Електромобилът с удължен пробег Opel Ampera може да пътува навсякъде и по всяко времеДата05.10.2017
Размер46.33 Kb.
#31662

Пресинформация

Септември 2010


Opel на Mondial de l’Automobile 2010
Електромобилът с удължен пробег Opel Ampera може да пътува навсякъде и по всяко време


  • Практичен – електромобил с пет врати, четири седалки и отделение за багаж

  • Без опасност да остави някого на пътя – удълженият автономен пробег надхвърля 500 километра

  • По график – производството на модела ще започне през 2011 година

Париж/Рюселсхайм. Електромобилът с възможност за удължаване на пробега Opel Ampera ще се превърне в първият напълно свободен от емисии, задвижван изцяло с електричество автомобил в Европа, който дава на своите собственици възможността да пътуват дотам, докъдето и когато пожелаят. Със своята уникална електрическа система на задвижване, осигуряваща динамично ускорение и високо ниво на технологично съвършенство, разполагащата с пет врати Ampera предлага обширен багажник и възможност за удължаване на общия автономен пробег до над 500 км.

Ampera се задвижва с електричество през цялото време и при всякаква скорост. При пътувания на разстояние до 60 километра се използва само енергията, съхранена в литиево-йонната акумулаторна батерия с капацитет 16 кВтч. Докато се движи на електричество от батерията, Ampera отделя нулево количество CO2 в атмосферата. При изчерпване на заряда на акумулатора, задвижващият електродвигател започва да се захранва от свързания с бордовия бензинов двигател електрогенератор, който едновременно с това поддържа и заряда на акумулатора, гарантирайки удължаване на общия пробег на Ampera до над 500 километра при пълен резервоар. За презареждане на акумулаторната батерия бордовата зарядна система на Ampera може да бъде включена във всеки стандартен домакински електрически контакт с напрежение 230 V и е в състояние да достигне пълен обем на заряда в рамките на три часа. За разлика от конвенционалните електромобили, използващи само акумулаторни батерии, Ampera премахва опасенията за твърде ограничен пробег. Тя дава на водачите увереността и спокойствието, че изчерпването на заряда в акумулаторите няма да ги остави на пътя.

Общо 288-те литиево-йонни клетки на T-образния акумулаторен комплект осигуряват достатъчно мощ. Почти безшумният електрически силов тракт разполага с максимален въртящ момент 370 Нм, който е на разположение мигновено. Максималната мощност е еквивалентна на 150 конски сили, ускорението от 0 до 100 км/ч се осъществява за около девет секунди, а максималната скорост възлиза на 161 км/ч.

Ampera ще бъде отлично пригодена за всекидневния график на пътуванията на повечето клиенти на марката в Европа. Около 80 процента от водачите в Германия например, изминават по-малко от 50 километра дневно.

Прогнозите на Opel сочат, че при актуалните цени на горивата, себестойността на един километър, изминат на електрическа тяга с Ampera, ще бъде едва една шеста от цената на същото това разстояние, преодоляно с класически автомобил с бензинов двигател с вътрешно горене.


Очаква се Opel Ampera да влезе в серийно производство в края на 2011 година. Моделът ще се предлага и във версия с десен волан във Великобритания от Vauxhall - марката-близнак на Opel.
За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090ljuba.gancheva@gm.com
Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на media.opel.com.

ПРЕДВАРИТЕЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Opel Ampera
Общи

Тип каросерия и задвижване:

Хечбек с пет врати и предно предаване

Категория:

Eлектромобил с възможност за удължаване на пробега

Ходова част:

Независимо окачване тип McPherson отпред, съставна торсионна греда отзад, дискови спирачки на всички колела, пълна рекуперация на излишната енергия при спиране с цел максимално оползотворяване на енергията, електросервоуправление

Брой места:

Четири


Динамични характеристики

Максимална скорост (км/ч):

161

Автономен пробег на електричество (км):

60 (MVEG цикъл)

Общ автономен пробег (км)

> 500


Размери

Междуосие (мм):

2685

Дължина (мм):

4404

Широчина (мм):

1798

Височина (мм):

1430

Багажен обем (л):

301


Акумулаторна батерия

Тип:

Литиево-йонна

Енергиен капацитет (кВтч)

16


Тягов електродвигател

Максимална мощност (кВт/к.с.):

111 / 150

Максимален въртящ момент (Нм):

370


Външни детайли

Размер на колелата и гумите:

Специално разработени гуми с ниско съпротивление на търкаляне, 17-цолови ковани алуминиеви колелаОпел Саутийст Юръп media.opel.com

Търговско представителство за България

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница