия на паяжината” от М. Станкова и „Коледа е!” – Концерт-спектакъл на читалищни колективи.


През последните години нашите възпитаници и представители на формациите са все по-успешни – както на международни фестивали и национални конкурси, така и сред публиката. Въпреки това и въпреки логиката виждаме отрицателна финансова тенденция, т.е. - намалена субсидия.
Подходът на представителите на Общинска администрация за разпределението на субсидията, който представлява неспазване на указанията на Министерството на културата, е очевидно необективен. В Комисията се прокарва непрозрачен механизъм, несъгласуван с Министерството на културата и Областния управител. В който международните изяви са приравнени на националните, а общинските са с предимство в класацията или носят 5 точки; 21 библиотечни тома водят точкова система пред участие в международен фестивал; Не се прави разлика между общинските, национални и международни награди.

Ние, художествените ръководители и преподаватели


ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ:

Читалищната субсидия за 2012 година е повече от категорично доказателство за тази политика на игнориране и предвид отговорната ни роля, завещана от създателите на 150-годишната институция, ние - като техни последователи, сме длъжни да отстояваме духовните ценности и националната идентичност. Високата художественост на продукцията на нашите състави и мястото на Читалище „Искра - 1860” в културния облик на Казанлък и региона, дава основание на публика и жури да ни наричат - Читалище с традиции, Културен институт със съвременна визия, Притегателна територия за всички, които милеят за култура и изкуство.Нашата отговорност не ни позволява да приемем натрапената ни тревожна политика и перспектива в сферата на културата. Настояваме изпълнителната власт в Казанлък да ни отговори защо подхода за игнориране и администриране става основен.
Притеснение поражда задкулистното поведение на противопоставяне между читалищата, което ние не приемаме! Дълбоко безпокойство будят неоснователните мотиви, прокарани в работата на нарочната комисия за разпределение на читалищната субсидия, които са в основата на орязване с една трета на субсидията за нашето читалище, а двойно и тройно почти увеличени финанси на други читалища в общината. И това се прави без да се спазят общите и специални принципи при разпределяне на бюджетни средства: от степенуване, съгласуване, точност, обективност, прозрачност, отговорност, реалност, публичност, солидарност и др. до финансовите препоръки на Министерството на културата.
Долуподписаните ръководители и преподаватели, заявяваме, че очакваме да преразгледате ситуацията, в която поставяте най-старата институция в региона. Уверяваме ви, че сме длъжни, заради завещанието „Изворът на щастието се състои в съгласието” да предприемем всички необходими действия, за да защитим казанлъшката съкровищница.
Вярваме, че нашият глас на тревога и обида ще бъде чут и ще бъдат преустановени опитите за унищожаване на културата и изкуството, творени в НЧ ”Искра – 1860”, чрез грубо налагане на лобистки интереси и пълно загърбване на принципите, предлагани от Министерството на културата за съхраняване на националната идентичност и опазването на българския дух, както и моделите на Европейския съюз за извеждане на културата на приоритетно място. Именно искрата в Читалище „Искра” след повече от век и половина доказа, че „Който има минало, има и бъдеще”.
Уважаеми господин Рашидов,

Уважаема госпожо Петрова,

Уважаеми господин Недялков,

Уважаеми господин Златанов,

Уважаема госпожо Стоянова,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,
Надяваме се на вашите своевременни действия и подкрепа, за да предприемете всички мерки за спиране на тази опасна политика в община Казанлък, която противоречи на всички принципни разбирания на Европейския съюз за особено важната роля на култура.
Декларацията е подписана от:

Цветан Цочев, главен художествен ръководител на АНПТ „Искра”

Станимир Димитров, диригент на Битов оркестър в АНПТ „Искра”

Соня Владева, диригент на Народен хор в АНПТ „Искра”

Динко Дяков, хореограф в АНПТ „Искра”

Стефка Денева, художествен ръководител на ВС ”Искрица” и диригент ДЮХ „Искра”

Мая Стоянова, художествен ръководител на Младежка театрална студия и Детска театрална школа, Художествено слово и Буфо, пантомима

Николай Тенев, ръководител на Школа по стандартни танци и Клуб „Почитатели на виенски валс”

Антония Каярова, ръководител на Школа по латиноамерикански танци и салса

Дечко Бакоев, ръководител на ВГ „Севтополис” и Трио „Настроение”

Валя Костова, преподавател по пиано и синтезатор

Елена Юлиянова, преподавател по пиано

Ралица Бонева, преподавател по пиано

Михаил Христов, преподавател по акордеон и синтезатор

Неделчо Димитров, преподавател по акордеон

Георги Пильонов, преподавател по цигулка и ръководител на Трио „Експресиво”

Евгения Йонкова, преподавател по солфеж

Валентина Станчева, корепетиторМарияна Иванова, корепетитор в Балетна школаКаталог: 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Alexander Malinov
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница