Доклад на варненска туристическа камара за периода 2011-2013 г



Дата22.01.2019
Размер157.42 Kb.
#110967
ОТЧЕТЕН ДОКЛАД
НА ВАРНЕНСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА

ЗА ПЕРИОДА 2011-2013 г.

Уважаеми колеги,

През тази година изтича мандатът на Управителния съвет на ВТК. По тази причина настоящият доклад обхваща целия тригодишен период на неговата дейност, който е наситен с много събития, нови идеи и инициативи, съществени промени в нормативната база (нов Закон за туризма) промени в подзаконови нормативни актове и т.н. Най-съществената характеристика на изминалия мандатен период обаче е, че българският туризъм започна постепенно да преодолява последствията от световната икономическа криза и да възвръща позициите си на международните туристически пазари. В началото, по данни на община Варна, броят на реализираните нощувки на нейна територия се стабилизира на нива над 4 млн. Така отрицателният тренд бе най-после преодолян, а през миналата, 2013 г. броят на нощувките, по данни на националната статистика, достигна 4795 х.бр., а броят на чуждестранните туристи надхвърли 679 хиляди - нарастване с 6.75% спрямо предходната година. Въпреки положителните изменения, в т.ч. свързани и с определянето на размера на туристическата такса, отчетният период не може да бъде оценен еднозначно. Той се характеризира и със значителни инфлационни процеси при запазване цените на туристическите услуги. Това намалява печалбата на дружествата, ограничава инвестициите, затруднява обслужването на кредитите. Показателни са фалитите на няколко големи туроператора, оставили след себе си не само разочаровани туристи, но и необслужени задължения към контрагентите си.




  1. Организационно състояние

В началото на мандата на УС броят на членовете на Варненска туристическа камара бе 106 от които 97 юридически лица с предмет на дейност в областта на туризма. Понастоящем, броят на членовете е 99, като през периода, който отчитаме, са приети нови членове, а именно: „К-травел къмпани” ЕООД, „Фенерите” ЕООД, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, Хама ЕООД, д-р Георгина Луканова и Панайот Панайотов като индивидуални членове. Поради прекратяване на дейност, смърт на собственика, продажба или фалит на дружеството са отпаднали 9 фирми. За разлика от предходния тригодишен период, когато в пика на кризата членовете на камарата, преустановили дейност бяха предимно малки туристически агенции, сега сред отпадналите фирми попадат големи туроператори, както и хотелски дружества, при които имаше промяна на собствеността, или собствениците предпочетаха да преустановят дейност и да отдадат базата си под наем.

За организационното състояние на една неправителствена организация се съди не само по броя на членовете й, но и по нейния авторитет, по отношението на публичните институции към нея, по мястото, което заема в икономическия и обществен живот на региона, по целите, които си поставя, по резултатите, които постига. Изхождайки от това разбиране УС на организацията прие още на първото си заседание Мандатна програма и Основни насоки за дейността на ВТК за периода 2011-2014 г., които определяха задачите на камарата през следващия 3-годишен период на нейната дейност – промотиране на Варна като туристическа дестинация, участие на ВТК при реализирането на европейски проекти, организационно укрепване и развитие на ВТК и на нейните структури, защита на интересите на членовете й. Ако промоцията на Варна винаги се е считала за основна задача на организацията ни трябва да отбележим с удовлетворение постигнатото в областта на европейските проекти. На тях сме отделили специално място в отчетния доклад.

От особена важност при поставяне и решаване на въпроси от интерес на всички туристически фирми бе тясното взаимодействие и отлично партниране с другите неправителствени организации в областта на туризма – Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюза на екскурзоводите, възобновилата дейността си ВаСТА, Сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”, Съюза на хотелиерите, Съюза на собствениците за развитие на Златни пясъци, Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, Черноморската винаро-лозарска асоциация. Това партньорство бе в основата на създаване на инициативния комитет, който предложи доц. д-р Стамат Стаматов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна”. Същите организации бяха инициатори за учредяване на Обществен комитет за издигане на скулптурна композиция „Матрицата на Один”, която би обогатила туристическите атракции в града ни.

През миналата година ВТК, заедно с Катедра „Икономика и организация на туризма”, стана съучредител на клуб „Туризъм” към Икономически университет – Варна. Неговите цели са организирането на културни и научни събития, курсове, семинари, дискусии. Организацията ни взе дейно участие в кампанията за честване на 50-годишния юбилей на Колежа по туризъм – Варна. През целия отчетен период ВТК поддържаше активни връзки и взаимодействие с Варненската и Великопреславска митрополия, която винаги се е отзовавала на нашите покани и е участвала в нашите прояви.

За авторитета на организацията ни може да се съди по непрекъснатия медиен интерес. Журналистическата гилдия се обръщаше към нас за коментар и становище по всеки актуален проблем на отрасъла. Ще отбележим, че поддържането на този интерес е съзнателна политика на членовете на Управителния съвет на ВТК. Тази политика ни позволява да даваме гласност на идеи и проекти, влизащи в нашите планове за реализация. Така например, социализирането на мястото, където е открито най-старото обработено злато в света – Варненския халколитен некропол, един проект, чиято реализация предстои, в голяма степен се дължи на непрекъснатото му лансиране пред регионалните и национални медии. Ще споменем и провежданите за първи път през отчетния период в партньорство с Колежа по туризъм и с активното участие на варненските медии „Туристически дебати”. Подборът на темите беше такъв, че те да бъдат полезни не само на участниците, но и на институциите, които имат отношение към тях.

Завършваме този раздел с проблема за офиса на Камарата. През отчетния период се наложи отново да сменяме неговия адрес. Настъпилите структурни промени, с които ФК-Варна се превърна в поделение на НДК доведоха до рязко нарастване на размера на наема. Той стана непосилен за организацията ни. Освен това нямахме никаква сигурност в кой момент ще се наложи да освободим помещението, в което многократно бе извършван оглед. По тази причина през лятото на 2012 г. ИУ-Варна ни предостави по договор настоящето помещение, собственост на университета.


  1. Взаимодействие с институциите и неправителствените организации

И през периода на изтеклия мандат УС на ВТК продължи да се утвърждава като авторитетен и търсен партньор. Сътрудничеството му с община Варна продължи да се осъществява чрез работата на Обществения съвет по туризъм и на Консултативния съвет по туризъм. Гръбнакът и на двата органа, чиято задача е обсъждането на всеки значим проблем на туризма на територията на община Варна, е формиран от наши членове. Трима са представители на ВТК и в Общинската комисия за категоризация на заведенията за хранене и местата за настаняване, попадащи в прерогативите на общината.

Друга сфера на взаимодействие с общината е участието на наши представители в изготвянето на ежегодните официални доклади на община Варна за наблюдение и изпълнение на Общинския план за развитие. Разделът за туризъм в посочения документ всяка година се изготвя от експертите на ВТК. Включвайки разнообразни инициативи в раздела, Камарата определя дългосрочните си цели за постигане. През последната година в документа е отразено намерението градът ни да стане домакин на международна туристическа борса. Това не е гола амбиция, а напълно постижима цел, като имаме предвид, че до 2008 г., в продължение на 16 години, Панаирът на туризма и свободното време изпълняваше тази роля.

С приключване на плановия период 2007-2013 предстои приемането на редица стратегически за община Варна планови документи. Със заповед на кмета бе създадена работна група, която да предложи варианти и начини за изработване на Програма за развитие на туризма в община Варна в съответствие с приоритетите на областната стратегия за развитие и на маркетинговата стратегия на туристическия район. Целият колектив, натоварен с изготвянето на новата Програма за устойчево развитие на туризма в община Варна за 2014-2020 г. е от членове на ВТК.

Доброто взаимодействие на ВТК с другите браншови структури в региона – Съюза на хотелиерите, Съюза на собствениците за развитие на Златни пясъци, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”, ВаСТА и Съюза на екскурзоводите даде своите плодове когато пледирахме пред Общинския съвет за увеличаване на процента, който се заделя от събраната туристическа такса и се разходва за участие в национални и международни туристически изложения, издръжка на туристическия информационен център, туристическа реклама и други прояви, целящи развитието и промоцията на туризма в община Варна. Постигнахме сериозно увеличение и сега той вече е 15.

Продължи и традиционно доброто взаимодействие с органите на държавната власт. Камарата участва със свои преставители в работата на различни комисии и структури към Областния управител. Председателят на ВТК е член на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Варна, а Главният секретар – на постоянната комисия по заетостта. Зам. Председателят, г-н Жельо Душев преставляваше организацията при проведеното обществено обсъждане за приемане на Регионалната стратегия за развитие на Варненска област в следващия 7-годишен период.

Организацията ни продължи да бъде търсен партньор на Регионалната служба по заетостта при организирането във Варна на ежегодната трудова борса за набиране на сезонни работници в туризма. Всяка година, през месец април, борсата се провежда в Двореца на културата и спорта, като от работодателите се представляват най-вече от крупни хотелиерски дружества. По данни на Регионалната служба по заетостта всяка година борсата дава възможност на около 250 души да намерят своя работодател. По традиция Kамарата, съвместно с Колежа по туризъм, участва и в организирането на студентска трудова борса, която се провежда месец по-рано във Фестивалния комплекс. С участието си в посочените борси ВТК полага усилия за преодоляване на хроничния дефицит на кадри в туризма.

Ще отбележим още доброто ни сътрудничество с Комисията за защита на потребителите. Ежегодно бяха провеждани традиционните срещи с ръководството й във Варна, на които бяха представяни акцентите на нейната контролна дейност през сезона.

В този раздел отделяме място и на едно ново направление в дейността на ВТК. Можем да определим отчетния период като период на реализираните проекти. За първи път, в един сравнително кратък интервал от време, ВТК участва в изпълнението на поредица от Европейски проекти, като във всеки един от тях нейни представители доказваха своята компетентност и отговорност, утвърждаваха организацията като надежден партньор, на който може да се разчита.

В партньорство с общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав и Девня започна изпълнението на съвместния проект „Подкрепа на развитието на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”. Целта на проекта е да бъдат идентифицирани и социализирани обектите на културно-историческото наследство в посочените общини и да бъдат привлечени туристи във вътрешността на региона.

При изпълнението на свой проект Областна администрация Варна възложи на Камарата да извърши „Анализ на изходните данни за физическата достъпност на културните ценности в региона и страната“, да изготви „Насоки за подобряване на физическата достъпност на културните ценности на територията на Варненска област“ и да разработи „Маркетингов план“ за тяхното пазарно позициониране. Целта на проекта бе да се улесни достъпът до културните ценности в областта за лица с нарушени двигателни функции и за незрящи. Задачата бе изпълнена в срок, а изследването показа, че по отношение на достъпността до културните ценности за хора в неравностойно положение, област Варна изпреварва всички областни центрове и се нарежда веднага след София.

През отчетния период организацията ни взе участие и в реализацията на проекти на общини от други региони в страната. Във връзка със спечелен от 4 Родопски общини – Момчилград, Кърджали, Крумовград и Кирково европейски проект „Източният свят на Родопа планина” на ВТК бе възложено да разработи туристически маршрути, пакети и продукти, включващи уникалните природни забележителности, хилядолетната история и култура на един действително приказен регион в нашата страна. Разработени бяха 12 маршрута и 25 пакета, беше отпечатано специално издание „Регионален туристически продукт „Мегалитите в пъстрия свят на Родопа планина”, което ще ползва туроператорите от родопския край при организиране туристическите посещения в региона.

Друг проект, в изпълнението на който взехме активно участие е „Корените на България” на община Шумен. Общината възложи на нашето търговско дружество Варненска туристическа компания в консорциум със сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток” да организира нейното представяне на международните туристически изложения в Пестум - Италия, Утрехт – Холандия, Прага и Букурещ, както и на борсата в София. Главната задача беше популяризиране на уникалните и малко познати туристически ресурси на общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан с цел повишаване на интереса на потенциалните туристи. Задачата бе изпълнена професионално, за което говори фактът, че вече има конкретни запитвания от холандска страна за възможностите да бъдат организирани пешеходни и велосипедни турове в района на Шумен и Велики Преслав.

В партньорство с Икономически университет Варна ВТК участва в реализацията на европейски проект „Студентски практики”. Като обучаваща организация Камарата се ангажира да проведе практическо обучение в реална работна среда на студенти на университета и на Колежа по туризъм. През офиса на организацията ни преминаха 8 студенти, всеки от които в рамките на предвидените по програмата 240 часа се запозна с работата на ВТК, включи се активно в нейната дейност и изпълняваше разнообразните задачи, които му се поставяха. По този начин младите хора получиха възможност да натрупат полезен практически опит в работата на една неправителствена организация.

По друга 6-месечна европейска програма – „Ново начало – от образование към заетост” за завършили висшето си образование млади хора обучихме нашата колежка Ралица Гаврилова, която, след приключване на програмата, бе назначена на работа в търговското ни дружество.


  1. Информационно рекламна дейност

Основното направление, в което бяха насочени усилията на организацията през мандатния период бе издигане на имиджа на България като туристическа страна с традиции, като естествено акцентът бе поставен върху Варненския регион. Целта ни беше да покажем, че той не е просто дестинация за ваканционен морски туризъм, а регион с древна история, самобитен фолклор, паметници на културата, разнообразни и уникални природни ресурси. Основният инструмент за реализирането на тази задача продължава да бъде Черноморският туристически форум, на който се представят алтернативни специализирани видове туризъм, призвани да разнообразят предлагането, да привлекат нови сегменти туристи и да доведат до така желаното удължаване на туристическия сезон. Показателен е фактът, че след всеки нов форум държавата започва да отделя внимание на конкретния специализиран туризъм и да го включва в своите програми за развитие. През разглеждания период бяха проведени Четвъртият, Петият и Шестият туристически форуми.

Четвъртият бе на тема „Спортният туризъм – възможности за удължаване на туристическия сезон”. Форумът се проведе под патронажа на Министъра на Икономиката, енергетиката и туризма и на Министъра на физическото възпитание и спорта. В лицето на институциите, свързани със спорта намерихме заинтересовани и активни партньори за провеждане на проявата. Освен ресорното министерство дейно участие във форума взе националната спортна академия и Национална спортна база ЕАД, която използва събитието да представи обновения „Спортпалас” Варна и реновираните си спортни бази в Белмекен. В последния трети ден участниците имаха възможност да посетят спортните бази на община Варна – спортните комплекси „Младост” и „Локомотив”, плувния комплекс „Приморски”. Един от акцентите на форума бе организираната среща-разговор с изявени спортисти, треньори и спортни деятели, допринесли за спортната слава на България и Варна.

Темата на Петия Черноморски туристически форум бе „Здравният туризъм – стратегическият потенциал на България”. Страната ни има дълголетни традиции в развитието на този вид туризъм, обосновани от богатството на минерални и термални ресурси, модерна база и компетентен медицински персонал. Оказа се, че традициите са живи, а субектите с отношение към здравния туризъм, търсещи изява на подобен вид проява са много. Балнеоложките си възможности представиха отделни хотели от вътрешността на страната, както и черноморските ни курорти - Албена, ВК Ривиера, СОК Камчия, за които бе организирано посещение на място в последния ден на форума. Със собствени презентации и активно участие в дискусиите се включиха водещи лечебни центрове в страната – Токуда болница София, Медицински университет Варна, Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец”, Медицински център „Надежда”, Клиниката за рехабилитация и долекуване в Павел баня.

Последният Шести ЧТФ, проведен в началото на октомври миналата година, бе на тема „Еко-туризмът – нашето зелено бъдеще”. Отново темата на форума бе удачно подбрана, за което говори големият брой участници и личното присъствие на зам. министъра на туризма и на кмета на Варна. Форумът съвпадна с честването на 70-годишния юбилей на ПП „Златни пясъци”. На специалния щанд на юбиляра бяха представени Национален парк „Рила” и почти всички природни паркове в страната. Форумът се оказа подходящото място за представяне на действащи и финализирани европейски проекти, което разнообрази и обогати програмата и обяснява присъствието на голям брой общини – Шумен, Аксаково, Момчилград, Свищов, Белене, Ценово, Враца, Тетевен, Дряново, Етрополе, Кърджали и Търговище. Запомнящи се презентации направи община Севлиево с европроекта „Средновековен град и крепост „Хоталич”. Голям бе интересът и към презентациите на община Шумен „Пешеходните маршрути и атракциите в община Шумен” и на община Дряново „Природните и културни забележителности на Дряновския Балкан”. Както винаги бе издаден и традиционният сборник с 29 доклада на тема екологичен туризъм.

Другото основно направление в дейността на организацията и на нейното търговско дружество бе организирането на участията и представянето на община Варна на туристическите изложения в съседните страни. През първите две години на отчетния период организацията на изложенията в съседни страни се извършваше по вече утвърдената схема. Общината възлагаше на търговското ни дружество организацията на пътуването, настаняването на участниците, подготовката и обслужването на щанда и нейното представяне на самото изложение. По този начин бяха организирани изложенията в Истанбул, Белград, Букурещ и Киев. През миналата 2013 г. Община Варна пое участията на изложенията в свои ръце.

Натрупаният опит от предходните години позволи на Варненска туристическа компания да организира действително запомнящи се представяния. На изложението в Истанбул нашият щанд бе посетен от Министъра на културата и туризма на Република Турция г-н Ертугул Гюнай, а по националната телевизия на страната бяха излъчени интервюта с българските участници. Участието ни на туристическото изложение в Белград бе опит да бъдат спечелени за северното Черноморие сръбските туристи, които по традиция посещават южните ни курорти. Значението на това изложение нарастваше от година на година, което се вижда от участието на все по-широк кръг български общини – освен нашата тук бяха Община София, Община Поморие, Община Несебър и Община Балчик - и от личното присъствие на зам. министъра Иво Маринов и на посланика на Република България – г-н Георги Димитров. За съжаление през миналата година това изложение бе изключено от списъка на борсите, в които община Варна участва.

Туристическото изложение ТТР Букурещ, поради динамичното развитие на румънския пазар, има ключово значение за нашия регион. Тук опитът ни в организацията на представянето на община Варна е най-голям, защото хроногически това беше първата борса, която ни бе възложена. Щандът на МИЕТ бе един от най-представителните /200 кв.м./ на изложението, като едно от централните места на него бе отредено на Варна. При подготовката на борсата дадохме възможност на нашите членове, които не пътуваха до Букурещ да ни предадат рекламните си материали, за да бъдат представени на изложението.

Туристическото изложение в Киев бе последното, което организирахме през 2012 г. За привличане на интереса на посетителите освен с традиционните ни морски курорти поставихме акцент върху представянето на Аладжа манастир и на манастира „Св.св.Константин и Елена” в едноименния курорт. И на тази борса нашите членове имаха възможност да участват рекламни материали, които се представят на щанда.

През отчетния период организацията ни беше инициатор на реализирането на нови начинания, които досега не са попадали в полето на нейната дейност. През 2011 г. започнахме издаването на списание „Туризъм и култура”, съвместен проект, реализиран с Общината по линията на публично-частното партньорство. Списанието бе предназначено за работещите в сферите на културата и туризма във Варна и региона, но бе обърнато и към широк кръг читатели чрез намиране на баланса между научното и популярното в неговото съдържание. Една от основните му мисии бе да информира за инициативите, свързани с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. Списанието имаше безспорен успех, но след излизането на първите два броя финансирането му бе спряно до финализирането на конкурса за обществена поръчка за фирма-изпълнител на рекламните материали на общината. Сега направихме опит да възобновим издаването му, кандидатствайки за финансова подкрепа пред учредения Фонд „Култура” към община Варна.

Другата нова инициатива, включена в бюджета на община Варна е организирането и провеждането на ежегоден кулинарен фестивал. Проявата има състезателен характер. Компетентно жури, в състава на което влизат изявени професионалисти, с утвърдено име в областта на кулинарното изкуство, определя класирането. Участващите отбори се борят и за големите награди – на публиката, на журналистите и на община Варна. Бяха проведени три фестивала, първият - в гранд хотел „Димят” Варна, организиран по-скоро като кулинарна изложба, следващите два - в р-т „БМ-сити” във Фестивалния комплекс. Събитието се превърна в празник за гражданите и гостите на града. Броят на състезаващите се отбори расте непрекъснато. Започнахме със 7 участника през 2011, за да достигнем до 13 през миналата година, като в кулинарното състезание се включват отбори от Бургас, Добрич, Търговище, Поморие, Игнатиево. По този начин кулинарният фестивал вече се превръща от събитие с местно в събитие с регионално значение.
Общи изводи и препоръки:

Оценявайки положително цялостната работа на ВТК през изминалия мандатен период, можем да направим следните изводи относно възможностите за активизиране и усъвършенстване дейността на организацията в бъдеще:



  1. В сравнение с предходни периоди участието на членовете на организацията в нейните разнообразни инициативи се запази в относително нормални граници;

  2. Доста ограничен остава делът на активните членове на организацията, които търсят и предлагат нови инициативи, очакват от или оказват съдействие на ръководството, присъстват редовно в основните мероприятия на органзацията или оказват помощ в реализацията на нейни дейности и мероприятия.

  3. Все още незадоволителни са резултатите от дейността на стопанското ни дружество по отношение на разнообразяване на предлагането и неговото икономическо състояние.

  4. Досегашното ръководство на ВТК счита, че организацията може да бъде още по-полезна на своите членове през следващия планов период, ако то:

  • използва по-ефективни и разнообразни средства за активизиране на членовете на ВТК за реализация на планираните от нея дейности;

  • насочи усилията си за привличане на нови членове на организацията и продължи дейността си по нейното кадрово осигуряване;

  • подобрява връзките и комуникацията си с членовете на организацията за по-бързо решаване на възникнали проблеми;

  • усъвършенства информационното осигуряване на членовете на ВТК за нейни инициативи, текущи проблеми на туристическата политика и новости в туристическото развитие;

  • задълбочава и разнообразява отношенията с местите органи на самоуправление като основен фактор за решаване на проблемите на туризма на локално ниво;

  • подобри дейността си по планирането и реализацията на по-атрактивни мероприятия и събития за сближаване и привличане на повече членове на ВТК в цялостната дейност на организацията;

  • продължи да търси възможности за активизиране на участието си в разработването на проекти в сътрудничество с други обществени и държавни институции и организации.

Каталог: dokumenti
dokumenti -> Предизвикателства при настаняването и адаптацията на бежанците мюсюлмани
dokumenti -> Какви документи се издават на учениците със соп при завършване на клас, етап и степен
dokumenti -> Социална работа с бежанци със специални нужди непридружени малолетни и непълнолетни, бежанци с
dokumenti -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
dokumenti -> Птг”д-р н. Василиади”-габрово заповед
dokumenti -> Наредба no 14 от 12 декември 2006 г. За придобиване на квалификация по професия "машинен техник"
dokumenti -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница