Етиология-не изяснена нарушено кръвообращение нарушение в серумните ак нарушена обмяна на липиди авитаминоза паДата17.09.2017
Размер20.84 Kb.
Болест на Крон.
Промени в тънкото черво които са описани за пръв път през 1832г. и ги наричат ileitis terminalis.По-късно се оказва че тези промени могат да се наблюдават по целия стомашно чревен тракт.

Етиология-не изяснена.

-нарушено кръвообращение

-нарушение в серумните АК

-нарушена обмяна на липиди

-авитаминоза

ПА-заболяването започва от субмукозата. Макроскопски чревните бримки са оточни, хиперемирани с добре изразени кр. съдове. Могат да се образува фистули м/у отделните чревни бримки, към матката ,влагалището и др.Откриват се вторично увеличени ЛВ.

Мезентериума е скъсен, лумена на чревните бримки е стеснен. Хистологично се установяват язви по лигавицата и стената на червото,като се редуват увредени и здрави участъци.


КК-може да имитира редица заболявания-язва,панкреатит,апендицит,холецистит.Колкото е по-малък индивида толкова по-проксимално е засегнато червото.
Остра и хронична форма-3 фази

-начална, физикални симптоми,усложнения.Основните симптоми не са патогмонични.

Абдоминална болка без локализация и ирадияция,не е силна, след дефекация изчезва.Намален апетит,отпадналост,повишение на Т, гадене и повръщане.Колкото по-проксимално е огнището толкова са по-чести.Диария-не е постоянен симптом в синхрон с болката.Анемия.

Диагноза-ректоколоноскопия,фиброколоноскопия,иригография.

ФГС- вижда се като кълдаръм,редуване на здрави и променени участъци.Усложнения- хеморагия, перфорация.
Лечение-оперативно,резекция и ликвидиране на фистулите. Тотална холектомия.

Консервативно-КС,сулфонамиди,Salazopyrin.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница