Доклад от Веляна Топалова, Гл експерт в отдел „Международна дейностДата23.11.2017
Размер32.54 Kb.
ТипДоклад
До

инж. Бойков

Изпълнителен директор на КСБ
ДОКЛАД
от Веляна Топалова, Гл. експерт в отдел „Международна дейност”

Относно: Служебна командировка в Германия с цел провеждане на обучение по ПЧП

Уважаеми инж. Бойков,


На основание Заповед No 203 /24.09.2008г от 12 до 18 октомври 2008г. взех участие в работно посещение в Германия с цел провеждане на обучение по ПЧП за топ мениджъри на фирми-членки на КСБ и представители на МРРБ, и НАПИ. Обучението се проведе по предварително утвърдена програма.
В обучението участваха представители на четири строителни фирми-членки на КСБ, кмета и зам.-кмета на Карлово, представители на МРРБ и НАПИ. Теоретичната част от обучението (13 и 14 октомври 2008г.) се проведе в град Ваймар с лектори от Алфен Консултинг, които са водещи в организирането на такива мероприятия. Теоретично се запознахме с пълната организация на ПЧП в Германия, както и със законовата база. В момента Законът за възлагане на публично-частни партньорства в Германия се преразглежда и следва да бъде обнародван. Материалите от обучението са достъпни за сега на немски език, но предстои превеждането им на български.
На 15 и 16 октомври групата посети обекти, построени в рамките на ПЧП – магистрала А4 в гр. Айзенах и училище за професионално обучение в гр. Хале. По време на посещенията беше описано точно как е протекла процедурата по възлагането и осъществяването на тези проекти. По този начин на практика видяха приложението на придобитите теоретични знания.
В Хале по ПЧП са реновирани 9 училища в рамките на 1 проект. Интересно в случая беше поделянето на риска между общината и строителя при поддръжката на едно от училищата, чиято фасада е редовно подложена на рисуване с графити. В този случай ПЧП-то предвижда една определена сума за боядисване, която след като се изчерпи, общината започва да плаща.
На 16 октомври част от делегацията и инж. Бойков взе участие в работна вечеря с Изпълнителния директор на Централния съюз на строителната индустрия в Германия, г-н Книпер, ръководителят на отдел „Пътна инфраструктура” г-н Хаберман и Надя Теохарова от отдел „Външни пазари и централна и източна Европа”. На срещата бяха поставени основни общи проблеми в двете строителни индустрии, като например използването на по-прозрачни процедури с явно състезание във възлагането на обществените поръчки. Дискутирано беше, че качеството в момента не се залага като основен критерий в обществените поръчки, което е сериозен пропуск в Европейското  ­

законодателство. Сред проблемите, които HDB среща е възлагането на поръчки от немските железници към свои дъщерни фирми, което нарушава конкуренцията.


По време на вечерята бе отправена покана към г-н Хаберман за посещение в България и среща с новия съветник на НАПИ Клаус Дитер Щоле. Обсъдени бяха и бъдещи съвместни инициативи между двете организации, като например обучение на български мениджъри в немски фирми, посещение на професионални училища за строителство в Германия, организиране на форум за обмен на опит в строителните информационни технологии.
На 17.10.2008г. се проведе заседание на група „Източна и централна Европа” с фокус България на HDB, на която беше представено актуалното състояние на строителната индустрия в България, както и дейностите по ПЧП в МРРБ, и новосформираната Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Г-н Толксдорф, Ръководител на отдел „Разширяване на ЕС, югоизточна Европа и Турция” във Федералното министерство на икономиката на Германия, представи възможностите за сътрудничество между България и Германия при усвояването на Европейски фондове. Особено активен в дискусията беше представителят на Баварската строителна камара, г-н Пантце, който предложи сътрудничество с български общини в изграждането на ВиК системи, пречиствателни станции и сметища. По този начин баварски фирми ще подпомогнат Българските общини с ноу-хау, финансиране и строителен надзор.
От Посолството на Р България ни уведомиха за няколко предстоящи инициативи. Беше обявено посещението на Федералното министерство на строителството на Германия в България на 30 октомври – 1 ноември. Г-н Рандолф, Държавен секретар на ФРГ, ще се срещне с Министрите Мутафчиев, Гагаузов и Зам.-министър-председателя Меглена Плугчиева. На 3 ноември се предвижда група български кметове да посети източните провинции на Германия с цел посещение на ВиК обекти. На 10 – 12 декември ще се създаде нова група в рамките на Българо-германския кооперационен съвет. Предстои организиране на форум за енергийна ефективност в строителството.

21.10.2008 г. С уважение,


Веляна ТопаловаКаталог: images -> stories -> FIEC -> dokladi fiec
dokladi fiec -> Доклад от г-н Венелин Терзиев, Зам председател на ксб инж. Иван Бойков, Изпълнителен директор на ксб
dokladi fiec -> Businesseurope
FIEC -> Agenda item 10
dokladi fiec -> Доклад от Веляна Николова, Гл експерт в отдел „Международна дейност
dokladi fiec -> Доклад от г-н Венелин Терзиев, Зам председател на ксб инж. Иван Бойков, Изпълнителен директор на ксб
dokladi fiec -> До г-н иван бойков изпълнителен директор камара на строителите
dokladi fiec -> Доклад от Веляна Топалова, Гл експерт в отдел „Международна дейност
dokladi fiec -> Доклад от Нина Георгиева, Експерт в отдел „Международна дейност" Веляна Николова, Гл експерт в отдел „Международна дейност"
dokladi fiec -> Businesseurope


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница