Една жена на 100 години Не е изкуство да остаряваш, а да понасяш достойно старостта, казва известната преводачка на немските класициДата23.10.2018
Размер36.5 Kb.
#93476
http://www.politika.bg/article?sid=&aid=7607&eid=123

в. Политика, Брой: 196, 7 - 13 Март 2008Проф. Жана Гълъбова е първата дама преподавател в Софийския университет

Една жена на 100 години

Не е изкуство да остаряваш, а да понасяш достойно старостта, казва известната преводачка на немските класици
Петър Петров

Визитка

Тя е един от най-добрите преводачи на Ницше, познавач на Томас Ман и Шилер


Заедно със съпруга си - проф. Константин Гълъбов, са съставители на най-добрия "Немско-български фразеологичен речник"

Получава от Петър Стоянов орден "Стара планина" - втора степен, за което обидено отвръща, че е оценена по-долу от спортистка

Наскоро първата жена-преподавател в Софийския университет - Жана Гълъбова, която е и първата удостоена с титлата "Доктор хонорис кауза" у нас, чества едновековен юбилей.

Проф. Гълъбова с чувство за хумор определи себе си като "живата хроника на залязващото вече столетие". Всъщност тя е една от най-добрите преводачи на немските класици. Умел познавач на творчеството на Томас Ман. Редактор и преводач на Фридрих Ницше. Писател, критик, есеист. Съставител на най-добрия "Немско-български фразеологичен речник" (съвместно дело със съпруга й - проф. Константин Гълъбов), който се допълва и обогатява повече от 60 години. Тя е най-възрастният професор в България.


Жана Гълъбова навремето често се е събирала с авторитетни фигури като Елин Пелин, Йордан Йовков, Фани и Чавдар Мутафови. Склонна е да разказва с часове за личности като Атанас Далчев, Асен Златаров и Светослав Минков, както и за огромния талант на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Преминала е през какво ли не. Злощастно уволнена е от Университета през 1944 г. по време на политически чистки. Обявена за "враг на народа". Забраняват й да пише коментари, есета, критика. Именно тогава тя се залавя да прави речници и граматики. И политиката не сломява духа й. Фактът, че допреди няколко години проф. Гълъбова лично представи на Панаира на книгата неин обновен превод на "Тъй рече Заратустра" от Ницще, доказва ерудицията и образцовото й професионално и житейско поведение.

Жана Гълъбова е родена на 22 февруари 1908 г. в Трън, в семейството на гимназиален директор и художничка. През 1911 г. се местят в Цариброд, но още на следващата година са принудени да се върнат отново в София заради войната. Завършва специалност "германска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира германистика, философия и история на изкуството в Йена и във Франкфурт на Майн. Дългогодишен преподавател е по немски език в Университета, превръща се и в завиден анализатор на творчеството на Гьоте, Шилер, Хебел, Грилпарцер.

През 1936 г. става първата жена доцент у нас. Година по-късно е избрана за член на Съюза на писателите.  За работата си като езиковед професор Гълъбова става носител на орден "Кирил и Методий" - първа степен. Получава титлата "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките през 1999 година. Бившият президент Петър Стоянов я награждава с орден "Стара планина" - втора степен. Свидетели твърдят, че професор Гълъбова обидена отвръща, че "ще му го върне, тъй като е била оценена по-долу и от спортистка". Твърди се още, че по време на демократичните промени, проф. Гълъбова едва е свързвала двата края, и до днес живее с мизерна пенсия. "Никога не съм имала определени политически убеждения", казва в интервю тя. "За мен човещината е убеждение. Истината, правдата, доброто стоят над всичко", философства лаконично проф. Гълъбова. Тя не одобрява еднопартийните идеологии, казва, че за нея "империята на Каин", която властва в нашата история, е изградена от "активното зло, от агресията и завистта", а "най-страшното е, когато тези чувства се изродят в политическа агресия".

Видният езиковед казва още, че в миналото са били унищожени религията и моралните устои на българите. "Убита е моралната субстанция", казва проф. Гълъбова. А препоръката й за дясна политика е подсказана така: "Христос стои вдясно на Отца си".
Не можем все пак да пропуснем фактите, че проф. Гълъбова получава златна значка на Съюза на преводачите и Почетен знак със синя лента на СУ. Не случайно по повод юбилея й от Съюза отбелязват, че с труда си като преводач и критик, писател и редактор, Жана Гълъбова работи над 75 години в областта на филологическите търсения и изследвания. "С лексикалното си богатство и образцова структура "Немско-български фразеологически речник" е изключителен труд, който е помагал и помага в работата на няколко поколения филолози, преводачи, литературоведи и изследователи", посочват в поздравително писмо нейните колеги. Навършилата век почитаема дама цитира Гьоте, философствайки за битката с времето: "Не е изкуство да остаряваш, а да понасяш достойно старостта".
Още информация за проф. Жана Гълъбова може да намерите на следните адреси:
http://lubamanolova.info/220208-a.html

Проф. Жана Гълъбова, доктор хонорис кауза на БАН навърши 100 години!

Люба Манолова, 22.02.2008 г.
Трябва да завием надясно за да надмогнем Каиновия комплекс,

Интервю на проф. Жана Гълъбова, реализирано от Виолета Радева, в. Демокрация, 1994 г.


http://www.91neg.com/index.php?module=kgalabov

За съпруга ù проф. Константин Гълъбов – патрон на 91 Гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов”
Каталог: pueron -> iponsevashishtava
pueron -> Държавната наука. # 30. Затворена система. The state science. # 30. Cocoon society
pueron -> Държавната наука. # 33. Езикът на бан срещу бан the state science. # 33. The language of bas against bas
pueron -> Подозират бащата на bg космонавтиката, че работел за наса
pueron -> Белградски юридически факултет теомира Десислава Петкова Докторантка в свубит
pueron -> Закон за висшето образование ( дв бр. 112 от 27 Декември 1995г.) и Закон за научните степени и звания
pueron -> Нов еталон за 1 килограм
pueron -> Приносът на Айн Ранд за каузата на свободата
pueron -> Програмни системи с изкуствен интелект в правото. Функции. Проблеми. Някои решения
pueron -> Гл ас д-р Елка Янкулова, отговор на рецензентите чл. Кор. Проф. Д. Б. Н. ИВАН ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ И Проф. Д-р спаска димитрова петкова
iponsevashishtava -> Людмила Първанова, в. Стандарт, 06. 12. 2007 г. Чудя се как успях сред толкова подлеци


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница