Епидемичен паротитДата24.10.2018
Размер18.65 Kb.
ЕПИДЕМИЧЕН ПАРОТИТ

(ЗАУШКА)
Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Заболяемостта е най-висока през пролетните месеци. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Вирусът се отделя с пръските на слюнката от устната кухина при говор, кихане и плач. Не се изключва и предаване на заразата по контактно-битов път-посредством играчки, съдове, предмети, които са прясно замърсени от болен, най-вече при тесен контакт между деца в детските заведения или в семейна обстановка.

Най-честата форма на инфекцията се изразява във възпаление на слюнчените жлези-околоушни, подчелюстни, подезични. В по-редки случаи се засягат и други жлези-орхит (възпаление на тестисите), оофорит (възпаление на яйчниците), в много редки случаи-панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза).

Първите оплаквания се наблюдават след инкубационен период между 11 и 23 дни. Началото на заболяването се характеризира с повишаване на температурата, болезнено увеличение (оток) на засегнатата жлеза, най-често околоушната. Могат да бъдат засегнати едната или двете жлези. В по-висок процент от случаите заболяването протича доброкачествено и без усложнения. Такива болни се лекуват у дома под наблюдение на личен лекар.

Наблюдават се усложнения като: засягане на нервната система под формата на серозен менингит, менингоенцефалит, вторични инфекции на слюнчените жлези, смущение в равновесието и слуха, миокордити, ставни поражения, нефрити, стерилитет и др.

Всички случаи на усложнение се лекуват при болнични условия.

Източник на заразата е болният човек. Болният е заразен от последните дни на инкубационният период до стихване на възпалителният процес в слюнчените жлези-обикновено от 6 до 9 дни от началото на оплакванията.

Възприемчивостта на населението е висока.

Деца до шестмесечна възраст не боледуват поради получения от майката имунитет.

Имунизация срещу паротита е въведена през 1972 г., а реимунизацията на 12 годишна възраст е въведена от 2001 г.

След преболедуване остава траен пожизнен имунитет.


Противоепидемични и профилактични мерки:

  • мерки, спрямо болния:

Болният се изолира в дома си в срок от 9 дни. Болните с усложнения се хоспитализират.

  • мерки, спрямо околните лица:

Неболедувалите и неимунизираните контактни деца до 7 годишна възраст се поставят под наблюдение на общопрактикуващите лекари 21 дни. Контактни деца, имунизирани преди повече от 30 дни от деня на контакта не подлежат на медицинско наблюдение и могат да бъдат приети в детско заведение.

За предотвратяване на епидемичното разпространение на инфекцията се препоръчва спазване на изолационните мерки и спазване на личната хигиена.Издава: Д НЗБ

РЗИ гр. Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница