Europass езиков паспортДата21.01.2018
Размер106.22 Kb.

Europass езиков паспорт

Част от Европейското езиково портфолио, разработено от Съвета на Европа
Име(на) и Фамилия(и)


Дата на раждане (*)


Майчин (и) език (езици)


Чужд (и) език (езици)
Самооценка на езиковите умения (**)
Разбиране

Говорене

ПисанеСлушане

Четене

Участие в разговор

Самостоятелно устно изложениеДиплома(и) или сертификат(и) (*)
Название на диплома(и) или сертификат(и)

Издаваща организация

Година

Европейско ниво (***)


Езиков опит (*)
Описание

От

До

Самооценка на езиковите умения (**)
Разбиране

Говорене

ПисанеСлушане

Четене

Участие в разговор

Самостоятелно устно изложениеДиплома(и) или сертификат(и) (*)
Название на диплома(и) или сертификат(и)

Издаваща организация

Година

Европейско ниво (***)


Езиков опит (*)
Описание

От

До


(*) Заглавията, отбелязани със звездичка, не са задължителни за попълване. (**) Виж Матрицата за самооценка. (***) Ниво според Общата Европейска езикова рамка (CEF) ако е посочено в оригиналния сертификат или диплома.A1

A2

B1

B2

C1

C2

Р

А

ЗБ

И

РА

Н

ЕСлушане

Разбирам най-популярните думи и основните фрази, които се отнасят до мен, моето семейство и непосредственото ми обкръжение когато хората говорят бавно и отчетливо.

Разбирам фрази и най-често срещаните думи, които се отнасят до области от най-близко лично значение (напр. най-основната информация за мен и семейството ми, пазаруване, местността, работата). Мога да доловя най-важните неща от кратки, отчетливи и прости съобщения и изказвания.

Разбирам най-важните неща при отчетлива правилна/стандартна устна реч на познати теми срещани често в работата, на училище, в свободното време и т.н. Разбирам най-важните неща от много радио и телевизионни програми за настоящи събития или теми от личен или професионален интерес когато са изговорът е сравнително бавен и ясен.

Разбирам дълги изложения и лекции и мога да проследя дори и по-сложни аргументи, при условие че темата е сравнително позната. Разбирам повечето телевизионни новини и програми за настоящи събития. Разбирам по-голямата част от филмите на стандартен акцент.

Разбирам дълги изложения, които не са ясно построени и при които взаимовръзките се подразбират, а не са ясно формулирани. Разбирам телевизионни програми и филми без твърде много усилия.

Нямам никаква трудност да разбирам всякаква устна реч, независимо дали жива или излъчена, дори и когато се поднася с бързината на роден език, при условие че имам известно време за да привикна към съответния акцент.

Четене

Разбирам най-популярните имена, думи и много прости изречения, например на обяви и плакати или в каталози.

Мога да чета много кратки и прости текстове. Мога да намеря конкретна предвидима информация в прост материал на всекидневна тема, като например обяви, програми, менюта и разписания, както мога и да разбирам кратки прости лични писма.

Разбирам текстове, които се състоят предимно от език, често употребяван в ежедневието или работата. Разбирам описанията на събития, чувства и пожелания в лични писма.

Разбирам статии и доклади на съвременна тематика, в които авторите застъпват конкретно виждане или мнение. Разбирам съвременна литературна проза.

Разбирам дълги и сложни фактологически и литературни текстове, като различавам отделните стилове. Разбирам специализирани статии и по-дълги технически инструкции, дори и когато не са свързани с моето поле на познания.

Чета с лекота практически всякакви форми на писмения език, включително абстрактни, структурно или лингвистично сложни текстове като наръчници, специализирани статии и литературни произведения.

Г

О

ВО

Р

ЕН

Е


Участие в разговор

Мога да проведа прост разговор, при условие че другият човек е склонен да повтаря или парафразира думите си по-бавно и ми помага да формулирам това, което се опитвам да кажа. Мога да задам и да отговоря на прости въпроси от непосредствена необходимост или на много популярни теми.

Мога да общувам при прости и рутинни задачи, които изискват директна обмяна на информация на популярни теми и дейности. Мога да разменя кратки реплики при социални контакти, въпреки че обикновено не разбирам достатъчно за да мога аз да поддържам разговора.

Мога да се справя с повечето ситуации, които могат да възникнат при пътуване в местност, в която се говори езика. Мога да вляза в разговор без предварителна подготовка на теми, които са общо популярни, от личен интерес или свързани с ежедневието (напр. семейство, хобита, работа, пътувания и настоящи събития).

Мога да общувам достатъчно свободно и спонтанно, така че да проведа обикновен разговор с човек, за който този език е роден. Мога да взема активно участие в дискусия на позната тема, като представя и защитя своята позиция.

Мога да се изразявам свободно и спонтанно без да търся непременно правилното изразяване. Мога да използвам езика гъвкаво и ефективно за социални и професионални цели. Мога точно да формулирам идеи и менения и да давам умело своя принос към разговора с другите участници.

Мога да участвам без затруднения във всякакъв разговор и дискусия и имам добро познание на идиоматичните и разговорни изрази. Мога да се изразявам свободно и да предавам точно по-тънки нюанси в значението. Ако се случи да имам проблем в изразяването мога да се върна назад и да променя структурата на изречението, така че да заобиколя трудността достатъчно плавно и другите хора да не разберат за нея.

Самостоятелно устно изложение

Използвам прости фрази и изречения за да опиша къде живея или хора които познавам.

Използвам последователност от фрази и изречения, за да опиша по прост начин моето семейство и други хора, обстоятелствата ми на живот, моето образование и настоящата или последна работа.

Мога да свързвам фрази по опростен начин, за да опиша събития и случки, моите мечти, надежди и стремежи. Мога да дам кратки обяснения и причини за своите мнения или планове. Мога да разкажа история или сюжета на някоя книга или филм и да опиша моята реакция.

Мога да направя ясно и подробно описание на широк кръг от теми, свързани с областта на моите интереси. Мога да дискутирам позицията си по даден проблем, като представя преимуществата и недостатъците на различните мнения.

Мога да направя ясно и подробно описание на сложни теми, които включват подтеми, като развивам конкретни идеи и обобщавам с подходящ извод.

Мога да изложа ясно и плавно развиващо се описание или теза, в стил подходящ за контекста, и с ефективна логическа структура, която помага на слушателя да идентифицира и запомни най-важните моменти.

П

и

са

н

еПисане

Мога да напиша кратка, проста картичка, например поздравителна картичка за празник. Мога да попълвам формуляри за лични данни, например име, националност и адрес на регистрационна бланка в хотел.

Мога да напиша проста бележка или съобщение. Мога да напиша много просто лично писмо, например да благодаря на някого за нещо.

Мога да напиша прост свързан текст на познати теми или такива, свързани с личните ми интереси. Мога да напиша кратко писмо, което описва преживявания или впечатления.

Мога да напиша ясен и подробен текст на широк кръг от предмети свързани с моите интереси. Мога да напиша есе или доклад, който да предава информация или аргументи в подкрепа или срещу определена гледна точка. Мога да напиша писмо, което да разкрива значението на дадени събития и преживявания за мен.

Мога да се изразявам в ясен, добре структуриран текст, който разкрива гледната ми точка в относително обширно. Мога да дискутирам сложни предмети в писмо, есе или доклад, като изтъквам въпросите, които смятам за най-важни. Мога да избера подходящ стил, като имам предвид читателя.

Мога да напиша ясен, плавно развиващ се текст в подходящ стил. Мога да пиша сложни писма, доклади и статии, които представят определена теза с ефективна и логична структура, която помага на читателя да идентифицира и запомни най-важните моменти. Мога да напиша резюме и рецензия на текстове на професионални теми или литературни произведения.
Пояснение

Europass езиковият паспорт е част от Европейското езиково портфолио, разработено от Съвета на Европа. В него са използвани 6 европейски нива на владеене според Общата Европейска езикова рамка (CEF) за определяне степента на езикова компетентност в стандартен формат.

Повече информация за Europass езиков паспорт на адрес: http://europass.cedefop.europa.eu - Повече информация за Европейското езиково портфолио на адрес: www.coe.int/portfolio

Формуляр за попълване на Europass езиков паспорт може да бъде изтеглен безплатно от посочените по-горе страници.© Европейски общности и Съвет на Европа, 2004 20060628

Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница