ЕС—Чили: Полагане на основите за по-тясно сътрудничество при управлението на бедствияДата24.10.2018
Размер45.5 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за медиите


ЕС—Чили: Полагане на основите за по-тясно сътрудничество при управлението на бедствия

Брюксел, 24 ноември 2011 г. — Кристалина Георгиева, европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, и Фернандо Шмит, заместник-министър на външните работи на Чили, ще се срещнат утре в Брюксел, за да обсъдят начини за укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз и Чили в областта на управлението на бедствия.

На тази среща ще бъде подписано писмо за намерение между Европейската комисия и Националната служба за извънредни ситуации на Чили (ONEMI). В писмото се предвижда засилено сътрудничество между двете институции за намаляване на риска от бедствия. То предвижда по-тясно сътрудничество на двустранно и регионално равнище в областта на подобряването на предотвратяването и подготвеността при бедствия, включването на намаляването на риска от бедствия в политиката и адаптацията към изменението на климата.

„Земетресението през февруари 2010 г. и цунамито в Чили бяха предупредителен сигнал — Европейският съюз оказа бърза подкрепа, но това бедствие показа колко важно е по-интензивното сътрудничество за спасяването на човешки живот и за запазването на имуществото, както и за реакцията при настъпването на бедствия. Комисията и Чили вече се радват на отлично сътрудничество чрез програмата за готовност при бедствия (DIPECHO). Въпреки това тенденциите към все по-голяма сила и честота на бедствията доказва нуждата от по-интензивно сътрудничество поради факта, че всички ние сме уязвими“, заяви комисар Кристалина Георгиева преди срещата.

Документът, който ще бъде подписан на 25 ноември, допълва програмата от споразумението за асоцииране между ЕС и Чили и съответства на стратегията за международно сътрудничество, която Комисията следва по отношение на други важни участници в областта на хуманитарната помощ и гражданската защита, като например САЩ, Япония и Русия.

Контекст

Подходът на Европейската комисия към управлението на бедствия е холистичен, той включва предотвратяване, подготовка, реакция и възстановяване. Освен това ЕС създаде различни правни и финансови инструменти за подпомагане и допълване на националните инициативи на 27-те държави-членки на ЕС за подготовка и реакция при бедствия. В тях са включени програми за обучение и съвместни учения за експерти по гражданска защита, проекти за сътрудничество и съфинансиране в областта на транспорта. Чрез тези инициативи Европа се стреми да осигури ефективна реакция при бедствия, когато те засягат нейните граждани, както и ефективно подпомагане на други държави, когато те се нуждаят от помощ за облекчаване на последствията от бедствия.Относно механизма на ЕС за гражданска защита

Европейският механизъм за гражданска защита улеснява сътрудничеството между 31 европейски държави (ЕС–27 плюс Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) в областта на реакцията при бедствия. Участващите държави обединяват ресурсите, които могат да бъдат предоставени на държавите, засегнати от бедствия по целия свят. Когато бъде задействан, механизмът координира предоставянето на помощ в Европейския съюз и извън неговите граници. Европейската комисия управлява механизма чрез Центъра за наблюдение и информация (MIC).

От създаването си през 2001 г. насам механизмът е бил задействан за бедствия в държави-членки (като горските пожари в Португалия, наводненията на Балканите през 2010 г. и експлозиите във военноморска база в Кипър през 2011 г.), но също и по света, включително за последните земетресения в Япония и Турция. Чрез механизма на ЕС за гражданска защита на Чили беше предоставена европейска помощ след земетресението/цунамито, засегнало страната през февруари 2010 г.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)Irina Novakova (+32 2 295 75 17)IP/11/1454

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница