Държавното хореографско училищеДата15.01.2018
Размер9.22 Kb.
#47823
Петя Илиева
Родена е на 14 август 1975 г. в Силистра. Възпитаничка е на Силвия Томова, чийто клас в Държавното хореографско училище завършва през 1994 г.
Оттогава досега кариерата й се движи с шеметна скорост. Започва в Софийската национална опера, но скоро след това пътят към големите световни театри за нея е отворен.
Танцувала е на сцените на Народния театър в Рощок, Германия, Кралския датски балет в Копенхаген, норвежката Национална опера в Осло.

Днес Петя вече е прима балерина на Финландската национална опера.


В репертоара й влизат роли на Одета/Одилия в „Лебедово езеро“, хореография Руди ван Данцинг; на Пепеляшка в едноименния балет, хореография Бен Стивенсон; на Теразина в балета „Наполи“, хореография Борнонвил; на Жизел в едноименния балет на Адам, хореография Силви Гилем; на Клара в балета „Лешникотрошачката“, хореография Уейн Иглинг и Тор ван Шойк; на Анна Каренина от едноименния балет хореография Алексей Рахмански, и спектакли от Килиян, Бежар, Ноймайер, Тетли, Раштон и др.
Носител е на много награди от световни балетни конкурси, сред които тези в Москва, Люксембург, Париж и Варна. На сцената на театър „София“ зрителите видяха Петя Илиева в балета „DOMINIUM“, създаден през 1999 г. в град Копенхаген от хореографа Тим Раштон.
Каталог: media -> ckuploads -> files
files -> Националното училище за танцово изкуство в София. Учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство
files -> Трифон Митев
files -> Александър Александров
files -> Хотел, пансион Дете /до 11,99/ възрастен
files -> Дете /до 11,99/ възрастен
files -> Е в трупите в Дойчеопер и Есен. Едва 17-годишна, българката е поканена в състава на Есенската трупа от балетмайстора Владимир Малахов. През 1990 г печели специалната награда на журито на Международния балетен конкурс


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница