Доклад за дейността на змм„металик ад пазарджик за 2008Г



Дата01.02.2018
Размер143.72 Kb.
#52359
ТипДоклад
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА
НА ЗММ„МЕТАЛИК” АД – ПАЗАРДЖИК
ЗА 2008Г.
Годишният доклад за дейността трябва да
І.Докладът представя коментар и анализ на финансовите отчети и друга съществена информация относно финансовото състояние и резултатите от дейността на дружеството. Той съдържа информацията по чл. 33, ал. 1 от Закона за счетоводството и чл. 100н, ал. 7 от Закона за публичното предлагане на ценни
книжа (ЗППЦК), както и следната Допълнителна информация:


  1. Информация, дадена в стойностно и количествено изражение относно основните категории стоки, продукти и/или предоставени услуги, с посочване на техния дял в приходите от продажби на емитента като цяло и промените, настъпили през отчетната финансова година.

ЗММ Металик АД е с 100% частно участие.Основната дейност на предприятието е производство на универсални стругове,колоннибормашини,вертикалниобработващ центри,фрези и радиално пробивни машини. През 2008 година дружеството има приходи от продажби - 4127 х.лв. и финасови приходи- 69 х.лв.Структурата на приходите от продажби е следната:

- продажби на продукция - 2976 х.лв.

- продажби на стоки - 16 х.лв.

- продажби на услуги - 56 х.лв.

- други приходи от продажби - 1079 х.лв.


  1. Информация относно приходите, разпределени по отделните категории дейности, вътрешни и външни пазари, както и информация за източниците за снабдяване с материали, необходими за производството на стоки или
    предоставянето на услуги с отразяване степента на зависимост по отношение на всеки отделен продавач или купувач/потребител, като в случай, че относителният дял на някой от тях надхвърля 10 на сто от разходите или
    приходите от продажби, се предоставя информация за всяко лице поотделно, за неговия дял в продажбите или покупките и връзките му с емитента.

  Приходите общо са в размер на 4196 х.лв.От тях са приходи от продажби са 4127 х.лв.-98.35% и финасовите приходи са 69 х.лв – 1.65%.



  1. Информация за сключени големи сделки и такива от съществено значение за дейността на емитента.

Предимно експортно ориентирана продукцията на емитента поддържа високо качество и конкурентноспособност като около 77 % от произведените машини ,резервни части и услуги са предназначени за износ основно на европейския пазар и близо 23 % са машините и услугите за вътрешния пазар.Основните клиенти на предприятието са от Германия- РЕКЕРМАН – 744 х.лв. ,УНИТЕХ МАШИНЕН – 80 х.лв.,ГДВ ВЕРКЦОЙГМАШИНЕН – 425 х.лв.,БУЛМАК – 184 х.лв.,АЛЦМЕТАЛ – 743 х.лв.От страната по големи клиенти са-Веди Интернешънъл ООД,Арсенал АД,Мадара СФК ООД,Машинекс ООД,Корпорация Унимаш АД.

С основните доставчици на материали и услуги дружеството подържа дългогодишни договорни отношения.За 2008 г. най значими са доставките от фирмите- Ангел Стоилов-96 АД ЗА 119 х.лв на метали,Барди ЕООД за 62 х.лв. на услуги,ГДВ Веркцойгмашинен за 81 х.лв. на детайли и възли за стругове,ЗММ Металик – Леярна ООД за 845 х.лв. на отливки,Корпорация Унимаш АД -931 х.лв. за металобработващи услуги,ЕВН Б-Я Електроснабдяване АД – 126 х.лв.


 
4. Информация относно сделките, сключени между емитента и свързани лица, през отчетния период, предложения за сключване на такива сделки, както и сделки, които са извън обичайната му дейност или съществено се отклоняват
от пазарните условия, по които емитентът или негово дъщерно дружество е страна с посочване на стойността на сделките, характера на свързаността и всяка информация, необходима за оценка на въздействието върху финансовото състояние на емитента.

  Сделките, сключени със свързани лица не са сключени в отклонение от обичайните търговски условия в бранша и не дават основание за заключение, че оказват съществено влияние върху финансовото състояние на дружеството.

5. Информация за събития и показатели с необичаен за емитента характер, имащи съществено влияние върху дейността му и реализираните от него приходи и извършени разходи; оценка на влиянието им върху резултатите през текущата
година.

През 2008 год.няма събития с необичаен характер оказали влияние на дейноста на дружеството.


6. Информация за сделки, водени извънбалансово - характер и бизнес цел, посочване финансовото въздействие на сделките върху дейността, ако рискът и ползите от тези сделки са съществени за емитента и ако разкриването на тази


информация е съществено за оценката на финансовото състояние на емитента.

Няма сделки и сметки водени задбалансово.

7. Информация за дялови участия на емитента, за основните му инвестиции в страната и в чужбина (в ценни книжа, финансови инструменти, нематериални
активи и недвижими имоти), както и инвестициите в дялови ценни книжа извън неговата икономическа група и източниците/начините на финансиране.

Дружеството продаде през 2008 г. своето участие в дъщерното предприятие ЗММ Металик Леярна ООД.Инвестициите в асоциирани предприятия включват - 100925 лв. Унимаш Индъстрис АД Пловдив,- 400 лв в Индустрия София ,Трейд ООД Пловдив-600 лв.,Металик Леярна ООД- 2450 лв.,Консорциум Елмаш Пловдив – 500 лв,ИФЗД АД - 14000 лв.,Финансова къща Интернет компания Популярна каса- 100000 лв. Емитента няма инвестиции в чужбина.

 

8. Информация относно сключените от емитента, от негово дъщерно дружество или дружество майка, в качеството им на заемополучатели, договори за заем с посочване на условията по тях, включително на крайните срокове за


изплащане, както и информация за предоставени гаранции и поемане на задължения.

 Съгласно нормативното препращане в чл. 33, ал. 3 от Нар. № 2 към § 1, т. 6 от ДР на Закона за счетоводството, за целите на настоящият документ понятието свързани лица се извежда от Международен счетоводен стандарт № 24 „Оповестяване на свързани лица".



За ЗММ„Металик" АД свързани лица са всички лица, участващи в икономическата група на „Корпорация за технологии и иновации Сединение" АД-София.
Към 31.12.2008 дружеството е получило следните заеми:

-от Корпорация Унимаш АД - 397 х.лв.

-от Унимаш Индъстрис АД - 17 х.лв.

-от Петър Нейчев и синове ООД- 442х.лв.

-от Платон 5 ЕООД - 35 х.лв.

-от КТИ Съединение АД – 215 х.лв.

-от Металик приват АД - 20 Х.лв.

-от ИФД1 АД - 17 х.лв.

-от други - 10 х.лв.

Условията и лихвените проценти по получените заеми не се различават от пазарните такива.

Дружеството ползва и два банкови кредита-ОВЪРДРАФТ от СИБАНК със задължение към 31.12.2008 – 81631 лв и кредит от Хипокредит АД – 260 000 евро с 5 год срок за погасяване.
9. Информация относно сключените от емитента, от негово дъщерно дружество или дружество майка, в качеството им на заемодатели, договори за заем, включително предоставяне на гаранции от всякакъв вид, в това число на
свързани лица, с посочване на конкретните условия по тях, включително на крайните срокове за плащане, и целта, за която са били отпуснати.

През отчетния период дружеството е предоставило заеми следните на свързани или други лица :

- на Оптела Лазерни Технологий АД - 95 358 лв.

- на Орфей Клуб УЕЛНЕС АД - 30 000 ЛВ.

- на ФК ИК Популярна каса АД - 63 500 лв.

- на Яневи и синове ООД - 58 675 лв.

- на ОБТК Орфей АД - 122 086лв.
10. Информация за използването на средствата от извършена нова емисия ценни книжа през отчетния период.

През отчетния период няма извършена нова емисия ценни книжа.

 

11. Анализ на съотношението между постигнатите финансови резултати, отразени във финансовия отчет за финансовата година, и по-рано публикувани прогнози за тези резултати.



Финансовия резултат на ЗММ Металик АД през 2008 г. е печалба от дейноста в размер на 11 х. лв. преди облагане с данъци.Дружеството не се обвързвало с публикувани очаквания или прогнозни резултати за финансовия резултат през 2008 г.

 

12. Анализ и оценка на политиката относно управлението на финансовите ресурси с посочване на възможностите за обслужване на задълженията, евентуалните заплахи и мерки, които емитентът е предприел или предстои да предприеме с оглед отстраняването им.



 

1. Риск от зависимост на ЗММ „Металик" АД от клиенти и доставчици.

Дейността на дружеството и получаването от негова срана на постъпления основно от клиенти от Европейския съюз-Германия и няколко от страната, създава известен риск от недостатъчна диверсификация на дейността му.

2. Риск от покачване на цените на основни материали и суровини.

Косвен риск за дейността на ЗММ„Металик" АД - поради свързаността му основно с машиностроителни предприятия -е покачване цените на суровините, използвани в машиностроенето.

3. Риск от повишаване цените на постоянните разходи - енергоносители, горива, транспорт, трудови възнаграждения.

Друг съществен риск за дейността на ЗММ „Металик" АД като доставчик на металообработващи машини, услуги и резервни части е липсата на достатъчно квалифициран персонал на пазара на труда в България, което води до повишаване неговата цена.

Многократните промени в цените на горивата, извършени от началото на годината до момента на съставяне на този доклад, от Лукойл България в отговор на резките скокове и понижавания на цената на петрола на световните борси се очаква да окаже известен дестабилизиращ ефект върху всички икономически субекти в страната, включително върху емитента при формиране на себестойността на продукцията.

4. Риск от конкурентен натиск и навлизане на нови участници в пазарния сегмент.

Съществен риск за дейността следва от нарастване на конкуренцията след присъединяването на Р България към Европейския съюз.

5. Валутен и финансов риск.

Като цяло Дружеството, до този момент осъществява сделки предимно в местна валута и евро, поради което не е изложено пряко на съществен риск, свързан с възможни волатилни движения на валутните курсове. Дружеството не използва деривативни финансови инструменти за управление на риска.
13. Оценка на възможностите за реализация на инвестиционните намерения с посочване на размера на разполагаемите средства и отразяване на възможните
промени в структурата на финансиране на тази дейност.

Инвестиционните вложения на ЗММ Металик АД през 2008 г са свързани с покупката,инсталацията и пускането в експлоатация на Индукционна пещ за леене на чугунени детайли .Пуснатите в експлоатация машини и съоръжения за тази пещ са на обща ст-ст 145 х лв.

Дружеството не разполага със свободни средства за нови инвестиции и възнамерява да привлича чужд заемен капитал за тази цел.

Укрепва се бизнес модела за съвместна дейност с свързани предприятия от икономическата на КТИ Съединение АД за стабилизиране и подобряване на качеството на услугите и продуктите,стриктно изпълнение на графиците за експедиция,намаляване на рекламацийте и други.


 
14. Информация за настъпили промени през отчетния период в основните принципи за управление на емитента и на неговата икономическа група.

През отчетния период не са настъпили промени в основните принципи на управление на емитента.

Дружеството се стреми да изпълнява изискванията на Международно признатите принципи за добро корпоративно управление.
 

15. Информация за основните характеристики на прилаганите от емитента в процеса на изготвяне на финансовите отчети система за вътрешен контрол и


система за управление на рискове.

Системата за вътрешен контрол в процеса на изговяне на финансовите отчети е известна под наименованието КОНТРОЛИНГ.

По отношение на управлението на риска се прилагат на Националния кодекс за корпоративно управление,одобрен от БФБ – София АД.

 
 
16. Информация за промените в управителните и надзорните органи през отчетната финансова година.През отчетната година не са настъпили промени в състава на Съвета на директорите.

 

17. Информация за размера на възнагражденията, наградите и/или ползите на всеки от членовете на управителните и на контролните органи за отчетната


финансова година, изплатени от емитента и негови дъщерни дружества, независимо от това, дали са били включени в разходите на емитента или произтичат от разпределение на печалбата, включително:

а) получени суми и непарични възнаграждения;

б) условни или разсрочени възнаграждения, възникнали през годината, дори и ако възнаграждението се дължи към по-късен момент;

в) сума, дължима от емитента или негови дъщерни дружества за изплащане на пенсии, обезщетения при пенсиониране или други подобни обезщетения.

 

На членовете на управителните и контролните органи на дружеството през 2008 година са начислени възнаграждения в размер на 68464 лв.Изплатените възнаграждения са в размер на 57364 лв.



18. За публичните дружества - информация за притежавани от членовете на управителните и на контролните органи, прокуристите и висшия ръководен състав акции на емитента, включително акциите, притежавани от всеки от тях
поотделно и като процент от акциите от всеки клас, както и предоставени им от емитента опции върху негови ценни книжа - вид и размер на ценните книжа, върху които са учредени опциите, цена на упражняване на опциите, покупна
цена, ако има такава, и срок на опциите.

 


по ред

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

Брой акции

8 442 000

%

1.

КТИ „Съединение” АД, представлявано от:

5 634 258

66.74




1. Асен Иванов Конарев

0







2. Стефан Гълъбов Стефанов

0




2.

„Балкан Сис” АД, представлявано от:

0







1. Петър Нейчев Нейчев

196 098







2. Енчо Чолаков

0
















3.

„ЛОТ–2000” АД, представлявано от:

0







1. Чавдар Младенов

0




19. Информация за известните на дружеството договорености (включително и след приключване на финансовата година), в резултат на които в бъдещ
период могат да настъпят промени в притежавания относителен дял акции или облигации от настоящи акционери или облигационери.

На дружеството не са известни такива договорености. 

20. Информация за висящи съдебни, административни или арбитражни производства, касаещи задължения или вземания на емитента в размер най-малко 10 на сто от собствения му капитал; ако общата стойност на задълженията или
вземанията на емитента по всички образувани производства надхвърля 10 на сто от собствения му капитал, се представя информация за всяко производство поотделно.

 Вземанията,респ.задълженията,предмет на делата,по които дружеството е страна общо не надхвърлят 10% от собствения капитал.


21. Данни за директора за връзки с инвеститора, включително телефон и адрес за кореспонденция.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ НЕЙЧЕВ,гр.Пловдив,ул.Ст.Доспевски-10, телефон 032608 202


ІI. Нова - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) Анализ и разяснение на информацията по приложение № 11 (
Информация относно публичното дружество).

 

1. Структура на капитала на дружеството, включително ценните книжа, които не са допуснати до търговия на регулиран пазар в Република България или друга държава членка, с посочване на различните класове акции, правата и


задълженията, свързани с всеки от класовете акции, и частта от общия капитал, която съставлява всеки отделен клас.
Капиталът на дружеството е в размер на 8 442 000 (осем милиона четиристотин четиридесет и две хиляди) лева, разпределен в 8 442 000 (осем милиона четиристотин четиридесет и две хиляди ) безналични поименни акции, с право на един глас, дивидент и ликвидационен дял, всяка с номинална стойност от 1 (един) лев.

2. Ограничения върху прехвърлянето на ценните книжа, като ограничения за притежаването на ценни книжа или необходимост от получаване на одобрение от дружеството или друг акционер.


Разпореждането с акции се извършва свободно. Прехвърлянето на акции подлежи на регистрация в “Централен депозитар” АД, за да има действие спрямо дружеството.
3. Информация относно прякото и непрякото притежаване на 5 на сто или повече от правата на глас в общото събрание на дружеството, включително данни за акционерите, размера на дяловото им участие и начина, по който се
притежават акциите.

 Корпорация за технологии и иновации „Съединение” АД – София (KRS) притежава повече от 5% от акциите на дружеството, а именно 5 634 258 бр. акции или 66,74% от капитала на дружеството. КТИ „Съединение” АД има равни права с всички останали акционери.



КТИ „Съединение” АД е публично дружество и неговите акции са листвани на „Българска фондова борса - София” АД.

Системата за управление на КТИ „Съединение” АД е двустепенна с Надзорен и Управителен съвети.

КТИ „Съединение” АД е председател на Съвета на директорите на ЗММ МЕТАЛИК АД.

Другият акционер, който притежава повече от 5% от капитала на дружеството е „Индустриален капитал-холдинг” АД – София, а именно 1 519 560 бр.-18%. Дружеството е публично.

4. Данни за акционерите със специални контролни права и описание на тези права.


Никой от акционерите не притежава специални контролни права.
5. Системата за контрол при упражняване на правото на глас в случаите, когато служители на дружеството са и негови акционери и когато контролът не се упражнява непосредствено от тях.
Системата за контрол е спрямо общите правила на действащото законодателство и никой не може да налага ограничения на акционерите, освен случаите, когато това е разпоредено изрично от закона.

6. Ограничения върху правата на глас, като ограничения върху правата на глас на акционерите с определен процент или брой гласове, краен срок за упражняване на правата на глас или системи, при които със сътрудничество на


дружеството финансовите права, свързани с акциите, са отделени от притежаването на акциите.

Не съществуват ограничения върху правата на глас.


7. Споразумения между акционерите, които са известни на дружеството и които могат да доведат до ограничения в прехвърлянето на акции или правото на глас.
Не са известни съществуването на някакви споразумения между акционерите относно прехвърлянето на акции или упражняването правото на глас.

8. Разпоредбите относно назначаването и освобождаването на членовете на управителните органи на дружеството и относно извършването на изменения и допълнения в устава.


Общото събрание на акционерите избира и освобождава членовете на СД.
9. Правомощията на управителните органи на дружеството, включително правото да взема решения за издаване и обратно изкупуване на акции на
дружеството.

Уставът на Дружеството не предвижда условия и ред за издаване на акции, които подлежат на обратно изкупуване.

10. Съществени договори на дружеството, които пораждат действие, изменят се или се прекратяват поради промяна в контрола на дружеството при осъществяване на задължително търгово предлагане, и последиците от тях, освен в случаите когато разкриването на тази информация може да причини
сериозни вреди на дружеството; изключението по предходното изречение не се прилага в случаите, когато дружеството е длъжно да разкрие информацията по силата на закона.
За периода 2008 г. контролът бърху Дружеството не се е променил в сравнение с предходния период.
11. Споразумения между дружеството и управителните му органи или служители за изплащане на обезщетение при напускане или уволнение без правно основание или при прекратяване на трудовите правоотношения по причини,
свързани с търгово предлагане.
Не са сключвани споразумения между дружеството и управителните му органи или служители за изплащане на обезщетение при напускане или уволнение без правно основание или при прекратяване на трудовите правоотношения по причини, свързани с търгово предлагане.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР:


ЧАВДАР МЛАДЕНОВ




Каталог: files -> bulletin
bulletin -> Отчет 31 декември 2010 г. Пояснения към междинния финансов отчет
bulletin -> Отчет към 30. 06. 2009 г на „Пропъртис Кепитал Инвестмънтс" адсиц акционерно дружество със специална инвестиционна цел "
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Вътрешна информация за „Холдинг Варна А” ад към 31. 12. 2007 г
bulletin -> Радослав милев кацаров име, презиме, фамилия: Радослав Милев Кацаров
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Отчет за доходите 4 Междинен отчет за паричните потоци (пряк метод)
bulletin -> Отчет по желание в съответствие с Международните стандарти за финансови отчети (мсфо), разработени и публикувани от Съвета по Международни счетоводни стандарти (смсс) и одобрени от Европейския съюз


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница