Епидемия от чума в Мадагаскар, мерки и профилактикаДата19.07.2018
Размер25 Kb.
Епидемия от чума в Мадагаскар, мерки и профилактика

По данни на Световната здравна организация за периода 23.08. - 27.10.2017 г на остров Мадагаскар са регистрирани 1 365 случая на чума, 106 починали и леталитет 8 %. При 915 от заболелите (67%) се касае за пневмонична форма на заболяването, което сочи, че предаването на заболяването чрез дихателни пръски и капки е основният механизъм за разпространение на чумата в Мадагаскар извън областите, които до момента се считаха за ендемични. Остров Мадагаскар е ендемичен за чума и през последните 10 години е най-засегнатата страна в света с приблизително 400 случая годишно. Предаването на инфекцията се осъществява целогодишно в ендемичните селски райони с периодично съобщаване на случаи на бубонна чума.

Отчетеният през последните седмици брой случаи показва тенденция на задържане, което е индикатор, че епидемията постепенно се овладява.

От началото на епидемията най-малко 54 здравни работници са заболели от чума. Най-засегнати от пневмонична чума са градските райони, вкл. и столицата на Мадагаскар - Антананариво, където са регистрирани 41% от всички случаи и пристанищния град Туамасина. Спорадични случаи на пневмонична чума, без епидемична връзка с първоначалния взрив, са съобщени от няколко района в страната, като от епидемията са засегнати общо 14 от 22 региона.

Продължава проучването на случаите, издирването и наблюдението на контактните лица. Създадени са девет центръра за лечение на чума в Мадагаскар. Провеждат се информационни кампании за начините на разпространение на заболяването и необходимите предпазни мерки. Въведен е скрининг на Международното летище в Антананариво на напускащите пътници, както и санитарен контрол на входовете и изходите на засегнатите градове. По отношение на прилагането на разпоредбите на Международните здравни правила (2005) Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва на този етап ограничаване на пътуванията и търговията е Мадагаскар.

Според СЗО профилактика се препоръчва само на лица, които са в близък контакт със случаи на чума или са имали други рискови експозиции като ухапвания от бълхи или директен контакт е телесни течности или тъкани на заразени животни.

Във връзка с епидемията от чума в Мадагаскар Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) изготви и публикува на страницата си редица документи е основните съвети и мерки, които следва да се предприемат от пътуващите и от здравните работници, обслужващи пациенти със съмнение за чума

Рискът за пътуващите от ЕС или за внос на заболяването в страните от ЕС се счита за нисък.Публикуваме информация с основни съвети и мерки които следва да се предприемат от пътуващите и от здравните работници, обслужващи пациенти със съмнение за чума.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница