Е в трупите в Дойчеопер и Есен. Едва 17-годишна, българката е поканена в състава на Есенската трупа от балетмайстора Владимир Малахов. През 1990 г печели специалната награда на журито на Международния балетен конкурсДата25.02.2018
Размер17.27 Kb.
#58991
Вяра Начева

Вяра Начева е примабалерина на Щатсопер - Берлин, била е в трупите в Дойчеопер и Есен. Едва 17-годишна, българката е поканена в състава на Есенската трупа от балетмайстора Владимир Малахов. През 1990 г. печели специалната награда на журито на Международния балетен конкурс във Варна, а през 1996 г. взема бронзов медал от същия конкурс. От 1997 г. е примабалерина в "Щатсопер" и изпълнява централните роли в най-гледаните балетни спектакли - "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица" и др.
За Вяра Начева в статии, публикувани във вестник „24 часа” - медийен партньор на Програма „Приятели на България” при реализиране на спектакъла „Звездите на българския балет”:


  • „…Макар и да е величие в Берлин, поведението й е скромно и непринудено. Вяра споделя, че й е много приятно да танцува в Софийската опера, защото балетистите са единни, поддържат се и са като семейство. В Германия не е така. В Щаатсопер има балетисти от цял свят - руснаци (те са много напористи, казва с усмивка българката), китайци, японци.”;

  • „…Тя не е омъжена и още не мисли за брак и деца. “В момента имам много други тежки отговорни професионални задачи и съм само на тази вълна.” Примабалерината на берлинската Щаатсопер от 18 години е в Германия и съвсем малко е позабравила българския - колкото да вплита чаровни чужди думи в речта си. Например: “В балета никой не ти поднася нищо на таблет.” (на поднос - б.р.)”

  • „ …За качествата на балерината, Вяра споделя: Първо трябва да притежаваш физиката, да приличаш на балерина - на красиво, ефирно създание, за да може въобще да се започне работата. Това естествено се постига с много, много труд, но е и природна даденост. Или имаш дълги крака и ръце, и красиво тяло, или не. Физиката е най-важното, защото в началото на работния ден влизаш в залата, където има огледала. Ти абсолютно всеки ден, преди да започнеш, се оглеждаш в тези огледала. Ако не се харесваш, ако не си харесваш физиката, външността, не можеш да започнеш работа. Следващото изискване, това е дисциплината. Балетът е много сложно изкуство. Ако пропуснеш един-два дни да тренираш, това е о кей. Може и да не се забележи. Но повече от седмица без тренинг, тогава вече става сложно, да не говорим за по-дълги периоди. Трябва да имаш съзнанието, че цял живот непрекъснато трябва да се тренира. Това, че си станал звезда или примабалерина, солистка, каквото и да си постигнал, не ти дава никаква гаранция, че ако не продължаваш къртовски да работиш над себе си, това ще остане така. Като едно колело, което непрекъснато трябва да го зареждаш с енергия. Вътрешната енергия за работа е третото важно качество за една балерина. Непрекъснато трябва да имаш мотивация, желание да поддържаш всичко това. Колкото повече си постигнал, толкова е по-трудно.”Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница