Доклад за дейността на софарма ад за деветмесечие на 2008г



Дата31.03.2018
Размер299.91 Kb.
#63407
ТипДоклад



МЕЖДИНЕН ДОКЛАД

ЗА ДЕЙНОСТТА НА СОФАРМА АД

ЗА ДЕВЕТМЕСЕЧИЕ НА 2008г.

І. ПРЕГЛЕД НА РАЗВИТИЕТО, РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА И НА СЪСТОЯНИЕТО НА СОФАРМА АД ПРЕЗ ДЕВЕТМЕСЕЧИЕ НА 2008г.


1.Обща информация за дружеството

„Софарма” АД е търговско дружество, регистрирано в България по ТЗ, със седалище и адрес на управление гр. София, ул. “Илиенско шосе” №16.

„Софарма” АД води началото си от 1933г. Съдебната регистрация на дружеството е от 15.11.1991г., решение №1/1991г. на Софийски градски съд. „Софарма” АД е публично дружество съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа.

„Софарма” АД има едностепенна система на управление със Съвет на директорите от петима членове както следва: д.и.н Огнян Донев - председател и членове Весела Стоева, Александър Тодоров, Андрей Брешков и „Унифарм” АД, чрез представителя си Огнян Палавеев. Дружеството се представлява и управлява от изпълнителния директор д.и.н. Огнян Донев.

„Софарма” АД е разположено върху 6 локации – 4 с производствено предназначение и 2 с логистично, няма клонове.

Към 30.09.2008г. разпределението на акционерния капитал на дружеството е както следва:







%

Донев инвестмънтс холдинг АД

25,64

Телсо АД

7,01

Телекомплект АД

20,42

Gramercy Emerging Markets Fund

17,57

Финансова консултанска компания ЕООД

16,81

Други юридически лица

9,60

Физически лица

2,95

„Софарма” АД е основна структурна единица в групата предприятия „Sopharma Pharmaceuticals”.

Дружеството извършва производство и търговия на лекарствени субстанции и лекарствени форми; научно-изследователска и инженерно-внедрителска дейност в областта на лекарствените средства. „Софарма” АД извършва услуги, както с производствено предназначение, така и свързани със спомагателната и обслужващата си дейност.

„Софарма” АД е основен участник на българския фармацевтичен пазар и достоен конкурент на чуждестранните фармацевтични пазари. Клиенти на дружеството са лицензирани по ЗЛПХМ търговци на едро, както НЗОК и МЗ по ЗОП.

„Софарма” АД има GMP сертификат на Европейска регулаторна агенция (Латвия), който е валиден за страни членки на ЕС. Дружеството притежава разрешения за употреба по реда на ЗЛАХМ за всички продукти от производствената си номенклатура.
Промени през деветмесечието на 2008г. и към момента на изготвяне на междинния финансов отчет за периода.

Към 07.02.2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Медика” АД достигна 90%.

Към 21.02.2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Момина крепост” АД достигна 48,27%.

Към 12.03.2008г. участието на „Софарма” АД пряко и чрез свързани лица в „Марицатекс” АД. достигна 5,01%

Към 19.03.2008г. комисията за защита на конкуренцията на Сърбия издаде разрешение на „Софарма” АД да придобие контролно участие във фармацевтичната компания „Иванчич и синове” ООД, гр.Белград.

На 26.03.2008г. в Белград, Република Сърбия, изпълнителният директор на „Софарма” АД д.и.н. Огнян Донев сключи договор за покупка на 51% от капитала на белградската компания „Иванчич и синове” ООД. Предвижда се редом със съществуващото производство на 21 продукта да се изгради нов завод за твърди лекарствени форми до 2009г. Инвестицията ще бъде на стойност около 8 милиона евро. С построяването на новия завод ще се разкрият 120 работни места.

На 08.04.2008 год. Съветът на директорите взе решение за обезпечаване на оборотен кредит, отпуснат на „Доверие-Обединен Холдинг” АД от ТБ „Алианц България” АД чрез поемане на поръчителство от „Софарма” АД.

На 18.04.2008г. бе открит нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход. Годишният капацитет на завода е производство на 100 тона фитохимични субстанции от преработката на 1500 тона растителни суровини. Инвестицията е за 5 млн.лв. и ще осигури нови 20 работни места.

На 30.05.2008 год. „Софарма” АД уведоми КФН и обществеността, че с Решение по гр.д. №2381/2005 год. САС отхвърли изцяло предявените срещу „Софарма” АД искове на БОК, БФВТ и група физически лица във връзка с допинг-скандала от Олимпиадата в Сидни през 2000 г.

„Софарма” АД придоби 512713 броя акции от увеличението на капитала на „Доверие-Обединен Холдинг” АД, с които участието на „Софарма” АД достигна пряко и чрез свързани лица 26,70% от капитала на дружеството.

На 26.06.2008 год. „Софарма” АД проведе редовно Общо събрание на акционерите за отчитане на дейността и приемане финансовия отчет на дружеството за 2007г., в седалището на дружеството. Общото събрание на акционерите взе решение за разпределяне на 6 600 000 лв. за дивидент на акционерите.

„Софарма” АД закупи 143 200 броя акции от капитала на „Софарма билдингс” АДСИЦ във връзка с увеличението на капитала от 500 000 лв. на 649 990 лв., с което участието на „Софарма” АД достигна 29,72 %.

На 04.08.2008 г. „Софарма” АД закупи допълнително 71 500 броя акции от капитала на „Софарма билдингс” АДСИЦ, с които участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 40,72%.

В началото на месец август „Софарма” АД закупи нови 10 843 446 броя акции, представляващи 4,9324% от капитала на украинското търговско дружество „Витамини” АД, с което участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 79,07%.

В края на месец август „Софарма” АД закупи нови 45 041 146 броя акции, представляващи 20% от капитала на украинското търговско дружество „Витамини” АД, с което участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 99,56%.

На 23.09.2008г. „Софарма” АД закупи нови 17 036 броя акции от „Медика” АД, с което пряко участие на „Софарма” АД в „Медика” АД достигна 90,64%.

На 20.11.2008 год. от 11,00 часа „Софарма” АД свиква Извънредно общо събрание на акционерите за избор на Одитен комитет.
2.Преглед на дейността на дружеството през деветмесечието на 2008г.

Стопанска среда и влиянието й върху дейността на дружеството

Условията, формиращи микро и макрорамката на стопанската среда, в която работи Софарма АД могат да повлияят в негативна посока върху някои показатели и инвестиционната активност на дружеството, но като цяло не представляват риск за дейността му.


Производство и продажби

Производствената дейност на дружеството се осъществява и развива в следните основни направления:



  • Производство на субстанции и препарати на основата на растителни суровини (фитохимично производство);

  • Готови лекарствени форми:

  • Твърди таблетки, обвити таблетки, филмирани таблетки, капсули;

  • Галенични - супозитории, капки, сиропи, унгвенти;

  • Парентерални - инжекционни разтвори, лиофилни прахове за инжекции;

„Софарма” АД запазва пазарните си позиции на българския фармацевтичен пазар. Дружеството поддържа търговски контакти с над 30 фирми дистрибутори на лекарства, като клиенти на фирмата са също Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването.

През деветмесечието на 2008г. с най-голям относителен дял в продажбите на вътрешен пазар са таблетните и ампулните форми - общо около 87%. Значително по-нисък е приносът на останалите стокови групи.


Върху приходите от продажби за вътрешен пазар през периода. оказват влияние следните фактори:



  • Покупателната способност на потребителите.

  • Поява на нови аналози в пазарната ниша на продуктите на дружеството.

  • Разширяване присъствието на медикаменти на дружеството на болничен пазар.

  • Реконструкция в заводите за производство на ампулни форми и лиофилни флакони, за увеличаване на капацитата им и модернизиранe на машинния парк.

Доброто познаване на българския пазар и потребностите на потребителите, както и активната рекламно-промоционна дейност, уникалното ампулно производство, ниските цени на препаратите и използваната широка дистрибуторска мрежа са някои от предимствата на фирмата.

През отчетния период слаба страна на „Софарма” АД спрямо конкурентите беше все още малкия дял лекарствата, които се отпускат без рецепта и относително слабото участие на продукти на дружеството в позитивния списък на МЗ и реимбурсния списък на НЗОК.

Обемът на реализирания износ през деветмесечието на 2008г. е 40 058 хил.евро, което е с 26% повече от постигнатото за същия период на 2007г. Относителният му дял в приходите е 62%. Продукцията на дружеството е изнасяна в 28 страни. От показаната диаграма е видно, че близо 90% от обема е реализиран в Русия, Украйна, Казахстан, Азербайджан, Беларус, като най-голям е делът на износа за Русия.

„Софарма” АД е с най–голям дял от българските фармацевтични производители на руския пазар. Увеличава се делът на изнесената продукция за Украйна (63%), Кавказ и централна Азия (с 14%), Прибалника (с 11%), Беларус (с 32%), Молдова (с 61%), Монголия (3 пъти), Албания (близо 2 пъти). За първи път се осъществи износ на регистрираните ни продукти в Турция и Македония.

С най-висок относителен дял в обема на износа са таблетните форми, следвани от сиропите. Поради реконструкцията на заводите за ампулни форми и лиофилни продукти, техният относителен дял е много малък в структурата на износа за отчетното полугодие.

„Софарма” АД работи с над 75 клиенти на външните пазари. Извън страната, особено в Централна и Източна Европа, лекарствата с марка “Софарма” са добре познати и имат атрактивни цени, което ги прави конкурентноспособни. Получаването на лиценз за производство валиден за страните членки на Европейския съюз е задължително условие за излизането на този пазар. Основно преимущество на компанията пред останалите български фармацевтични производители е притежаването на GMP сертификат на Европейска регулаторна агенция.
Маркетингова дейност

В края на деветмесечието Дирекция Маркетинг на „Софарма” АД разполага с 38 медицински представители, разделени на 3 бизнес екипа (ОТС, астма и гастроентерология, кардиология и неврология), координирани от 4 регионални мениджъри и 17 души маркетингов и поддържащ състав.

Обект на редовна промоция са повече от 50 съвременни и социално значими лекарствени продукти. Продажбите на активно промотираните продукти през деветмесечието на 2008г. бележат ръст от 10% спрямо същия период на 2007г. Основни фактори на растежа са възходящото развитие на продуктите за лечение на астма и ХОББ, Трибестан и бързо развиващите се препарати от семейството Вицетин.

„Софарма” АД има трайно присъствие на българския лекарствен пазар и водеща роля в подпомагането на медицинската общност при организирането на конгреси, конференции и семинари, както и по отношение на Продължаващото медицинско образование за общопрактикуващи лекари (в сътрудничество с Българския лекарски съюз).

През деветмесечието на 2008г. дружеството активно участва с паралелни симпозиуми и щандове в 12 национални конгреси и конференции на медицинската общност, вкл. 3 с международно участие, организира 42 корпоративни срещи и семинари, участва в Продължаващото медицинско образование на ОПЛ по време на Международния конгрес на ОПЛ в София и редица регионални срещи. Научните събития на компанията бяха посетени от над 6 600 лекари и повече от 4 000 фармацевти и други здравни специалисти.

„Софарма” АД традиционно подкрепя общественополезните здравни инициативи, като Дните на отворени врати в Университетската клиника по Дерматовенерология и УБ „Майчин дом”, Панаира и Алеята на здравето. Дружеството беше основен спонсор на тържеството на Медицинския университет – София. Със спомоществователството на компанията се публикуваха няколко научни монографии и справочници в помощ на ежедневната дейност на лекарите и фармацевтите в България. През м. юни се организира тържествено честване на 75-годишнината на компанията в Борисовата градина, където сътрудници на Дирекцията предоставиха лекарствена информация и извършиха безплатни профилактични изследвания на външното дишане, артериалното налягане, теглото и кръвната захар на повече от 400 граждани.

Продължи активното сътрудничество с утвърдени международни фармацевтични компании (GlaxoSmithKline, Novartis, Holotropic) както въз основа на съвместна лицензна дейност, така и на партньорска промоция.

Дирекцията се подготвя за предстоящите дебюти на нови лекарствени средства през есента и зимата на 2008г. Предстои реализацията на най-съвременен препарат за лечение на депресия, на поредица нови хранителни добавки и ОТС-препарати, собствена разработка на компанията, както и на два съвременни медикамента за лечение на сърдечносъдови заболявания.


Ресурсно осигуряване

Суровинното обезпечаване на фирменото производство през периода януари - септември на 2008г. се осъществи с основна тенденция за ритмични доставки и оптимално съчетаване на качество, цени и условия на доставка. Реализирани са над 1700 броя доставки на местни и вносни субстанции, химикали, амбалаж, реактиви, билки и др. на база на производствената програма; план за износ; конкретни поръчки за износ и заявки за извъннормативни материали и консумативи от всички цехове, отдели, лаборатории и служби.

От страната за деветмесечието на 2008г. са осъществени 1070 доставки на суровини и материали на обща сума от 8,82 млн. лв. без ДДС и акцизи. От внос са осъществени над 650 директни доставки на суровини и материали от над 80 чуждестранни доставчици на стойност 21,97 млн. лв. От тях 32,1% са основните субстанции за структурно определящите лекарства на Софарма – Темпалгин, Ранитидин, Цинаризин, Метилпреднизолон. Икономията на мита за деветте месеца на 2008г., вследствие на присъединяването ни към Европейския съюз, е 38 200 лв.
Индустриална собственост

През всичките години на своето съществуване, Софарма генерира и защитава своя индустриална собственост. В резултат, дружеството притежава голям брой обекти на индустриалната собственост, по-голямата част, от които – регистрирани права (марки, патенти, дизайни) и по-малка част нерегистрирани обекти – предимно технологии.



  • над 60 регистрирани или заявени патента, от които 2 европейски и 3 евразийски – всеки един за повече от 5 територии от Европа и Азия.

  • 3341 регистрации на търговски марки, от които 505 национални за България, 196 национални за държави различни от България, 3 за ЕС и 2640 международни регистрации, действащи на различни територии по света, извършени със 216 процедури по реда на Мадридска спогодба.

Тези активи са резултат от специалната политика на дружеството към продуктовото и технологично обновление, и в частност към иновациите.

Макар и ориентирана към генеричните фармацевтични продукти, Софарма е известна от години с традиционното производство на няколко (15 на брой) уникални продукта на база растителни екстракти получавани по собствено създадени технологии. Тези продукти са защитени освен с търговска марка, и с патент или фирмено ноу хау.

По отношение на генеричните продукти, които произвежда, за тяхната пазарна отличителност Софарма залага на бренд имена, всички от които са регистрирани търговски марки на дружеството.

Политиката на Софарма, реализирана посредством действията на Дирекция „Интелектуална собственост” е насочена, както към способите за закрила на създаваните от нея интелектуални продукти, така и към начините за упражняване на изключителните права върху тях. Дружеството разчита на тези способи в борбата с нелоялната конкуренция и нарушителите. Работата в тази посока цели, както минимизиране възможните щети за дружеството от действия на нарушители, така и да осигури сигурност и спокойствие за търговията с продукти на Софарма на избраните пазари.

За поредна година, Софарма оказва активно съдействие в дейността на много организации, работещи в областта на Интелектуалната собственост, в някои от които и членува – Комитета по интелектуална собственост на Международната търговска камара (ІСС), Национална група на AIPPI за България, Алианса за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията /АИСОФХБ/ и Национална асоциация по интелектуална собственост.

Дружеството отбелязва свои участия в ред национални и международни мероприятия.


Екология и опазване на околната среда

„Софарма” АД продължава да отстоява поетите ангажименти за поетапно привеждане на производствената дейност в съответствие с националното законодателство в областта на опазване на околната среда. Компанията е предприела мерки за:



  • намаляване на вредното въздействие върху околната среда на всеки етап от производствената дейност в частност ограничаване на емисиите от Летливи органични съединения чрез въвеждане на водно филмиране.

  • Прилагане на разделно събиране на отпадъците, минимизиране, оползотворяване и рециклиране на производствените и битовите отпадъци.

  • Осигуряване подходящо обучение на персонала по въпроси, свързани с опазване на околната среда и предотвратяване на замърсяването.

  • Отговорно изпълнява императивните изисквания на ПМС 137 на МС и Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Като част от нашата социална отговорност ние приемаме прилагането и утвърждаването на производствена практика, ориентирана към опазване на околната среда.

Персонал

Средносписъчния брой на персонала за деветмесечието на 2008г. е 1 897 души, а за същия период на 2007г. е бил 1 824 души.

Към 30.09.2008г. списъчния състав на персонала е 1 917 души (при 1 806 души на 30.09.2007г.). През деветмесечието на 2008г.са постъпили 269 души, а са напуснали 195 души, като напусналите са главно по естествени причини.

През деветмесечието на 2008г. средствата за работна заплата на дружеството са образувани на база основните заплати по трудов договор на персонала, съгласно прилаганите системи за заплащане на труда и допълнителните трудови възнаграждения по Кодекса на труда в установените им размери.


Постижения

На ХІХ Европейска конференция за лекарства без рецепта Софарма АД получи престижния приз Nicholas Hall’s OTC.newsflash Worldwide Marketing Award за иновативната си маркетингова кампания за Трибестан.

Изпълнителният директор на Софарма АД - д.и.н. Огнян Донев получи наградата за индустриално управление от фондация „Атанас Буров”.
Бизнес риск

Бизнес риска, наречен още стопански риск се дефинира като вероятност от неблагоприятни промени в пазарните и икономическите условия, в които функционира предприятието. Тези промени косвено се отразяват върху финансовия резултат и рентабилността. Основен компонент на стопанския риск е пазарният риск, който се дефинира като вероятност от намаляване обема на продажбите поради неблагоприятно въздействие на пазарните фактори – свиване на потреблението, появата на конкуренти, появата на стоки-заместители и други причини от пазарен характер. Промените в обема на продажбите оказват силно влияние върху размера на приходите и финансовия резултат, поради което най-често се използват като индикатор за степента на стопанския риск. Външните за фирмата фактори, влияещи върху обема на продажбите и вариацията на финансовия резултат, имат различно естество. Такива са макроикономическото състояние на страната, в т.ч. фазата на икономическия цикъл, типовете конкуренция и др. България се намира в преходен период на развитие с установена вече пазарна икономика във фаза на развитие на основните структуроопределящи икономиката отрасли. Това предопределя и покупателен потребителски потенциал (в случая формиран от потребители на лекарствени продукти), който е от решаващо значение за анализа на пазарния риск.

Дружеството има изградена система за мониторинг на бизнес риска, включваща комплекс от показатели, посредством които текущо се следи статуса на дружеството, респективно - стопанската му дейност. Паралелно с това е създадена и система за адекватна реакция при еветуална промяна в неблагоприятна посока на някои показатели. За тази цел системата разполага с необходимия инструментариум от оперативни лостове за намеса в приходните и разходните елементи от стопанската дейност на дружеството във всеки момент и на всички нива от структурата му.
Валутен риск

Дружеството извършва своята дейност при активен обмен с чуждестранни доставчици и клиенти. Поради това то е изложено на валутен риск, основно спрямо щатския долар, доколкото част от неговите доставки (за суровини и материали) се договарят в щатски долари, което рефлектира върху доставната цена.

Останалата част от операциите на дружеството обичайно са деноминирани в български лева и/или в евро. То поддържа минимална валутна експозиция, деноминирана в различна чуждестранна валута, от националната валута и еврото (щатски долари).

За контролиране на валутния риск в дружеството има въведена система на планиране на доставките от внос, както и процедури за ежедневно наблюдение на движенията във валутния курс на щатския долар и контрол върху предстоящи плащания.


Ценови риск

Дружеството е изложено на ценови риск от два основни фактора:

а) евентуално нарастване на доставните цени на суровините и материалите, доколкото над 80 % от използваните суровини са от внос и заемат средно 50 % от разходите за производство; и

б) нарастващата конкуренция на българския фармацевтичен пазар, намираща отражение и в цените на лекарствата.

За минимизиране на това влияние дружеството прилага фирмена стратегия, целяща оптимизиране на производствените разходи, валидиране на алтернативни доставчици, предлагащи изгодни търговски условия, разширяване на номенклатурата чрез разработване на нови за пазара генерични продукти и не на последно място гъвкава маркетингова и ценова политика. Ценовата политика е функция от три основни фактора - структура на разходите, цени на конкуренти и покупателна възможност на потребителите.
Кредитен риск

Кредитният риск на „Софарма” АД е минимизиран посредством подбор и текущо наблюдение върху ликвидността и финансовия стабилитет на търговските партньори.

Събираемостта на вземанията се контролира директно от изпълнителния директор, финансовия директор и търговския директор. Отговорността им е оперативно да контролират и регулират вземанията съобразно обективните дадености на пазара и потребностите на дружеството. Събираемостта и концентрацията на вземанията се следи текущо, съгласно установената процедура за контрол. За целта ежедневно се прави преглед и от финансово-счетоводния отдел на откритите позиции по клиенти, както и получените постъпления, като се извършва равнение и анализ.

Паричните средства в дружеството и разплащателните операции са съсредоточени в различни първокласни банки. При разпределението на паричните потоци между тях ръководството на дружеството се съобразява с редица фактори, между които размерите на капитала, сигурността, ликвидността, кредитния потенциал на банката и др.


Ликвиден риск

Съществено влияние върху ликвидността на дружеството може да окаже динамиката на пазара, ако се отклони от прогнозните ни очаквания. Дружеството не изпитва недостиг на ликвидни средства. Вътрешен източник на ликвидни средства за дружеството е основната му стопанска дейност. Външни източници на ликвидност са БФБ, банките и другите стопански субекти.


3.Анализ на резултатите от дейността.

Резултати от дейността

„Софарма” АД приключи Деветмесечието на 2008г. с нетна печалба в размер на 15 079 хил. лв., което е с 42% по-малко в сравнение с Деветмесечието на 2007г.

Факторите, оказващи влияние върху печалбата са измененията в приходите, разходите за дейността, данъците и нетните финансови разходи.

Върху размера на приходите на дружеството най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция. Те заемат 98,26% от приходите през Деветмесечието на 2008г., като увеличението им спрямо Деветмесечието на 2007г. е с 10% (с 10 860 хил.лв), което се дължи на: нарастване на продажбите за износ с 26%; и изменение на асортиментната структура на продуктите за вътрешен пазар през Деветмесечието на 2008г. в посока намаление продажбите на ампулни форми, поради извършен ремонт.

Другите доходи от дейността се увеличават с 1 484 хил.лв.(227%) като определящо влияние имат увеличението на печалбата от продажба на материали (с 376 хил.лв), стоки (с 95 хил.лв), приходите от предоставяне на услуги (с 194 хил.лв). и намаляване на загубата от курсови разлики с 967 хил.лв. Намаление имат другите доходи (с 118 хил.лв) и излишъци от активи (с 65 хил.лв).

Разходите за дейността през Деветмесечието на 2008г. се увеличават с 27% спрямо Деветмесечието на 2007г. Разходите за външни услуги имат 42% относителен дял от разходите за дейността и се увеличават с 11 577 хил.лв. главно в частта на разходите за изработка и реклама (с 7 662 хил.лв.). Разходите за материали (с дял 39%) се увеличават с 10 436 хил.лв. главно в частта на разходите за основни материали, електроенергия, топлоенергия, резервни части, лабораторни и технически материали (с 9 820 хил.лв). Увеличаването на тези два елемента от разходите за дейността са в резултат на валидирането на доставчиците, съгласно Европейските изисквания за добра производствена практика и увеличаване на поръчките към подизпълнители.

Разходите за персонала (с дял 19%) нарастват с 4 997 хил.лв. Разходите за амортизации (с дял 6%) се увеличават със 1 497 хил.лв. Други разходи за дейността (с дял 4%) имат увеличение с 2 095 хил.лв. главно в частта на присъдени суми по съдебни дела, отписани вземания, представителни разходи и дарения. Изменението на наличностите от продукция и незавършено производство са в посока на увеличение с 8 708 хил.лв.

Изменението на нетните финансови разходи в посока на увеличение с 3 035 хил.лв. е в резултат от измененията в приходно-разходните операции от курсови разлики и лихвите от банкови заеми.

Изменението на данъците е в посока на намаление с 1 153 хил.лв. спрямо Деветмесечието на 2007г.

Тенденциите и рисковете, които са имали и ще имат въздействие върху приходите на дружеството са факторите влияещи на приходите от вътрешен пазар (стр.4) и изменението на курса на долара във връзка с доларовите ни позиции на руския пазар. От месец април 2008г. „Софарма” АД трансформира доларовите си цени на руския пазар в евро Към настоящия момент не са известни фактори, които биха довели до промени в отношението между приходи и разходи. Евентуално влияние върху разходите за материали може да окажат: драстичното изменение на международните цени, тъй като основните суровини, с които работи дружеството са предимно от внос.

Нарастването със 10% на приходите от продажба на продукция се дължи на следните фактори:


  • от увеличение на количеството продадена продукция (вкл.структура) – 12%;

  • от намаление на валутния курс – (-13%);

  • от увеличение на цените – 11%;


Капиталови ресурси

Относителният дял на основния капитал в структурата на собствения капитал е 60%.

Изменението на собствения капитал е в посока на увеличение с 5 198 хил.лв. спрямо 31.12.2007г.

Изменения има и в задълженията на дружеството. В частта им:

*нетекущите задължения имат увеличение с 11 822 хил.лв. главно в частта на банковите заеми

*текущите задължения се увеличават с 9 165 хил.лв.

„Софарма” АД има договори за кредит с „Райфайзенбанк”АД „Българска Пощенска Банка”АД, „Банка ДСК”АД, „Пиреос банк”, EFG Люксембург, „Юнион Банк” АД, Уникредит Булбанк” АД, „Ситибанк” АД, BNP Париба.

През Деветмесечието на 2008г. Активите на дружеството се увеличават с 26 185 хил.лв. спрямо 31.12.2007г. От общите активи 60% се падат на нетекущи активи, които се увеличават с 42 650 хил.лв. От тях с най-голям дял са имоти, машини и оборудване - 52% (с увеличение 17 040 хил.лв). С най-голям дял от тях са земя и сгради – 43%, които се увеличават с 5 486 хил.лв. Увелечение имат машините и оборудването с 10 042 хил.лв. и другите нетекущи активи с 1 364 хил.лв., а разходите за придобиване и ликвидация на ДМА се увеличават с 148 хил.лв.

Увеличение имат инвестициите на разположение и за продажба с 7 643 хил.лв., инвестициите в дъщерни дружества – с 18 696 хил.лв. и инвестициите в асоциирани дружества - с 460 хил.лв. Инвестиционните имоти запазват стойността си от 2 170 хил.лв.

Текущите активи намаляват в абсолютна стойност с 16 465 хил.лв. и относителена с 9%. Най-голям дял от 35% заемат вземанията от свързани предприятия, които се намаляват с 9 130 хил.лв. Материалните запаси заемат 30% от текущите активи и се увеличават с 9 976 хил.лв. спрямо 31.12.2007г., основно в частта на готовата продукция (с 8 372 хил.лв и незавършеното производство (с 1 908 хил.лв). Търговските вземания имат относителен дял 25% и се увеличават с 5 324 хил.лв в частта на вземанията от клиенти (с 10 994 хил.лв.) и предоставените аванси на доставчици (с 1 016 хил.лв.). Паричните средства и еквиваленти намаляват с 27 876 хил.лв., а другите вземания се увеличават с 5 241 хил.лв.


Финансови коефициенти

1. Коефициенти на рентабилност



Рентабилност на приходите - изразявайки отношението между нетната печалба и приходите, за Деветмесечието на 2008г. този показател е 0,12, а за базисния период е бил 0,24.

Възвращаемост на собствения капитал – като отношение между нетната печалба и собствения капитал за отчетния период е 0,07 при 0,12 за базисния.

Възвращаемост на активите - представлява отношението на нетната печалба към Активите, като за Деветмесечието на 2008г. коефициентът е 0,04 при 0,07 за базисния период.

2. Коефициенти на ефективност



Коефициент на ефективност на разходите - изразява отношението между приходите и сумата на разходите (вкл. разходи за данъци). За Деветмесечието на 2008г. показателят е 1,14, а за базисния период е бил 1,31.

Обръщаемост на общите активи - изразява отношението между приходите и Активите. За отчетния период показателят е 0,31, а за базисния период е бил 0,30.

3. Коефициенти на ликвидност

Коефициент на текуща ликвидност - отношение между текущите активи и текущите задължения. Коефициентът е 1,56 към отчетния период, а за базисния (към 31.12.2007г.) е бил 1,90.

Коефициент на бърза ликвидност – изчислява се като отношение на текущите вземания, паричните средства и еквиваленти към текущите задължения. Към края на Деветмесечието на 2008г. той е 1,09, а за базисния период (към 31.12.2007г.) е бил 1,49.

Коефициент на парична ликвидност – изчислява се като отношение на паричните средства и еквиваленти към текущите задължения. Към края на отчетния период той е 0,03, а към 31.12.2007г. е бил 0,33.

Коефициент на задлъжнялост - е отношението на пасивите към собствения капитал. Този показател към края на Деветмесечието е 0,79 а към края на 2007г. е бил 0,71.

Времетраене на 1 оборот на материалните запаси в дни. За текущия период времетраенето на един оборот на средства, вложени в материални запаси е 109 дни, а за базисния период е 100дни.

Броят на оборотите на материалните запаси през отчетния период е 2,75, а базисния период е - 2,71.

Заетостта на материалните запаси в лева представлява отношение между средната наличност на материалните запаси и приходите. За сравняваните периоди този показател е 0,37 лв.

Период на събиране на вземанията от продажби в дни – показателят за двата периода е 66 дни.

Период на плащане на задължения към доставчици в дни - показателят има увеличение с 8 дни.

Средната наличност от материални запаси, вземанията и задълженията е получена като средна хронологична величина на база наличностите през различните месеци.


ІІ. ДЕЙСТВИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ

През деветмесечието на 2008г. Софарма продължи политиката на поддържане и обновяване на продуктовата си листа, следвайки световните тенденции в производството на генерични лекарствени продукти.

Дирекция „Наука и Развитие” продължи разработването на 52 нови за фирмата продукти, от които 19бр. са в процедура по разрешаване в ИАЛ, като от тях 17бр. от минали години. Освободени са за пазарна реализация следните нови за фирмата продукти: Ameolin tabl.100 mg x 10; x 20, Histalor syr. 5 mg/5ml – 120 ml; Gripofen caps. x 10, Ternafin tabl. 250 mg x 20, Deprexor tabl. 37,5 mg x 30; x 60, Deprexor tabl. 75 mg x 30; x 60, Tribestan Plus tabl. film. (хранителна добавка), Refesin syr. 100 mg/5 ml – 120 ml, Zondaron sol.inj. 2 mg/ml – 2 ml. Предстои превнедряване на Mebeverin Sopharma film-coated tabl. 135 mg x 30 във връзка с утвърденото от ИАЛ ново търговско име на продукта Duspaverin film-coated tabl. 135 mg x 30.

Продължи процесът на хармонизация на документациите на лекарствените продукти чрез привеждането им в стандарт Common Technical Document (CTD).

-Изготвен е Модул 3 в CTD формат за Р България – 28 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в CTD формат за чужбина – 62 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в NTA формат за чужбина – 7 бр.

Извършена е значителна по обем работа по изготвяне и утвърждаване на технологична и стандартизационна документация, както и решаване на технологични и аналитични проблеми по над 400 задачи. До края на 2008 година се очаква да бъдат внедрени около 5 нови продукта.

За периода Януари-Септември на 2008г. продължава политиката на текущо привеждане на фирмената регистрационнна, технологична и стандартизационна документация в съответствие с последните фармакопейни изисквания. През периода дирекция „Медицински и регулаторни дейности” подаде документация за подновяване на регистрация в България на 22 лекарствени продукти. Получени са разрешения за подновяване на регистрацията на 36 продукта. Подадена е документация за Разрешение за употреба на 6 нови лекарствени продукти и са получени Разрешения за употреба на 3 нови продукта на компанията. Броят на подадените промени е 276, като получените одобрени промени са 259. През следващото тримесечие се предвижда подаване на документация за регистрация на 4 продукта.
ІІІ. Сделките със свързани лица по член 33 ал.3 от Наредба №2 са посочени в бележките към финансовия отчет за периода 01.01-30.09.2008г.
ІV. ПРЕДВИЖДАНО РАЗВИТИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Направления:

1. „Софарма” АД ще продължи да се развива като компания, произвеждаща висококачествени лекарства, отговарящи на международните стандарти.

2. Чрез окрупняване на мащабите, агресивна маркетингова политика и конкурентни цени дружеството цели да увеличи пазарния дял на продуктите си на територията на страната.

3. На чуждестранните пазари усилията са насочени към запазване и увеличаване на дела на фирмата на основните пазари (Русия, Украйна и Полша), както и установяване и разширяване на пазарни позиции в други страни (например САЩ, страните от средна и източна Европа и Кавказкия регион).

4. Разширяване на регионалното присъствие на дружеството чрез стратегически партньорства на територията на Балканския полуостров.

5. Продължаване на политиката на активно партньорство с утвърдени международни фармацевтични компании, с нови компании, както и разширяване на продуктовата гама на вече създадените сътрудничества.

6. Планираните инвестиции за тригодишен период са във връзка с ново строителство и иновационна дейност:

2008г. – 35 млн.лв.

2009г. – 30 млн.лв.

2010г. – 20 млн.лв.

7. Предвижда се разходите за дирекция „Медицински и регулаторни дейности” да нараснат с 50 % във връзка с новите регулаторни такси (в сила от 14.12.2007г.)

До края на годината върху стопанската дейност на дружеството въздействат комплекс от основни фактори:



  • реализиране на поставените цели, свързани с:

- увеличение ръста на продажбите;

- изпълнение на инвестиционната програма;

- планираното намаление на продажбите за Іво тримесечие на 2008г. на ампулни форми, свързано с ремонта на ампулен завод;


  • остра конкурентна среда на вътрешния и външните пазари, свързано с увеличение на маркетинговите разходи;

  • неблагоприятното влияние на международната икономическа криза върху националното ни стопанство и значителния размер на инфлацията в България;

  • възпрепятстване от страна на Министерството на здравеопазването на адекватна на икономическата обстановка ценова политика;

  • хронично неиздължаване на болниците към доставчиците независимо от големия бюджетен излишък, будещо недоумение предвид твърдението за социалнонасочена правителствена политика. Ако това поведение продължи, би довело до допълнително усложняване на направените прогнози.

Отчитайки влиянието на посочените фактори можем да направим прогноза за 2008г. - около 5-10% ръст на приходите от продажби и 0% ръст на печалбата преди данъци.
V. ПРОМЕНИ В ЦЕНАТА НА АКЦИИТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО

Общият брой на издадените към 30.09.2008г. акции от „Софарма” АД е 132 000 хил.броя с номинална стойност от 1 лв. на акция. Всички, емитирани акции са поименни, безналични, обикновени и неделими, съгласно Устава на дружеството. Всички издадени акции са от един клас. Всяка акция дава равни права на своя притежател, съразмерни на номиналната стойност на акцията, а именно:



  • право на глас в Общото събрание на акционерите;

  • право на дивидент;

  • право на ликвидационен дял.

Акциите на “Софарма” се търгуват на сегмент “В” на официалния пазар на БФБ – София АД, участват във формирането на индексите SOFIX, BG40 и BGTR30. В следващата графика е показано движението на цената на акциите от (01.01.2008г. до 30.09.2008г.)

Акциите на дружеството са включени в индеките Down Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index с тегло 0,11%, с най-голяма тежест (40%) в Erste Bank Bulgaria Basket, CECE MID на Виенската фондова борса, в сертификата на Райфайзенбанк – Raiffeisen Osteuropa Fonds както и в сертификата ABN AMRO SOFIX – Open-end-certificate и в новия blue-chip индекс Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index.
VІ. Информация изисквана по реда на чл.187д и 247 от ТЗ

По чл.187д - Дружеството няма придобити и прехвърлени за периода собствени акции

По чл.247

1. Възнагражденията, получени общо към 30.09.2008г.. от членовете на Съвета на Директорите на „Софарма” АД възлизат на 315 000 лева.

2.Придобити, притежавани и прехвърлени от членовете на съвета акции на дружеството:


Член на съвета на директорите

Притежавани акции към 30.09.2008г.

Притежавани акции към 31.12.2007г.

Огнян Донев

44 980

11 067

Александър Тодоров

31 410

29 341

Унифарм АД

чрез представителя си Огнян Палавеев



221 166
40 650

221166
40 650

Андрей Брешков

11 000

6 925

Весела Стоева

0

0


3.Уставът на „Софарма” АД не предвижда ограничения за правото на членовете на съвета на директорите да придобиват акции и облигации на дружеството.
4. Участие на членовете на Съвета на директорите в търговски дружества като неограничено отговорни съдружници, притежаване на повече от 25 на сто от капитала на друго дружество, участие в управлението на други дружества като прокуристи, управители или членове на съвети.
4.1 Участие на членовете на Съвета на директорите с повече от 25 на сто от капитала на други дружества:

1. Огнян Иванов Донев притежава повече от 25 на сто от капитала на следните дружества:

1.1. Донев инвестмънтс холдинг” АД, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 476/1989 г. по описа на СГС.

1.2. „Унифарм” АД, ЕИК 831537465, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, рег. по ф.д. № 3685/1994 г. по описа на СГС.

1.3. „ОГ Интернационал” ООД, ЕИК 121372478, с адрес на управление в гр. София, бул. „Черни връх” № 20Б, рег по ф.д. № 3380/1997 г. по описа на СГС.

1.4. „Фининвест холдинг” АД, ЕИК 831065071, с адрес на управление в гр. София, пл. „България” № 1, рег. по ф.д. № 19019/1993 г. по описа на СГС.

1.5. „Телекомплект” АД, ЕИК 831643753, с адрес на управление в гр. София, бул. „Тотлебен” № 69-73, рег. по ф. д. № 29401/1992 г., по описа на СГС.

1.6. „Софарма Билдингс” АДСИЦ, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул.ж „Илиенско шосе” 16, регистрирано по ф.д. № 12390/2007 г. на СГС.

1.7. „Софарма Имоти” АДСИЦ, ЕИК 175059266, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” 16, регистрирано по ф.д. № 3548/2006 г. на СГС.



1.8. „Софпринт груп” АД, ЕИК 175413277, регистрирано по ф. д. № 18752/2007 г. на Софийски градски съд, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Позитано” № 12

1.9. „Софконсулт груп” АД, ЕИК 175413245, регистрирано по ф. д. № 18751/2007г. на Софийски градски съд, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Позитано” № 12

1.10. „София информ” АД, ЕИК 121303553, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 14349/1996 по описа на СГС -

2. Весела Любенова Стоева не притежава повече от 25 на сто от капитала на дружества.

3. Александър Димитров Тодоров не притежава повече от 25 на сто от капитала на дружества.

4. Андрей Людмилов Брешков притежава повече от 25 на сто от капитала на следните дружества:

4.1. „Брешков и синове” ООД, ЕИК 115114555, с адрес на управление в гр. Пловдив, ул. „Гладстоун” 36, регистрирано по ф.д. № 666/1997 г. на Пловдиски Окръжен съд

4.2. „Си Еф Ем” ООД, ЕИК 131304899, с адрес на управление в гр. София, ул. „Николай Хайтов” 2, регистрирано по ф.д. № 11886/2007 г. на СГС.
4.2 Участие на членовете на Съвета на директорите в други дружества:

1. Огнян Иванов Донев участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

1.1. „Елфарма” АД, ЕИК 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор.

1.2. „Софарма трейдинг 2006” АД, ЕИК 131451810 с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 8094/2005 на СГС – Председател на СД.

1.3 „Софарма трейдинг” АД, ЕИК 103267194 с адрес на управление в гр. София, ул „Рожен” № 16, рег. по ф.д. № 9598/2005 на СГС - Председател на СД.

1.4. „Донев инвестмънтс холдинг” АД, ЕИК 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 476/1989 г. по описа на СГС – Председател на СД

1.5. НИХФИ АД, ЕИК 121421815, със седалище и адрес на упрвление в гр. София, бул. „Климент Охридски” №3, рег. по ф.д. № 18783/1991 год. на СГС – Председател на СД

1.6. „Унифарм” АД, ЕИК 831537465, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, рег. по ф.д. № 3685/1994 г. по описа на СГС – Председател на НС.

1.7. „София информ” АД, ЕИК 121303553, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 14349/1996 по описа на СГС - Председател на НС.

1.8. „Електрострой 98” АД, в ликвидация, ЕИК 121694013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 4429/1998 г. по описа на СГС - Член на НС.

1.9. „ОГ Интернационал” ООД, ЕИК 121372478, с адрес на управление в гр. София, бул. „Черни връх” № 20Б, рег по ф.д. № 3380/1997 г. по описа на СГС – съдружник и Управител.

1.10. „Фармахим холдинг” ЕАД, ЕИК 121094178, със седалище и адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” 16, ф.д. № 2616/1989 г., по описа на СГС – Председател на СД

1.11. „Калиман – РТ” АД, ЕИК 121120513, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” № 16, рег. по ф.д. № 107/1991 г., по описа на СГС - Председател на СД

1.12. „Фининвест холдинг” АД, ЕИК 831065071, с адрес на управление в гр. София, пл. „България” № 1, рег. по ф.д. № 19019/1993 г. по описа на СГС – Член на СД и Изпълнителен директор.

1.13. „Телекомплект” АД, ЕИК 831643753, с адрес на управление в гр. София, бул. „Тотлебен” № 69-73, рег. по ф. д. № 29401/1992 г., по описа на СГС - Председател на НС

1.14. „Доверие обединен холдинг” АД, ЕИК 121575489, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 13056/1996 г. по описа на СГС - Член на НС, Заместник – председател.

1.15. „Софарма 2000” АД, ЕИК 13029013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” № 16, рег. по ф. д. № 6263/2000 г. по описа на СГС - Член на НС, Заместник – председател.

1.16. „Доверие Капитал” АД, ЕИК 130362127, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 10906/2000 г. по описа на СГС - Член на НС.

1.17. „Обединен Здравно Осигурителен фонд Доверие” АД, ЕИК 121911566, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 9129/1999 г. по описа на СГС - Член на Съвет на директорите, Председател.

1.18 „Медика” АД, ЕИК 000000993, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 4062/2004г. по описа на СГС - Член на НС.

2. Весела Любенова Стоева участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

2.1. „Елфарма” АД, ЕИК 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на СД

2.2. „Софийски аптеки” АД, ЕИК 121125321, с адрес на управление в гр. София, ул. „Вихрен” № 34, рег. по ф.д. № 9678/1996 г. по описа на СГС - Член на СД

2.3. „ВЛС” АД, ЕИК 175082980, с адрес на управление в гр. София, ул. „Алабин” 48, рег. по ф.д. № 5087/2006 г. по описа на СГС – Член на СД

2.4. „Софарма 2000” АД, ЕИК 13029013, с адрес на управление в гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 82, рег. по ф. д. № 6263/2000 г. по описа на СГС - Член на НС.

3. Александър Димитров Тодоров участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества:

3.1. „Електрострой 98” АД, ЕИК 121694013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 4429/1998 г. по описа на СГС - Член на НС.



4. Андрей Людмилов Брешков участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества:

4.1. „Експат имоти” АД, ЕИК 175341828, с адрес на управление в гр. София, ул. „Г.С.Раковски” № 96А, рег. по ф. д. № 11886/2007 г. по описа на СГС - Член на СД.

4.2. „Симол” ЕАД, ЕИК 101795403, със седалище и адрес на управление в гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев” № 3, рег. по ф.д. № 2508/2007 на Благоевградски Окръжен съд – член на СД, председател;

4.3. „Банско привилидж ризорт” ООД, ЕИК 131497074, със седалище и адрес на управление в гр. София, бул. „Витоша” № 36 ет.4 ап.38, рег. по ф.д. № 10969/2005 на СГС – Управител;

4.4. „Експат Бета”АДСИЦ – Изпълнителен Директор, председател на СД;

4.5. „Експат Алфа” АД, ЕИК 175237224, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Средец, Г.С.Раковски №96А - председател на СД



5. „Унифарм” АД участва в управителен/контролен орган или като съдружник в следните дружества:

1.1. Сдружение на българските фармацевтични производители – член на УС



5.Договори по член 240б през деветмесечието на 2008г. няма.

30,09,2008

Изпълнителен Директор:

/д.и.н.О.Донев/




Каталог: files -> bulletin
bulletin -> Отчет 31 декември 2010 г. Пояснения към междинния финансов отчет
bulletin -> Отчет към 30. 06. 2009 г на „Пропъртис Кепитал Инвестмънтс" адсиц акционерно дружество със специална инвестиционна цел "
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Вътрешна информация за „Холдинг Варна А” ад към 31. 12. 2007 г
bulletin -> Радослав милев кацаров име, презиме, фамилия: Радослав Милев Кацаров
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Отчет за доходите 4 Междинен отчет за паричните потоци (пряк метод)
bulletin -> Отчет по желание в съответствие с Международните стандарти за финансови отчети (мсфо), разработени и публикувани от Съвета по Международни счетоводни стандарти (смсс) и одобрени от Европейския съюз


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница