Ес започва безпрецедентно разследване срещу ПолшаДата14.01.2018
Размер29.15 Kb.
ЕС започва безпрецедентно разследване срещу Полша

Брюксел ще проучва дали новите закони в страната нарушават принципите на съюза

14 януари 2016, 07:54 | Правен свят
Европейската комисия (ЕК) започва безпрецедентно предварително проучване по въпроса дали нови полски закони нарушават основополагащите принципи за демокрация в ЕС, съобщи "Капитал". 

 

Заместник-председателят на ЕК Франц Тимерманс обяви в сряда в Брюксел началото на "предварителното проучване" в рамките на нововъведения "механизъм на ЕС за върховенство на закона".Мярката идва, след като президентът на Полша Анджей Дуда одобри спорни закони, позволяващи на новото правителство на консервативната "Право и справедливост" (ПиС), дошло на власт през есента, да назначи нови ръководители на обществените радио и телевизия, както и да посочи членове на конституционния съд (КС).

Процедурата

"Днес решихме, че комисията ще направи предварителна оценка на тези действия в рамките на механизма за върховенството на закона", каза Тимерманс на пресконференция в Брюксел след срещата на ръководителите на ЕС.

Механизмът на ЕС за върховенство на закона беше одобрен през 2014 г. Той позволява задействане на член 7 от Договора за Европейския съюз и временното спиране на правото на глас на страна членка, ако нейните законодателни действия представляват системна заплаха за основните принципи на съюза. Коментатори не очакват да се стигне до крайната мярка, защото преди това трябва да завърши предварителното проучване и Брюксел да отправи препоръки.

"Предприемаме тази стъпка в светлината на известните ни факти, и особено на това, че обвързващите решения на конституционния съд не се изпълняват. Смятам, че това е сериозно притеснение за всяка страна, където има върховенство на закона. Целта на започнатата от нас процедура е да изясни фактите по обективен начин, да разгледа ситуацията в дълбочина и тогава да започне диалог с полските управляващи, но без да предпоставяме каквито и да било последващи евентуални стъпки", добави Франц Тимерманс.Полската позиция

В отговор полското правителство покани председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във Варшава. Само ден по-рано полското правителство отхвърли всякакви обвинения в нарушаване на демократичните принципи на съюза и обвини Брюксел в неправомерен натиск над страната по вътрешните й въпроси.

В отговор на двете официални писма от Тимерманс до полското правителство правосъдният министър на страната Збигниев Зиобро нарече искането на ЕК за разяснения "неоправдани обвинения" и обвини за възникналия диспут "левичарски" политически мотиви, припомня Politco.eu. Зиобро прикани Брюксел да "прояви занапред повече сдържаност при инструктирането и размахването на пръст към парламента и правителството на суверенна и държава въпреки евентуалните идеологически различия и при положение че вие сте с леви убеждения".

В сряда премиерът на страната Беата Шидло повтори тезата на правителството си пред полския парламент. Шидло посочи, че нейното правителство просто следва програмата, която поляците са подкрепили с демократичните парламентарни избори през октомври. Тя допълни, че ще се присъедини към президента на страната Анджей Дуда, който е близък съюзник на правителството, по време на дебата в Европейския парламент на 18 януари. "Наясно съм, че премиерът представлява страната си всеки път, когато трябва да се брани честта на Полша", каза Шидло пред репортери във Варшава.Критиките към Варшава

Немалко европейски политици критикуват новите ходове на Полша. В писмо до Politico.eu от сряда белгийският евродепутат Ги Верхофстад посочва, че ако днешното полско правителство трябваше да договаря еврочленството на страната, "то щеше да се провали". Верхофстад, който е лидер на Алианса на демократите и либералите за Европа, критикува също ЕС за мекия му отговор към Унгария, след като страната наложи през 2013 и 2014 г. спорни мерки над правосъдната система и медиите.Критиците на новото полско правителство се опасяват, че то може да поеме по стъпките на спорния в Брюксел унгарски премиер Виктор Орбан. След като дойдоха на власт през октомври, консерваторите в Полша нарушиха правилата за избор на конституционни съдии в страната, вкараха в КС свои назначения и промениха системата за гласуване в съда така, че да затруднят функциите му на върховен надзор над законодателството. В допълнение кабинетът на Шидло прокара закон, който позволява на правителството пряк контрол над назначенията за ръководители на обществените медии.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница