Електродъгово заваряване с обмазани електродистраница1/21
Дата17.03.2023
Размер0.57 Mb.
#116934
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21
1.9
Свързани:
Тема 1, 13. ISO TR 15608, 29. DEFEKTNI ZAVARKI

Курс: “МЕЖДУНАРОДЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ЗАВАРЯВАНЕ”1.9. ЕЛЕКТРОДЪГОВО ЗАВАРЯВАНЕ С ОБМАЗАНИ ЕЛЕКТРОДИ 4 (2)
чл. кор. ст. н. с. І-ва ст. Стефан Христов
1. Принцип на процеса
П ример за електродъгово заваряване с обмазани електроди е показан на фиг. 1. Източник на топлинна енергия е електрическа дъга. Под нейното действие се стопяват части от заваряваните краища и електрода. С движение на електрода напред се стопяват нови участъци от частите и електрода, заваръчната вана се придвижва напред, задната й част се охлажда, кристализира и образува заваръчния шев. Шлаката, която заедно с образувалите се газове защищава стопения метал от околната среда, също се втвърдява и образува шлакова кора върху шева.

Фиг. 1. Заваряване с обмазани електроди1.2. Характеристики и параметри на дъгата
Електрическата заваръчна дъга съществува между електрода и заваряваните части. Главните й параметри са заваръчен ток и напрежение на дъгата.
Електрическата заваръчна дъга представлява мощен устойчив електрически разряд в йонизирана газова среда. Тя се състои от катодна и анодна област, стълб и ореол. Катодната област е наситена с електрони, които се отделят от катодното петно. Електрическото поле ускорява електроните към анода. При движението си електроните се сблъскват с молекулите на газа и металните пари и ги йонизират. По този начин газовата среда става електропроводима. Електроните бомбардират анода и го загряват до висока температура. От анода се отделят положителни йони, които също се ускоряват от електрическото поле, достигат катода, удрят се в него и също го загряват. От катода отново се отделят електрони и така се създават условия за устойчиво горене на дъгата.
Мощността на дъгата Q е произведение от тока I по напрежението на дъгата Uд:
Q = I.Uд; Uд = a + b.Lд
Където: а е пад на напрежението в анодната и катодната области. При стоманен електрод и заварявано съединение от стомана а  10.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница