Доклад симеон Радев във външната политика на Българиястраница1/7
Дата14.09.2022
Размер117.22 Kb.
#115077
ТипДоклад
  1   2   3   4   5   6   7
?????? ?????? ????? - ??????? ?????????
Свързани:
дипломпа-работа-Адриана Маринкова


ДОКЛАД
Симеон Радев във външната политика на България


 1. Увод………………………………………………………………………………………………………..……………….. 2 стр.

 2. Биография………………………………………………………………………………………………..……………… 3 стр.

  1. Произход, образование и детство………………………..………………..………………… 3, 4 стр.

  2. Младежки години………………………………………………………………………..……………… 4, 5 стр.

  3. Балкански войни, 1912-1913 година………………………………………..….……………….… 6 стр.

  4. Дипломат …………………………………………………………………………………………………… 6, 7 стр.

  5. Семейство ……………………………………………………………………………………………………7, 8 стр.

  6. Последни години………………………………………………………………………………............ 8, 9 стр.

 3. За Симеон Радев и „Строителите на съвременна България“……………………… 9, 10, 11 стр.

  1. Историческата стойност на „Строителите на съвременна България“……….11, 12 стр.

 4. Дипломатът Симеон Радев……………………………………………………………………………….12, 13 стр.

 5. Симеон Радев за българския излаз на море……………………….………………………13, 14, 15стр.

 6. Използвана литература……………………………………………………………………………..………… 16 стр.

Изготвил:
Адриана Марианова Маринкова
III курс, Международни отношения
Фак.№ 17100321011
Проверил:
Доц. Димитър Тюлеков

 1. УВОД

Симеон Радев (19 януари 1879 – 15 февруари 1967), писател, дипломат и общественик. Един от строителите на съвременна България.
Най-важното е, че освен всичко друго Симеон Радев е оставил важни и интересни текстове. На младини е журналист и е написал над 1000 статии за десетина години, а освен това е създал книгите „Строителите на съвременна България“ (т. І–ІІ, 1910–1911) и още много творби, които ни приобщават към нашата история и трябва да се знаят от всеки българин, който се смята за интелигент, за образован.
Рядка привилегия е да учиш в Охрид и Битоля и след това в султанския лицей, да ти е покровител самият екзарх Йосиф I, да започнеш да публикуваш в най-престижните български литературни списания още като младеж, да следваш в Женева, да издаваш двуседмичен лист на македонските революционери на френски език „L’effort” (1900) и „Le movement Macedonien” (1992) в Париж и завърнал се в София с диплома по право да владееш петте основни европейски езика и три ориенталски (турски, арабски и персийски).
Успоредно с журналистиката, Симеон Радев успява да осъществи главното дело на своя живот – „Русия в началото на XX век” и „Строителите на съвременна България”.
Прави също преводи – “Дамата с камелиите” на Александър Дюма-син, разкази от Мопасан, „Психология на тълпата” на Густав Льобон.
По поръка на ВМРО след Първата световна война той става масон и участва в масонските конгреси.
След приемането на личния архив на Симеон Радев в Централния държавен архив в София може да се проследи неговата всестранна дейност за защита на българските национални интереси. Роденият в Македония български историк, публицист, вестникар и дипломат с право може да бъде определен като един от най-добрите специалисти по българския национален въпрос, които са работили в Министерство на външните работи в продължение на три десетилетия. С. Радев освен, че познава развитието на Източния въпрос в детайли е запознат и с цялостната документация за правата на малцинствата, определени в Международното право.
Той е изпълнявал и ролята на докладчик по въпросите на малцинствата и бежанците в асамблеите на Обществото на народите. Той участва в подписването на Букурещкия мирен договор (1913 г.), Солунската военна конвенция (1918 г.), Ангорския договор (1925 г.) и др., както и подготвя редица от изложенията и докладите на българските държавници пред международни конференции и конгреси. Той е съставител и на единствената българска цветна книга по външната политика на България през Първата световна война, както е и автор на мемоари и меморандуми по външнополитически въпроси на българското правителство и на легалните и нелегални македонски организации. Той изготвя и експозето на цар Борис ІІІ, което той изнася пред Адолф Хитлер за правата на България върху новоосвободените земи след 1941 г. Неговия личен архив и за в бъдеще ще бъде сериозна база за изследвания на цялостната му дейност в тази насока 1. БиографияСподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница