Е построена през 1892 г от французи и притежава една от най-старите и единствена по рода си колекции в БългарияДата09.01.2018
Размер19.65 Kb.
#41817
Изба в Институт по лозарство и винарство - Плевен

публикувано на 17.05.2012, 14:38      Автор: Мая ПасковаИзбата на Института по лозарство и винарство в Плевен е построена през 1892 г. от французи и притежава една от най-старите и единствена по рода си колекции в България. 


Най-старата бутилка вино в избата е от реколтата през годината на основаването й. Една част от вината са произведени тук от сортове, селекционирани в института - Кайлъшки мискет, Среброструй, Дунавски лазур, Гъмза, Рубин, Букет, Сторгозия. 

Други вина са произведени от местни български сортове - Врачански мискет, Памид, Мелник, Мавруд, Тамянка, Карловски мискет, Димят. Не липсват и известните марки, произведени от сортове като Каберне совиньон, Мискет отонел, Алиготе, Юни блан, Шардоне, Ркацители, Ризлинг. На отделни рафтове в енотеката са разположени десертните питиета от Тамянка, Бисер, Славянка, Варна, Търново, а също вермути и коняци, подарени от български винпроми. Специално място е отредено и на подаръци от различни гости, делегации, учени в областта на лозарството и винарството. По старите бутилки се забелязва на пръв поглед дебел пласт прах. Това е благородна плесен, специално пренесена в плевенската изба от Токай, Унгария. Известните токайски вина, които са много фини, съответно много скъпи сладки десертни питиета, придобиват част от специфичните си качества именно благодарение на тази плесен, с която са покрити бъчвите.

Самите експонати в енотеката са любопитни с историческата и колекционерската си стойност, но не стават за дегустация, защото с течение на времето божествената течност в тях е придобила вид на утаена кал. Отделно от тях обаче се съхраняват истински еликсири – най-добрите и качествени вина, произведени в института, сред които и изключителни 30-годишни. 

Наред с любопитната история на виното и винопроизводството в този край, удоволствието от посещението на избата на института, която е съвсем близо до центъра на Плевен, е особено силно през горещ летен ден. Избата посреща посетителите с аромат на стари бъчви и хладина. Преживяването добива истинското си съвършенство когато се добави чаша студено бяло вино. И не забравяйте добрият отпива бавно от питието на боговете, за да усети целия букет от нюанси в цвета, аромата и вкуса. Наздраве!Офертите за дегустация включват 3,4 или 5 вида вина, а по желание може да се организира и дегустация на ракия. Цената включва и кратка тематична беседа за историята на винопроизводството за региона на Плевен и ИЛВ-Плевен, кратка тематична беседа “Основни правила за дегустация на вино”, представяне на сортове грозде, селекция на ИЛВ-Плевен и произведено вино от тях. Дегустацията се води от инженер-технолог.За допълнителна информация и контакти:
Д-р Виолета Димитрова - директор на ИЛВ-Плевен
Тел: 064/822161
E-mail: ilv@el-soft.com
Каталог: site -> wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Министерство на здравеопазването наредба №2от 21 април 2011 г
2014 -> Нова наредба за гробищни паркове и погребално обредната дейност на територията на Столична община
2014 -> Іv помощно училище интернат „проф. Димитър кацаров”
2014 -> Списък на кандидатите за работа по обявените свободни позиции в ІV помощно училище –интернат „проф. Димитър кацаров”
2014 -> Списък на стопанския инвентар, който следва да бъде доставен и монтиран в ІV помощно училище-интернат «Проф. Димитър Кацаров» гр. София
uploads -> За ежедневното им транспортиране по местоживеене“ техническа спецификация
2014 -> Анализа на вино лабконсулт еоод официален представител на foss има удоволствието да Ви покани да се присъедините към нашата Конференция за вино 2014 в Бордо, Франция в продължение на много год
2014 -> Програма „Развитие на човешките ресурси
2014 -> На д-р М. Янков, Управител на мбал „Сердика” еоод


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница