Домашни животни ветеринарни изискванияДата13.03.2017
Размер37.21 Kb.
#16831
Домашни животни - ветеринарни изисквания

Бразилските здравни власти изискват за влизане в Бразилия на домашни любимци, считани за такива са само кучета и котки (влизането на птици е спряно от октомври 2005 г.), клетвена декларация за добро здраве и сертификат за ваксинация срещу бяс, подписан от официален ветеринарен лекар и издаден не по-късно от една седмица преди пристигането на животните в Бразилия. Те трябва да съдържат твърдения, че четиридесет (40) дни преди влизането в Бразилия, животното не е имало епидемия на някакво инфекциозно заболяване в страната от която идва. Животното трябва да е ваксинирано срещу бяс от 30 дни до една година преди пътуването.


Необходими документи трябва да бъдат заверени от бразилски консул. Заверените сертификати за влизането на животни в Бразилия са валидни в срок от 8 дни.

Бразилският закон не изисква карантина за животни, идващи от чужбина.Внимание:

ЗА ДОПУСКАНЕ на други животни се изисква предварителното одобрение на Министерството на земеделието на Бразилия, а в случай на диви животни могат да бъдат внесени чрез лиценз получен чрез IBAMA (linhaverde@ibama.gov.br).
НАСОКИ ЗА ПЪТУВАНЕ с животни от Бразилия до ЕС и обратно:

Може да ги откриете на интернет страницата на Министерството на земеделието Ministério da Agricultura.Внасяне на живи животни в Бразилия. Кучета и котки.

Допълнителни разяснения относно бразилските изисквания за внос на кучета и домашни котки.

Информация за Координирането на пренасяне на животните и Карантинните условия (CTQA) на Министерството на земеделието, животновъдството и продоволствието (MAPA) на изискванията за влизане на домашни кучета и котки в Бразилия.

Според бразилските изисквания за внос на тези животни е необходимо представяне на международен здравен сертификат (CZI), който отговаря на стандартите, установени от Постановление №. 430, MAPА, на 14/10/97, и сертификат за ваксинация срещу бяс, издаден от официалния ветеринарен лекар или акредитирани в страната износител, ако страната не е обявена за свободна от болестта. Освен това, тези документи (CZI и удостоверението) трябва да бъдат преведени на португалски.

2. Според бразилските зоо-санитарни изисквания, CZI за влизането на кучета и котки в страната трябва да съдържа следната информация:

I) Идентификация на изпращача на животните: трите имена, домашен адрес (улица, номер, град, държава);

II) Идентификация на собственика на животното: трите имена, домашен адрес (улица, номер, град, държава);

III) Идентификацията на животното:, името, раса, дата на раждане, размер, козина и отличителни знаци;

IV) произход: име на страната;

V) Дестинация: име и адрес;

VI) Здравна информация:

а) Ваксинацията срещу бяс се изисква за кучета и котки навършили три месечна възраст и да е направена най-малко тридесет дни преди датата на влизане в страната и са валидни за една година;

б) Животни от страни, обявени за свободни територии от бяс не е необходимо да представят сертификат за ваксинация срещу бяс. В този случай, CZI посочва, че страната е свободни територии от болестта;

в) В здравния сертификат, трябва да е отбелязано, че е било прегледано в срок от 10 дни преди изпращането, и не е показало никакви клинични признаци на специфични заболявания;

г) В случай на животни от страни, които официално са декларирали и е потвърдено от Националната Организация за здравето на животните, че на нейна територия съществува Африканската чума и / или треска от долината Рифт /вирусна зооноза/, удостоверението трябва да съдържа и следната информация:

(I), че на мястото на произход и в радиус от петдесет (50) километра от това, няма случаи на болести, посочени в началото на тази алинея, през последните три (3) години;

(II), че животните не са били по време на този период, в регионите, засегнати от тези заболявания;

д) за животните отговарящи на горните изисквания, не се прилага карантинен режим. В случай на съмнение за инфекциозни заболявания, причиняващи зоонози или висок риск, ветеринарен орган трябва да определи мерките за гарантиране на тяхната изолация и съответните санитарни мерки;

е) животните се поставят в подходяща и безопасна клетка за транспортиране.

VII) Официален печат;

VIII) Дата и място на издаване на CZI, и

IX) Подпис, име и адрес на официалния ветеринарен лекар.

3. В конкретния случай, за страните-членки на Европейския съюз, освен CZI, ако собственикът иска да се върне в една от тези държави с животното, MAPА препоръчва да не забравяте, че в съответствие с разпоредбите на Регламент ЕО 998/03, за пренасяне на животните трябва да имат "транспондер" (микрочип), който е в съответствие с ISO Standard 11784 или приложение "A" на Standard 11785. Други модели "транспондер" могат да се използват, но е важно да се отбележи, че придружаващия животното, трябва да носи четец на микрочипове, тъй като инспекторите работят само с читателите на "чипове", които са в съответствие с това ISO. Освен това, според по европейските изисквания, освен, че животните трябва да бъдат ваксинирани срещу бяс, техните собственици трябва да представят и резултатите от серологични изследвания на животните за антитела срещу бяс. В противен случай, те не могат да се завърнат в родината си за срок от четири месеца, минималният срок между вземане на кръвна проба, анализ и излизането на резултата. Един серологичен тест е валиден за целия живот на животното, поради това не пропускайте крайния срок за реваксинация.Много е важно, тази информация да е известна на жителите на страните-членки на ЕС, така че да им се даде възможност да се предприемат действия, преди да пристигането на животното в Бразилия.

4. Повече информация за това може да бъде получена чрез следния адрес: ctqa@agricultura.gov.br.
Каталог: uploads -> File -> BABH -> EKMS -> International
International -> Министерство на земеделието и храните българска агенция по безопасност на храните
International -> Министерство на земеделието и храните българска агенция по безопасност на храните
International -> Министерство на земеделието и храните българска агенция по безопасност на храните
International -> Ministry of agriculture and food bulgarian food safety agency
International -> Safety every day
International -> Ministry of agriculture and food bulgarian food safety agency
International -> Министерство на земеделието и храните българска агенция по безопасност на храните
International -> Health certificate for import into the Republic of Kosovo of cattle, intended for immediate slaughter after importation
International -> Министерство на земеделието и храните българска агенция по безопасност на храните


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница