Доклад до главния прокурор по повод заплахатастраница1/11
Дата10.04.2018
Размер0.55 Mb.
ТипДоклад
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
30.01.2018
Национални вестнициОбвиняем към прокурори: Кървави сълзи ще леете


Заканата породила страх, пишат в доклад

24 часа  стр. 6  

Един от обвинените за незаконен прием на студенти в Медицинския университет (МУ) е отправил заплахи към разследващите, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Думите му били: "Ще плачете с кървави сълзи". Заканата породила сериозен страх у разследващия екип. Той се състои от двама прокурори и трима следователи, подпомагани от ГДБОП и ДАНС.

Арнаудова отказа да назове обвиняемия. По неофициална информация това бил д-р Атанас Циканделов, управител на фирма "Интер хекс". Тя се занимава с набиране на чужденци, желаещи да учат медицина у нас.

Разследващите ще подготвят доклад до главния прокурор по повод заплахата.

В петък спецпрокуратурата обвини 6-има начело с бившия ректор на университета акад. Ваньо Митев за участие в корупционна схема за прием на чужденци. Разследването, което още е в началото, върви по две основни линии - незаконен прием и безстопанственост.

Според обвинението групата, в която влиза и деканът на Факултета по дентална медицина проф. Андон Филчев, действала от 2015 до 2017 г.

През този период в МУ били приети около 20 граждани на Великобритания от арабски произход. Те не отговаряли на изискванията. Кандидатите плащали по 40-50 хил. евро, за да станат студенти, а после изпитите им били "оправяни" срещу суми от 2 до 5 хил. евро. Целта била да получат дипломи.

"Интер хекс" е фирмата посредник при набирането на чужденци. Допреди 2 г. тя развивала дейността легално. След това лицензът й бил отнет, но тя продължила да набира студенти.

До момента са прегледани 150 студентски досиета, от тях 20 вече са анализирани. Някои от студентите не можели да бъдат открити на адресите, които дали в МУ. Разследващите не изключват възможността броят на обвиняемите да се увеличи, каза Арнаудова.

Грипът дойде в Пловдив, пробите - положителни


Обмислят превантивна ваканция за четвъртък и петък

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 22  

Грипът вече върлува и в Пловдив, след като са установени положителни проби. Седем от общо 23, които бяха изпратени за потвърждение в столицата, са доказани, съобщи д-р Моника Троянчева от регионалната здравна инспекция (РЗИ). По думите й няма как градът да остане остров без грип, след като цялата страна е пламнала.

Четвърта седмица в Пловдивския регион се наблюдават високи епидемиологични стойности на респираторни заболявания.

Последните данни са за 157 случая на 10 000. Според д-р Троянчева все още няма тежко болни, но здравните заведения под тепетата са готови да приемат пациенти с менингит, енцефалит или миокардит, каквито са най-честите усложнения от грипа.

Джипитата в града твърдят, че са затрупани от пациенти и не смогват да ги прегледат въпреки удълженото си работно време.

"В непрекъсната комуникация сме с РЗИ. Процентите на заболелите скачат. Ако продължат така още два дни, може да обявим превантивна грипна ваканция от четвъртък и да не чакаме да се стигне до 30% отсъстващи ученици", заяви кметът инж. Иван Тотев.

По думите му така ще се слеят грипната с между срочната ваканция, която е на 29 и 30 януари. Няма да се наруши и учебният процес, тъй като оценките ще бъдат вече оформени, а децата ще си останат повече време вкъщи, за да се предпазят от вирусите, смята Тотев.

От здравната инспекция припомниха, че остават в сила ограничителните мерки срещу грипа и респираторните заболявания, въведени още на 10 януари.

Тогава със специално писмо ръководствата на лечебните заведения бяха уведомени, че трябва да ограничат свижданията, консултациите на майки с деца и имунизации.

Учениците във ваканция до 6 февруари


Грипна епидемия до края на седмицата за цялата област

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 20  

Грипната ваканция в Бургаска област продължава до 2 февруари включително, като тя ще бъде слята с междусрочната. Така децата ще са на училище чак в сряда, 7 февруари.

Решението бе взето на съвещание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, след като стана ясно, че грипната епидемия остава в сила до края на тази седмица.

"Всеки директор на училище сам ще реши дали персоналът да ходи на работа или не, както и дали да удължава първия срок за оформяне на оценките. Това може да бъде предприето както за конкретен ученик или клас, така и за цялото училище. Има много ученици, които след направените класни работи искат да повишат оценката си. Това може да бъде направено в първите дни на втория учебен срок", обясни началникът на Регионално управление на образованието в Бургас Виолета Илиева.

"Пикът на заболелите от грип бе между сряда и петък миналата седмица. От събота вълната намалява, явно противоепидемичните мерки, които взехме, оказват влияние", коментира д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция.

Цифрите сочели 233 заболели на 10 000 население, което е малко над нормата за обявяване на грипна епидемия.

Най-засегнати са децата между 5 и 14 г., след тях хората на възраст между 30 и 64 г., които водят активен начин на живот.

Грипна епидемия в Бургаска област бе обявена за първи път тази зима на 24 януари. Тогава от регионалния щаб уточниха, че тя най-вероятно ще бъде удължена, тъй като се очаква пикът на грипа да бъде през последната януарска седмица.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница