Екип на Кросбил гайдс подготвя пътеводител за Източните РодопиДата22.10.2018
Размер59.18 Kb.
#92290Екип на Кросбил гайдс подготвя пътеводител за Източните Родопи

8 май 2012


Холандската организация Кросбил Гайдс (Crossbill Guides) подготвя в момента пътеводител за Източните Родопи. Пътеводителите на Кросбил Гайдс са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.
Седемчленен екип на Кросбил Гайдс е в момента в българската част на планината, след като първо беше в Гърция. С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи,видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали, разказва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс.
Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на Кросбил Гайдс, които правят пътеводители за най-интересните места на нашия континент. В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде, допълва Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.
Пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос: гори, скали, храсти, реки и потоци, поляни и т. н. Екипът ще опише всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.
Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата, разказва още Алберт Влийгетнхарт.
Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.

Пътеводителят за Източните Родопи ще е дванадесетото издание на Кросбил Гайдс. Досега имат публикувани пътеводители за райони в Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия.

Като се има предвид опита им с издания за други райони, очакват ли пътеводителят им за Източните Родопи да увеличи броя на туристите, посещаващи този красив български район? Трудно е да посочим точна цифра, за която ще допринесе точно нашият пътеводител, тъй като има и други, които привличат екотуристи в района -Новото тракийско злато, Центърът на лешоядите в Маджарово, организациите АРК, Британското кралско дружество за защита на птиците, БДЗП. Нашият пътеводител ще бъде ценно допълнение към тяхната работа. Преди 20 години Испания бе напълно непозната, а сега годишно я посещават десетки хиляди екотуристи. Смятаме, че България ще бъде новата Испания, завършва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс.

Издаването на пътеводителя на Кросбил Гайдс за Източните Родопи е подпомогнато от проектаНовото тракийско злато.За проекта „Новото тракийско злато“

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.
Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Абонирайте се тук за бюлетина по проекта

Колеги,

На 11 май, петък, в 11 часа в офиса на проектаНовото тракийско златов Кърджали (бул. България47) ще се състои пресконференция на представители на екипа на Кросбил Гайдс, който сега е в Източните Родопи.

Ще имате възможност да чуете техните впечатления от района, както и да видите снимки и видеоклипове от пътуването им.

Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница