Доклад обобщава информацията за дейността на институциите в областта на интелектуалната собственост през месец ноември 2008Дата14.08.2018
Размер53.34 Kb.
ТипДоклад
ДОКЛАД НА СЪВЕТА ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ

/м. НОЕМВРИ 2008/

Настоящият доклад обобщава информацията за дейността на институциите в областта на интелектуалната собственост през месец НОЕМВРИ 2008.І. ДАННИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА Министерство на културата:

Изготвени експертизи и експертни справки - 7

Изследвани компютърни системи – 98

USB - 5


Изследвани сървъри – 3

Преносими компютри - 2

Изследвани оптични дискове - 801

Изследвани видео касети -

Извършени проверки – 33

Други носители – 44

Съставени актове за установяване на административни нарушения – 27

Констативни протоколи - 20

Удостоверения – 496

Наказателни постановления: 19

Резолюции за прекратяване на производство


ІІ. ДАННИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – ГД „КРИМИНАЛНА ПОЛИЦИЯ”, ДИРЕКЦИЯ „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ОРГАНИЗИРАНАТА И ТЕЖКА ПРЕСТЪПНОСТ”

І. Семинари и обучения на служители по линия “Международно сътрудничество” :


  1. Участие в международен семинар на тема “Киберпрестъпленията – нарастващата заплаха за националната и международната сигурност. Финансови престъпления в Интернет и кибертероризма”. Семинара се провежда от Национална следствена служба, Столична следствена служба и Камара на следователите. Участват чуждестранни лектори от Министерство на правосъдието на САЩ и ФБР. Семинара се проведе 04-06.10.08 г. в гр. Варна , к.к. Албена. Лектор н-к сектор Явор Колев.

  2. По покана от Съвета на Европа участие в конференция по въпросите на международното сътрудничество срещу киберпрестъпността, която се проведе на 18 и 19 ноември 2008 г. в Охрид. – участва служител от сектора.

  3. Участие в обучителен семинар в гр. Варна за периода 13-14 .11.08 г. организиран от Фондация “Право и Интернет” на тема “Правосъдието в дигиталната ера”. Целта на семинара е укрепване на капацитета на магистратите на България и Румъния при разследване, обвинение и осъждане в случаи, включващи кибер престъпления. Лектор н-к сектор Явор Колев.

ІІ. Статистика за м. Ноември 2008 г. :

Проведени операции - 3 бр. ; 2 бр. по чл. 172 А и 1 бр. по чл. 172 Б НК.

Образувани дознания – 5 бр. , от които 4 бр. по чл. 172 А и чл. 172 Б НК.

Образувани следствени дела – няма .Изпратени преписки в прокуратурата – 12 , от които 6 бр. с мнение за образуване на наказателно производство по чл. 172 А НК.

Иззети спортни стоки под чужда търговска марка над 1263 артикула - нанесени щети за над 420 х. лв.

Иззети компютърни системи – 9 сървъра с над 8 терабайта незаконно съдържание музика, филми, софтуер .
ІІІ. ДАННИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ГД „Криминална полиция”, дирекция ”Противодействие на общата престъпност”

Защита на интелектуалната собственост - чл. 172 а от НК

Проведени специализирани полицейски операции

99 бр.

Проверени търговски обекти

195 бр.

Дознания

3 бр.

Следствени дела

-

Иззети оптични носители

-

Иззети магнитни носители и компютърно инф. данни

272 бр.

Иззети компютърни конфигурации

5 бр.

Иззети обложки за магнитни носители и оптични носител

-

Връчени предупредителни протоколи по ЗМВР

31 бр.

Осъдени лица

-Защита на индустриалната собственост - чл. 172 б от НК

Проведени специализирани полицейски операции

37 бр.

Проверени търговски обекти

121 бр.

Дознания

23 бр.

Иззети стоки

58 803 бр.

Връчени предупредителни протоколи по ЗМВР

10 бр.

Осъдени лица

-

ІV.Данни за дейността на Агенция „Митници”

През месец ноември 2008г., митническите органи са извършили 73 задържания на стоки, за които има подозрения, че нарушават права върху интелектуална собственост, носещи търговските марки: TOMMY HILFIGER, CANON, BOSS, ADIDAS,PUMA, ARMANI, NIKE, CHOCODANS, VERSACE, CHANEL и др. Преобладаващите видове стоки са текстил и козметика.

В Агенция “Митници” са постъпили 32 заявления за предприемане на действия от митническите органи за закрила на права върху интелектуална собственост, като от тях 26 са за закрила на марки на Общността.

V. ДАННИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО

Съставени актове за нарушение - 6 бр.;

Констативни протоколи за липса на нарушение - 2 бр.

Издадени наказателни постановления – 11 бр.;

Обекти, по отношение на които е осъществена защита –ЕКОLEX, LACOSTE, IZOVER

Иззети стоки – 1015 бр.

На 27 и 28 ноември 2008 г., в София, Световната организация по интелектуална собственост (СОИС), в сътрудничество с Патентното ведомство на Р България и Ведомството за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) проведе международен регионален симпозиум по прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Симпозиумът бе предназначен за представители на правоприлагащите органи в България- МВР, прокуратура, Агенция „Митници”, Министерство на културата, служители от Патентно ведомство, представители на бизнеса, представители по индустриална собственост и др. Участниците бяха от България, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Румъния, Молдова, Турция, Албания, Унгария, Република Македония. В симпозиума се включиха и представители на водещи световни и европейски бизнес компании – Майкрософт, Епсон, Луи Вутон, Найки, Швейцарската федерация на часовникарската индустрия и други.

Целта на симпозиума бе да даде представа за актуалните проблеми в областта на прилагането на правата върху обекти на индустриалната собственост и начините за справяне с тези проблеми. Темите, които бяха представени, се отнасяха до


криминализиране на нарушенията на правата върху интелектуална собственост в региона; закрилата на потребителите и прилагане на правата върху интелектуална собственост; предизвикателства при разследването и процедурите при случаи на фалшификация и пиратство; разработването на програми за изграждане на административен капацитет и повишаване на осведомеността на потребителите и изготвянето на стратегически план за действие за ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост.
Лектори на симпозиума бяха представители на СОИС, Патентното ведомство на Република България, Ведомството за патенти и търговски марки на САЩ, представители на Европейската комисия, Българска асоциация на музикалните продуценти, Европейска мрежа срещу фалшификация и др.
VІ. ДАННИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА Министерство на икономиката и енергетиката

През м.ноември са извършени две проверки в производствени помещения на лицензирани производители на оптични дискове и матрици за производството им. Нарушения не са констатирани.


Одобрил: Явор Милушев, заместник-министър

Съгласувано с: Георги Дамянов, директор, дирекция"АПСП"Изготвил: К.Пашова, дирекция"АПСП"
Каталог: images -> docs
docs -> Социалните услуги (2011 – 2015) Съдържание: Раздел а контекст и оценка на нуждите
docs -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
docs -> Доклад обобщава информацията за дейността на институциите в областта на интелектуалната собственост през месец януари 2008
docs -> Валентин топалов
docs -> Република българия министерство на здравеопазването
docs -> Пожарната безопасност и защита на населението
docs -> Агенция „митници”
docs -> Национален клуб за Аниме и манга „накама
docs -> Патентно ведомство
docs -> На Инициативен комитет, упълномощен от жителите на село Лозенец, община Стралджа, област Ямбол


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница