Доцентът, който застана начело на Юридическия факултет в су, обещава радикални реформи



Дата13.05.2017
Размер35.45 Kb.
Деканът на промяната

Доцентът, който застана начело на Юридическия факултет в СУ, обещава радикални реформи



Интернет


Новият декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” доц. д-р Сашо Пенов е определян от студенти и преподаватели като диалогичен и толерантен, но в същото време взискателен и педантичен.

Кристи Петрова

06.05.2011

На 10 май е свикан Факултетен съвет на Юридическия факултет на Софийския университет. В дневния ред присъства избор на двама заместници на новия декан доц. д-р Сашо Пенов. Преподаватели и кандидат-юристи разчитат на него да бъде сложено едно ново начало в порядките и работата на факултета, който при управлението на предишния декан проф. Тенчо Колев беше раздиран от скандали, компрометиран и силно дискредитиран.

Новият пост е голямо изпитание за Пенов, който до неотдавна беше шеф на правния съвет на президента Георги Първанов. Той обаче го изхвърли оттам, след като се разбра, че е адвокатствал на пивоварната на “Леденика” ­ “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд. Неин шеф беше покойният бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. С отстраняването на Сашо Пенов от съвета, Първанов се опита да маскира факта, че именно той е лобирал за бирения бос. В същото време той показа, че в екипа му няма място за един доказан професионалист, какъвто е доц. Пенов. И изгуби, защото на Общото събрание за избора на новия декан стана ясно какво реално смятат колегите му за него. Той спечели със смазваща преднина.

На 19 април новият декан беше избран със 74 гласа „за” и 26 „против”, като остави далече зад себе си останалите двама претенденти за поста проф. Емил Мингов и проф. Николай Натов. Той вече декларира, че ще покани първия за свой заместник. А вторият пък е смятан за пръв довереник на бившия декан проф. Колев и успя да събере едва 13 гласа при избора, което е показателно за отношението към него.

Кандидат-юристите, както и преподавателите им силно желаят да се сложи край на позорния период, в който факултетът се беше превърнал във филиал на Октопода. Мнозина припомнят откровената агитация, която хората на бившия декан са вършели сред студентите в полза на партийното отроче на Октопода - РЗС. Новият декан е надпартиен и гарантирано няма да толерира подобна политика. Амбициите му са да усъвършенства учебния план и да направи нови учебни планове за специалностите „Право” и „Международни отношения”. „Планът ми за управление предвижда създаването на правилник на факултета и осигуряването на следдипломна специализация за студентите. Имам идея да се създаде и център за изследване на законодателството, където нашите преподаватели да обсъждат новоприетите законови разпоредби”, заяви той на Общото събрание и срещна всеобщо одобрение от присъстващите. В концепцията си той предвижда още въвеждането на интернет досие на студента, за да може по този начин всеки да има самостоятелен достъп до оценките си в мрежата.

Доц. Пенов е изтъкнат специалист по финансово и данъчно право, ръководител на катедра „Административно-правни науки”. Още тогава, припомнят негови колеги, е бил избран на поста напълно единодушно. А това е била единствената от общо 7 катедри, която се е опазила от вътрешни конфликти и съмнения за източване на пари с надписвани часове и други схеми и машинации. Показателно е и това, че на 28 февруари пак цялата катедра с единомислие го издигна пръв от тримата кандидати за деканския пост.

Доц. д-р Сашо Георгиев Пенов е роден на 27 юли 1960 г. в Монтана. Женен е, с две деца. В биографията му се посочва, че е завършил немска езикова гимназия през 1979 г., а от 1981 г. е студент в Юридическия факултет на СУ, на който вече е декан. След дипломирането си през 1985 г, две години е бил стажант в Софийски окръжен съд. Специализирал е в престижни институти в Хамбург, Германия, Виена и Атина. Научните му интереси са основно в областта на хармонизацията на финансовото и данъчното законодателство в ЕС. През 2002 г. в САЩ взема участие в правните клиники в областта на Данъчното право. От 1987 г. е асистент по Финансово право в СУ, а от 1991 г. е старши асистент. През 1996 г. е избран за главен асистент, от 1996г. е и доктор по право след устна защита на дисертационен труд на тема: „ Избягване на двойното облагане на доходите и имуществата чрез международни договори”. Доцент е от 2000 г. Бил е председател на комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания.

Това, което не може да бъде прочетено в официалните справки е, че студентите го възприемат много положително като човек, който е крайно диалогичен и толерантен към тях. Последното преди всичко се изразява в либерализма да се явяват на изпит, когато им е удобно в рамките на изпитната сесия, коментират вътрешни източници от ЮФ. Освен това печели симпатии и с факта, че напълно безплатно адвокатства на сираци и социално слаби. Кабинетът, който е наследил от бившия правосъден министър и настоящ конституционен съдия Георги Петканов, винаги е бил отворен за студенти, които се нуждаят от помощта му. Единствените критични нотки се съзират в коментарите, че като преподавател е взискателен и дори педантичен. Но в случая това също би могло да се възприема по-скоро като плюс.



Това, което още посочват за него е, че никога досега не е пропускал заседание на Факултетния съвет. В това отношение е пълен отличник - за 4 години няма пропуск, въпреки многобройните си ангажименти. Освен енергичността и младостта му, сим-патизантите му изтъкват още модерното мислене и политическата необремененост, поддържаната еднаква дистанция от всички политически сили, работата му като експерт в различни ведомства по времето на различни по цвят управления.

Новият декан обещава цялостна ревизия на учебния план и отпадане на дисциплините, които или реално не се четат, или водят до корупционни практики с надписване. Обещава също така изцяло нов подход към обучението в магистърските програми.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница