Един от всеки пет gp в англия желае да напусне работата сиДата14.01.2018
Размер18.62 Kb.
#46441
ЕДИН ОТ ВСЕКИ ПЕТ GP В АНГЛИЯ ЖЕЛАЕ ДА НАПУСНЕ РАБОТАТА СИ


ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИЯ НА РОЙТЕРС 2003

От Stephen Pincock

ЛОНДОН (Reuters Health) Януари 02 - Според национално проучване, нараства броят на Британските общопрактикуващи лекари, които планират да напуснат работа до пет години, поради рязък спад на удовлетвореността от професията.
Двадесет и два процента (22%) от общопрактикуващите лекари през последната година са заявили намерението си “да оставят стетоскопите” до пет години. При проучването през 1998, само 14% са имали такова намерение. Това са данни от доклад в януарското издание на Английския медицински журнал.
Здравната служба на Обединеното кралство вече се бори с недостига на общопрактикуващи лекари и е предприела множество мерки, надявайки се да има и нови такива. Провеждащите проучванията, като проф. Бони Сиболд и други, казват, че предоставените от тях нови цифри са подходящ източник за по-нататъшна загриженост от страна на здравните шефове.
Те смятат, че: “Удовлетвореността от работата е важен фактор, лежащ в основата на желанието за напускане и заостряне на вниманието върху този аспект от трудовия живот на лекарите, би могло да помогне за увеличаване на броя на общопрактикуващите лекари, които не достигат”
Изследователите от университета в Манчестър са анкетирали общопрактикуващите лекари в Англия, относно плановете им да напуснат кабинетите и факторите, които биха могли да имат връзка с това. През 1998 г. са били 790, а през 2001 - 1159 души. Помолили са лекарите да оценят вероятността да напуснат практиките си, ползвайки оценъчна скала от 1 до 5. Отчелите 4 или 5 точки са класифицирани като възнамеряващи да напуснат.

Те пишат: ” Увеличението на броя на възнамеряващите да напуснат се дължи главно на спада в професионалната удовлетвореност, както и на леко нарасналия процент на лекарите от етническите малцинства и нарасналата средна възраст на лекарите.“Тези резултати, съответстват на съобщенията, които получаваме от общопрактикуващите лекари от цялото Обединено кралство”, коментира д-р Джон Чишолм от Британската медицинска асоциация, който не е участвал в проучването.
Той съобщава, че друго проучване на Британската медицинска асоциация през септември 2001, обхванало 23 521 семейни лекари, показало, че 24.7% възнамеряват да напуснат Общата практика до пет години. В момента 81.6% от Общо практикуващите лекари съобщават за прекомерен, свързан с работата им стрес и 65.4% казват, че тонусът им силно се е понижил в рамките на пет години.
“Вярвам, че ситуацията се е влошила през изтеклата година, давайки своя принос към постоянния, ужасяващ недостиг на семейни лекари”, казва д-р Чишолм.
Каталог: uploads -> article documents
article documents -> Сдружение на общопрактикуващите лекари – кърджали
article documents -> Американското здравеопазване е най-доброто в света ако… Публикувано 08/13/2004
article documents -> Инструкция №1 от 20 май 2011 г. За работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност
article documents -> Спри на първата фрактура! 2 Милиона фрактури ежегодно в света са твърде много!
article documents -> Д-р Любомир Киров: Истинският лекар е докоснат от Бог
article documents -> Национална линия за отказ от тютюнопушенето – 0700 10 323
article documents -> Новини 20: 32 19. 08. 11 582 809 българи лишени от лекар В. Труд
article documents -> Медицински стандарт по обща медицина медицинската специалност обща медицина
article documents -> Програма на шеста научна конференция на дсопл 27. 10. 2012 умбал "александровска "аудитория на Kлиника по нервни болести
article documents -> Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в българия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница