Доц. Eвгений НиколовДата21.01.2018
Размер51.24 Kb.
#50884
Доц. Eвгений Николов

Роден на 23. 09. 1962 г. в гр. Велико Търново.

Завършва Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”, Факултет „Изобразително изкуство“ – специалност “Живопис” през 1986 г. Специализира консервация и реставрация в Националния институт за паметниците на културата – гр. София, в периода 1987 – 1988 г. Доцент по изкуствознание и изобразителни изкуства /иконография/ от 2004 г.

Работи като художник-реставратор в Националния институт за паметниците на културата - гр. София и административен отговорник на ателието за консервация и реставрация – гр. В. Търново от 1986 до1992 г.

От 1993 г. е преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Православен Богословски факултет, катедра “Църковни изкуства”. Преподавал е „Иконопис”, ”Техника и технология на църковната живопис”, а в момента води лекционни курсове по „Стенопис”.

Автор е на редица публикации по проблемите на църковните изкуства.

Ръководител на проект: „Комплексно изследване на храм „Св. Димитър” в Арбанаси (ХVІ – ХVІІ век)”- 2008-2010 г.

В периода от 2003 до 2011 г. заема редица ръководни академични длъжности в университета - Заместник декан на Православния богословски факултет по учебната дейност, акредитацията и качеството на обучението и Ръководител катедра „Църковни изкуства”.

От 2015 г. е декан на Православния богословски факултет.

Вписан е в Публичния регистър по чл.165 от Закона за културното наследство като художник – реставратор.


Художествено - творческа му дейност е в областта на църковната живопис. Проектира и изпълнява десетки стенописи и икони за храмове в България и чужбина. По-важни от тях са:

1993 г.- Патронна икона “Св. Св. Кирил и Методий – просветители български” за ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”

1994 г.- Участие в екип, реализирал проектирането и изписването на иконите: “Св. Архидякон Стефан”, “Св. княз Борис – Михаил”, “Св. арх. Михаил” и “Св. Йоан Кръстител” за параклиса на Българската екзархия в гр. Истанбул (Турция)

1994 г.-Проектиране и изпълнение на стенописно пано “Св. пр. Илия” върху западната фасада на съборния храм на манастир “Св. пр. Илия” в гр. Г.Оряховица.

1996 г.-Участие в колектив, реализирал изписването на храм “Св. Георги Победоносец” в гр. Мадан.

1997 - 2005г. Проектиране и изпълнение на цялостната стенописна украса в съборния храм “Св. Арх. Михаил” в Дряновския манастир.

2003 г.- Икони за Българската Патриаршия: “Св. Св. Кирил и Методий”, “Св. Максим Изповедник” и “Св.Теодосий Търновски”.

2004 г.- Проектиране и изпълнение на икони за иконостаса в параклис “Св. Мина” в гр. Севлиево.

2006–2009г.- Проектиране и изпълнение на стенописната украса в храм “Рождество Богородично” - с. Конево, община Исперих.

2007г.-Проектиране и изпълнение на орнаменталната украса на камбанарията на храм “Св.Св. Кирил и Методий” – гр. В.Търново.

2007-2010 г.- Проектиране и изпълнение на стенописната украса в храм “Св. Седмочисленици” в Национален военен университет „Васил Левски” - гр. В.Търново.

2011 г.- Мозаечна икона „Св.Йоан Рилски” - Второ бианале на църковните изкуства с международно участие – гр. В.Търново

2012 г. – Литийна икона „Успение Богородично” за храм „Св. Николай” – гр.Разград

Изпълнява проекти по консервация и реставрация на множество паметници на културата от национално значение в областта на църковната стенна и кавалетна живопис като по-важни от тях са:

1987г.- Участие в екип, реализирал консервационно - реставрационните работи на стенописите в храм “Св. Никола” в гр. Елена и цялостното им експониране.

1986-1989 г.- Консервация и реставрация на възрожденски икони от сбирката на Регионален исторически музией – гр. В.Търново 1988 - 1989 г.- Участие в екип, реализирал свалянето на сцената “Страшният съд” от църквата “Св. Арх. Михаил” в с. Шилковци, прехвърлянето му на нова носеща основа и експонирането му в Музей на Възраждането “Иларион Макариополски” – гр. Елена.

1989 - 1990 г.- Консервация и реставрация на икони от сбирката на Музея на Възраждането в гр. Елена.

1989 - 1991 г.- Консервация и реставрация стенописи и икони от Капиновския манастир “Св. Никола”

1991 - 1994 г. - Участие в екип, реализирал консервацията и реставрацията на стенописи, разкрити при археологически разкопки в Средновековния Преображенски манастир край В. Търново от ХІV в.: депозиране,трансфериране и експониране в Историческия музей – гр. В Търново

1992 - 1995 г.- Участие в екип, осъществил консервацията и реставрацията на стенописите в църкви № 6, № 10 и № 13 на хълма Трапезица в гр. В. Търново.

1992 - 2003 г.- Участие в екип, реализирал проучването, предложението за консервационна намеса и обработката на стенописите в църква “Св. Димитър” в с. Арбанаси от XVII в.

1992 - 1993 г.- Участие в екип, реализирал консервацията и реставрацията на стенописи, разкрити при археологически разкопки на средновековно кале край с. Злати Войвода, обл. Сливен от ХIII в.: депозиране,трансфериране и експониране в Историческия музей – гр. Сливен.

1998 г.- Консервационно-реставрационни работи по стенописната украса в храм “Св. Петър и Павел” – гр. В. Търново.

1998 - 2002 г.- Участие в колектив, реализирал проучването, предложението за консервационно-реставрационни работи и обработката на стенописите в храм “Св. Пророк Илия” – гр. Севлиево.

2007 - 2008 г. - Консервационно-реставрационни работи по стенописната украса в Катедрален храм “Рождество Богородично” – гр. В.Търново.

2011 г. – Консервация и реставрация на иконостаса в храм „Успение на Пресвета Богородица” – гр. Елена.

2013 г. - Консервационно–реставрационни работи по експониране на стенописни фрагменти в храм „Св. Четиридесет мъченици”, Велико Търново.

2013 г. - Консервация и реставрация на стенописите в параклис „Св. Георги” към храм „Св. Димитър”, с. Арбанаси, Община Велико Търново.

2013 г. - Консервация и реставрация на стенопис „Колелото на живота”, храм „Успение Богородично”, с. Пчелище, Община Велико Търново.
Има множество участия в колективни изложби на икони в страната и чужбина.

1995 г. - Изложба икони – гр.Давос, Швейцария.

1996 - 1998 г.- Коледна изложба- галерия “Спектър” гр. В.Търново.

1998г. - Изложба икони на специалност “Иконография” - Градска художествена галерия - гр. Ст. Загора.

1998 г. - Изложба “Българска икона” – Световен съвет на църквите в гр. Женева (Швейцария).Куратор на изложбата и изнесен доклад на тема “Развитие на иконописта в България”

1999 г. - Представяне на изложба икони от епохата на Възраждането от фонда на музея в гр. Лясковец, организирана в рамките на научна конференция, посветена на 125-годишнината от създаването на първото духовно училище в България в манастира “Св. Петър и Павел”

2000 г. - Национална изложба на художниците - педагози – гр. В. Търново.

2003 г. - Юбилейна изложба на галерия “Спектър” в гр. Бургас

2009 г. - Първо бианале на църковните изкуства – гр. В.Търново. Награда - почетна грамота.

2010 г.- Изложба „Диалог” – на преподавателите от специалностите “Църковни изкуства“ на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и “Свято изкуство” на Букурещкият университет - гр.Букурещ (Румъния), гр. В. Търново

2011 г. - Второ бианале на църковните изкуства с международно участие – гр.В.Търново.

2012 г. - Изложба „Двадесет години специалност Църковни изкуства”, гр. Велико Търново.2013 г. - Трето бианале на църковните изкуства с международно участие – гр.В.Търново.

2015 г. - Четвърто бианале на църковните изкуства с международно участие – гр. В.Търново.
Каталог: userinfo
userinfo -> Лична информация
userinfo -> Стефан лютаков
userinfo -> Европейски формат на автобиография
userinfo -> Преподавателите на вту „Св св. Кирил и Методий” 1963 – 2013
userinfo -> Списък на публикациите на доц д-р Димитриос Йоанис Румпос
userinfo -> Завършва Национална Художествена Академия София, специалност „Стенопис при проф. Димо Заимов, Магистър по стенопис, мозайка и витраж 1980-1984 г. Назначен с конкурс
userinfo -> Европейски формат на автобиография
userinfo -> Монография: Suffixderivation der Personenbezeichnungen im Fr ü
userinfo -> I. монографии: Църква и общество в България днес


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница