Ергин Чавушоглу и Константин Божанов Квинтет без граници 2007 2 – 30 ноември 2007Дата30.11.2018
Размер46.27 Kb.
#106699
Галерия СИБАНК

представя


Ергин Чавушоглу и Константин Божанов

Квинтет без граници 2007

2 – 30 ноември 2007

Откриване – 2 ноември 2007 (петък), 19.00 часа

Изложбата на Ергин Чавушоглу и Константин Божанов в галерията на СИБАНК, София, обръща специално внимание на ролята на музиката в изразяването на културната идентичност. Двамата художници се завръщат в България със своя изложба след повече от 20 години отсъствие.


През 2006 г. Чавушоглу и Божанов наемат петима виртуозни музиканти от ромски произход, живеещи в малкия граничен град Кешан в Турция, да изпълнят няколко творби от традиционния фолклорен репертоар. Кешан е центърът на Ромската (циганската) общност и се намира в област, назована от Чавушоглу като “самите краища на Европейската идея”. Ромското население на градчето е принудено да се засели в района през 1923 г. по линия на междуетническия обмен и постепенно се вплита в гръцкия, турския и българския музикален фолклор и историческа традиция.
Чавушоглу и Божанов помолили музикантите да изберат “идеалното” място за изпълнение, независимо дали е в Кешан или в околностите, така че музиката да зазвучи най-добре. Между предложенията са стара тухларна фабрика, изоставена детска площадка с люлки и катерушки край брега, гората в околностите на градчето, гълъбарник, руини от стара къща от XVIII век и малка спалня в ромска къща. Художниците снимат няколко филма, които пресъздават радостни и меланхолични изблици на едно поколение от чергарски по своята душевност народ – поколение, на което съвсем до скоро са забранявали да пътува и да се преселва. Чавушоглу и Божанов са създали няколко бронзови и алуминиеви скулптури, по идеи взети от фолклорните музикални инструменти и ежедневните битови предмети, използвани от ромите в Кешан.
Гвоздеят на инсталацията е многоекранна видео прожекция, която по-рано тази година беше представена в галерия Haunch of Venison в Цюрих. В нея се съпоставят филмови кадри на отделните музиканти, така че да се създаде хармонична аудиовизуална работа, която синхронизира звук и образ. Музикантите са снимани поотделно. Всеки един от тях изсвирва своята партия на мястото и в контекста, който сами са избрали. Музиката преминава през редица стилове, включващи турски, гръцки, ромски, еврейски, български, арменски и арабски.
В тази изложба Чавушоглу и Божанов представят две скулптурни композиции и две едноканални видео работи със солови изпълнения на музикантите, както и филмова лента, която отразява собствените преживявания на художниците по време на създаването на Квинтет без граници.
Ергин Чавушоглу е известен със своите поетични и предизвикателни видеоинсталации, които изследват взаимоотношенията ни с пространството, което обитаваме, пределите, с които живеем и как ги изграждаме. Продуцирайки личните портрети на персонажите си, той често изследва границата между Изтока и Запада, между конкретното място или липсата на такова. Чавушоглу комбинира многоекранните прожекции и гледни точки, филмирани в разнообразни, често крайно отдалечени полюси. По-скоро “поетично обрисуване”, отколкото документални филми, тези работи отразяват разсъжденията относно обратите на глобалния геополитически ред, често получено чрез личния опит на художника от преживелиците на скиталчеството.
Като улавя поетичния ритъм на светлината и движението, едновременно по двата начина: в индивидуален аспект чрез щателно редактиране и в колективен аспект посредством директно съпоставяне на екраните, творбата на Чавушоглу откроява като в рамка усещането ни за пространство и реалност. Чавушоглу използва тъмнината и звука като средство за разклащане на настройката ни по отношение на заобикалящата ни среда и пресъздава присъствието на невидимото.
Константин Божанов като художник и кинематографист, е известен със своето непоколебимо и безкомпромисно око. Неговите филми и фотографии представляват наблюдения, които със своята смелост и чувствителност отварят очите на публиката за много аспекти на реалността по проницателен начин и все пак с необходимото уважение. Той позволява на зрителя да усети съпричастност с героите, без да проповядва, да осъжда, или да скандализира сетивата. За филма си Невидими (Invisible), Божанов е приветстван като “художник - човеколюбец, който е създал едно от най-реалистичните и информиращи разбулвания на злоупотребата с наркотиците, които някога са заснемани.”
Музикантите с художествен ръководител Селим Сеслер също са представени и във филмите С главата в стената (Head-On) и Прекосяването на моста (Crossing the Bridge) на германския режисьор от турски произход Фатих Акин.
Ергин Чавушоглу (роден в България, 1968) изучава изящни изкуства в Националното Училище за изящни изкуства “Илия Петров”, София в началото на осемдесетте години. След това получава бакалавърска степен по стенопис от Университета в Мармара, Истанбул, а по-късно и магистърска степен от Университета Голдсмит в Лондон.
Той представя Турция на петдесетото биенале във Венеция през 2003 г. и приковава вниманието на широката публика през 2004 г., когато е включен сред финалистите за наградата на Бекс Фючърс. Сред последните му изложби са Квинтет без граници, в галерия Haunch of Venison, Цюрих, Точка на откъсване (Point of Departure), в галерията на Джон Ханзард в Саутхемптън и “Northern Gallery for Contemporary Art” в Съндърланд; Заплитане (Entanglement), представена в “Dundee Contemporary Arts”, гр. Дънди, на Осмото биенале в Истанбул и British Art Show 6, както и на Третото берлинско биенале.
Чавушоглу е един от малцината кинематографи, чиито предложения са били избрани за финансиране с цел разработване на сценарии за пълнометражен филм под егидата на Британския филмов съвет и Английския Съвет по изкуствата.
Константин Божанов (роден в България, 1968 г.) е завършил Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” в град София. Получава магистърска степен в Кралския колеж по изкуствата в Лондон (1993 г.) и следва производство и заснемане на документални филми в Ню Йоркския университет (2002 г.).
Автор е на фотопроектите: Веселяци (Swingers 1997 г.), Убийци (Murders 1998 г.), Следата на инките (The Inca Trail 1999 г.), Уловени мигове (Snapshots 1998-2000), Хероин и срещи в киноцентъра (Heroin and Cinemet) (2000-2001) и Извисяване (High 1994-2004). Скорошните му изложби включват видеоинсталацията Квинтет без граници, представена в в галерия Haunch of Venison, Цюрих (съвместна продукция с Ергин Чавушоглу).
Той е продуцент и режисьор на пълнометражния документален филм Невидими (Invisible 2005) – получил специалната награда на журито на фестивала за документални филми Биг скай (Big Sky). Сред късометражните му филми са: Лимонът си е лимон (Lemon is Lemon (2001) – награден за Най-добър късометражен документален филм на Синекуест, (Cinequest, 3001) (2002 г.), Катастрофа (Crash 2002 г.) и Un Peu Moins (2006 г.).
Понастоящем снима фантастичен игрален филм Погребението: Любовна история. В момента се подготвя и неговият игрален филм Червената кука, по романа на Достоевски Престъпление и наказание. Живее и работи в Ню Йорк, САЩ и в София, България.
Селим Сеслер

Селим Сеслер свири на кларнет от детинство и е наречен “един от най-великите кларнетисти на света” във вестник Гардиан.http://film.guardian.co.uk/features/featurepages/0,,1716377,00.html
За допълнителна информация и снимки, моля потърсете:

Светлана Куюмджиева

Тел. +3592 9399 280 или email skuymjieva@hq.eibank.bg или факс +3592 981 25 26
Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница