Държавите членки осигуриха допълнителни доказателства в подкрепа на необходимостта от по-координирано управление на радиочестотния спектър в Европейския съюзДата12.03.2018
Размер43.02 Kb.
#62607Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 23 юли 2013 г.Европа страда от това, че повечето държави членки твърде бавно освобождават радиочестотния спектър за мобилните мрежи от 4-то поколение

Държавите членки осигуриха допълнителни доказателства в подкрепа на необходимостта от по-координирано управление на радиочестотния спектър в Европейския съюз. Половината от тях са поискали да се отложи използването на радиочестотната лента 800 MHz за безжични широколентови услуги поради извънредни причини, като няма да спазят датата 1 януари 2013 г., която първоначално бяха приели (вж. IP/10/540). Днес Комисията с нежелание одобри девет от 14 искания.

Отварянето на радиочестотната лента 800 MHz е от съществено значение за разширяване на използването на популярните безжични широколентови услуги (вж. IP/12/929).

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: „Ние одобрихме временни и ограничени дерогации по отношение на радиочестотната лента 800 MHz за девет държави. Това е прагматична и последна отстъпка. Всяко отлагане на освобождаването на радиочестотния спектър вреди на нашата икономика и се приема зле от гражданите. Ето защо реформата на спектъра ще бъде централен елемент в предложението на Комисията през септември относно единния пазар в областта на далекосъобщенията."

Една от последиците от забавянето на държавите членки е, че телефоните, считани за основни устройства от гражданите, не са напълно функционални в Европа. Производителите на телефони (включително Apple) не включват в продуктите си съответните интегрални схеми за радиовръзка, необходими за свързване в Европа, защото няма достатъчно държави, които навреме да са лицензирали един и същи радиочестотен спектър.

Комисията се съгласи на отлагания за: Испания, Кипър, Литва, Унгария, Малта, Австрия, Полша, Румъния и Финландия; тя отказа дерогации за Словакия и Словения, където отлагането се дължи на начина, по който е организирана процедурата по разрешаване, а не на извънредни обстоятелства, които да възпрепятстват освобождаването на тази радиочестотна лента.

Гърция, Латвия и Чешката република изискват допълнителна оценка. Белгия и Естония бяха закъснели, но не поискаха дерогация, а България уведоми, че тази радиочестотна лента продължава да се използва за целите на обществената сигурност и отбраната.

Контекст

Честотната лента 800 MHz представлява част от „цифровия дивидент“, т.е. спектъра, освободен чрез преминаване от аналогова към цифрова телевизионна технология. По-специално, тази радиочестотна лента има потенциала да осигури безжични широколентови услуги в цялата страна, включително в отдалечените и селските райони. Досега само единадесет държави членки обявиха, че действително са разрешили използването на радиочестотната лента 800 MHz за безжични широколентови комуникации (вж. таблицата в приложението). Те са го направили въз основа на техническите условия за ползване, определени в Решението на ЕК от 2010 г. за хармонизирано използване на радиочестотната лента 800 MHz.

Съображенията при оценката на исканията за дерогация включваха: трудността за незабавно освобождаване на радиочестотната лента 800 MHz от услугите за радио- и телевизионно разпръскване, проблемите с трансграничната координация на радиочестотите (по-специално със страните извън ЕС), които затрудниха освобождаването на лентата.

Като се възползват от дерогацията, държавите членки са длъжни да гарантират, че временното продължаване на използването на радиочестотната лента 800 MHz (за нуждите на радиоразпръскването, например) не възпрепятства развитието на безжичните широколентови услуги в тази лента в съседните държави членки.

Подобни отлагания показват необходимостта от своевременно осигуряване на хармонизиран радиочестотен спектър в ЕС, включително хармонизиране на момента на предоставяне и времетраенето на правата за ползване на радиочестотния спектър за безжични широколентови комуникации, като всяка държава членка продължи да определя условията и процедурата за издаване на разрешително за неговото ползване. Тези и други въпроси, свързани с координацията на управлението на радиочестотния спектър и предоставянето на честоти за мобилни и безжични услуги, ще бъдат разгледани от Европейската комисия в началото на есента вж. SPEECH/13/622


Статус или дерогация, поискана до ...

Засегнати държави

Брой

Изпълнението е завършено, както беше обявено от ДЧ:

DK, DE, IE, FR, IT, LU, NL, PT, SE, UK; Хърватия.

11

Средата на 2013 г.

LT

1

Края на 2013 г.

ES, AT, SK (не е предоставена дерогация), FI, CZ, HU (+ BE, EE - не е поискана дерогация)

8

Средата на 2014 г.:

RO, SI (не е предоставена дерогация), & PL (860-862 MHz за военни цели, нотифицирано съгласно член 1, параграф 3)

3

Октомври 2014 г.

EL (част на лентата се използва за военни цели, нотифицирано съгласно член 1, параграф 3)

1

Края на 2014 г.

MT

1

Юли 2015 г.

LV

1

Края на 2015 г.:

CY

1

2017 г., предстои да се определи

BG: Използване за военни цели, нотифицирано съгласно член 1, параграф 3 от програмата за политика в областта на радиочестотния спектър

1

Полезни връзки

Текстът на дерогациите е на разположение на адресhttps://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/texts-derogations

Безжична Европа на уебсайта на Програмата в областта на цифровите технологии

Програма за политика в областта на радиочестотния спектър

За контакти:

Ел. поща: comm-kroes@ec.europa.eu тел.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU

IP/13/726

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница