Доклад от г-н Венелин Терзиев, Зам председател на ксб инж. Иван Бойков, Изпълнителен директор на ксбДата05.02.2018
Размер29.01 Kb.
ТипДоклад
До

инж. С. Пешов

Председател КСБ
ДОКЛАД
от

г-н Венелин Терзиев, Зам.-председател на КСБ

инж. Иван Бойков, Изпълнителен директор на КСБ

Веляна Топалова, Гл. експерт в отдел „Международна дейност”Относно: Служебна командировка в Брюксел, Белгия, 14.09. – 16.09.2008г.

Уважаеми инж. Бойков,


На основание Заповед No 182 /08.09.2008г от 14 до 16 септември 2008г. участвахме в работно пътуване в Брюксел с цел среща с български Евродепутати, член на кабинета на Комисар Кунева, Директор на Отдел „България” в Дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, представители на Постоянното представителство на Р България пред ЕС, ФИЕК.
На 15 септември 2008г. делегацията от КСБ в лицето на зам. Председателя г-н Терзиев, Изпълнителния директор инж. Бойков, Веляна Топалова и Петър Нацев, посети офиса на Европейската федерация на строителната индустрия в Брюксел. Там се проведе среща с Генералния директор г-н Петцолд, г-ца Ла Форестие, отговаряща за икономическите въпроси, г-н Кампогранде, отговорник за социалните въпроси и г-н Фарадей, технически и екологични въпроси. На мероприятието бяха обсъдени проблемите на КСБ и строителната индустрия в България и бяха потърсени възможности за засилено сътрудничество с ФИЕК в разрешаването им. Постигната беше уговорка ФИЕК редовно да уведомява КСБ за проблеми, които изникват пред другите федерации-членки, както и да предоставя на КСБ в по-кратки срокове материалите за обсъждане на отделните комисии. Представителите на КСБ изразиха желание за домакинство на семинар на тема паритарни фондове през 2010г. ФИЕК ще кандидатства за финансирането на това мероприятие от Европейската комисия през 2009г. По въпроса с неспазването на ЗБУТ на строителните площадки в България, г-н Петцолд представи някои интересни предложения за разрешаването на проблема:

  • обучителни курсове, провеждани съвместно със синдикатите

  • при обществените поръчки да се дава преференция на фирми, които нямат злополуки на строителните площадки

  • да се дава бонус или награда за фирми, които предлагат безаварийни условия на труд

На 16 септември 2008г. представителите на КСБ се срещнаха с г-н Реналдо Мендмътс, директор на отдел „България” в Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, и членове на неговия екип. Обсъдени бяха основните проблеми в усвояването на Европейските фондове в България, причините за забавяне изпълнението на обектите и проблемът с изкуствено завишените финансови условия за участие в обществените търгове в България. Други основни проблеми, които бяха обсъдени включваха бавното отчуждаване на земята като фактор за забавеното изпълнение на Европоректите, погрешното разбиране на условието за най-ниска цена в търговете за обществени поръчки, заплащането на чуждестранни работници от трети за ЕС страни на ниво по-ниско от регламентираното в България. Г-н Мендмътс и неговият екип се съгласиха, че тези проблеми засягат и тяхната работа и бе уговорено подобни срещи с представители на КСБ да се провеждат поне веднъж годишно.


Следващото мероприятие в програмата беше дискусия с български депутати в Европейския парламент. Присъстваха Николай Младенов, Душана Здравкова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Владимир Уручев. Отново бяха обсъдени проблемите в строителната индустрия и възможностите за тяхното разрешение със съдействието на Европейския парламент. Българските Евродепутати показаха желание за съдействие, особено по отношение на предложението за въвеждане на наблюдатели в Комисията за установяване на критерии за подбор на изпълнители на обществени поръчки.
В рамките на посещението в Брюксел, представителите н КСБ се срещнаха с Живка Станева от Кабинета на Комисар Кунева, г-жа Шапчева и г-жа Нешева от Постоянното представителство на Р България пред ЕС.

23.09.2008 г. С уважение,


Венелин Терзиев
инж. Иван Бойков
Веляна ТопаловаКаталог: images -> stories -> FIEC -> dokladi fiec
dokladi fiec -> Доклад от Веляна Топалова, Гл експерт в отдел „Международна дейност
dokladi fiec -> Businesseurope
FIEC -> Agenda item 10
dokladi fiec -> Доклад от Веляна Николова, Гл експерт в отдел „Международна дейност
dokladi fiec -> Доклад от г-н Венелин Терзиев, Зам председател на ксб инж. Иван Бойков, Изпълнителен директор на ксб
dokladi fiec -> До г-н иван бойков изпълнителен директор камара на строителите
dokladi fiec -> Доклад от Веляна Топалова, Гл експерт в отдел „Международна дейност
dokladi fiec -> Доклад от Нина Георгиева, Експерт в отдел „Международна дейност" Веляна Николова, Гл експерт в отдел „Международна дейност"
dokladi fiec -> Businesseurope


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница