Доклад Месец януари 2016



страница1/8
Дата06.02.2018
Размер1.11 Mb.
#55730
ТипДоклад
  1   2   3   4   5   6   7   8

Планиране на социалните услуги в област Добрич 2016-2020г.



АНАЛИЗ

на ситуацията и оценка на потребностите

в община ТЕРВЕЛ



Март 2016 г.

Доклад

Месец януари 2016

1Въведение


Ситуационният анализ и оценката на потребностите на рисковите групи в община Тервел е етап от процеса на проучване и стратегическо планиране на социалните услуги на областно ниво. Обобщавайки анализите на всички общини се осъществява цялостен модел на планиране, развиване и предоставяне на социални услуги на областно ниво, насочен към подобряване на достъпа до качествени социални услуги, повишаване на ефективността и ефикасността на системата за социални услуги и използването на структурните фондове на Европейския съюз.

Анализа на ситуацията и оценката на потребностите на рисковите групи на общинско ниво се извърши с прякото участие на всички заинтересовани страни – общинска администрация, дирекция „Социално подпомагане”гр.Тервел (ДСП), дирекция „Бюро по труда”гр.Тервел (ДБТ), представители на целевите общности. Аналитичният доклад е продукт от съвместната работа на служителите в дирекция“Човешки ресурси, социални услуги и екология“ на общинска администрация.


2Методология

2.1Цели и обхват на проучването


Целта на доклада е да се насочи вниманието към осигуряване на равен достъп до услуги за всички рискови групи и уязвими общности, живеещи на територията на общината в съответствие с реалните им потребности и планиране на гъвкави социални услуги; да се насърчат услугите в общността и ползването на услуги от резидентен тип само в краен случай; да се проучи ефективността на мрежата от услуги и оптимизира използването на ресурси /финансови и човешки, материална база и социална инфраструктура/

В географско отношение обхватът на проучването покрива всички населени места на територията на община Тервел.

В контекста на стратегическото планиране на социалните услуги се очертават и практическите ползи от ситуационния анализ. Обобщените резултати от проучването и заключенията в аналитичния доклад ще осигурят:


  • Обосновка за избора на приоритети и стратегически направления в Областната стратегия и план за развитие на социалните услуги в област Добрич за периода до 2020г.;

  • Профил и характеристика на отделните рискови групи и подгрупи, необходими за дизайна на услугите и мерките, включени в областната стратегия, които да съответстват на специфичните потребности на всяка група;

Обобщените изводи от анализа на ситуацията и събраните конкретни данни са важни за адекватното планиране капацитета на предвижданите социални услуги и за избора на тяхната форма – начин на осигуряване на достъп и достигане до клиентите, обслужващи едно или няколко населени места в една или повече общини, както и за разработване на „смесени” услуги за рискови групи – комбиниране на две или повече услуги под един „административен покрив”.

2.2Методи за проучването и анализа на ситуацията в община Тервел


Основните методи и инструменти, използвани за обработване на информацията са: събиране, наблюдение, анализ, синтез, докладване на социалната обстановка, обработка и интерпретация на статистическите данни. Източниците на използваната за анализа информация са: дирекциите в ОА – Тервел, МКБППМН, дирекция “Социално подпомагане” – гр.Тервел, дирекция“Бюро по труда“гр.Тервел, НСИ, анализи, доклади, стратегически документи на национално, областно и местно ниво. Анализирането премина през следните етапи: предварителен /дефиниране на целта и очаквани резултати/, същински /конкретната практическа дейност/ и заключителен /оценка и обобщение на резултатите, проектиране на решения/.

Наред с това е събрана информация за социално-икономическото и демографското развитие на общината, уточнени са отделни качествени и количествени параметри на развитието и, което позволява да се направи анализ на финансовите и възможности за развитието на социалните услуги.


3Описание на ситуацията в община Тервел

3.1Обща характеристика на община Тервел


Община Тервел се намира в североизточна България, заема западната част на Добричка област, с обща площ от 579,7 кв. км. Надморската височина е от 50 до 300 м. Богатството на общината е плодородната добруджанска земя. На север и северозапад общината граничи с общините Дулово, Алфатар и Кайнарджа от област Силистра, на изток с Крушари и Добричка община от област Добрич, на юг с Вълчи дол от област Варна, и на югозапад с Никола Козлево и Каолиново от област Шумен. В теренно отношение община Тервел предлага благоприятни условия за строителство на сгради и съоръжения от различен вид и тип. Нивото на подпочвените води е дълбоко и не усложнява инженерно–геоложката обстановка. На терена не се наблюдават физико-геоложки явления като свлачища и срутища. Районът предлага подходящи условия за развитие на селищната мрежа, с уместно разположение на техническата инфраструктура и сравнително удобни територии за развитие на селското стопанство.

Административният център - град Тервел - отстои на 42 км от областния център - гр. Добрич, на 91 км от морското пристанище Варна и на 58 км от дунавското пристанище Силистра. Селищната мрежа съдържа 25 села и 1 град. Град Тервел (6966 жители) попада в категорията “много малки градове”. В групата на селата влизат 3 от категорията1 ”средни”, 12 “малки” и 10 “много малки села”. Освен функционален, градът е и пространствен център. Като цяло селищната мрежа може да се определи като мозаечно-дисперсно разположена в територията. Условно може да се определят две зони на насищане на населените места: градска и аграрна. Градската зона обхваща едно населено място (гр. Тервел) с население 38,2 % от общото. Аграрната зона обхваща останалите 25 населени места с население 61,8 % от общото.

Средната селищна гъстота (4,5 селища на 100 км2), e близка до тази за страната (около 5). При отчитане на демографската маса и в градската зона, тя става с много по-благоприятни измерения. Средното отстояние между населените места е 5,2км., което е добра предпоставка за формиране и функциониране на единна жизнена териториално-селищна среда. По степен на урбанизация, общината е на последно място в областта с 38,2 % градско население (на първо е община Добрич град) и е под средната стойност за страната – 70 %. Останалата демографска маса (61,8 %) е разпределена в сравнително равномерна мрежа от села. Икономическият облик на селата е селскостопански, с подчертан самозадоволяващ се производствен характер. Като цяло, в селата липсват възможности за трудова заетост, обезпечаваща жизнената кариера на младите хора. Промишлените и обслужващите функции са съсредоточени изключително в града.

Общата площ на територията на община Тервел е 579 677 дка, което представлява 12,3% от територията на област Добрич.





Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница