Доклад българия june 17, 2003



страница1/9
Дата15.08.2018
Размер7.47 Mb.
#78813
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


Стандартен Евробарометър

ЕВРОБАРОМЕТЪР 72

ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ЕСЕН 2009

НАЦИОНАЛЕН ДОКЛАД


БЪЛГАРИЯ

June 17, 2003



Tова изследване е осъществено по поръчка на Генерална дирекция Комуникации на Европейската комисия и e координирано от нея.

Докладът е изготвен за Представителството на Европейската комисия в



България

Този документ не представя гледната точка на Европейската комисия.

Изводите и заключенията, които се съдържат в него, представят мнението единствено на неговите автори

Европейска комисия


Съдържание:


Увод 3

1. Българите и Европейския съюз 6

1.1 Образът на ЕС в България 6

1.2 Доверие в ЕС и неговите институции 9

1.3 Обществена подкрепа за членството в ЕС 14

1.4 Ползите от членството в ЕС 16

2. Социално-политически нагласи 22

2.1 Нагласи към начина, по който функционира демокрацията в България и в Европейския съюз 22

2.2 Доверие в институциите 24

2.3 Оценка на състоянието на световната и европейската икономика. Очаквания за развитието в краткосрочен план 28

2.4 Оценка за състоянието на българската икономика. Очаквания за краткосрочното развитие на националната икономика 31

2.5 Състояние и очаквания за развитието на трудовия пазар в България и Европа 34

2.6 Финансова ситуация на домакинството – оценки и очаквания 36

3. Нагласи и очаквания свързани със световната икономическа и финансова криза 39

3.1 Оценки за влиянието на икономическата криза върху пазара на труда и върху статуса на домакинствата 39

3.2Институции с най-големи способности за справяне с последствията от икономическата криза 41

3.3 Обществена подкрепа за възможни мерки от страна на ЕС отнасящи се до преодоляване на финансовата и икономическата криза 43

3.4Обществени нагласи към приоритетите на Европейския съюз за възстановяване на икономиката и осигуряване на устойчиво развитие 45

4. Заключение 49

Приложения 50

Методология 50

Въпросник 55



Този национален доклад за Представителството на Европейската комисия в България е изготвен от Мила Григорова (TNS BBSS) и Антон Вълковски (TNS BBSS).

Увод

Организацията TNS Opinion & Social – консорциум създаден между Taylor Nelson Sofres и EOS Gallup International - провежда изследването ЕВРОБАРОМЕТЪР по поръчка на Генералната дирекция „Комуникации” на Европейската комисия, отдел „Изследвания и политически анализи”.


В настоящия доклад са представени и анализирани резултатите от Евробарометър 72, стандартно издание на изследването Евробарометър, проведено в периода октомври - ноември 2009 г.1
Изследването Евробарометър се провежда във всички страни-членки на Европейския съюз, в три страни кандидат-членки на Съюза (Хърватска, Турция и Бившата югославска република Македония), както и сред членовете на турската общност в Кипър. Целевата група на изследването е населението на тези държави на възраст 15 и повече години, както и гражданите на ЕС, постоянно пребиваващи в същите държави.
Изследването Евробарометър е фокусирано върху очертаване на националните особености на фона на общоевропейските тенденции и проследява промяната в обществените нагласи в дългосрочен период.
В рамките на Евробарометър 72 са интервюирани 1008 български граждани. Постигнатата ефективна извадка2 е представителна за населението на България на възраст 15 и повече години по отношение на гъстотата на населението, разпределението на ниво административна област3, както и по отношение на разпределението по пол и възрастови групи4.
Подборът на респондентите е осъществен чрез многостепенна случайна извадка5. Използваната методика на интервюиране е персонално интервю в дома на респондента, чрез стандартизиран въпросник на хартиен носител.
Напомняме на читателите, че резултатите от подобни изследвания са приближения, точността на които зависи от размера на наблюдаваната извадка (или подизвадка) и на наблюдаваните дялове. При извадки от около 1000 интервюта, процентите в генералната съвкупност могат да варират в следните граници:


Наблюдавани дялове:

10% или 90%

20% или 80%

30% или 70%

40% или 60%

50%

Максимално стандартно отклонение:

± 1.9 пункта

± 2.5 пункта

± 2.7 пункта

± 3.0 пункта

± 3.1 пункта

В доклада са използвани съкращения за наименоването на отделните държави и територии, включени в изследването. При представяне на данни под името ЕС27, следва да се има предвид обобщеното обществено мнение на жителите на 27-те страни-членки на Европейския съюз.


В доклада са използвани също така и следните съкращения:

NMS 12 - страните-членки, присъединили се през 2004 г. и 2007 г.


NMS 10 - 10-те страни, присъединили се към ЕС през 2004 г. Тук не се включват България и Румъния, които станаха членове на ЕС през 2007 г.

ЕС 15 - страните-членки на ЕС преди разширяването на Съюза от 2004 г.



ЕС 25 – страните-членки на ЕС след присъединяването на 10-те страни през 2004 г.
Съкращенията на отделните държави и територии, използвани в графиките са както следва: 6


AT

Австрия

IE

Ирландия

NL

Холандия

BE

Белгия

EL

Гърция

PL

Полша

BG

България

ES

Испания

PT

Португалия

CY

Кипър

FI

Финландия

RO

Румъния

CY (tcc)

Турска кипърска общност7

FR

Франция

SE

Швеция

CZ

Чехия

HU

Унгария

SI

Словения

DE-W

Западна Германия

IT

Италия

SK

Словакия

DE

Германия

LT

Литва

UK

Великобритания

DE-E

Източна Германия

LV

Латвия

MK

Бивша югославска република Македония8

DK

Дания

LU

Люксембург

HR

Хърватска

EE

Естония

MT

Малта

TR

Турция

Използваните в част от графиките индекси на изданията на изследването Евробарометър отговарят на следната официална класификация:


Индекс:

Издание:

Индекс:

Издание:

Есен 04

Евробарометър 62.0

Пролет 08

Евробарометър 69.1

Пролет 05

Евробарометър 63.4

Пролет 08

Евробарометър 69.2

Есен 05

Евробарометър 64.2

Есен 08

Евробарометър 70.1

Пролет 06

Евробарометър 65.2

Зима 09

Евробарометър 71.1

Есен 06

Евробарометър 66.1

Пролет 09

Евробарометър 71.2

Пролет 07

Евробарометър 67.2

Пролет 09

Евробарометър 71.3

Есен 07

Евробарометър 68.1

Есен 09

Евробарометър 72.4

Периодът на провеждане на настоящето издание на изследването Евробарометър попада в периода на първите сто дни от управлението на новото правителство на страната с премиер Бойко Борисов. Осемдесет и седмото правителство на България е гласувано от българския парламент на 27-ми юли 2009 година, с мандат на партия „Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ).

Очакванията и надеждите на обществото, свързани с новата власт, влияят на цялостния политически и социален контекст в страната.

Победителят на Парламентарните избори – партия ГЕРБ, е подкрепена от близо 1 700 0009 българи, което й осигурява 116 от 240 места в парламента на страната. По-голямата част от новите министри и депутати от парламентарната група на ГЕРБ (115 от 116-те народни представители от парламентарната група на ГЕРБ) са без предишен опит в парламента и министерския съвет. Новото правителство получава високo обществено доверие в първите месеци на мандата си, а управляващите декларират твърда готовност за справяне с предизвикателствата, стоящи пред страната.

В политическото пространство се оформят две основни противостоящи позиции. От едната страна е управляващата партия ГЕРБ, която се ползва с подкрепата на някои по-малки парламентарно представени политически формации. От другата страна се намират партиите от т.нар. „тройна коалиция”, управлявала страната в периода 2005-2009 – БСП, ДПС и НДСВ, въпреки че последната не е вече парламентарно представена. Основната тема на политически коментари в публичното пространство е именно противопоставянето между основните политически субекти. Премиерът Борисов нееднократно декларира в медиите готовност за търсене на отговорност (включително и наказателна) от предишното правителство и от неговия министър-председател за извършени нарушения и злоупотреби по време на управлението, включително по отношение на замразеното финансиране по някои европейски програми от 2008 г. Опозицията представена от партиите БСП и ДПС пък преценява новите управляващи на страната като неподготвени и без необходимия опит за управление на държава, намираща се в криза.

В същото време, надеждите за преодоляване на финансовата и икономическа криза изглеждат разколебани на фона на медийните сигнали за висока междуфирмена задлъжнялост, липса на поръчки към предприятията и стагнация на пазара на труда. Според статистиката, публикувана от Агенцията по заетостта, нивото на безработица е нарастнало с около 1% спрямо месец юни на настоящата година и през октомври е достигнало 8,23%. 10

Основните очаквания на обществото към новото правителство на страната са свързани с преодоляване на негативните последици от икономическата криза, подобряване на образа на България пред Европейския съюз, борба с корупцията и организираната престъпност и гарантиране на върховенството на закона.


Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница