Доклад за 2009г. Юни 2010 г. Изп. Директор румен бояджиев основни събития през 2009 г. С участието на мабннДата24.07.2016
Размер146.4 Kb.
ТипДоклад
ОТЧЕТЕН ДОКЛАД за 2009г.- Юни 2010 г.

ИЗП. ДИРЕКТОР РУМЕН БОЯДЖИЕВ

ОСНОВНИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ 2009 г. С УЧАСТИЕТО НА МАБНН

Февруари 2009 г.

Предложено беше с Орден „Вита Раза” І-ва степен да бъде награден Фидел Кастро, за заслугите му в борбата с наркотиците, контрола и промотиране на чист, здрав живот в Куба и по света, като безспорен държавен лидер, народен водач и световно значима за историята личност.

По този повод делегация на МАБНН посети Куба.

Получено бе съгласие за приемане на високата награда от страна на Кубинската държава и упълномощена за организиране на събитието бе Министъра на Правосъдието г-жа Мария Естер Гонсалез.

Румен Бояджиев се срещна и с Фидел Кастро-младши, ядрен физик, който е съветник в Държавния Съвет на Куба, което бе повод за редица предложения от страна на Департамента по Нови Технологии към МАБНН относно внедряването им на Острова и подпомагащи устойчивото развитие.

11-20 Март 2009 г.

По покана на А.М.Коста, Изп. Директор на КНП ООН, МАБНН участва в 52-та сесия на Комисията по наркотици на ООН и висшия сегмент с над 1400 делегати от 130 държави и организации.

Участваха делегации на страните-членки на ООН, някои от тях ръководени от най-висок ранг държавници, вкл. държавни глави и министри. Председател – Либертина Аматила, Вице премиер на Намибия. Кралица Силвия от Швеция, Хуан Ево Моралес, Президент на Република Боливия, Алоа Стьогер – Министър на Здравеопазването на Австрия, Министрите на Външните Работи и Вътрешните Работи и Правосъдието на Колумбия: Хайме Меризалде и Фабио Косио, Министъра на Правосъдието на Куба Мария Гонсалес, Министъра на Вътрешните Работи на Чехия Иван Лангер, Карло Джованарди – Зам. Държавен секретар на Италия, Държавния секретар и Министър на Външните работи на Япония – Ито Шинтаро, Алан Кампбел - парламентарен Зам. Държавен секретар на Великобритания, Министъра на Международната Безопасност на Бразилия Хорхе Феликс, Министъра на Здравето и Превенциите на Дания Якоб Нилсен, Министъра на Вътрешните Работи на Гана Клетус Аока, Министъра на Здравеопазването на Индонезия Фадила Супари, Министъра на Здравеопазването на Норвегия Бярне Хансен, Министъра на Вътрешните Работи на Сиера Леоне, Министри на Здравето на Словения Борут Миклавич.

Българската делегация взе активно участие и бе представена от Валери Цеков, Зам. Министър на здравеопазването и експерти от Министерство на външните работи, Агенция Митници, ДАНС, НЦ по зависимости.

Поканени бяха и много международни и неправителствени организации, между които и Международната Асоциация за борба с наркоманията и наркобизнеса, представлявана от Изпълнителния директор Румен Бояджиев.

Дебатите бяха свързани с трудностите, които срещат страните-членки.

В изпълнение на целите, поставени в Политическата декларация и добавките от Общото Събрание на ООН на 20-та му сесия; бъдещите предизвикателства, новите тенденции и оценки на световния проблем с наркотиците.

Обсъждаха се мерки за засилване на международното сътрудничество, балансиран и стабилен подход, както и „shared responsibility” –споделена отговорност в противодействието на разпространяване и употреба на наркотиците: • Изменения на нормативни актове;

 • Ограничаване на търсенето;

 • Превантивни мерки, лечение и взаимстване на добри практики;

 • Борба с незаконния трафик и алтернативно развитие и производство в страните-производителки;

 • Интернет- пространството като нов свят за разпространение на наркотици.

Внесени бяха добавки в Проекта за Политическа Декларация и бъдещ План за действие върху контрола на наркотиците. Признато бе, че държавите-членки трябва да имат споделена отговорност за разрешаването на световния проблем с наркотиците чрез балансиран и всеобхватен подход и признаване на човешките права.

Правителствата одобриха и Екшън-плана в шест направления:


 • Намаляване на пристрастяването и зависимостта от наркотици;

 • Намаляване незаконното разпространение на наркотични вещества;

 • Контрол върху прекурсорите и амфетамин-тип-стимуланти;

 • Международно коопериране за „изкореняване” незаконната култивация и предлагане на алтернативно развитие;

 • Борба срещу прането на пари;

 • Съдебно и юридическо сътрудничество.

Наблегнато бе върху рехабилитацията в националните здравни системи; осигуряване на достъп до услугите за намаляване на търсенето.

Призив за по-голям обмен на информация и по-добър мониторинг, свързан с кибертехнологиите.

Подкрепа опитите и достиженията в алтернативното развитие, като част от мерките за облекчаване на бедността и промотиране на устойчиво развитие.

Разногласия между страните-членки имаше по повод на т.нар.”harm reduction” или намаляване на вредните последици от наркотиците, във връзка с тълкуванието на някои норми за или против легализацията на леката дрога в редица държави. От една страна Русия, САЩ, Куба, Колумбия, а от друга – повечето страни-членки на ЕС, включително и България.

Извън сградата на ООН имаше демонстриращи организации на наркозависими с апели към Комисията и Правителствата.

Кръгли маси и дискусии, странични мероприятия, срещи и изложби съпътстваха работата в пленарната зала.

Американската делегация показа „новото лице на администрацията на Обама”. Споделени бяха достиженията на американските НПО, подпомагани от федералното правителство, като CADCA-общността от Анти-дрога коалиции в Америка, включваща повече от 5000 общности, председателствана от Ген.майор Артур Дийн, ветеран от Американската армия.След официалната презентация ген. Дийн и Румен Бояджиев обсъдиха възможни бъдещи взаимодействия

Американският посланик в ООН – Виена Н.П.Джордж Шулте покани на прием Международните и НПО в резиденцията си, като демонстрира готовност на новата администрация за възприемане на идеи и добри практики от работещите срещу дрогата непосредствено сред хората по света. Румен Бояджиев поздрави Н.П.Джордж Шулте за неговото отношение към НПО.

На срещата на НПО, ръководена от Дейвид Търнър, Председател на Виенския комитет на ООН за НПО, Румен Бояджиев направи кратко изказване, одобрявайки новата политика за мобилизация на НПО (предлагана от МАБНН от 5 години). Независимо от различията на държавите в политиката с наркотиците, обусловени от геополитически и икономически фактори и ограничения, НПО са по-гъвкави, работят „на улицата” непосредствено сред хората и могат да помогнат много за развитието на обществата със своите добри практики. Те имат нужда да споделят своя опит и да бъдат поощрени, а не възпрепятствани. За реализацията на реално действащи проекти да бъдат привличани повече финансови експерти и инвеститори, за създаване на работещ икономически блок, захранващ нуждите от финанси.

Множество документи и пособия бяха представени, като: указател за прилагане тренировъчни фамилни програми за превенция на наркоманията от ООН-офиса по наркотици и престъпления; Принципи на лечение на зависимост от наркотиците, от Световната Здравна Организация.

„Намаляване вредните здравни и социални последици от наркозависимостта.”

„Заздравяване на международното сътрудничество в противопоставянето на световния проблем с наркотиците.”

„Отхвърляне симптомите на златния триъгълник” – много сериозно изследване на Холандския Транснационален институт за страните от Югоизточна Азия по поречието на р. Меконг.

„Организираната престъпност и заплахата за сигурността”

„Борбата и разрушителните последствия от контрола над наркотиците”

„Наркопрестъпленията – заплаха за развитието и безопасността”.

Изнесен беше годишния доклад за 2008 г. на Комисията по наркотиците от Антонио Мария Коста, както и Доклада на Европейски Мониторинг Център за наркотици и наркомании към ЕС.

В доклада на ЕМЦ България заема място сред по-малко употребяващите марихуана държави, заедно с Румъния, Малта, Кипър, Гърция, Швеция и Литва.

България е обозначена като преобладаваща амфетаминова употреба с ниско ниво на лечение на зависимостта, но въпреки това не е в списъка на най-много употребяващите амфетамин на глава от населението.

България е в списъка на висока употреба на кокаин за последните месеци на последно място, с Ирландия, след Великобритания, Испания, Италия. На пътя на трафика на хероин, малка част от Черно море и по-голяма част от Турция през Дунав, двата маршрута се обединяват в България.

На 3-то място в таблицата с най-ниска смъртност, причинена от наркотици, след Унгария и Словакия.

В заключителната си реч Антонио Мария Коста, Изпълнителен директор на UNODC, благодари на НПО за помощта да се програмира отвъд 2008 г., както и на всички техни експерти и хора по света, които прилагат плана в действие всеки ден в гражданското общество и с техния пример и ангажираност създават един по-здрав и безопасен свят.


Извън пленарна зала странични срещи, разговори и дискусии бяха проведени с:

 • Г-н Шинтаро Ито, Държавен секретар на Япония;

 • Кубинската делегация: Хайме Мерисалде – Министър на външните работи, Алваро Каро – Директор на Полицията, Хенри Кастанеда – Полицейско аташе;

 • Ген. Майор Саид Калед Джафери – Ген. Директор на Анти-наркотични части-Пакистан;

 • Полковник Калед Кауари и Бригадир А. Бидеви – ОАЕмирства;

 • Българската делегация;

 • Михаел Адо – Фин. и Адм. Директор на Борда за контрол на наркотиците – Гана;

 • Хералд Холмсен . Зам.шеф на Полицията-Норвегия;

 • Либийския представител Полк. Исмаил Алкарами;

 • Владимир Позняк от Световната Здравна Организация;

 • Дейвид Еванс – Коалиция „Училища без дрога” - САЩ;

 • Нуньо Мария Хорхе – Международна Конфедерация на НПО;

 • Аужукго Тожниепа – Президент на Асоциацията за рехабилитация на наркозависими в Макао.

Румен Бояджиев и Пиер Лучано Алдрованди бяха поканени на посещение в Австрийския Парламент и имаха срещи с депутатите Д-р П. Фихтенбауер и асистента му М. Меркури.Март 20 – 23 2009 г.

В Милано се проведе събрание на членовете на МАБНН – Италия, където П. Л. Алдрованди предаде поста на Директор за Италия на Алфонсо Мадалони. П. Л. Алдрованди бе предложен за длъжността Зам. Председател на МАБНН.

Обсъдено бе съставянето на програма за устойчиво развитие на бизнеса в приятелски общности в период на криза (Италия – България – Русия).

Основни теми, свързани със световния проблем Наркотици, по които работиха специалисти на МАБНН : • Здравето и „Чистия начин на живот” в центъра на борбата с наркоманията;

 • Комбиниран подход срещу престъпността – прането на пари, контрабанда на скъпоценни камъни и метали, злоупотребата сценни книжа във връзка с финансирането на тероризма;

 • Алтернативни производства в страните – производителки на суровина за наркотици и икономическо развитие за предотвратяване на конфликти.

Aприл 2009 г.

В рамките на Евроазиатската конференция по политически науки проведена в гр. Хавър, Франция г-н Валери Радолов – Заместник Директор на МАБНН проведе среща, на която бе представена Програмата на МАБНН и други нейни проекти. Бяха изнесени лекции за студентите на Института по политически науки и ученици последна година, кандидат-студенти в ИПН.8-9 Юли 2009г.

МАБНН Получи Покана за участие в конференция, организирана от Западна Африка, на тема:”Съгласуван подход към изграждането на национални и регионални възможности за борба с трафика на наркотици в Западна Африка”.9-12 Юли 2009 г.

В Несебър МАБНН бе съорганизатор на международен форум - BRAND LUXURY CHALLENGE, в рамките на който представи програмата си за устойчиво развитие на бизнеса в приятелски общности в период на криза. На форума взеха участие представители на бизнеса от Италия, Русия и България. Бяха обсъдени възможностите за:Създаване на благоприятна бизнес атмосфера и контакти за осъществяване на икономическа стабилност:

 • Логистика, мениджмънт, маркетинг и реклама, нови пазари и представителства.

 • Недвижими имоти, инвестиционни проекти, изкупуване на дялове или цели компании, финанси и застраховане .

 • Всички видове услуги за приспособяване в средата, включително асистиране във всяко ниво на социалната сфера.

 • Медицински услуги, икономическа безопасност.

 • Популяризиране на туризма и промоции, с цел заздравяване на културните, социални и икономически връзки между държавите.

Взаимно подпомагане и сътрудничество за устойчиво развитие на бизнеса и търговските отношения между :

 • Руски компании, желаещи да инвестират в България и Италия.

 • Руски семейства, желаещи да имат втори дом в България или Италия.

 • Италиански компании, желаещи да разширят бизнеса си в Източна Европа, България, Русия и бившите съветски републики.

 • Български компании, разширяващи структурата си в Западна Европа и Европейския съюз.

 • Дружества и фирми, в сферата на услугите и икономиката, развиващи се в България.

Целта бе да се подпомогнат членовете на МАБНН в условията на криза.

16 Ноември 2009

Като част от програмата си „ Изкуство срещу наркотици” в Народен Театър Иван Вазов МАБНН организира честването на 65 годишнината на Маестро Ставри Калинов.” Специални гости бяха кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, Посланика на Република Испания в България г-н Хорхе Фуентес и съпругата му, Посланика на Република Корея и много други видни представители на политическия, бизнес и културен елит.10-15 Декември 2009 г.

Делегация от Камбоджа посети България.

Г-н Шрин Ненг Конга - Асистент на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Камбоджа в Република България,  ген.-лейт. Ноп Ратана - Зам. главнокомандващ ръководител на делегацията, Бригаден ген. Прач Сопхал - Първи зам. Командир, ген.-майор Лун Соти - зам. командир по сигурността, г-н Ли Нгов - Директор на Международна Асоциация за Борба с Наркоманията и Наркобизнеса (МАБНН) - Камбоджа, Председател на Фондация за развитие на Камбоджа г-н Румен Бояджиев и

г-н Джордж Марк - Райноф - Член на Управителния съвет на Международна Асоциация за Борба с Наркоманията и Наркобизнеса (МАБНН) по специална покана посетиха Министерство на отбраната.

Делегатите от Камбоджа проведоха и редица срещи с ръководството на МАБНН, на които бяха обсъдени програми за взаимодействие и взаимопомощ между България и Камбоджа. Обсъдени бяха както настоящата ситуация по наркотиците в „Златния триъгълник” и поречието на Меконг, така и възможностите за справяне с проблема, една от основните теми беше икономическото развитие, възможности за справяне с кризата и приложението на новите технологии.

16 Декември 2009 г.

Постоянният Представител в ООН Роналд Брин взе участие в Програма за Международно изучаване на бъдещето на Афганистан „International Studies (SAIS) Program on Afghanistan's Future, Washington, DC „ организирано от Посланика Кализад за бъдещето на Афганистан. На срещата присъстват представители на държавите членки на ООН, както и експерти на високо равнище за Централна Азия, Европа и САЩ. Презентацията бе насочена към подобряване сигурността, икономическото развитие и регионални отношения. Роналд Брин се срещна със Секретаря на Отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд.Януари 2010 г.

Делегация на МАБНН върна визитата в Камбоджа. Г-н Румен Бояджиев-изпълнителен Директор и г-н Джордж Марк Райноф – член на Управителния съвет на МАБНН бяха лични гости на Ген. Майор Лун Соти - шеф на сигурността на Министър Председателя Хун Сен. проведоха редица срещи с представители на местните власти, на който бяха обсъдени основните направления за работа по справяне на проблемите с наркотиците и затвърдиха позициите на двете страни по въпросите за сътрудничество в подобряване сигурността, икономическото развитие и регионални отношения.16 Март 2010 г.

В галерията на Националната Художествена Академия в рамките на програма на МАБНН „Изкуство срещу наркотици” бе представена изложбата на творци от съседна Турция, наречена “21 творци на 21 век”. Тя е организирана по инициатива на един от най-известните и ценени турски художници проф. Деврим Ербил и включва картини на различни поколения автори, учили се в неговото ателие. Това значимо културно събитие бе подкрепено от посолството на Република Турция. Приветствено слово поднесоха Посланика на Република Турция у нас г-н Мехмед Гюджюк и г-н Румен Бояджиев, който обяснявайки необходимостта от търсене на алтернативни мерки за решаване на проблемите с наркоманията в международен мащаб, отправи предизвикателство към всички с идеята за предстояща изложба, но този път на 21 български творци в Турция. В зала „Академика„ присъстваха много дипломати и известни Български творци между които Професор Димитър Делчев, Професор Ибрахим Татърлъ, Професор Павел Попов, Бранимир Младенов екс посланика на България в Република Турция. Начало на предизвикателството от българска страна чрез 44 от своите картини пред турските си колеги в хотел „Тривия –Антик” постави маестро Ставри Калинов – Арт Директор на МАБНН, главен координатор на програмата „Изкуство срещу наркотици”.16-17 Март 2010 г.

МАБНН получи покана за участие в 8-ми Конгрес против Електронни престъпления, на тема: “2010 Кибер заплахи и тенденции“ , с нарастващо предизвикателство на защита на критичната информационна инфраструктура и нарастващ риск от DDoS и намаляване на добри практики , проведен в Лондон.Април 2010 г.

Съвместно с Московско –Търговско Промишлена Палата МАБНН учреди Международен Център за съдействие (МЦС). Основните цели на МЦС са следните: • Да съдейства за развитието и укрепването на международното сътрудничество и информационнен обмен в областта на културата, образованието и социалната сфера

 • Да насърчава и подкрепя усилията на гражданското общество, насочени към създаването и утвърждаването на толерантни и хуманни отношения между представителите на различните народи, на базата на общите им признати от международното право и националното законодателство граждански права.

 • Да съдейства за защитата на конституционните права и свободи на гражданите , в пряко сътрудничество с други неправителствени организации, държавни институции и физически лица.

12 Април 2010 г.

МАБНН получи покана за участие в 12 –ти Конгрес на ООН по превенция на престъпленията и криминално правосъдие проведен в Convention Center of Salvador de Bahia, Бразилия.4 Май 2010 г.

МАБНН подписа договор за сътрудничество с CAD- ITALIA” - Център за изслушване на проблеми и свободно сдружение на гражданите, желаещи да допринесат със своите действия и ангажимента си към социалното развитие в страната. Подпомага развитието и социалната политика с конкретни действия на гражданите около реалните потребности на хората.

Основната цел на „CAD - ITALIA”е защита и помощ на хора, които са били лишени от основните граждански права на половете. Ре интеграция в социалния живот, обогатяване на техните лични познания, подпомагане на културни, артистични или научни изследвания и проучвания, включително предоставяне на стипендии и награди за дисертации, научни трудове, статии във вестници, организиране на семинари и курсове за обучение . С насоченост към най-бедните слоеве на обществото, „CAD - ITALIA” им осигурява възможност за използването на законното право на отбраната и правосъдието, както и защита в критични ситуации .

9 Май 2010 г.

По случай деня на победата и деня на Европа - в хотел „Тривия – Антик Международната асоциация за борба с наркоманията и наркобизнеса съвместно с Международният център за съдействие организира руско “ караоке – парти”. Румен Бояджиев представи паметния медал - звезда „65 години от победата” на „Московската Академия за руска символика”, с когото ще бъдат удостоени български изтъкнати личности.17 Май 2010г.

Международна Асоциация за борба с наркоманията и наркобизнеса получи покана от ООН за участие в 19-та сесия на Комисията по превенция на престъпността и наказателното правосъдие (кратък брифинг за неправителствени организации), състоял се във Виена.5 Юни 2010 г.

МАБНН получи покана за участие в 63-та Годишна Конференция на страните от ООН, която ще се проведе от 30 август до 01 септември 2010 година в Мелбърн Австралия. Темата на Конференцията е Advance Global Health: Achieve the MDGs.

В своята дейност насочена към подобряване на бизнеса в условия на криза, борбата с корупцията и гарантиране на социалното приобщаване МАБНН е в постоянна комуникация с United Nations Global Compact – (Глобален договор на страните от ООН) стратегическа инициатива на политиката за предприятията, ангажирани с провеждането на операции и стратегии с десет всеобщо приети принципи в областта на правата на човека, труда, околната среда и борба с корупцията.
През 2009 г. Сдружението не е извършвало стопанска дейност. Текущото счетоводство се води и изготвя финансови отчети в съответствие със законодателството на Р. България.

Годишният финансов отчет е изготвен при спазване принципите на Закона за счетоводството.

Дълготрайните материални активи са отразени в баланса по тяхната историческа цена.

През 2009 г. не са правени обезценки съгласно НСС 36.


Прилагаме годишни отчети за приходите и разходите на Сдружение МАБНН за 2009 г.
Благодарим за помощта на фирмите-спомоществуватели, за участието на членовете в работата, както и на международните организации за сътрудничеството.
Каталог: documents -> 5056
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница