Доклад до управителя на нзок за резултатите от извършените проверки и мотивирано искане за корекции на стойноститестраница1/7
Дата05.02.2018
Размер378.26 Kb.
#54757
ТипДоклад
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
19.01.2017
Национални вестнициНЗОК плаща 19 млн. лв. над лимитите на болниците


Янина Здравкова

Сега  стр. 2  

Здравната каса ще плати на болниците отчетена дейност над определените им лимити за над 19 млн. лв., реши надзорният съвет на НЗОК. Това е прецедент за последните 2 години, а само допреди седмици от касата твърдяха, че плащането на надлимитна дейност е незаконно. Определянето на твърди бюджети на лечебните заведения е описано в постановление на Министерския съвет, а болниците сключват договорите си с НЗОК за фиксирани бюджети.

Сега надзорният съвет се мотивира със свое решение, според което "в случаите, когато за конкретен изпълнител на болнична медицинска помощ се установят незаплатени случаи, при осигурена възможност на средства, надзорният съвет на НЗОК взема решение за извършване на корекция и закупуване на потвърдените дейности, частично или напълно. РЗОК потвърждава дейностите, като извършва проверка на цялата отчетена месечна дейност на изпълнителя и изготвя доклад до управителя на НЗОК за резултатите от извършените проверки и мотивирано искане за корекции на стойностите".

Затова от надзора са решили да платят допълнителни дейности от периода април-ноември 2016 г. за 18.8 млн. лв. Отделно по тези дейност са приложени и медицински изделия на стойност 400 хил. лв., за които също ще се преведат пари на болниците.

Както и здравният министър в оставка Петър Москов обясни преди дни, касата има възможност да плати надлимитната дейност, тъй като с въвеждането на пръстовата идентификация разходите за болнично лечение са намалели. "Причината да вземем решението е фактът, че след въвеждането на пръстовия идентификатор среднодневният разход за болнична помощ през ноември от 6 838 000 лв. спадна на 4 408 000 лв. през първата седмица. След решението на ВАС за отмяна на идентификацията на първа инстанция се покачи отново", обясни председателят на надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков. Той допълни, че за декември все пак разходът остава в рамките на 5.4 млн. лв. дневно и това дава възможност да се платят надлимитните средства.

Представителят на КНСБ в надзора Иван Кокалов пък обясни, че парите, с които ще бъде платена надлимитната дейност, идват от неусвоени средства, т.е. не всички болници са изпълнили лимитите си. "Някои болници са икономисали, други са направили надлимитна дейност. Общата сума обаче не надхвърля лимита", каза той.

Отделно през декември касата допълнително сви бюджетите на болниците, което също дава възможност да се спестят разходи.

126 240 души са сменили


Сега  стр. 5  

126 240 души са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-много хора - 26 644, са избрали нов общопрактикуващ в София, а най-малко са те в Смолян - 874. Всички здравноосигурени имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември, припомнят от касата. При промяна на адреса по местоживеене пациентът може да извърши смяната по всяко време на годината. Основните причини за смяна на личен лекар са прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените. За цялата 2016 г. джипито си са сменили 448 825 души.Кабинетът даде 10 млн. лв. за чиновниците в Брюксел


Панайот Ангарев

Сега  стр. 2  

Заради увеличението на представителството на България в Брюксел във връзка с предстоящото европейско председателство вчера кабинетът отпусна допълнително близо 10 млн. лв. за издръжката на чиновниците зад граница. В края на миналата година беше взето решение да бъдат командировани още 90 човека в мисията в белгийската столица, тъй като 80% от събитията на председателството ще са там и в Страсбург. Другите ще са в София. България поема европредседателството от началото на 2018 г.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на Министерския съвет, министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на финансите, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на здравеопазването, на образованието и науката, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта, както и на Държавната агенция "Национална сигурност" и Държавен фонд "Земеделие", обясниха вчера от МС. С тези пари сметката досега на подготовката на председателството е вече над 60 млн. лв. Очаква се да стигне 150 млн. заради поскъпването на ремонтите на сградите - НДК и резиденция "Бояна", както и покупката на над 40 бронирани автомобила.

Вчера стана ясно, че 7.2 млн. лв. се заделят за ремонт на резиденцията. За председателството се предвижда и да бъде построен мост, който да свързва бул. "Брюксел" с терминал 2. Това е записано в отчет на подготовката за българското председателство, който е бил приет от Министерския съвет през миналата седмица, съобщи в. "24 часа". Началото на строителството на нов 350-метров мост към терминал 2 на софийското летище и 1 км булевард бе сложено още през 2006 г., но след това работата спря. С ново осветление пък ще се сдобие бул. "България" за председателството. Той също ще бъде едно от основните трасета за чуждите делегации, които ще участват в събитията в София през първата половина на 2018 г. До есента на тази година трябва да са затворени всички изкопи за строежа на 3-тия лъч на метрото.

На прощаване

Близо 20 млн. лв. даде кабинетът за повишаване на заплатите на съдебната охрана и служителите на затворите и за борба с птичия грип. Още 50 хил. лв. бяха дадени и за съдебна защита на двама български граждани, които са съдени в Малайзия.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница